Jump to content

Είδα φως και μπήκα


ellinida

Recommended Posts

Μετά από πολλά πολλά χρόνια και αφού το σκέφτηκα και το ξανασκέφτηκα επέστρεψα στην δημιουργία ενυδρείου. Ξεκινάω με ένα 30L που το φύτεψα φουλ (μα πολύ λέμε!) και ξεκίνησα κύκλο αζώτου, είναι η 2η μέρα. Ακόμα δεν μπορώ ν' αποφασίσω τι ψάρια θα βάλω μέσα, μικρά κοπαδόψαρα μάλλον. Η gyppies να γεννάνε γιατί ψάρια στην Πάρο που μένω δεν βρίσκω. Ισως και έναν μονομάχο παρέα γιατί τους βρίσκω πανέμορφους. Εντυπωσιασμένη με τις πληροφορίες που υπάρχουν, καμία σχέση με τότε που ξεκίνησα, εκεί στα τέλη των 80s που πηγαίναμε στα τυφλά. Το θέμα είναι ότι γενικότερα είναι πολλές οι αντικρουόμενες απόψεις. Δύο χρόνια ξέσκισα το youtube και άρθρα στο ίντερνετ, θα κάνω τιλτ κάποια στιγμή! Κι' έχω πολύ διάβασμα ακόμα! Φωτό δεν ανεβάζω γιατί είμαι τελειομανής, δεν έχω τελειώσει ακόμα με τις θέσεις των φυτών. Τα βάζω, τα βγάζω, τους αλλάζω θέση, σε δουλειά να βρισκόμαστε!

Θέλω επίσης να δημιουργήσω 1 ή 2 μικρές λιμνούλες σε μεγάλα κασπώ ή γλάστρες. Λίγο πολύ αυτά!

Link to comment
Share on other sites

Καλως ηρθες στην παρεα μας! :welcome:

Αν θελεις, πες δυο λογια παραπανω για το φυτεμενο , που σκεφτεσαι. Τι υποστρωμα εβαλες , τι φωτιστικο... αν θα βαλεις CO2...απο φυτα τι βρηκες?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Hμέρα 4.

Το ενυδρείο είναι HAILEA K30 φίλτρο, φωτισμό τα είχε μέσα. Δεν είναι αυτό που ήθελα, αλλά ήταν το μόνο που βρήκα στην Πάρο. Δεν έχει τίποτα εδώ, μόνο ένα Pet city που δεν ασχολείται με ενυδρεία. Ούτε και να βασιστεί κανείς μπορεί γιατί δύο φορές που πήγα μου έδωσε δύο διαφορετικές οδηγίες για στρώσιμο... 

Νομίζω πως τελείωσα με τα φυτά γιατί αυτά μ' ενδιαφέρουν πιο πολύ. Της Παναγιάς τα μάτια έβαλα, εκτός από ένα Μόντε Κάρλο που απ' ότι είδα κάνει πηχτό χαλί. Λέω να το βάλω σε μια ζαρντινιέρα έξω προς το παρόν, μια και αγόρασα.

Υπόστρωμα έβαλα Manado 5-6 cm, το μόνο που βρήκα εδώ, χαλίκι δεν έβαλα γιατί δεν μου αρέσει. Eβαλα και μερικές πέτρες λάβας με moss.

Δεν ξέρω αν θα βάλω CO2 ακόμα, θα δείξει. Ούτε θερμαντήρα έβαλα ακόμα. Από ψάρια λέω να ξεκινήσω με rice fish, να τρέξει λίγο μ' αυτά, μετά θα τα βγάλω έξω σε μίνι λιμνούλα Ιαπωνικού τύπου σε μεγάλη γλάστρα. Ξέρει κανείς που θα βρω νούφαρα χωρίς να τα πληρώσω χρυσά;

Mετά θα βάλω white cloud minnows και θα τα βάλω κι' αυτά σε άλλη λιμνούλα. Και μετά θ' αποφασίσω τι ψάρια θα βάλω. Ισως guppies και έναν μονομάχο. Ειλικρινά δεν έχω ιδέα και μ' αρέσουν όλα! Διάλεξα εύκολα ψάρια χωρίς μεγάλες απαιτήσεις γι' αρχή.

Ακόμα δεν έχω αγοράσει σταγόνες για οτιδήποτε, βλέπω ότι κυκλοφορούν ακόμα εκείνες που χρησιμοποιούσα παλιότερα. Δεν ξέρω αν θέλω να το τρέξω ή να περιμένω να κάνει τον κύκλο του αζώτου. Προς το παρόν τρέχει με βακτήρια. Σκέφτομαι να βάλω μερικά σαλιγκάρια για να ρυπαίνει κάτι το νερό. Το νερό είναι από το πηγάδι. Κατεβαίνει από τα βουνά και πρέπει να είναι καθαρό, θα κάνω μετρήσεις κάποια στιγμή. Οπότε θέλω προτάσεις και γι' αυτό. Ταινίες ή μετρήσεις με υγρά;

day4.jpg

Link to comment
Share on other sites

πριν 7 ώρες, το μέλος ellinida έγραψε:

Υπόστρωμα έβαλα Manado 5-6 cm, το μόνο που βρήκα εδώ, χαλίκι δεν έβαλα γιατί δεν μου αρέσει. Eβαλα και μερικές πέτρες λάβας με moss.

Καλα εκανες. Το θεματακι ειναι, οτι...

1- όπως διαβασα, το υποστρωμα αυτο ειναι ενεργο (που ειναι  καλο), ομως δεν εχει θρεπτικα. Δηλ , χωρις λιπασματα τα φυτα δεν θα αντεξουν και πολυ.

2- καποια φυτα, που εβαλες, δεν μεγαλωνουν καλα χωρις CO2

πχ- Hydrocotyle tripartita, αυτο το φυτο χριαζεται πολυ φως, λιπανση και CO2.

πισω, νομιζω εβλες την Ludwigia glandulosa, χρειαζεται 1000% CO2, καλο φωτισμο, λιπανη και δεν κανει για μικρα ενυδρια, γιατι μεγαλωνει πολυ.

Κατω δεξια βλεπω μια Hydrocotyle.... θελω να πιστευω, οτι πηρες μια leucocephala και οχι verticillata. Γιατι η δευτερη ειναι δυσκολο φυτο.

3- γα την θερμοκρασια.... τα stem φυτα δεν θα πανε καλα με θερμοκρασιες κατω απο 23 βαθμους. Για να υπαρχει αναπτυξη, τουλαχιστον 24.

Για τα ψαρια....

Μεχρι να στρωσει το ενυδρειο, δεν βαζεις ουτε μια ουρα μεσα. Διαβασε εδω-

τωρα για τα ψαρακια....

τα rice fish ( Oryzias latipes) χρειαζονται ενα πιο μεγαλο ενυδρειο, γιατι πρεπει να μπουν τουλαχιστον 8 ατομα μαζι.

https://www.seriouslyfish.com/species/oryzias-latipes/

ενα χαρεμι απο γκαπακια στην αρχη θα ειναι καλα στα 30λ.... μετα ομως, που σ αρχισουν οι γεννες, θα χρειαστεις τα διπλασια λιτρα.

μπορεις να παρεις πιο μικρα- Εndlers guppy, αλλά και αυτα εχουν γεννες συχνα πικνα....

 

πριν 8 ώρες, το μέλος ellinida έγραψε:

Προς το παρόν τρέχει με βακτήρια

Αν δεν εχει αμμωνια το νερο, τσαμπα ριχνεις βακτηρια, ετσι δεν θα στρωσει.

Παρε τεστ αμμωνιας και κανε μετρηση.

πριν 8 ώρες, το μέλος ellinida έγραψε:

Ταινίες ή μετρήσεις με υγρά;

Δεν υπαρχουν ταινιες για να μετρας την αμμωνια και ολα τα υπολοιπα μαζι. Και γενικος οι μετρησεις με ταινιες ειναι στα περιπου, να ξερεις.

Υπαρχουν ταινιες για αμμωνια, αλλά εχουν τιμες σοκ.

Παρε υγρα τεστ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...