Jump to content

ΕΡώτηση για φωτισμό


Recommended Posts

Πόσα watt ανα λίτρο πρέπει να έχει ένα ενυδρείο για νάναι οκ; έχω 96l με μερικά φυτά και όταν το πήρα είχε μόνο μια λάμπα 18w! Πρόσθεσα άλλη μια των 18w, είναι αρκετό; ήθελα να βάλω και τρίτη αλλά ήταν αδύνατον λόγω της κατασκευής.

'Εχω παρατηρήσει οτι δεν βάζουν αρκετές λάμπες στα ενυδρεία.

Ευχαριστώ :busted_cop:

Link to comment
Share on other sites

Στον φωτισμό δεν υπάρχει κανόνας τόσα watt ανά λίτρο. Δώσε μας περισσότερες πληροφορίες τι θέλεις να κάνεις με το ενυδρείο σου ώστε να δούμε που πρέπει να κατευθυνθείς. Επίσης φωτογραφία από το καπάκι θα βοηθούμε τους DIY του forum να σου πουν τι θα κάνεις και για άλλη λάμπα ή πώς θα μπορέσεις να αυξήσεις τον φωτισμό.

Τώρα είσαι στα 0,37watt/lt γενικά μπορείς να κάνεις πράγματα με αυτόν τον φωτισμό και υπάρχουν επιλογές φυτών που μπορείς να παίξεις.

Link to comment
Share on other sites

'Ετσι όπως το έκανα το καπάκι, αν το ανεβάσω θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι :busted_cop: Θα προσπαθήσω να βάλω μια αλλά έτσι όπως είναι δεν νομίζω να μπορώ να κάνω κάτι... με βλέπω για νέο ενυδρείο καλύτερα καλύτερης ποιότητας.

'Εβαλα μια επιπλέον λάμπα διότι τα φυτά γέμιζαν καφέ άλγη λόγω ανεπάρκιας φωτισμού. Εντάξει έχω και λίγα νιτρικά παραπάνω... περίπου 40mg/l και 50mg/l ('Εχω 4 μόλλυ, 7 πλάτυ και γύρω στα 10 γκάπυ) με αλλαγές νερού 30% κάθε εβδομάδα.

'Ισως να φταίνε και τα νιτρικά για την ανάπτυξη της άλγης...

'Εχω μερικά φκλαδέματα απο φυτά γρήγορης ανάπτυξης το ένα είναι rotala rotundifolia, αναπτύσεται αρκετά αλλά πάντα έχει τριχοειδή άλγη στο κάτω μέρος κυρίως.

Βασικά θέλω να φύγει η άλγη... είχα βάλει και Cabomba αλλά χάλασε με τα 18w, έχω και microsorum pteropus, anubias αλλά οκ, δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Λίπασμα έχω το Florapride Tetra αλλά όποτε βάζω μερικές σταγόνες το αποτέλεσμα είναι να έχω πιο πολλή άλγη οπότε το άφησα.

Κάθε φορά μαζεύω και όσα απόβλητα μπορώ απο τον βυθό, είναι βρωμιάρικα τα ψαράκια μου. Τα ταίζω 2 φορές τη μέρα, δεν πέφτει κάτι στο βυθό διότι τα τρώνε όλα.

Τελικά μήπως φταίνε τα νίτρικα;

Edited by Dimitris78
Link to comment
Share on other sites

Δώσε περισσότερες πληροφορίες για το ενυδρείο, φίλτρανση για να δούμε πως θα καταπολεμήσουμε την πηγή δηλ. τα νιτρικά που είναι αρκετά ψηλά ...

Link to comment
Share on other sites

Όπως έχουμε ξαναπεί και σε άλλες συζητήσεις, η άλγη είναι φυτό που χρησιμοποιεί κι αυτό όπως και τα άλλα φυτά του ενυδρείου, τα θρεπτικά συστατικά προκειμένου να αναπτυχθεί. Αν λείπει κάποιο συστατικό από το ενυδρείο και εσύ ταΐσεις από τα υπόλοιπα που ήδη υπάρχουν, είναι λογικό η περίσσεια αυτή ποσότητα να μην καταναλωθεί από τα φυτά αλλά από την άλγη. Γι αυτό το λόγο κάθε φορά που ρίχνεις λίπασμα βλέπεις την άλγη να μεγαλώνει πιο γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι από τα συστατικά που περιέχει το λίπασμα που ρίχνεις, τα φυτά σου δεν μπορούν να απορροφήσουν άλλο, οπότε και το οικιοποιείται η άλγη.

Κάνε ότι λέει ο nkarvounis, ώστε να μπορέσουμε να δούμε την πηγή των νιτρικών. Επίσης πες μας τι λιπάσματα χρησιμοποιείς, τι υπόστρωμα και πόσο χαλίκι έχεις. Από τις υπόλοιπες μετρήσεις πως είσαι? Φωσφωρικά, σίδηρος? Μήπως και μπορέσουμε να καταλάβουμε τι λείπει από τα φυτά και τι είναι σε περίσσεια.

:busted_cop:

Link to comment
Share on other sites

Αυτές είναι μερικές φωτογραφίες του ενυδρείου μου. Λίπασμα χρησημοποιώ Florapride της Tetra, αυτό μου έδωσαν σε κατάστημα και μου είπαν οτι είναι καλό. 'Εχω καιρό να βάλω λόγω της άλγης αλλά τα φυτά αναπτύσονται κανονικά μόνο που σταδιακά τα παλιά γύλλα πιάνουν άλγη...

Στο φίλτρο έχω βάλει μακαρόνια, μπλέ σφουγγάρι και γυαλοβάμβακα. Δεν γνωρίζω χαρακτηριστικά νας σας πω. Το μπλε σφουγγάρι το έβαλα πρόσφατα, όταν αγόρασα το ενυδρείο καταστηματάρχης μου είχε βάλει και άνθρακα αλλά τον έβγαλα βάζοντας μπλε σφουγγάρι. Τα μακαρόνια δεν τα έχω αλλάξει ποτε που έβαλα σε λειτουργεία το ενυδρείο πριν 10 μήνες, λέτε να φταίει αυτό;

Υπόστρωμα δεν έχω βάλει και το χαλίκι είναι περίπου 5cm. Βασικά δεν έχω μετρήσει ποτέ σίδηρο κτλ... να κάνω μετρήσεις δηλαδή; τι άλλες πληροφορίες να σας δώσω;

Ευχαριστώ πάντως για την βοήθειά σας :busted_cop:

post-126-1134049160_thumb.jpgpost-126-1134050732_thumb.jpgpost-126-1134050748_thumb.jpgpost-126-1134050764_thumb.jpg

post-126-1134050779_thumb.jpg

Edited by Dimitris78
Link to comment
Share on other sites

Πες μας σε παρακαλώ ακόμα στα πόσα Kelvin είναι οι λάμπες?

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Με Kelvin εννοείς τι θερμότητα βγάζουν; δεν ξέρω που να το δω αυτό και τα κουτιά τα πέταξα... η μπροστινή είναι Arcadia και βγάζει λίγο κόκκινο χρώμα και η πίσω είναι απο το Praktiker.

Link to comment
Share on other sites

Με τα Kelvin μετράμε το χρώμα που βγάζουν...

Δηλ οι ροζ λάμπες είναι συνήθως γύρω στα 4500K και οι μπλε που χρησιμοποιούν στα θαλασσινά ενυδρεία από 10000 Κ και πάνω. Μάλλον από ότι καταλαβαίνω πρέπει να είναι η μία γύρω στα 4500 Κ αφού κοκκινίζει και η άλλη αν είναι λευκή πρέπει να βγάζει γύρω στα 6500 Κ. Μερικές λάμπες το γράφουν κι όλας πάνω στη λάμπα εκεί που γράφουν τη μάρκα τους.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, η άλγη όπως σου είπαν είναι φυτό και αυτή και τρέφεται πολύ γρήγορα από τα περισεύματα στοιχείων που δεν μπορούν να απορροφήσουν τα φυτά. Η συνηθέστερη παρουσία άλγης είναι όταν υπάρχει πλεόνασμα νιτρικών, φωσφόρου ή σιδήρου. Τα φυτά σου είναι πολύ λίγα για να απορροφήσουν τα νιτρικά και τον φώσφορο που υπάρχει στο ενυδρείο λόγω του ταίσματος και επι πλέον λόγω του λιπάσματος που ρίχνεις. Ειδικά αν ρίχνεις την δοσολογία της συσκευασίας που είναι συνήθως για full planted ενυδρεία, σίγουρα έχεις και περίσσεια σιδήρου. έχεις και πολύ φωτισμό, έδεσε το γλυκό.

Ενέργειες:

- κόψιμο του λιπάσματος

- συχνές αλλαγές νερού (είναι ο μόνος τρόπος να κατεβάσεις τα νιτρικά, φώσφορο και λιπάσματα αν δεν έχεις φυτά) 20% κάθε τρίτη μέρα μέχρι να μετράς ΝΟ3 κάτω από 10. Πριν κάνεις την αλλαγή νερού θα καθαρίζεις τα τζάμια από την άλγη, καθώς και ότι άλλο υλικό του ενυδρείου σου που έχει άλγη.

- πρόσθεση φυτών γρήγορης ανάπτυξης που ρουφάνε νιτρικά. Ceratophyllum dmersum, όλα τα είδη hygrophylla.

- κλείσε (αν έχεις ξεχωριστά μπάλαστ) την 2η λάμπα και άναβέ την 1 ώρα στην αρχή και πρόσθετε μισή ώρα κάθε μέρα)

- κόψε τα φύλλα που έχουν άλγη

- μόνον και τότε μόνον, όταν τα φυτά σου παρουσιάσουν έλλειψη στοιχείων (κιτρίνισμα φύλλων ή τρύπες στα φύλλα, ή πρόωρη πτώση παλιών φύλλων) θα αρχίσεις να προσθέτεις ξανά λίπασμα. Όταν έρθει ο καιρός κάνε ποστ για να δούμε πόσο θα ρίχνεις.

Πιστεύω ότι με αυτές τις ενέργειες θα επανέλθει σύντομα το ενυδρείο σου και μετα βλέπουμε πως θα το διατηρήσεις χωρίς άλγη. :busted_cop:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...