Jump to content

Πρόβλημα με Ανουμπιες - Μαύρα στίγματα


John Rodos

Recommended Posts

Καλησπέρα, απο χθες παρατήρησα ότι οι Ανουμπιες μου έχουν κάποια μαυρα στίγματα πανω στα φύλλα τους. 
δεν εκανα καποια αλλαγη μονο προσθεσα πριν καμια εβδομαδα ενα μινι κιτ που αγορασα απο το ιντερνετ για παροχη co2. 
 

Γενικές Πληροφορίες
Διαστάσεις Ενυδρείου (ΜxΠxΥ): PrimoLux 80
Συνολικά Λίτρα: 110
Sump (λίτρα):

 

Οργανισμοί
Φυτά: Ανουμπιας και κερατοφυλλα
Ψάρια: γκαπις, μολυ, πλεκο, sae, guaramis, 1 χρυσοψαρο
Άλλα είδη:

 

Διακοσμητικά υλικά
Φόντο: οχι
Πέτρες: 4 μικρες
Ξύλα: 1 κομματι
Άλλα διακοσμητικά : ενα Καραβι πετρινο με πανια απο υφασμα
Υπόστρωμα: aquaforest AF natural substrate 
Βυθός: AquaForest AF Lava Soil Black

 

Φωτισμός
Πηγές φωτισμού (πλήθος και τύπος): 3 λαμπες συνολο 10watt 
Διάρκεια φωτισμού: 6μιση ωρες

 

Υποστήριξη οργανισμών
Φίλτρανση: Juwel εσωτερικο super 500
Θέρμανση/ Ψύξη: eheim 250w 26c 
Λίπανση: 
Παροχή CO2: ναι Mini Tropica co2 kit
Άλλες τεχνικές ευκολίες ή/και παρεμβάσεις:
Διατροφή: flakes 

 

Παράμετροι
pH:
Γενική σκληρότητα (GH):
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):
Αμμωνία (ΝΗ3): 0
Νιτρώδη (ΝΟ2): 0
Νιτρικά (ΝΟ3): 40ppm
Φωσφορικά (PΟ4):
Μέση Θερμοκρασία (°C): 26

Συντήρηση: 
Αλλαγές νερού: 30% καθε 7 μερες
Προετοιμασία νερού/πρόσθετα: νερο απο φιλτρο με Prime seachem
Άλλες ρουτίνες συντήρησης:

IMG_7093.jpeg

IMG_7094.jpeg

IMG_7095.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Γιάννη. Καταρχάς την εισαγωγή CO2 δεν την λες σε καμία περίπτωση μικρή αλλαγή. Με τα φυτά που έχεις δεν χρειάζεται CO2. Αυτό που έχει η anubia στα φύλλα είναι άλγη και οι αιτίες εμφάνισης ποικίλουν. Μια συνήθης αιτία που εμφανίζουν στίγματα οι anubies είναι ο φωτισμός. Επειδή  προτιμούν την σκιά συνήθως εμφανίζουν άλγες στα φύλλα τους όταν εκτίθενται απευθείας στο φως. Επίσης μπορεί να προκλήθηκε κάποια ανισορροπία από το CO2. Αυτό θα το καταλάβεις αν εμφανίστηκε πριν ή μετά την εισαγωγή του CO2. Ίσως αν την βγάλεις και τρίψεις ελαφρά τα φύλλα με ένα σφουγγαρακι, να φύγει. Μια άλλη λύση είναι απολύμανση των φύλλων του φυτού σε διάλυμα νερού-χλωρινης 19:1 (εκτός ενυδρείου εννοείται). Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρεις την αιτία έτσι ώστε να μην εμφανιστεί ξανα. Προσωπικά επειδή δεν βλέπω να υπάρχει μεγάλο θέμα, θα μετακινούσα απλά το φυτό σε σκιερό μέρος και θα έβλεπα πως θα εξελίσσονταν. Έχεις και τα αλγοφαγα στο ενυδρείο σου, οπότε μπορεί να στην καθαρίσουν. Επί τη ευκαιρία κάποιες παρατηρήσεις βλέποντας την παρουσίαση. Το βασικότερο είναι ότι η ψαροσύνθεσή σου είναι εντελώς λάθος από όλες τις απόψεις (συμβατότητας, λίτρων, παραμέτρων, διατροφικών συνηθειών). Τα λίτρα σου για τα αλγοφαγα είναι λίγα. Τα guppies με τα mollies απ'όσο ξέρω υβριδίζουν. Το χρυσόψαρο είναι κρύου νερού και με σταθερή θερμοκρασία στους 26 ταλαιπωρείται. Εκτός αυτού είναι ψάρι που δεν χρειάζεται σταθερή θερμοκρασία αλλά να υπάρχουν διακυμάνσεις αναλόγως την εποχή. Γενικά η θερμοκρασία σου δεν χρειάζεσαι να την έχεις στους 26 βαθμούς. Θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη 1-2 βαθμούς. Επίσης τα ψάρια σου έχουν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες μεταξύ τους που σημαίνει ότι θα πρέπει να παρέχεις ποικιλία τροφών. Πέραν αυτών τα νιτρικά σου είναι υψηλά και αυτό οφείλεται προφανώς στην ιχθυοφόρτωση που έχεις. Προσπάθησε να τα κρατήσεις χαμηλότερα από 20 (το πολύ 25) ppm. Μείωσε λίγο την ποσότητα που ταιζεις και αύξησε την συχνότητα των αλλαγών. Γνώμη μου είναι αν θέλεις να έχεις ένα ενυδρείο που θα τρέχει τρένο, χωρίς να είσαι συνέχεια από πάνω, άλλαξε άμεσα την ψαροσύνθεση γιατί αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσεις διάφορα προβλήματα.

Link to comment
Share on other sites

Η γνώμη μου είναι ότι όλα αυτά τα φυτά  που πουλιούνται με την ταμπέλα ότι δεν θέλουν co2 γίνονται αγνώριστα όταν προστεθεί (προς το καλύτερο). Επιμένως έκανες πολύ καλά και πρόσθεσες. Κάτι επίσης σημαντικό που αμελούν οι περισσότεροι είναι η σωστή διάχυση μέσα στο νερό η οποίας για να γίνει χρειάζεται έναν απλό in line που βρίσκεις και με 20 ευρώ στο eBay. Ειδικά για 100 λίτρα και πάνω νερό. Τα φύλλα τις ανουμπιας έχουν αρχίσει και πιάνουν άλγη, μην κάνεις κάτι, συνέχισε με αρκετό διοξείδιο και τα νέα φύλλα που θα βγάλει θα είναι καταπράσινα.

  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 13 ώρες, το μέλος ChrisEco έγραψε:

Αυτό που έχει η anubia στα φύλλα είναι άλγη και οι αιτίες εμφάνισης ποικίλουν. Μια συνήθης αιτία που εμφανίζουν στίγματα οι anubies είναι ο φωτισμός. Επειδή  προτιμούν την σκιά συνήθως εμφανίζουν άλγες στα φύλλα τους όταν εκτίθενται απευθείας στο φως.

Συμφωνω!

Εδω ομως παιζει  ρόλο και ελλειψη φωσφορικων, γιατι η green spot algae εμφανιζεται εκει, που υπαρχει περισσεα φωτισμου + ελλειψη φωσφορικων.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...