Jump to content

Βοήθεια για αντιμετώπιση green spot


Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά! 🙂 θα χρειαστώ την βοήθεια των φυτεμένων για την αντιμετώπιση της green spot. 
Το ενυδρείο τρέχει εδώ και 1,5 μήνα και είναι στη φάση της ωρίμανσης. 

Το ενυδρείο πάει καλά! Όλα τα φυτά αναπτύσονται καλά με εξαίρεση 2 βουκεφαλαντρες που έλιωσαν και θα βάλω άλλες (ίσως λόγω της τοπικής χρήσης excel) αν και δεν μου έχει ξανατύχει. 

Το θέμα που έχω είναι με τη green spot. Στο τέλος της εβδομάδας πριν την αλλαγη είναι παντού σε τζάμια και πέτρες.. αλλά πολύ όχι λίγο.
 

 

Διαβάζοντας για αυτή κοίταξα τα εξής. 

1.Με το διοξείδιο δεν έχω θέμα είμαι κομπλέ. Άρα λογικά δεν είναι από εκεί.

 

  1. Με το φωτισμό ξεκίνησα όπως είχα στο προηγούμενο scape με 28 lumen/ l. Μειωσα το φωτισμό στις 7 από 8 ώρες αλλά τίποτα. Μειωσα την ένταση στα 24lumen/ l και πάλι τίποτα μετά από 2 εβδομάδες. 
  2. Άρα νομίζω οτι το θέμα ειναι στη λίπανση και στα χαμηλά φωσφορικά. Μετρώντας διαπίστωσα ότι με την δόση που έβαζα 18ml μακρο όπως στο προηγούμενο scape τα νιτρικά και φωσφορικά μου ήταν πολύ χαμηλά. Ξεκίνησα λοιπόν να αυξάνω τη δόση. Είχα φτάσει στα 30ml τη μέρα και μέτρησα μετά από μια βδομάδα 5 νιτρικά και 0,2 φωσφορικά. Άρα το θέμα είναι σίγουρα εδώ. Τώρα βάζω από το Σάββατο 36ml τη μέρα και θα δω. τι μπορεί να συμβαίνει; Υπάρχει περίπτωση να ξεθυμανε το λίπασμα; Ποσό πολύ τραβάνε αυτά τα φυτά; Μου κάνει εντύπωση γιατί σε σχέση με το προηγούμενο scape τα φυτά είναι λιγότερα και πολύ λιγότερα τα stem!! Επισης τα ψάρια είναι πολλά και ταΐζω καλά και με κατεψυγμένες και τα φωσφορικά δεν λένε να ανέβουν.
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα! Δεν είμαι ειδικός για εξειδικευμένες συμβουλές, μπορώ να σου πω μόνο για τη δική μου περίπτωση. Οταν αναβάθμισα το φωτισμό, μετά από λίγες ημέρες αντιμετώπισα μεγάλη έξαρση της πράσινης άλγης. Ο βυθός γέμισε τουφίτσες, τα τζάμια ήθελαν ανά 2 ημέρες μαγνήτη, η ρίζα, μέχρι και ο καταρράκτης του φίλτρου μου γέμισε. Μείωσα από 8h σε 7h το φωτισμό, δεν είδα βελτίωση. Επειδή τα νιτρικά μου ήταν γύρω στο 10, αύξησα τη λίπανση με tropica green και κάλλιο. Ούτε τα νιτρικά ανέβηκαν, ούτε μειώθηκε η άλγη.

Επέστρεψα στις 8h και σε λίπανση ανά 2-3 ημέρες, σκούπισα το βυθό κι άφησα το ενυδρείο στη συνήθη ρουτίνα.

Δεν ξέρω πως και γιατί, η πράσινη άλγη μετά από λίγες εβδομάδες σχεδόν εξαφανίστηκε. Τα νιτρικά μου εξακολουθούν να είναι χαμηλά, 10-20 max ακόμη κι όταν γύρισα από διακοπές, που δεν έγινε αλλαγή για 15 μέρες. Υποθέτω ότι ισορρόπησε μόνο του, δεν είδα κάποια μεταβολή στις τιμές του νερού, ούτε αυξομείωσα το co2. Πήρε αρκετό καιρό, όμως όπως ήρθε, έτσι έφυγε.

Έγινε επεξεργασία - giorgosgeo
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...