Jump to content

Recommended Posts

Παίδες καλησπέρα.

Έχω μάλλον σοβαρό πρόβλημα και έχω αγχωθεί...

Ας τα παάρουμε απο την αρχή.....

Μόλις αγόρασα το ενυδρείο (Juwel 80) πρόσθεσα χαλίκι και κάποια πλαστικά φυτά.Όπως μου είπαν απο το μαγαζί που το αγόρασα (μεγάλη αλυσίδα pet-stores), έβαλα νερό και για 4 ημέρες προσέθετα αντιχλώριο και βακτήρια χωρίς να έχω μέσα ψάρια. Κατόπιν αγόρασα έναν "μονομάχο" (έτσι μου είπαν ότι λέγεται)(όχι το κλασσικό community fish άλλα ένα με σκούρο μπλε-πράσινο χρώμα) και συνέχισα την προσθήκη βακτηρίων για 10 ημέρες ακόμα.

Μετά απο μετρήσεις και αφού όλα ήταν καλά (σύμφωνα με τον υπάλληλο του μαγαζιού) προμηθεύτηκα ένα test kit μαζί με κάποια επιπλέον ψάρια (blue gourami, silver shark, malayan angelfish, banded catfish).

Όλα έβαιναν καλώς για την επόμενη εβδομάδα ώσπου τα ψάρια άρχισαν να αποκτούν κάποια λευκά στίγματα στο σώμα τους (κάτι σαν σκόνη), άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο. Ποιό εμφανή ήταν τα σημάδια στο malayan angelfish και το banded catfish. Στα άλλα δεν φαινόταν πολύ, ίσως λόγω χρώματος. Έκανα αμέσως κάποια τεστ τα οποία δεν εμφάνισαν κάτι. (όλα ήταν όπως πρέπει σύμφωνα με τις οδηγίες του test kit)

Η συμπεριφορά τους ήταν κανονική καί στο φαγητό αλλά καί στην..κολύμβηση.

Ξαφνικά, σήμερα που γύρισα απο την δουλειά, είδα ότι είχε ψοφήσει το silver shark και ο "μονομάχος".

Αφού τα αφαίρεσα, μετά απο λίγο έκανα πάλι τεστ και όλα (αμμωνία, νιτρώδη, pH, KH, GH κλπ) δείχνουν κανονικά ( πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του test kit).

Τέλος αυτό που παρατήρησα τις 2 τελευταίες ημέρες είναι ότι βρωμίσει αρκετά ο βυθός (έχει κάτι σαν πουρί) το οποίο δημιουργήθηκε με πολύ γοργούς ρυθμούς και υπάρχει πάνω στα χαλίκια του βυθού, σε ένα κοράλλι που έχω καθώς επίσης και σε ένα κοχύλι.

Η θερμοκρασία είναι στους 25-26 βαθμούς.

Να τονίσω επίσης ότι η συμπεριφορά στα εναπομείναντα ψάρια είναι, όπως και πριν, νορμάλ. (Τρώνα κανονικά και κολυμπούν κανονικά)

Τί μπορεί να συμβαίνει;;;

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι μου για Ich????

Τί μπορώ να κάνω;;

Ώς νέος στον χώρο έχω στεναχωρηθεί και αγχωθεί αρκετά!!

Ευχαριστώ και περιμένω εναγωνίως τις απόψεις και συμβουλές σας.

Sorry, για το μακροσκελές post!!

Link to comment
Share on other sites

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΙΛΕ .ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΨΑΡΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΡΧΑΡΙΟ. ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ ΚΑΤΙ ΠΑΘΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ. ΛΟΙΠΟΝ... ΚΑΤ ΑΡΧΑΣ ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΡΩΤΟ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΒΑΛΕΣ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΟΛΛΑ ΨΑΡΑΚΙΑ. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΟΙ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ. ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΤΩΡΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙCΚ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ, KAI ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ 28 ΒΑΘΜΟΥΣ. ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΘΑΥΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ MFC THΣ TROPICAL, ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ, ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ - ΕΞΙ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΒΑΖΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΟ, ΜΙΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑΙΖΕΙΣ.

ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΑ.

ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις συμβουλές sylvia.

Μετά κατάλαβα ότι έβαλα πολύ γρήγορα τα ψαράκια μέσα αλλά ήταν ήδη αργά.

Μετά απο αναζήτηση στο ιντερνετ, είδα αυτό που λες με την θερμοκρασία και την έχω ανεβάσει ήδη στους 26-27 και σήμερα θα την ανεβάσω στους 28.

Το φάρμακο που προτείνεις το προσθέτω απλώς μέσα στο ενυδρείο σύμφωνα με τις οδηγίες του;; ή πρέπει να βγάλω τα ψάρια, να αλλάξω κάποια ποσότητα νερού κλπ;

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Επίσης, όσον αφορά το "πουρί" που έχει πιάσει στον πάτο, απο ότι φαντάζομαι πρέπει να είναι καφέ άλγη λόγω του ότι δεν ανοίγω το φως πάνω απο 5-6 ώρες. Τα ψάρια algae eaters τρώνε καί την καφέ άλγη ή μόνο την πράσινη;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ MFC ΤΗΣ TROPICAL. H ANΑΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΡΙΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ 10ML ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΝΑ 100LT ΝΕΡΟΥ ΔΗΛΑΔΗ 8ML ΣΤΑ 80LT. ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΡΙΧΝΕΙΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ ΔΕ ΡΙΧΝΕΙΣ, ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕΡΑ ΡΙΧΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΡΙΧΝΕΙΣ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΕΡΑ, ΜΕΤΑ ΚΕΝΟ,ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΕΡΑ .ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΤΡΟ. ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙΣ ΞΑΝΑΒΑΖΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΟ ΦΙΛΤΡΟ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΑΓΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ 1/3.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

ΕΓΩ ΕΤΣΙ ΕΣΩΣΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ.

Link to comment
Share on other sites

Θελει και παρα πολυ καλη οξυγονωση κατα την διαρκεια της θεραπειας.Εαν εχεις αεραντλια βαλε

την να δουλειει,εαν δεν εχεις πολυ καλη αναταραξη τηε επιφανειας του νερου απο το φιλτρο.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

Μάλλον δεν υπάρχει σωτηρία για τα ψαράκια μου διότι χθες έχασα άλλα 2 (το malayan angelfish και το banded catfish) και το μόνο που έχει μείνει είναι το blue gourami το οποίο βρίσκεται σε αρκετά άσχημη κατάσταση. Δεν πιστεύω να προλάβει το αυριανό ξημέρωμα...!!

Θα επισκευτώ κάποια απο τα καταστήματα που προτείνονται στο forum για να δω τί λύση θα βρω.

Αλήθεια, απο τί προκαλείται αυτή η ασθένεια;

Μήπως απο την βρώμα του βυθού; Επειδή συνηδητοποίησα ότι υπάρχει μπόλικη μόλισ σ 3 εβδομάδες που έχω μέσα ψάρια.

Link to comment
Share on other sites

Όχι.

έπρεπε;; :thumbup:

Και κάτι άλλο, πώς καθαρίζουμε τον βυθό;;

Κάτι διάβασα για κάποιες ειδικές σκούπες, αλλά πως ακριβώς δουλεύουν;; είναι ηλεκτρικές;; (το ρωτώ αυτο επειδή οι άγγλοι τις λένε vaccums)

Link to comment
Share on other sites

το πρωτο πραγμα που φταιει για τα ψαρια που πεθαναν ειναι οτι το ενυδρειο δεν ειχε στρωσει, δηλαδη δεν ειχε ολοκληρωθει ο κυκλος του αζωτου με αποτελεσμα να εχεις σιγουρα ανεβασμένα νιτρικα και νιτρωδη, που ειναι δηλητηριωδη για τα ψαρια. κι αυτό γιατί εβαλες πολύ γρήγορα πολλά ψαρια.

Επίσης δεν ξερω και αν τα ταιζες και πολυ. Αυτά στρεσάρουν πολύ τα ψάρια και αρρωσταίνουν.

Τωρα για το καθαρισμα του βυθο, είναι απλό. Παίρνεις το λάστιχο που χρησιμοποιείς για το καθάρισμα (κομμάτι από κοινό λάστιχο)και με την άκρη που είναι κοντά στο βυθό τραβάς τα απόβλυτα των ψαριών και τροφές που δεν έχουν καταναλωθεί.

Αυτά.........

Υ.Γ (Ρίξε μια ματιά και στα προσωπικά σου μηνύματα)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για το pm, sylvia.

Ο λόγος θανάτου όλων των ψαριών μου είναι τελικά το ICK.

Αμμωνία,νιτρώδη και όλα τα έταιρα βλαβερά ήταν και είναι στις τιμές που πρέπει (η αμμωνία είναι στο 0).

Τελικά επισκεύτηκα ένα απο τα καταστήματα που πρότεινονται καί στο forum και προμηθεύτηκα ICK Capsules της Aquarium Pharmaceuticals.

Δυστυχώς δεν πρόλαβα να σώσω τα ψαράκια μου αλλά στο κατάστημα με διαβεβαίωσαν ότι μετά την θεραπεία θα είναι απολύτως ασφαλές το περιβάλλον για να προσθέσω ψάρια. Ελπίζω να είναι έτσι....???...???

Επίσης μου ανέφερε ότι η εν λόγω ασθένεια προκλήθηκε απο κακής ποιότητας νερό γενικά. Ισχύει κάτι τέτοιο;;

Τί εννοούμε κακή ποιότητα;;

Σύμφωνα με τα tests όλα ήταν έτσι όπως θα έπρεπε να είναι.

Τέλος μου πρότεινε να βάλω και ένα επιπλέον εξωτρικό φίλτρο (70€) για να φιλτράρεται καλύτερα το νερό. Κάτι τέτοιο βοηθάει γενικά ή θα είναι παραπανίσιο έξοδο; (Το ενυδρείο μου είναι ένα Juwel 80lt με εσωτερικό φίλτρο)

Link to comment
Share on other sites

Αν θες να διαβασεις σχετικα με την ασθενεια που ειχαν τα ψαρακια σου ριξε μια ματια εδω. http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Thema...multifiliis.htm

Αρκετο διαβασμα και καλη συνεχεια σου ευχομαι :thumbup::bowdown:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...