Jump to content

Help Me.. ΣΑΠΙΣΜΕΝΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ???


Recommended Posts

Καλημέρα,

Έχω ενα ενυδρείο εδώ και κανά 3μηνο, άρχισα να βάζω ζωντανά φυτά περίπου πριν 2 μήνες. Το πρόβλημα που έχω είναι πιθανό να σαπίζουν τα φυτά, εχω κανει διάφορες αλλαγές, όπως να αλλάζω νερό πιο τακτικά, να βάζω σίδηρο, να κατεβάζω την θερμοκρασία λόγω καλοκαιριού με πάγο γιατί τώρα το καλοκαίρι η θερμοκρασία του ενυδρείου πήγαινε απο 26-29 C..

πρώτα είχα μονο χαλίκι, τώρα έχω μαζί και άμμο για να δω μήπως φταιει αυτό,

άλλαξα την λαμπα του ενυδρειου (1 απο τις 2) με tropical μηπως εφταιγέ ο φωτισμός, (ο φωτισμός είναι για 10 ώρες ημερισίως 9:00-19:00)

δεν μπορώ να καταλάβω τι φταίει, χειμώνα δεν είχα ενυδρείο αλλά υποψιάζομαι πλεον οτι οφείλεται απο την μεγάλη θερμοκρασία που έφτανε μεχρι και 29 C.

έχω προσθεση και σιδηρο για τα φυτά, το πρόβλημα παραμένει,

εχω κλαδέψει τα μαυρισμένα φυτά, μήπως αναπτυχθούν πιο υγιη.

Σας στέλνω και φωτογραφίες μήπως καποιος μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν αντέχω άλλο την θεωρία :thumbup: καλο θα ήταν να μου πει κάπως πιο συγκεκριμένα...

Επίσης το νερό καποια στιγμή μύριζε άσχημα... τώρα δεν μυρίζει τοσο αλλά μόνο στην αλλαγή του νερου που κάνω κάθε βδομάδα.

post-4126-1189147754_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Eltzor,

Για να πάμε από την θεωρία στην πράξη καλό θα ήταν να αναφέρεις τα λίτρα του ενυδρείου σου πόσα watt είναι οι λάμπες σου, αν έχεις βάλει υπόστρωμα στο ενυδρείο σου και τι είδους φυτά έχεις μέσα, αν δεν ξέρεις τι φυτά είναι ανέβασε φωτογραφίες για να τα αναγνωρίσουμε.

Όσον αφορά την θερμοκρασία που ανεβάζει το ενυδρείο σου σωστά υποπτεύεσαι ότι είναι ένας από τους λόγους που μπορεί να έχεις πρόβλημα με τα φυτά, αλλά αν η θερμοκρασία πράγματι φτάνει μόνο μέχρι τους 29 τότε τα περισσότερα φυτά δεν θα έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα.

Όσον αφορά την πρακτική βάζω πάγο στο ενυδρείο για να πέσει η θερμοκρασία καλό θα ήταν να μην το ξανακάνεις γιατί δημιουργεί απότομη πτώση θερμοκρασίας και τα ψάρια σου θα έχουν πρόβλημα, ο σωστός τρόπος είναι η τοποθέτηση ανεμιστήρων από pc, αν κάνεις αναζήτηση στο νετ θα βρεις πληροφορίες και οδηγίες να το συναρμολογήσεις. Αν για κάποιο λόγο δεν τα καταφέρνεις με το DIY υπάρχουν έτοιμες λύσεις που μπορείς να προμηθευτείς από μαγαζιά είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό και στην χειρότερη περίπτωση αγόρασε έναν απλό οικιακό ανεμιστήρα βάλε την ροή του αέρα να χτυπάει την επιφάνεια του νερού και άφηνε το καπάκι ανοιχτό.

Όσον αφορά το μπετόν αρμέ που έχεις ρίξει μέσα στο ενυδρείο (αμμοχάλικο) δεν είναι ο ιδανικότερος συνδυασμός που θα μπορούσες να κάνεις μια και αυτό θα σου δημιουργήσει διάφορα προβλήματα θα σε συμβούλευα να τον αλλάξεις με την πρώτη ευκαιρία. Ο σωστότερος τρόπος για να στήσεις ένα φυτεμένο ενυδρείο είναι πρώτα υπόστρωμα για τα φυτά σε ύψος 3-4 εκ. και μετά χαλαζιακό χαλίκι από 0,1-0,5 ή από 0,5-1,5 mm άλλα 3-4 εκ. μόνο σε περίπτωση που έχεις corydoras απαιτείτε η χρήση άμμου σε φυτεμένο.

Συνέχισε τις αλλαγές 30% κάθε εβδομάδα, πλένε τα σφουγγάρια με ενυδρειακό νερό μόνο!!! Και αυτό μόνο όταν μειωθεί υπερβολικά η ροή του φίλτρου σου.

Η μυρουδιά μπορεί να οφείλετε στα σαπισμένα φυτά ή στο αμμοχάλικο ιδίως άν το έχεις καιρό, ρίξε μια ματιά σε αυτό στο τέλος είναι αυτό που σε ενδιαφέρει http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=9381 ή ψάξε για αναερόβιες περιοχές στο νετ

Φιλικά,

Εύα

Link to comment
Share on other sites

Έχουμε και λέμε :thumbup:

Έχω 80lt ενυδρείο,

τα φυτά είναι:

1) πάνω σε ένα ξύλο Microsorum pteropus και anubias, (το οποίο είναι σε καλύτερη κατάσταση απο τα άλλα)

2) φυτεμένο ελαφρά στο χώμα 008B (το έχει πάρει ο χάρος)

3) Microsorum pteropus 'Windelψv', και μερικά 3-4 (023 Alternanthera reineckii ''roseafolia'' ('Pink') (το έχει πάρει ο χάρος)

4) Μια μπάλα 000C Cladophora aegagropila. (μια χαρά φαίνεται)

5) Ρίξαμε και λίγο γκαζόν αλλά εξαφανίστηκε σε 2 μέρες.

Στις αρχές είχαμε και μερικά 005 Ceratopteris cornuta (ενα ματσάκι) αλλά δεν έπιασαν, και χάλασανε.

Όταν λες υπόστρωμα εννοείς αν έχω βάλει χαλίκι ή άμμο? βασικά ξεκίνησα με χαλίκι και μετά έριξα και άμμο, οπότε είναι ανακατεμένο. Άν εννοείς αν έχω ρίξει λίπασμα σε κάθε φυτό, ναί έχω βάλει 1 μπαλίτσα σε κάθε φυτό οταν το φύτευα.

Τό ενυδρείο όταν το αγόρασα, είχε 2 λάμπες 60cm, daylight 18w, T8, 6500K μάρκας Leuci. Tώρα έχω μια τέτοια λάμπα και μια 60cm, tropic 18w, T8, 4000K μάρκας JBL.

Επειδή είμαστε προς τέλος του καλοκαιριού δεν θα κάνω τώρα πατέντα για την τοποθέτηση ανεμιστήρων αλλά απο του χρόνου, το έχω υπ'όψιν μου.

Γένικα έτσι τα πλένω τα σφουγγάρια και γενικά το φίλτρο, επίσης ξέχασα να αναφέρω κάτι που μου έκανε εντύπωση, έχω εξωτερικό φίλτρο της ΕΗΕΙΜ και μέσα στον κάδο, όπως το καθάριζα βρήκα 2 μικρά μικρά σαλιγκάρακια, τα πέταξα, έκανα καλά? σημαίνει κατι αυτό? Επίσης παρατηρώ όταν έχω καθαρίσει το ενυδρείο και έχω κάνει συμπλήρωμα νερού και βάζω σε λειτουργία ξανά το φίλτρο, το πρώτο νερό έρχεται βρώμικο, γιατί συμβαίνει αυτό? τι δεν έχω καθαρίσει?

Δώσε μου σε παρακαλώ περισσότερες πληροφοριές στο θέμα υπόστρωμα γιατί φοβάμαι οτι εκεί είμαι λάθος.

Ευχαριστώ για το χρόνο σου,

Φιλικά,

Ηλίας

Link to comment
Share on other sites

Οπότε στο ενυδρείο σου έχεις 0,45w/litro αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα πρέπει να επιλέγεις φυτά εύκολα με μικρές ανάγκες σε φωτισμό.

Όσον αφορά τα φυτά σου

1. καλή επιλογή λογικά ίσως να έχουν ταλαιπωρηθεί λίγο από την ζέστη παρότι έχουν αντοχές μέχρι τους 30C σε περίπτωση που τα φυτά έχουν πρόβλημα καθάρισε λίγο τις σαπισμένες ρίζες,αραίωσε ίσως λίγο αν δεις ότι χρειάζεται και ξαναδέστα στο ξύλο.

2. Ceratopteris thalictroides είναι λογικό να το έχει πάρει ο χάρος είναι σχετικά δύσκολο φυτό για τα watt σου.

3. 023 Alternanthera reineckii ''roseafolia'' ('Pink') αυτό είναι περίεργο μια και παρότι θεωρείτε σχετικά «δύσκολο» φυτό δεν είναι και δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να σαπίζει.

4. λογικό

5. λογικό τα ποιο εύκολα γκαζόν ξεκινούν από 0,8w/litro αν θές οπωσδήποτε γκαζόν επέλεξε Eleocharis parvula

Όταν λέω υπόστρωμα εννοώ το ειδικό μίγμα που βάζουν κάτω από το χαλίκι και περιέχει «θρεπτικά συστατικά» για την ανάπτυξη των φυτών σχεδόν όλες οι γνωστές εταιρείες βγάζουν από ένα τέτοιο. Δεν είναι απαραίτητο να το βάλεις άλλα βοηθάει σημαντικά. Κάποιο όπως εσύ χρησιμοποιούν την λίπανση σε ταμπλέτες άλλα θα πρέπει να δεις τις οδηγίες μήπως χρειάζεται ανανέωση μετά από κάποιο χρονικό διάστημα (δεν τα έχω χρησιμοποιήσει ποτέ όποτε δεν γνωρίζω οδηγίες χρήσης).

Σχετικά με τα σαλιγκάρια είναι φυσιολογικό κάποια από αυτά να μπαίνουν στο φίλτρο και να τα κρατούν τα σφουγγάρια, εγώ έβγαζα «τόνους».

Σχετικά με την βρομιά που βγαίνει από το φίλτρο σου όταν πρωτοξεκινά δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς θα τα ξανάρουφήξει. Να έχεις υπόψη σου ότι δεν πρέπει να κάνεις «λαμπίκο» τα σφουγγάρια απλά να τα ξεπλένεις ελαφρά, κάποιοι τα καθαρίζουν εναλλάξ κάθε μήνα ή δύο μήνες.

Το ρεζουμέ είναι ότι για τα watt που έχεις αυτή την στιγμή θα πρέπει να επιλέξεις φυτά εύκολα που δεν έχουν απαιτήσεις σε φως ένα search στην tropica θα σε βοηθήσει να αγοράσεις τα σωστά φυτά. Το λιγοστό φως σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ζέστη μπορεί να ξέκαναν κάποια από τα φυτά σου αλλά αρκετά από αυτά δεν ενδείκνυνται για 0,45 w/litro.

Παρεμπίπτοντος εγώ στην θέση σου θα άλλαζα το αμμοχάλικο άμεσα μια και μόνο προβλήματα μπορεί να σου δημιουργήσει + το σωστό στήσιμο δηλαδή 3-4 εκ υπόστρωμα +3-4 χαλαζιακό χαλίκι από 0,1-0,5 ή από 0,5-1,5 mm είναι ιδανικό για φυτά.

Φιλικά,

Εύα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...