Jump to content

Απορίες αρχάριου για ενυδρείο με χρυσόψαρο.


Recommended Posts

Γεια χαρά σε όλους

 

Εδώ και περίπου 3 μήνες δώρισαν του γιου μου  από ένα petshop  ένα χρυσόψαρο common ή comet (δεν έχω καταλήξει..). Το έφερε στο σπίτι μέσα σε ένα μικρό πλαστικό ενυδρείο.

Και έτσι χωρίς να έχω την οποιαδήποτε γνώση ή εμπειρία με το αντικείμενο αποφάσισα να ψάξω λίγο το θέμα και να πάρω ενώ ενυδρείο.

Έχοντας διαβάσει αρκετά από τα θέματα στο forum ήταν τόσο μεγάλος ο όγκος των πληροφοριών που εννοείται ότι μπερδεύτηκα..  

Μετά από αρκετές ώρες διαβάσματος αν και πολλά φυσικά δεν τα καταλάβαινα.. κατέληξα στα παρακάτω:

 

1.       Ενυδρείο:  Juwel Primo 60 Led (ξέρω ότι είναι μικρό αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε η δυνατότητα για μεγαλύτερο..)

 

2.       Υπόστρωμα: 2 κιλά χαλαζιακό μαύρο χαλίκι

 

3.       Διακόσμηση: Μερικές πέτρες black slate (ώστε να μην μειώσουν πολύ το χώρο)

 

4.       Φυτά: στη μία άκρη Microsorum pteropus, στην άλλη άκρη Anubias barteri και στο κέντρο Αnumbia pangolino  

 

Στο νερό πριν βάλω το ψάρι χρησιμοποίησα

SERA AQUATAN και SERA BIO NITRIVEC.

 

Για τη μέτρηση αμμωνίας χρησιμοποιώ το Sera τεστ (NH4/NH3).

 

Για τα φυτά χρησιμοποιώ το Haquoss P4 Weekly Complete

 

Η λάμπα ανοίγει καθημερινά για 7 ώρες (17:00-00:00)

 

Αυτούς τους μήνες τη θερμοκρασία προσπαθώ να την διατηρώ γύρω στους 25 βαθμούς με ανεμιστήρα. Φυσικά έχω μεγάλη εξάτμιση και αναγκάζομαι κάθε 2 μέρες να συμπληρώνω νερό.

 

Αλλαγές κάνω περίπου κάθε 15 μέρες στο 60% με νερό βρύσης και SERA AQUATAN ή νερό από μια βρύση που έχει φίλτρο ενεργού άνθρακα οπότε δεν χρειάζεται το αντιχλώριο αν έχω καταλάβει σωστά..

 

Το φίλτρο μέχρι τώρα το έχω καθαρίσει μία φορά με το νερό του ενυδρείου.

 

Το ψάρι είναι αρκετά δραστήριο και μόλις μας αντιληφθεί έρχεται προς το μέρος μας προφανώς για να το ταΐσουμε.

Το ταΐζω πρωί και βράδυ με flakes (πρόσφατα άρχισα να τα μουλιάζω πριν του τα δώσω) και με κόκκους εναλλάξ.

 

Θα ήθελα αν σας είναι εύκολο τα φώτα σας  στα παρακάτω ερωτήματα μια και μπορεί καν να μην έχω καταλάβει καλά αρκετά πράγματα και φυσικά τις όποιες παρατηρήσεις έχετε :

 

1.       Αρχικά για τη μέτρηση του Ph είχα δοκιμάσει κάποια ίσως όχι τόσο αξιόπιστα strip. Χρησιμοποιώντας πριν λίγες μέρες ένα φτηνό ηλεκτρονικό μετρητή Ph στον οποίο γίνεται καλιμπράρισμα με διαλύματα, διαπίστωσα ότι το Ph είναι αρκετά ψηλό στα 8,3. Τόσο περίπου είναι το και το νερό της παροχής μου. Φαντάζομαι ότι με τέτοιο Ph το ψάρι δεν θα είναι ευχαριστημένο (αν και δεν έχει διαμαρτυρηθεί μέχρι τώρα..). Με μέτρηση kh και gh δεν έχω ασχοληθεί..

Θεωρώ ότι το υπόστρωμα και οι πλάκες δεν δημιουργούν πρόβλημα.

 

Για μείωσης του Ph την ΑΟ την αφήνουμε λόγο κόστους.  Έχω διαβάσει για κάποια ξύλα και τύρφη. Επίσης το νερό που συμπληρώνω θα μπορούσε να είναι απεσταγμένο.

 

2.       Το νερό που βάζω στις αλλαγές αν το αφήσω στον κουβά για κάποια ώρα εξατμίζεται το χλώριο οπότε μπορώ να το χρησιμοποιώ χωρίς αντιχλώριο? Τα βακτήρια που έχω (SERA BIO NITRIVEC) χρειάζονται στις αλλαγές?

 

 

3.       Πρόσφατα άρχισε να εμφανίζεται καφέ άλγη. Στο τζάμι λιγότερο, κυρίως στο κάλυμμα του φίλτρου και στα φύλλα της Ανούμπιας.

Όπως κατάλαβα αυτό εκτός το αισθητικό κομμάτι δεν αποτελεί πρόβλημα. Στην αλλαγή το νερού το καθαρίζω.

 

4.       Θεωρώντας δεδομένο ότι το μέγεθος του ενυδρείου είναι μικρό ακόμα και για ένα χρυσόψαρο ήθελα να ρωτήσω αν θα μπορούσε να μπει και κάτι άλλο αν και φαντάζομαι πως όχι.

 

5.       Αν όλα πάνε καλά και το χρυσόψαρο συνεχίσει να μεγαλώνει κανονικά πόσο καιρό θα μπορούσα να το κρατήσω χωρίς να το επιβαρύνω πολύ? Αργότερα θα μπορούσα αν δεν βρω κάποιον να το δώσω π.χ. να το αφήσω σε κάποια λιμνούλα με άλλα χρυσόψαρα ή δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει?

 

Ευχαριστώ πολύ!

 

Έγινε επεξεργασία - pitt
Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα. Καλως ηρθες στην παρεα μας!

πριν 4 ώρες, το μέλος pitt έγραψε:

Για μείωσης του Ph την ΑΟ την αφήνουμε λόγο κόστους.

Το κοστος ειναι μικρο - 50€ (η μεμβρανη αντεχει πανω απο 1 χρονο(μπορει και 2 και 3 χρόνια, εξαρταται) , αν και εχεις σκληρο νερο στην βρυση)

Δες εδω- https://www.waterwaves.gr/enydreiaka-proionta/filtra-and-systimata-antistrofis-osmosis/compact-systimata-antistrofis-osmosis-gia-enydreiaki-khrisi/systima-antistrofis-osmosis-enydreioy-aqua-hobby-eco-version.html

Δεν θα χρειαστει να βγαζεις 60λ νερου καθε εβδομαδα, που θα κανεις αλλαγη νερου. Μόνο 20λ (μεσα και το νερο  εξατμησης)

Δηλ αλλαγη νερου θα κανεις 50% βρυσης+50% Α/Ο και θα συμπληρωσεις αυτο, που εξατμηζεται παλι με Α/Ο.

Μπορεις να κανεις αλλαγες νερου και με παραπανω νερο οσμωσης, αν θελεις, πχ 70/30

πριν 4 ώρες, το μέλος pitt έγραψε:

 Έχω διαβάσει για κάποια ξύλα και τύρφη.

Με ξυλο δεν θα γινει τιποτα. Με τυρφη ειναι πονοκεφαλος και το νερο θα ειναι σκουρο καφε + εχει κοστος και η τυρφη(θα σου βγει πολυ παραπανω απο μια μεμβρανη Α/Ο).....

πριν 4 ώρες, το μέλος pitt έγραψε:

Επίσης το νερό που συμπληρώνω θα μπορούσε να είναι απεσταγμένο.

Εννοειται μπορει, αλλά 1€ για το λιτρο(απο το φαρμακειο) , ειναι λιγο ακριβο....

 

πριν 4 ώρες, το μέλος pitt έγραψε:

Τα βακτήρια που έχω (SERA BIO NITRIVEC) χρειάζονται στις αλλαγές?- Ναι, στην αρχη (μεχρι να στρωσει καλα καλα το ενυδρειο, δηλ για ενα τρίμηνο). Καλυτερα να βαζεις τουλαχιστον καθε 2 εβδομαδες.

πριν 4 ώρες, το μέλος pitt έγραψε:

Το νερό που βάζω στις αλλαγές αν το αφήσω στον κουβά για κάποια ώρα εξατμίζεται το χλώριο οπότε μπορώ να το χρησιμοποιώ χωρίς αντιχλώριο?

Ναι. Σε ενα ανοιχτο δοχειο για περιπου 6-8 ωρες, δηλ μια νυχτα . Δεν ειναι μόνο το χλωριο , αλλά και η θερμοκρασια του νερου.

πριν 4 ώρες, το μέλος pitt έγραψε:

Πρόσφατα άρχισε να εμφανίζεται καφέ άλγη. Στο τζάμι λιγότερο, κυρίως στο κάλυμμα του φίλτρου και στα φύλλα της Ανούμπιας.

 

Όπως κατάλαβα αυτό εκτός το αισθητικό κομμάτι δεν αποτελεί πρόβλημα. Στην αλλαγή το νερού το καθαρίζω.

Σωστα.

πριν 4 ώρες, το μέλος pitt έγραψε:

Θεωρώντας δεδομένο ότι το μέγεθος του ενυδρείου είναι μικρό ακόμα και για ένα χρυσόψαρο ήθελα να ρωτήσω αν θα μπορούσε να μπει και κάτι άλλο αν και φαντάζομαι πως όχι.

Καλα φανταζεσαι....:)

πριν 4 ώρες, το μέλος pitt έγραψε:

Αν όλα πάνε καλά και το χρυσόψαρο συνεχίσει να μεγαλώνει κανονικά πόσο καιρό θα μπορούσα να το κρατήσω χωρίς να το επιβαρύνω πολύ? Αργότερα θα μπορούσα αν δεν βρω κάποιον να το δώσω π.χ. να το αφήσω σε κάποια λιμνούλα με άλλα χρυσόψαρα ή δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει?

Μεγαλωνουν αρκετα γρηγορα. Ενα εξαμηνο εχεις μπροστα σου, αν ειναι μικρο τωρα (βγαλε φωτο το ενυδρειο σου με το ψαρακι).

Και.... δεν αφηνουμε τα ψαρια μας εξω σε λίμνες... ποτέ! Καλύτερα να βαλεις μια αγγελια και να το χαρισεις σε εναν χομπιστα. 

Και για να ξερεις πότε και πόσα λιτρα αλλαγη νερου να κανεις, πρεπει να κανεις τεστ νιτρικων καθε εβδομαδα πριν την αλλαγη νερου.

Αν τα νιτρικα πριν την αλλαγη θα ειναι πανω απο 50ppm, τότε πρεπει να κανεις πιο συχνες και πιο μεγαλες αλλαγες νερου.

Καλοταξιδο το ενυδρειο σου!

 

  • Like 1
  • love 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Ναταλία.

Καλώς σας βρήκα!

Αρχικά σ ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες! Με κάλυψες σε όλα.

Μόνο κάποιες διευκρινήσεις ακόμα θα ήθελα.

 Σχετικά με το φίλτρο Α/Ο.

Επειδή δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με το θέμα αυτό αγοράζοντας αυτό το σύστημα που μου πρότεινες  πρέπει να γίνει εγκατάσταση π.χ. με τοποθέτηση έξτρα βρύσης στον πάγκο της κουζίνας?

Σε σχέση με το απεσταγμένο νερό και το κόστος.  Σήμερα πήρα από το Σ/Μ απιονισμένο νερό πήρα από το Σ/Μ 1.5 ευρώ τα 5 λίτρα.

Άλλο είναι αυτό?

Όσο για τα βακτήρια δεν πειράζει που έβαλα μόνο στην αρχή? Τώρα έχουν ήδη περάσει 3 μήνες.  Να συνεχίσω να βάζω για ακόμα 3 μήνες?

Τέλος σε σχέση με το θέμα της προσθήκης 2ου είδους στο ενυδρείο.  Το ψάρι μόνο του δεν θα του λείπει κάποια παρέα? Ούτε κάποιο άλλου είδους ψαράκι ή σαλιγκάρι από αυτά που καθαρίζουν την άλγη?

 

Σ ευχαριστώ πολύ!

 

Πέτρος

20230830_170240.jpg

Link to comment
Share on other sites

On 30/8/2023 at 8:14 ΜΜ, το μέλος pitt έγραψε:

Επειδή δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με το θέμα αυτό αγοράζοντας αυτό το σύστημα που μου πρότεινες  πρέπει να γίνει εγκατάσταση π.χ. με τοποθέτηση έξτρα βρύσης στον πάγκο της κουζίνας?

εγω το βιδώνω στην βρυση στο μπαλκονι (το βαζω αργα το βραδυ για να τρεχει μεχρι το πρωι, γιατι  μόνο την νυχτα εχουμε πιεση), 

εχει αυτον το  συνδεσμο - https://www.waterwaves.gr/eksartimata-thikes-antlies/syndesmoi-parokhis-neroy-pros-filtra/syndesmos-parokhis-neroy-pros-filtra-gia-brysi-kipoy-plyntirioy.html

On 30/8/2023 at 8:14 ΜΜ, το μέλος pitt έγραψε:

Σήμερα πήρα από το Σ/Μ απιονισμένο νερό πήρα από το Σ/Μ 1.5 ευρώ τα 5 λίτρα.

δεν παιρνουμε απο σουπερ μαρκετ.... το νερο αυτο, ποιος ξερει πως το αποθηκευουν και τι μπορει να περιεχει....... δηλ το αφηνουν κατω απο τον ηλιο και το πλαστικο μπορει να βγαζει στο νερο χιλια δυο....

On 30/8/2023 at 8:14 ΜΜ, το μέλος pitt έγραψε:

Όσο για τα βακτήρια δεν πειράζει που έβαλα μόνο στην αρχή? Τώρα έχουν ήδη περάσει 3 μήνες.  Να συνεχίσω να βάζω για ακόμα 3 μήνες?

Καλυτερα μια φορα στις 3-4 εβδομαδες να ριχνεις μια δοση. Μονο καλο θα κανεις. Παρε μια αμπουλα prodibio digest (1.5€) , δεν χρειαζεται να αγοραζεις μπουκαλι ολόκληρο.

On 30/8/2023 at 8:14 ΜΜ, το μέλος pitt έγραψε:

Το ψάρι μόνο του δεν θα του λείπει κάποια παρέα?

Αυτο καλυτερα να ρωτησουμε τον  @killerknight , αυτος καλυτερα να σου πει, γιατι ασχολείται χρόνια μ αυτα τα ψαρακια

On 30/8/2023 at 8:14 ΜΜ, το μέλος pitt έγραψε:

Ούτε κάποιο άλλου είδους ψαράκι ή σαλιγκάρι από αυτά που καθαρίζουν την άλγη?

τις αλγες πρεπει να καθαριζεις εσυ :P, ειναι μύθος, οτι υπαρχουν τα ψαρια, που θα κανουν αυτη την δουλει για σενα.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Για τις αλγες…

γενικα υπάρχουν αλγες που εμφανίζονται μέχρι και 6 μήνες από την έναρξη του ενυδρείου και αυτές θα φύγουν όταν στρώσει το ενυδρείο  και βρεις την ισορροπία στο ενυδρείο πχ τριχοειδής κτλ 

 

αλλες μπορεί να περιοριστούν η και να φύγουν αν για παράδειγμα έχεις πιο έντονο φωτισμό η άναβεις τα φώτα περισσότερες ώρες από οτι πρέπει και διορθωσεισ την κατάσταση κτλ 

 

οτοκυκλοι, αμανο, γαρίδες, σαλιγκάρια clithon κ.α. σίγουρα βοηθανε αλλά αν ένα ενυδρείο δεν έχει ισορροπία και σταθερές ρουτίνες συντήρησης, σταθερότητα σε co2, λίπανση κ.α δεν θα μπορέσεις να τις περιορίσεις. Επισης πρεπει να πάρεις υπόψη σου τις παραμέτρους του νερού  που ζουν αυτα τα ψάρια, την ψαροσυνθεση που έχεις κ.α. γιατί δεν μπορεις να τα βαλεις σε όλα τα ενυδρεία. 

παντως ενυδρείο χωρίς καθόλου άλγη δεν υπάρχει.

και σίγουρα αν δεν καθαρίζεις εβδομαδιαία τα τζάμια και όποτε χρειάζεται αλλά πλαστικά που έχεις στο ενυδρείο κανένα ψάρι δεν πρόκειται να σου λύσει το πρόβλημα 🙂

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 30/8/2023 at 8:14 ΜΜ, το μέλος pitt έγραψε:

Καλησπέρα Ναταλία.

 

Καλώς σας βρήκα!

 

Αρχικά σ ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες! Με κάλυψες σε όλα.

Μόνο κάποιες διευκρινήσεις ακόμα θα ήθελα.

 

 Σχετικά με το φίλτρο Α/Ο.

 

Επειδή δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με το θέμα αυτό αγοράζοντας αυτό το σύστημα που μου πρότεινες  πρέπει να γίνει εγκατάσταση π.χ. με τοποθέτηση έξτρα βρύσης στον πάγκο της κουζίνας?

 

Σε σχέση με το απεσταγμένο νερό και το κόστος.  Σήμερα πήρα από το Σ/Μ απιονισμένο νερό πήρα από το Σ/Μ 1.5 ευρώ τα 5 λίτρα.

 

Άλλο είναι αυτό?

 

Όσο για τα βακτήρια δεν πειράζει που έβαλα μόνο στην αρχή? Τώρα έχουν ήδη περάσει 3 μήνες.  Να συνεχίσω να βάζω για ακόμα 3 μήνες?

 

Τέλος σε σχέση με το θέμα της προσθήκης 2ου είδους στο ενυδρείο.  Το ψάρι μόνο του δεν θα του λείπει κάποια παρέα? Ούτε κάποιο άλλου είδους ψαράκι ή σαλιγκάρι από αυτά που καθαρίζουν την άλγη?

 

 

 

Σ ευχαριστώ πολύ!

 

 

 

Πέτρος

 

20230830_170240.jpg

Καλησπέρα και από εμένα φίλε μου. Να χαίρεσαι το ψαράκι σου!!! Βλέπω έχεις ήδη πολλές απορίες οπότε πάμε να σε βοηθήσω λίγο σε κάθε μία

 

Πρώτον το ph αν δεν έχει ακραια τιμή δεν επηρεάζει τα χρυσόψαρα. Οπότε δε χρειάζεσαι απιονισμένο νερό. Απλά καθαρό νεράκι θέλουν και συχνές αλλαγές νερούε αντιχλωριου η με φίλτρο άνθρακα. 

 

Συνήθως ναι θέλουν παρέα, αλλά είναι μικρό το ενυδρειακι σου, οπότε δε θα το ρισκάρα. Εκτός αν βάλεις δύο αλλά θα πρέπει να προσέχεις τις τιμές του ενυδρείου σου.

 

Αν μεγαλώσουν τα ψάρια με το καλό, πιθανόν να χρειαστει είτε ενός ενυδρείο (αν μπορείς να το παράσχεις) είτε να τα δώσεις (εδώ μπορώ να σε βοηθήσω και εγώ)

 

Τα ενυδρεία με χρυσόψαρα είναι τίγκα στις άλγες και δεν μπορείς να κάνεις κάτι πλην του να καθαρίζεις.

 

Αγόρασε Κιτ για υγρά τεστ νερού. Να έχει τεστ για αμμωνία, νιτρώδη και νιτρικά

  Αλλαγή νερού θα πρέπει να κάνεις 30 τις εκατό δύο φορές την εβδομάδα. 

 

Ερώτηση...τα άρθρα στο φόρουμ για τα χρυσόψαρα τα διάβασες ή να σου βάλω λινκ?

  • Like 1
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Χρηστο, το ph = 8.3 , οπως γραφεις, δεν επιρεαζει τα χρυσοψαρα.

απο περιεργια, μεχρι πόσο μπορουμε να παμε? ή αυτο εξαρταται?

Ρωταω γιατι ειναι αρκετα ρυπογονα και το ποσοστο της αμμωνιας σε τοσο σκληρο νερο ειναι πολυ πιο αυξημενο σε σχεση με το πιο μαλακο νερο (ph μεχρι 7.2 πχ)

Ειμαι περιεργη, ξερεις :)

Link to comment
Share on other sites

πριν 2 ώρες, το μέλος natateo έγραψε:

Χρηστο, το ph = 8.3 , οπως γραφεις, δεν επιρεαζει τα χρυσοψαρα.

απο περιεργια, μεχρι πόσο μπορουμε να παμε? ή αυτο εξαρταται?

Ρωταω γιατι ειναι αρκετα ρυπογονα και το ποσοστο της αμμωνιας σε τοσο σκληρο νερο ειναι πολυ πιο αυξημενο σε σχεση με το πιο μαλακο νερο (ph μεχρι 7.2 πχ)

Ειμαι περιεργη, ξερεις :)

Δε θυμαμαι καθόλου Ναταλία κάτσε να δω μια. Όσον αφορά την αμμωνία, αφού υποτίθεται ότι ένα στρωμένο ενυδρείο δεν έχει....🤣

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 2/9/2023 at 12:14 ΜΜ, natateo said:

εγω το βιδώνω στην βρυση στο μπαλκονι (το βαζω αργα το βραδυ για να τρεχει μεχρι το πρωι, γιατι  μόνο την νυχτα εχουμε πιεση), 

 

δεν παιρνουμε απο σουπερ μαρκετ.... το νερο αυτο, ποιος ξερει πως το αποθηκευουν και τι μπορει να περιεχει....... δηλ το αφηνουν κατω απο τον ηλιο και το πλαστικο μπορει να βγαζει στο νερο χιλια δυο....

Καλυτερα μια φορα στις 3-4 εβδομαδες να ριχνεις μια δοση. Μονο καλο θα κανεις. Παρε μια αμπουλα prodibio digest (1.5€) , δεν χρειαζεται να αγοραζεις μπουκαλι ολόκληρο.

Αυτο καλυτερα να ρωτησουμε τον  @killerknight , αυτος καλυτερα να σου πει, γιατι ασχολείται χρόνια μ αυτα τα ψαρακια

τις αλγες πρεπει να καθαριζεις εσυ :P, ειναι μύθος, οτι υπαρχουν τα ψαρια, που θα κανουν αυτη την δουλει για σενα.

 

Τέλεια. Θα δω τι θα κάνω με το νερό στην πορεία μια και ο ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος και έχω λίγο "πελαγώσει" με τα νέα δεδομένα και το παλεύω.. Σ ευχαριστώ και πάλι!

 

On 2/9/2023 at 3:25 ΜΜ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ Κ said:

Για τις αλγες…

γενικα υπάρχουν αλγες που εμφανίζονται μέχρι και 6 μήνες από την έναρξη του ενυδρείου και αυτές θα φύγουν όταν στρώσει το ενυδρείο  και βρεις την ισορροπία στο ενυδρείο πχ τριχοειδής κτλ 

 

αλλες μπορεί να περιοριστούν η και να φύγουν αν για παράδειγμα έχεις πιο έντονο φωτισμό η άναβεις τα φώτα περισσότερες ώρες από οτι πρέπει και διορθωσεισ την κατάσταση κτλ 

 

οτοκυκλοι, αμανο, γαρίδες, σαλιγκάρια clithon κ.α. σίγουρα βοηθανε αλλά αν ένα ενυδρείο δεν έχει ισορροπία και σταθερές ρουτίνες συντήρησης, σταθερότητα σε co2, λίπανση κ.α δεν θα μπορέσεις να τις περιορίσεις. Επισης πρεπει να πάρεις υπόψη σου τις παραμέτρους του νερού  που ζουν αυτα τα ψάρια, την ψαροσυνθεση που έχεις κ.α. γιατί δεν μπορεις να τα βαλεις σε όλα τα ενυδρεία. 

παντως ενυδρείο χωρίς καθόλου άλγη δεν υπάρχει.

και σίγουρα αν δεν καθαρίζεις εβδομαδιαία τα τζάμια και όποτε χρειάζεται αλλά πλαστικά που έχεις στο ενυδρείο κανένα ψάρι δεν πρόκειται να σου λύσει το πρόβλημα 🙂

Κατατοπιστικότατος Γρηγόρη! Κατάλαβα.. Ωραίο ήταν τους 2 πρώτους μήνες..  Τώρα σε λίγες μέρες επανεμφανίζεται η άλγη.. Τζάμι, φυτά, κουτί φίλτρου (πάλι καλά που δεν πιάνει άλγη και το χρυσόψαρο....)

Σ ευχαριστώ!

 

On 2/9/2023 at 5:37 ΜΜ, killerknight said:

Καλησπέρα και από εμένα φίλε μου. Να χαίρεσαι το ψαράκι σου!!! Βλέπω έχεις ήδη πολλές απορίες οπότε πάμε να σε βοηθήσω λίγο σε κάθε μία

 

Πρώτον το ph αν δεν έχει ακραια τιμή δεν επηρεάζει τα χρυσόψαρα. Οπότε δε χρειάζεσαι απιονισμένο νερό. Απλά καθαρό νεράκι θέλουν και συχνές αλλαγές νερούε αντιχλωριου η με φίλτρο άνθρακα. 

 

Συνήθως ναι θέλουν παρέα, αλλά είναι μικρό το ενυδρειακι σου, οπότε δε θα το ρισκάρα. Εκτός αν βάλεις δύο αλλά θα πρέπει να προσέχεις τις τιμές του ενυδρείου σου.

 

Αν μεγαλώσουν τα ψάρια με το καλό, πιθανόν να χρειαστει είτε ενός ενυδρείο (αν μπορείς να το παράσχεις) είτε να τα δώσεις (εδώ μπορώ να σε βοηθήσω και εγώ)

 

Τα ενυδρεία με χρυσόψαρα είναι τίγκα στις άλγες και δεν μπορείς να κάνεις κάτι πλην του να καθαρίζεις.

 

Αγόρασε Κιτ για υγρά τεστ νερού. Να έχει τεστ για αμμωνία, νιτρώδη και νιτρικά

  Αλλαγή νερού θα πρέπει να κάνεις 30 τις εκατό δύο φορές την εβδομάδα. 

 

Ερώτηση...τα άρθρα στο φόρουμ για τα χρυσόψαρα τα διάβασες ή να σου βάλω λινκ?

Καλησπέρα και σε σένα φίλε μου! 

 

Για το ph θα με βόλευε πολύ ομολογουμένως να μήν κάνω κάτι.

Αν γεμίζω με κανονικό νερό και το αφήνω από το προηγούμενο βράδυ δεν γίνεται?

Έχω μόνο το  Sera NH4-NH3 τεστ.

Έχω παραγγείλει και περιμένω να παραλάβω τα Sera kH-test,  Sera pH-test και Sera gH-test. Είναι απαραίτητα κι αυτα ή να πάρω καλυτερα κάποια άλλα αντί αυτών?

20 λίτρα αλλαγή 2 φορές τη βδομάδα? Δεν είναι πολύ συχνά? Δεν είναι και η πιο εύκολη διαδικασία και θέλει και χρόνο...

Τα άρθρα πιστεύω ότι θα τα έχω διαβάσει μια και παρακολουθώ το φόρουμ από όταν πήραμε το ψάρι αλλά με τόσο όγκο νέων πληροφοριών κάπου το χάνεις...

 

Ευχαριστώ πολύ!

 

Link to comment
Share on other sites

πριν 10 ώρες, το μέλος pitt έγραψε:

Τέλεια. Θα δω τι θα κάνω με το νερό στην πορεία μια και ο ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος και έχω λίγο "πελαγώσει" με τα νέα δεδομένα και το παλεύω.. Σ ευχαριστώ και πάλι!

 

Κατατοπιστικότατος Γρηγόρη! Κατάλαβα.. Ωραίο ήταν τους 2 πρώτους μήνες..  Τώρα σε λίγες μέρες επανεμφανίζεται η άλγη.. Τζάμι, φυτά, κουτί φίλτρου (πάλι καλά που δεν πιάνει άλγη και το χρυσόψαρο....)

Σ ευχαριστώ!

 

Καλησπέρα και σε σένα φίλε μου! 

 

Για το ph θα με βόλευε πολύ ομολογουμένως να μήν κάνω κάτι.

Αν γεμίζω με κανονικό νερό και το αφήνω από το προηγούμενο βράδυ δεν γίνεται?

Έχω μόνο το  Sera NH4-NH3 τεστ.

Έχω παραγγείλει και περιμένω να παραλάβω τα Sera kH-test,  Sera pH-test και Sera gH-test. Είναι απαραίτητα κι αυτα ή να πάρω καλυτερα κάποια άλλα αντί αυτών?

20 λίτρα αλλαγή 2 φορές τη βδομάδα? Δεν είναι πολύ συχνά? Δεν είναι και η πιο εύκολη διαδικασία και θέλει και χρόνο...

Τα άρθρα πιστεύω ότι θα τα έχω διαβάσει μια και παρακολουθώ το φόρουμ από όταν πήραμε το ψάρι αλλά με τόσο όγκο νέων πληροφοριών κάπου το χάνεις...

 

Ευχαριστώ πολύ!

 

Όσον αφορά τα τεστ που αναφέρεις, δε θες κανέναν από αυτά. Πλην της αμμωνίας που ήδη έχεις, θες τεστ για νιτρώδη και νιτρικά. Το α χρυσόψαρα είναι ρυπογόνα ψάρια και χρειάζονται συχνές αλλαγές νερού για να είναι οκ. Αλλιώς θα κάνεις 50-60 τις εκατό μια φορά τη βδομάδα, απλά στην αρχή είναι καλύτερο  το πρώτο μέχρι να στρώσει καλά το ενυδρείο. Ναι γίνεται και αυτό. Το βαρέλι που ειπες.

  • love 1
Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, killerknight said:

Όσον αφορά τα τεστ που αναφέρεις, δε θες κανέναν από αυτά. Πλην της αμμωνίας που ήδη έχεις, θες τεστ για νιτρώδη και νιτρικά. Το α χρυσόψαρα είναι ρυπογόνα ψάρια και χρειάζονται συχνές αλλαγές νερού για να είναι οκ. Αλλιώς θα κάνεις 50-60 τις εκατό μια φορά τη βδομάδα, απλά στην αρχή είναι καλύτερο  το πρώτο μέχρι να στρώσει καλά το ενυδρείο. Ναι γίνεται και αυτό. Το βαρέλι που ειπες.

 

Ωραία! Να είσαι καλά!

 

Μια τελευταία ερώτηση σχετικά με το τάισμα.

Πρωί και βράδυ του δίνω συνήθως εναλλάξ flakes και κόκκους. Τελευταία τα flakes τα μουλιάζω λίγα λεπτά ώστε να βυθίζονται. Τα εξαφανίζει σε μισό λεπτό περίπου. Χρειάζεται παραπάνω ποσότητα? Επίσης ή μία μέρα νηστείας τη βδομάδα είναι απαραίτητη?

 

Σ ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

On 4/9/2023 at 9:06 ΠΜ, το μέλος pitt έγραψε:

 

Ωραία! Να είσαι καλά!

 

Μια τελευταία ερώτηση σχετικά με το τάισμα.

Πρωί και βράδυ του δίνω συνήθως εναλλάξ flakes και κόκκους. Τελευταία τα flakes τα μουλιάζω λίγα λεπτά ώστε να βυθίζονται. Τα εξαφανίζει σε μισό λεπτό περίπου. Χρειάζεται παραπάνω ποσότητα? Επίσης ή μία μέρα νηστείας τη βδομάδα είναι απαραίτητη?

 

Σ ευχαριστώ!

Ναι καλό είναι να μην τρώει μια φορά την εβδομάδα. Επίσης καλό είναι να τρώει βρασμένο αποφλοιωμενο αρακά μια φορά το μήνα. Ναι ριξτου λίγο μεγαλύτερη ποσότητα. Καλό θα ήταν πάντως να βρεις βυθιζόμενα pellet. Τα flakes έχουν χαμηλή διατροφική αξια

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Γεια χαρά σε όλους,

 

Μέχρι τώρα το χρυσόψαρο μου ήταν μια χαρά. Έχει φτάσει περίπου τα 10cm. Αλλαγές νερού του κάνω κάθε 10 μέρες. Το πρωί του δίνω flakes τα οποία τα βρέχω πρώτα ώστε να βυθίζονται και το το βράδυ βυθιζόμενα pellet. Του δίνω επίσης μία στο τόσο ξεφλουδισμένο βρασμένο αρακά. Η θερμοκρασία του νερού είναι στους 20 βαθμους.

 

Εδώ και 10 μέρες όμως σταμάτησε να είναι τόσο δραστήριο και συνήθως πηγαίνει κάτω από το κουτί του φίλτρου και μένει εκεί.

 

Το απόγευμα που ανοίγει η λάμπα γίνεται περισσότερο δραστήριο και κολυμπάει αλλά πάλι για κάποια ώρα σταματάει κάτω από το φίλτρο . Το πρωί τοποθετώντας το χέρι μου εξωτερικά το κάνω να μετακινηθεί και όταν αρχίσει να κολυμπάει του ρίχνω την τροφή την οποία και τρώει.

 

Εξωτερικά σε ένα σημείο μόνο ένα λέπι έχει ασπρίσει σε αντίθεση με το υπόλοιπο σώμα που φαίνεται μια χαρά.

 

Πως εξηγείται η συμπεριφορά αυτή?

 

Έχω αρχίσει να ανησυχώ..

 

 

20240203_121711.jpg

Link to comment
Share on other sites

Πριν λιγο διαπιστωσα για πρωτη φορα οτι τα περιττωματα ειναι σαν κορδονι. Η αληθεια ειναι οτι τις τελευταιες μερες εβλεπα καποια κομματια απο περιττωματα αλλα προφανως δεν τα ειχα αξιολογησει σωστα. Αλλα τωρα ειδα ενα μακροστενο μεγαλο κομματι.. Οποτε  βαση αυτου του συμπτωματος εψαξα λιγο και βρηκα καποιες απαντησεις.

Θα του δωσω για 2 μερες μονο αρακα ελπιζοντας να βελτιωθει η κατασταση..

Link to comment
Share on other sites

πριν 15 ώρες, το μέλος pitt έγραψε:

Πριν λιγο διαπιστωσα για πρωτη φορα οτι τα περιττωματα ειναι σαν κορδονι. Η αληθεια ειναι οτι τις τελευταιες μερες εβλεπα καποια κομματια απο περιττωματα αλλα προφανως δεν τα ειχα αξιολογησει σωστα. Αλλα τωρα ειδα ενα μακροστενο μεγαλο κομματι.. Οποτε  βαση αυτου του συμπτωματος εψαξα λιγο και βρηκα καποιες απαντησεις.

Θα του δωσω για 2 μερες μονο αρακα ελπιζοντας να βελτιωθει η κατασταση..

καλημερα λογικα ειναι δυσκοιλιοτητα, τον αρακα θα σου προτεινα να τον δινεις μια φορα την βδομαδα

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Κ

2 hours ago, Takis Karatzannos said:

καλημερα λογικα ειναι δυσκοιλιοτητα, τον αρακα θα σου προτεινα να τον δινεις μια φορα την βδομαδα

Καλησπερα Τακη,

 

Ευχαριστω για την απαντηση!

 

Τωρα να του δινω και φαγητο?  Ή μονο αρακα?

 

Να του δινω αντικαθιστωντας το ενα γευμα ή τη μερα της νηστειας?

 

Επισης απο χθες παρατηρησα οτι στην επιφανεια του νερου σχηματιζονται φουσκαλες...

 

Εχει καμια σχεση με το ψαρι? Ή απλα  συμπτωση και ειναι κατι αλλο?

Link to comment
Share on other sites

καλησπερα θα σου προτεινα να κανεις μια μερα νηστεια και την επομενη να του δωσεις αρακα 2-3 μπιλακια οχι πολυ(αυτο μπορεις να τηρεις και σε εβδομαδιαια βαση δηλαδη πχ σαββατο νηστεια και κυριακη αρακα)  και μετα ξεκινας το ταισμα παλι (με μετρο δεν χρειαζονται πολυ) , οι φουσκαλες οταν λες εννοεις οτι ανεβαινουν απο τα φυτα προς την επιφανεια?

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, Takis Karatzannos said:

καλησπερα θα σου προτεινα να κανεις μια μερα νηστεια και την επομενη να του δωσεις αρακα 2-3 μπιλακια οχι πολυ(αυτο μπορεις να τηρεις και σε εβδομαδιαια βαση δηλαδη πχ σαββατο νηστεια και κυριακη αρακα)  και μετα ξεκινας το ταισμα παλι (με μετρο δεν χρειαζονται πολυ) , οι φουσκαλες οταν λες εννοεις οτι ανεβαινουν απο τα φυτα προς την επιφανεια?

Σ ευχαριστω πολυ για τις οδηγιες!

 

Οσο για τις φουσκαλες δεν βλεπω να ανεβαινουν απο τα φυτα. Απλα συσσωρευονται στην περιμετρο της επιφανειας.. Σε σχεση με τις ανουμπιες παρατηρω οτι ενω ειχα καθαρισει αρκετα τα φυλλα απο την αλγη σε μια εβδομαδα εχει μαζευτει πολυ. Περισσοτερο απο αλλες φορες..

20240204_175240.jpg

Link to comment
Share on other sites

πριν 11 λεπτά, το μέλος pitt έγραψε:

Σ ευχαριστω πολυ για τις οδηγιες!

 

Οσο για τις φουσκαλες δεν βλεπω να ανεβαινουν απο τα φυτα. Απλα συσσωρευονται στην περιμετρο της επιφανειας.. Σε σχεση με τις ανουμπιες παρατηρω οτι ενω ειχα καθαρισει αρκετα τα φυλλα απο την αλγη σε μια εβδομαδα εχει μαζευτει πολυ. Περισσοτερο απο αλλες φορες..

20240204_175240.jpg

δεν μπορω να καταλαβω τι ειναι αυτες οι φουσκαλες αλλα δεν νομιζω οτι ειναι κατι ανησυχητικο, για την αλγη  δεν μπορω να δω αν ειναι καφε η μαυρη , η καφε θα βγαινει μεχρι να ωριμασει το ενυδρειο η μαυρη ειναι δυσκολη εχει τροπους που την βγαζεις αλλα θα πρεπει να βρεις την αιτια που εμφανιζεται

Link to comment
Share on other sites


 

14 hours ago, Takis Karatzannos said:

δεν μπορω να καταλαβω τι ειναι αυτες οι φουσκαλες αλλα δεν νομιζω οτι ειναι κατι ανησυχητικο, για την αλγη  δεν μπορω να δω αν ειναι καφε η μαυρη , η καφε θα βγαινει μεχρι να ωριμασει το ενυδρειο η μαυρη ειναι δυσκολη εχει τροπους που την βγαζεις αλλα θα πρεπει να βρεις την αιτια που εμφανιζεται

Καλημερα!

Δυστυχως η αλγη τωρα τελευταια ειναι μαυρη..

Επισης παρατηρησα κατι σαν λευκους κόκους σκονης στο νερο.

Τοσους μηνες καλα πηγαινε.. Τωρα ξεκινησαν ολα μαζι...

Link to comment
Share on other sites

πριν 14 ώρες, το μέλος pitt έγραψε:

Σ ευχαριστω πολυ για τις οδηγιες!

 

Οσο για τις φουσκαλες δεν βλεπω να ανεβαινουν απο τα φυτα. Απλα συσσωρευονται στην περιμετρο της επιφανειας.. Σε σχεση με τις ανουμπιες παρατηρω οτι ενω ειχα καθαρισει αρκετα τα φυλλα απο την αλγη σε μια εβδομαδα εχει μαζευτει πολυ. Περισσοτερο απο αλλες φορες..

20240204_175240.jpg


Αυτές οι φουσκάλες είναι απ όσο βλέπω πρωτεϊνικό φιλμ. Οφείλεται κυρίως στο βαρύ τάισμα. Φεύγει εύκολα. Φεύγει με την ανατάραξη στην επιφάνεια. Αν μπορείς βάλε τη ΡΟΗ του φίλτρου έτσι ώστε να κάνει μεγαλύτερη ανατάραξη. Αλλιώς μπορείς και με αεραντλια. Επισης βοηθάει να την μαζέψεις και με χαρτί κουζίνας. Και τέλος μπορείς να βάλεις και ένα σκιμερ επιφάνειας που βοηθά πολύ. 🙂

Link to comment
Share on other sites

52 minutes ago, ΓΡΗΓΟΡΗΣ Κ said:


Αυτές οι φουσκάλες είναι απ όσο βλέπω πρωτεϊνικό φιλμ. Οφείλεται κυρίως στο βαρύ τάισμα. Φεύγει εύκολα. Φεύγει με την ανατάραξη στην επιφάνεια. Αν μπορείς βάλε τη ΡΟΗ του φίλτρου έτσι ώστε να κάνει μεγαλύτερη ανατάραξη. Αλλιώς μπορείς και με αεραντλια. Επισης βοηθάει να την μαζέψεις και με χαρτί κουζίνας. Και τέλος μπορείς να βάλεις και ένα σκιμερ επιφάνειας που βοηθά πολύ. 🙂

Γρηγορη σ ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες! Θα τα δοκιμασω!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 7 ώρες, το μέλος pitt έγραψε:


 

Καλημερα!

Δυστυχως η αλγη τωρα τελευταια ειναι μαυρη..

Επισης παρατηρησα κατι σαν λευκους κόκους σκονης στο νερο.

Τοσους μηνες καλα πηγαινε.. Τωρα ξεκινησαν ολα μαζι...

η μαυρη (bba) ειναι δυσκολη, μπορεις να την καθαρισεις βγαζοντας τις ανουμπιες εξω και να τις ξεκασεις με οξυζενε τις αφηνεις 10-15 λεπτα και τις ξαναβαζεις λογικα σε 2-3 μερες θα πεσουν αλλα αυτο ειναι προσωρινο πρεπει να βρεις την αιτια, θα σου προτεινα καθε βδομαδα που κανεις αλλαγη να καθαριζεις και το φιλτρο, επισης νομιζω οτι ο φωτισμος σου ειναι υπερβολικος για αυτα τα φυτα που εχεις χαμηλωσε λιγο την φωτοπεριοδο και μην ταιζεις πολυ, δεν ξερω αν ολα αυτα θα πιασουν θα μας πουν και πιο εμπειροι και εγω παλευω με την bba αλλα δεν εχω καταφερει να την εξαφανισω

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα Τακη και σ ευχαριστω για την απαντηση!

 

Συνηθως εβγαζα τις ανουμπιες και τις καθαριζα οσο γινοταν σε τρεχουμενο νερο. Θα δικιμασω και με οξυζενε!

Το φιλτρο οσες φορες το εχω καθαρισει το καθαριζω με νερο του ενυδρειου. Απο οσο ειχα διαβασει ετσι πρεπει.

Φωτισμο εχω 7 ωρες απο τις 17.00-12.00. Θα το χαμηλωσω στις 5 ωρες. Βαζω λιπασμα 1 φορα τη βδομαδα.

Το ψαρι 2 μερες που του εδωσα μονο αρακα βελτιωθηκε η κατασταση με τα περιττωματα του. Απλα συνεχιζει να παραμενει την περισσοτερη ωρα κατω απο το κουτι του φιλτρου. Σημερα του εδωσα flakes αλλα εφαγε λιγα και ξαναπηγε στη θεση του...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...