Jump to content

Αλλαγη βυθού σε ενυδρείο


Εβίτα Δέρη

Recommended Posts

Έχω ενυδρείο 30 l , αυτή τη στιγμή έχω μέσα πολύχρωμο χαλικάκι αλλά μου είπανε ότι καλύτερο θα ήταν να έχω άμμο για τον μονομάχο! τι πρέπει να κάνω για να προβώ στην αλλαγή από χαλίκι σε άμμο ;   
Μπορώ να κάνω την αλλαγή απότομα μαζί με την αλλαγή νερού ή θα χαλάσει βιολογία του ενυδρείου;; Επίσης παρατήρησα ότι το πάνω  πτερύγιο του Μονομάχου έχει τρύπες μου πρότειναν να κάνω θεραπεία με melafix κάπως έτσι 😭 θα βοηθήσει; 
 
ευχαριστω για την βοήθεια και της απαντήσεις! 🙏🏼

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Εβίτα. Για την αλλαγή του υποστρώματος θα μεταφέρεις το ψαράκι σε ένα δοχείο με νερό από το ενυδρείο μαζί με το φίλτρο και κρατάς και όσο ακόμα νερό μπορείς στην άκρη. Βγάζεις το χαλίκι, πλένεις καλά την άμμο σε έναν κουβά και το ενυδρείο και την τοποθετείς. Βάζεις το νερό που κράτησες προσεκτικά, για να μην ανακατευτεί η άμμος και έχεις θολούρα και συμπληρώνεις με φρέσκο, πάντα με αντιχλώριο. Αφού τελειώσεις αφήνεις λίγη ώρα να "ηρεμήσει" το ενυδρείο και μεταφέρεις το ψαράκι σου με το φίλτρο. Επειδή θα επηρεαστεί η βιολογία σου, καλό θα είναι να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική με το τάισμα τις πρώτες μέρες και να τσεκαρεις τις παραμέτρους. Μετά από 2-3 μέρες κάνε προληπτικά και μια αλλαγή 25-30%. Ανέβασε μια φωτογραφία από το ψαράκι σου που να φαίνεται τι έχει. Έτσι όπως το γράφεις πιθανόν να πρόκειται για fin rot και να πρέπει να ξεκινήσεις άμεσα θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα κάνεις ταυτόχρονα 2 διαδικασίες δηλαδή θεραπεία και αλλαγή χαλικιού. Προέχει η θεραπεία και εφόσον όλα πάνε καλά και περάσουν καμιά 10αρια μέρες, αλλάζεις και το χαλίκι σου.

Πόσο καιρό τρέχει το ενυδρείο σου; Έχεις κάνει κάποια άλλη αλλαγή τελευταία;

Έγινε επεξεργασία - ChrisEco
  • Like 1
  • Agree 2
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα με τον προλαλησαντα! 

Πρόσεχε επίσης η άμμος να είναι το πολύ 2-3 εκατοστά δεν χρειάζεται περισσότερη για να μην έχεις θέματα!

  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ! 
Το ενυδρείο το έχω από 25 Δεκέμβρη, δεν έχω κάνει καμία αλλαγή πέρα και φυτά έχω δυο ψεύτικα διότι δεν ήθελα να μπω στα ζωντανά ως νέα στο χόμπι του ενυδρείου! 
Κάπως έτσι είναι τώρα είναι λίγο δύσκολο να βγάλω μια πιο καθαρό γιατί δεν σταματάει και κολυμπάει όταν πλησιάζω στο γυαλί! 😭

IMG_4055.jpeg

Link to comment
Share on other sites

On 24/8/2023 at 2:49 ΠΜ, το μέλος Εβίτα Δέρη έγραψε:

τρύπες μου πρότειναν να κάνω θεραπεία με melafix κάπως έτσι 😭 θα βοηθήσει; 

οταν το ψαρι παθαινει την σήψη πτερυγιων (fin rot), αυτο σημαινει, οτι οι συνθηκες διαβιωσεις του δεν ειναι καλες. Δηλ το νερακι στο ενυδρειο δεν εχει καλη ποιοτητα.

τι κανουμε τοτε...

1- πιο συχνες και πιο μεγαλες αλλαγες νερου (με αντιχλωριο και καλυτερα να ριχνουμε και μια δοση απο βακτηρια μεσα).

2- μπορεις να ξεκινησεις με melafix, ειναι ενα ήπιο φαρμακο, που μπορει να βοηθησει, μπορει και οχι. Σε καθε περιπτωση, πρωτα κάνε τεστ νερου για να δεις , που κρύβεται η αιτια της αρρωστιας.

Πριν να ξεκινησεις την θεραπεια, κανε μια καλη αλλαγη νερου (40-50%) και μετα βαλε το φαρμακο. Αν σε μια εβδομαδα δεν θα δεις την βελτιωση, τοτε θα χρειαστει πιο δυνατο φαρμακο. Και μια ποιοτική τροφη με βιταμινες βοηθαει.

ποιο φιλτρο εχεις στο ενυδρειο? μπορεις να ανεβασεις μια γενικη φωτο απο το ενυδρειο σου?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...