Jump to content

Puffers


mahites9

Recommended Posts

Καλησπέρα,

έκανα μια κιμρή έρευνα puffers και επειδή είμαι στη διαδίκασία να στήσω ένα ενυδρείο 60lt το οποίο το είχα χώρίς να λειτουργεί (για την ακρίβεια το έχω στήσει ήδη) θέλω να μάθω κάποια πράγματα που αφορούν αυτά τα ψάρια γιατί σκέφτομαι σοβαρά να βάλω τέτοια.Ξέρω ότι είναι δύσκολα ψάρια αλλά θα το προσπαθήσω.ε΄χω να κάνω λοιπόν τις εξή ερωτήσεις

1)καταρχήν τι περιβάλλον χρρειάζονται??εννοώ θέλουν φυτά,κρυψώνες,πολύ φωτισμό??τι ακριβώς γίνεται??

2)έχω βάλει ήδη ένα εξωτερικό φίλτρο eheim 2211 με 375l/h καθώς και μία αεραντλία eheim 200.είναι αρκετά για οξυγόνο ή θέλουν κι άλλο???

3)γνωρίοζντας ότι τα λίτρα μου είναι λίγα ρώτησα σε 2 διαφορετικά καταστήματα και μου είπαν και οι 2 ότι μπορώ να βάλω ένα ή δυο Puffers.εσείς τι λέτε???από ότι είδα στο ιντερνετ δε μεγαλώνουν πολύ (έως 8-10εκ)

4)με τι άλλα ψάρια μπαίνουν καθώς γνωρίζω ότι είναι λίγο επιθετικά???

και τέλος

5)ξέρετε κάποιιο κατάστημα που να πουλάει και περίπου πόσο είναι η τιμή τους?????

ααααα και κάτι άλλο,είχα δει σε κάτι βιντεάκια στο youtube ότι φουσκώνουν το κάτω μέρος του λαιμού τους και χώνοντια μέσα στην άμμο.αυτό αποτελεί συνήθειά τους ή όχι.

ευχαριστώ πολύ και περιμένω τα φώτα σας

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και καλωσήρθες στον κόσμο των puffer!

Δε διευκρινίζεις αν ενδιαφέρεσια για puffer γλυκού ή θαλασσινού νερού. Υποθέτω ότι μιλάς μάλλον για γλυκό, οπότε οι απαντήσεις μου θα επικεντρωθούν εκεί. Επίσης λες οτι έχεις κάνει έρευνα, αλλά δεν αναφέρεις αν έχεις καταλήξει σε κάποιο είδος. Τα καταστήματα που αναφέρεις ποιο είδος σου πρότειναν;

1) Εξαρτάται από το είδος, αλλά γενικά είναι καλό να υπάρχουν φυτά και κρυψώνες όπου μπορούν να καταφύγουν για να ηρεμήσουν. Αν έχεις περισσότερα απο ένα είναι πολύ πιθανό ότι θα είναι αναγκαία η ύπαρξη φυτών και ξύλων, κλπ, ώστε να αποφευχθούν οι τσαμπουκάδες.

2) Δε χρειάζεται αεραντλία. Αρκεί η ανατάραξη της επιφάνειας από την επιστροφή του φίλτρου. Όσο αφορά το φίλτρο, εγώ θα πρότεινα ένα 2215 ώστε να είσαι πιο σίγουρος. Το 2211 είναι κατά τη γνώμη μου μικρό για τα περισσότερα είδη puffer. Πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι τα περισσότερα είδη τρώνε μόνο κατεψυγμένο (μύδι, γαρίδα κλπ) και προκαλούν πολύ μεγάλη ρύπανση στο νερό.

3) Εξαρτάται καθαρά για ποιο είδος μιλάς. Υπάρχουν είδη που δεν ξεπερνούν τα 3 εκατοστά και άλλα που ξεπερνούν τα 50! Οι επιλογές σου σε αυτά τα λίτρα είναι αρκετά περιορισμένες. Θα σου πρότεινα μερικά Carinotetraodon travancoricus ή ένα ζευγάρι Carinotetraodon Irrubesco. Αν ενδιαφέρεσαι για θαλασσινά είδη, θα πρότεινα ένα Tetraodon fluviatilis ή ένα Tetraodon nigroviridis.

4) Κατά προτίμηση με τίποτα. Αν είναι αρκετά μεγαλύτερό τους πιθανώς να μην έχεις σοβαρά προβλήματα, αλλά είναι πάντα ένα ρίσκο.

5) Εξαρτάται πάλι από το είδος και από την τιμή που θα καθοριστεί στη συγκεκριμένη εισαγωγή. Μπορείς να βρείς από 5 έως 100+ ευρώ. Αυτή την εποχή δεν έχω δεί κάποιο από τα παραπάνω είδη σε μαγαζί της Αθήνας, αλλά μπορείς να ρωτήσεις στη σχετική κατηγορία για να πάρεις μια πιο έγκυρη απάντηση.

Κάποια είδη έχουν ως συνήθεια να χώνονται μέσα στην άμμο. Άλλα όχι. Όλα τα είδη έχουν τη δυνατότητα να φουσκώνουν, όχι μόνο το λαιμό τους αλλά όλο τους το σώμα. Ρίξε μια ματιά στο avatar μου και θα καταλάβεις τι εννοώ. :thumbup:

Τέλος, θα ήθελα να σου πω ότι τα puffer είναι μια ξεχωριστή κατηγορία ψαριών και για εμένα ειδικά είναι πραγματικά υπέροχα. Είναι γεγονός όμως ότι απαιτούν ένα αυξημένο επίπεδο φροντίδας και εμπειρίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα απαιτήσουν ένα species tank (χωρίς παρουσία άλλων ψαριών), ενώ και οι διατροφικές τους συνήθειες τα κάνουν λίγο πιο δύσκολα. Επίσης, η μεγάλη ευαισθησία τους στην αμμωνία και τα νιτρώδη τα κάνουν κατάλληλα ψάρια μόνο για στρωμένα ενυδρεία, με μεγάλα σχετικά φίλτρα και έναν χομπίστα διατεθειμένο να κάνει τακτικές και μεγάλες αλλαγές νερού.

Αν είσαι συνειδητοποιημένος ως προς τα παραπάνω, μη διστάσεις να προχωρήσεις και να είσαι σίγουρος πως τα παφεράκια θα σε ανταμείψουν!

:bowdown:

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ πολύ,βρήκα και ένα μαγαζί που έχει pufferakia και μου έιπε ο άνθρωπος ότι μπορώ να βάλω μέχρι 4 στο εξηντάρι μου.λες να υπάρχει πρόβλημα μεταξύ τους???είναι από αυτά (δε θυμάμαι το όνομά τους) που φτάνουν μέχρι 8εκ το πολύ.

και μια άλλη ερώτηση με καραβίδες πως τα πηγαίνουν???

μπορείς να μου πεις μερικά είδη που αποδεδειγμένα δε θα έχουν πρόβλημα με τα συγκεκριμένα παφερ??

Link to comment
Share on other sites

αυτά που εδα πρέπει να είναι Carinotetraodon Travancoricus

Link to comment
Share on other sites

Αν ειναι αυτα διαβασε εδω το προφιλ τους

http://www.aquazone.gr/index.php?ind=fishp...ew&iden=423

και εδω ενα αρθρο για αυτα τα υπεροχα ζωα..

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=1885

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...