Jump to content

Παροχή Diy Co2 .


ΜΑΝΤΑΛ

Recommended Posts

Καλημέρα ,

σε ενυδρείο 70 λίτρων ( Juvel) έχω τοποθετήσει εκτός από την λάμπα 15 watt της εταιρείας και μία ακόμα 15 watt με starter και ballast . Στο ενυδρείο , το οποίο λειτουργεί περίπου 4 μήνες , έχω τοποθετήσει microsorioum pterorus ( 4 ) , ένα φυτό ακόμα με βολβό και πολύ μακριά φύλλα ( δεν ξέρω το όνομά του άλλα μου είπαν ότι είναι εύκολο ) , ένα φυτό , επίσης , που μοιάζει μάλλον με κερατόφυλλο αλλά θα ήθελα όμως να βάλω και άλλα σχετικά εύκολα φυτά . Από ψάρια έχω 8 red eye ballon , 1 molly , 4 πλατυ , 1 ξιφοφόρο , 1 πλακόστομο , 1 αρσενικό γκάπυ . Αυτά για πρόλογο .....

Ερώτηση : παρατήρησα ότι με DIY παροχή CO2 ( 1,5 λίτρo ) , το Ph πέφτει περίπου στο 6.0 με τις μετρήσεις της sera .

Θα πρέπει να το αφήσω ως έχει ή θα πρέπει να το ανεβάσω με κάποιο τρόπο π.χ. ph plus ;

Υ.Γ. Η σύνθεση των ψαριών δεν είναι αυτή που θα ήθελα αλλά αυτή προέκυψε λόγω προσωπικών λαθών και επιλογών . Διαβάζω αρκετά πράγματα μα κάθε φορά κάτι προκύπτει , αλλά αυτό είναι που έχει ενδιαφέρον .

Ευχαριστώ ,

Π/Μ

Link to comment
Share on other sites

Τα ψαρια σου θελουν 7-8 ΡΗ,τα φυτα που εχεις ειναι ευκολα δεν θελουν CO2,σταματα το CO2

για να δεις ποσο ειναι το ΡΗ σου χωρις την χρηση του CO2.

Link to comment
Share on other sites

Το ph χωρίς την παροχή του CO2 είναι περίπου 7,5 . Έβαλα όμως την παροχή αυτή γιατί σε προηγούμενο post μου με θέμα '' Μαύρες τρύπες '' δεν μπόρεσα να τις εξαλείψω απόλυτα αν και έβαλα και seachem iron. Mάλλον θα δοκιμάσω και το seachem excel επειδή είδα σε προηγούμενες αναφορές άλλων ότι κάνει καλή δουλειά .

Ευχαριστώ ,

Π/Μ

Link to comment
Share on other sites

Πόσο ΚΗ έχει το ενυδρείο σου. Σε ρωτώ γιατί η μεταβολή του ΡΗ κατά μιάμιση μονάδα είναι πάρα πολύ, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με ένα πάρα πολύ χαμηλό ΚΗ, ή υπερβολική δόση CO2 με συνδυασμό χαμηλού ΚΗ.

Έγινε επεξεργασία - Χρήστος
Link to comment
Share on other sites

Να σου την αλήθεια δεν το έχω μετρήσει . Τι επιπτώσεις όμως θα μπορούσε να έχει ; Τι θα σήμαινε αν π.χ. άφηνα το PH στο 6 ;

Ευχαριστώ ,

Π/Μ

Link to comment
Share on other sites

Απλά τα ψάρια που έχεις δεν κάνουν για αυτό το ΡΗ το αποτέλεσμα είναι να μειωθεί δραστικά η διάρκεια ζωής τους και είναι ευάλωτα σε ασθένειες. ΡΗ 6 είναι πολύ χαμηλό και εάν έχεις πολύ χαμηλό ΚΗ μπορεί να έχεις PH crash να πέσει το ΡΗ απότομα και τα ψάρια σου να τα δεις αναποδογυρισμένα να επιπλέουν την επιφάνια. Είναι πολύ βασικό να γνωρίζεις το ΚΗ του ενυδρείου σου. Επίσης η απότομες αλλαγές του ΡΗ πάνω από 0,5 προκαλεί βλάβη στα ψάρια που άλλοτε είναι εμφανή αμέσως άλλοτε μετά από καιρό (ανάλογα το είδος του ψαριού).

Link to comment
Share on other sites

Το ΚΗ του νερού της βρύσης είναι 5 ενώ το ΚΗ του ενυδρείου είναι 4 χωρίς την παροχή του CO2. Εν τω μεταξύ , το ph που μετράω δεν είναι 7,5 αλλά 8 τελικά ( αυτές οι μετρήσεις είναι με τους δείκτες της sera ) .

Στο μπουκάλι της seachem excel δεν έβγαλα άκρη σχετικά με την δοσολογία . Ξέρει κάποιος να με ενημερώσει σχετικά πόσα ml σε 70 λίτρα και κάθε πότε ;

Ευχαριστώ ,

Π/Μ

Link to comment
Share on other sites

Θες να πεις δηλαδή ότι το Ph από 8 πέφτει στο 6 με την παροχή CO2. Kάτι δεν πάει καλά εάν όντος είναι έτσι θα έπρεπε να είχες στο ενυδρείο σου CO2 πάνω από 140mg/lit. με ΚΗ 5 και 115mg/lit περίπου με ΚΗ 4. Αν όντος είναι έτσι δεν θα είχες τώρα ψάρια θα είχαν πεθάνει από ασφυξία. Κάτι δεν πάει καλά με της μετρήσεις.

Πληροφοριακά σου λέω ότι το Kh μπορεί να πέσει από την τύρφη και από της τανίνες που βγάζουν τα ξύλα με ταυτόχρονη πτώση του Ph. Εάν όμως πέφτει το Kh ενώ ταυτόχρονα ανεβαίνει το Ph σημάνει ότι υπάρχει υπερβολική έλλειψη σε CO2 ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πολλά φυτά στο ενυδρείο.

Όπως καταλαβαίνεις πρέπει να δώσεις μια πιο αναλυτική περιγραφή τη ακριβός συμβαίνει

Link to comment
Share on other sites

Ίσως , όντως , κάτι δεν πάει καλά με τις μετρήσεις της sera . Ποιά άλλη εταιρεία θεωρείται αξιόπιστη ; Δεν μου είπατε κάτι σχετικά με το flourish excel .

Ευχαριστώ

Π/Μ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...