Jump to content

Προσοχή.... Λαγοκέφαλοι


Recommended Posts

Προσοχή.... Λαγοκέφαλοι

3-10-2007

--------------------------------------------------------------------------------

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ψαράδες και καταναλωτές, μετά τη διαπίστωση ότι οι τράτες μαζί με τις μαρίδες, τις γόπες και την αθερίνα ψαρεύουν και μικρούς λαγοκέφαλους, επικίνδυνα τοξικά ψάρια. Χθες, δεύτερη μέρα που επιτράπηκε η αλιεία με τις τράτες, οι ψαράδες βρήκαν και πάλι πολλούς μικρούς λαγοκέφαλους ή κουνέλια, όπως αλλιώς ονομάζονται (Lagocephalus sp. Tetraοdontidae).

Στα Δωδεκάννησα οι καταναλωτές διάλεγαν οι ίδιοι μέσα από τις κασέλες τα ψάρια, ενώ οι ψαράδες είχαν φροντίσει να τοποθετήσουν και φωτογραφίες με λαγοκέφαλους, ώστε να τους αναγνωρίζουν αμέσως οι αγοραστές.

Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η εξάπλωση του λαγοκέφαλου στο Αιγαίο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Όπως αναφέρεται σε επείγον έγγραφο του διευθυντή του Υδροβιολογικού Ινστιτούτου Ρόδου Ανδρέα Σιούλα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, «το ψάρι αυτό μπορεί να είναι πηγή δηλητηριώδους τροφής για τον άνθρωπο, με υψηλό συνδυαζόμενο κίνδυνο θνησιμότητας, λόγω της τοξίνης τετραδοτοξίνη που περιέχει».

Η κατανάλωση του ψαριού και της εξαιρετικά τοξικής ουσίας που παράγεται στο σώμα του, που ονομάζεται τετροδοτοξίνη (tetradotoxin-TTX), επιδρά επί του κεντρικού νευρικού συστήματος του ανθρώπου και μπορεί να επιφέρει ακόμα και το θάνατο από πνευμονική ανεπάρκεια. Δεν υπάρχει αντίδοτο στην τετροδοτοξίνη, ενώ τα συμπτώματα που παρουσιάζει η δηλητηρίαση είναι: Μούδιασμα στα χείλη και τη γλώσσα, παραίσθηση στο πρόσωπο και τα άκρα, πιθανό πονοκέφαλο, πόνος στο στομάχι, διάρροια και/ή τάση εμετού, παράλυση, πνευμονική ανεπάρκεια, (δυσκολία στην αναπνοή), θάνατο.

Ο Λαγοκέφαλος ή Lagocephalus Sceleratus όπως είναι κανονικά η επιστημονική του ονομασία ανήκει στην οικογένεια Tetraodontidae Τα είδη αυτής της οικογένειας έχουν από δύο ισχυρά δόντια στην κάθε γνάθο και γι' αυτό και ονομάζονται τετραοδοντίδαι. Τα είδη της συγκεκριμένης οικογένειας έχουν την ικανότητα να διογκώνονται, να γίνονται σφαιρικά και να επιπλέουν για αυτό και ονομάζονται και pufferfish.

Ο λεσεψιανός μετανάστης, όπως αποκαλούνται τα ψάρια και οι άλλοι οργανισμοί που μέσω Σουέζ περνάνε και εγκαθίστανται στην Μεσόγειο, έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά στις θάλασσες των Δωδεκανήσων το 2003, αλλά σήμερα ζει σχεδόν σε όλο το Αιγαίο.

Το μήκος του ψαριού αυτού συχνά υπερβαίνει το μισό μέτρο και φτάνει ως 1,1 μέτρο, ενώ το βάρος του είναι περίπου 1500 – 1700 γραμμάρια, με το μεγαλύτερο να έχει ζυγιστεί 7 κιλά. Ζει κυρίως στον Ινδικό και στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό σε βάθος 18-100 μέτρων. Έχει σχήμα τορπίλης, είναι ασημένιο στο κάτω μισό του σώματος και στη ράχη είναι γκριζωπό με σκούρες κηλίδες, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα δυνατά δόντια, σαν ράμφος. Όλα τα είδη (περίπου 185) της συγκεκριμένης οικογένειας των τετραοδοντίδων έχουν περίπου τα ίδια μορφολογικά χαρακτηριστικά και είναι τοξικά ενώ ο ελάχιστος χρόνος για διπλασιασμό πληθυσμού τους είναι μεγαλύτερος από 14 έτη.

Ο λαγοκέφαλος έχει μια τοξίνη την τετροδοντοτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει από σοβαρές δηλητηριάσεις έως τον θάνατο στον άνθρωπο, εξαιτίας παράλυσης του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος. Θανατηφόρα περιστατικά έχουν αναφερθεί ως τώρα στον Λίβανο και στο Ισραήλ.

Η τοξίνη υπάρχει σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κατά σειρά σε ωοθήκη, ήπαρ, έντερο και δέρμα, ενώ η τοξικότητα ποικίλλει ανάλογα με το αναπαραγωγικό στάδιο που βρίσκονται τα ψάρια και είναι μεγαλύτερη κατά την περίοδο της ωοτοκίας και συνεπώς τους μήνες Μάϊο έως Ιούλιο και ανάλογα με το γένος με τα θηλυκά να είναι τοξικότερα.

Η τοξίνη δεν καταστρέφεται στη συνήθη θερμική επεξεργασία που υφίστανται τα ψάρια στο σπίτι γι' αυτό και παρατηρούνται και κρούσματα δηλητηριάσεων μετά από κατανάλωσή τους. Για να αδρανοποιηθεί απαιτείται βρασμός τουλάχιστον τριών ωρών.

Αυτό το ψάρι καταναλώνεται στην Ιαπωνία αφου απομακρυνθούν τα εντόσθια και καθαριστεί το δέρμα και η τοξίνη του που αποκαλείται fugu χρησιμοποιείται για αυτοκτονίες ή δολοφονίες.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Αθηνών, η οποία ενημερώθηκε σχετικά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημέρωσε αμέσως όλες τις ψυκτικές εγκαταστάσεις και τους συνδέσμους ιχθυεμπόρων και ιχθυοπωλών, ώστε να ενημερώσουν με τη σειρά τους τους διακινητές αλιευμάτων και τα μέλη τους.

Link to comment
Share on other sites

Puffer είναι ε?

Φώτο εδώ

Ναι είναι puffer. Είχαν αναφερθεί και παλιότερα επισκέψεις τους θερινούς μήνες, αλλά συνήθως το χειμώνα με την πτώση της θερμοκρασίας εξαφανίζονταν. Τα τελευταία 2 χρόνια όμως που είχαμε ζεστούς χειμώνες άντεξαν και γι' αυτό τα βλέπουμε πλέον ολοένα και πιο συχνά.

πως θα γίνει να βρώ ένα για το ενυδρείο μου δεν ξέρω μόνο...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Τετραδοτοξίνη, η ουσία του λαγοκέφαλου.

Νευροτοξίνη 1250 φορές πιο ισχυρή από το κυάνιο. Αντίδοτο δεν υπάρχει, η όποια θεραπεία (εάν προλάβεις) είναι μόνο συμπτωματική. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται 30 λεπτά μετά την κατάποση του ψαριού και αναλόγως της ποσότητας, μπορεί να καθυστερήσουν έως και 4 ώρες. Αν μη τι άλλο, πας χορτάτος.

Η σειρά των συμπτωμάτων έχει ως εξής:

Πρώτα μουδιάζουν τα χείλη και η γλώσσα. Το επόμενο σύμπτωμα είναι παραισθησία και μία αίσθηση ελαφρότητας σαν να αιωρείσαι η σαν να επιπλέεις. Κάτι σαν φελλός ένα πράγμα. Μετά ξεκινάει πονοκέφαλος, έντονος πόνος στο στομάχι/κοιλιά που συνεχίζει σε σταδιακή παραλυσία και καθολική ακινησία. Παράλληλα υπάρχει αυξανόμενη αναπνευστική ανεπάρκεια και καρδιακή αρρυθμία. Μετά, αντίο ζωή.

post-358-1193890850_thumb.jpg

untitled.bmp

untitled1.bmp

Link to comment
Share on other sites

Αντίδοτο δεν υπάρχει,αυτο μου εκανε εντυπωση,ενω επεισης το χρονικο διαστημα μεταξυ καταπωσης και του μοιραιου εινα πολυ μικρο.

Link to comment
Share on other sites

Να σημειωθεί ότι η τοξίνη βρίσκεται σε συγκεκριμένα σημεία, στο δέρμα και στα εντόσθια. Με σωστό καθάρισμα και βράσιμο είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει δηλητηρίαση. Είναι γνωστό εξάλλου ότι στην Άπω Ανατολή κάποια είδη θεωρούνται σπουδαίος μεζές.

Ξέρω και προσωπικά άτομο που έχει δοκιμάσει χωρίς να πάθει απολύτως τίποτα.

Πάντως για καλό και για κακό αν πέσει στα χέρια σας κανένα... μη το δοκιμάσετε!

Link to comment
Share on other sites

Στην Ιαπωνια το πιατακι αν θυμαμαι καλα παει 2.000€ και υπαρχουν ειδικοι σεφ που εκπαιδευονται 2 χρονια+ και περνανε εξετασεις και εχουν ειδικη αδεια για να μπορουν να μαγειρευουν παφερ. Αααααα και κατι ακομη για να μην βγει η τετραδοτοξινη το ψαρι καθαριζετε ζωντανο.

Καλα αν εχεις αλλεργια πας σε δευτερολεπτα.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...