Jump to content

Απορίες για σκημερ


Recommended Posts

Λοιπόν πολύ θα με γνωρίζεται από το γλυκό νεράκι, αλλά δεν γνωρίζεται ότι πριν από χρόνια (στην Γερμανία) είχα ένα ρεφάκι 150 λίτρα καθαρά.

Τώρα μετά από χρόνια εξασφάλισα λίγο χώρο για να το ξαναστήσω αλλά αυτήν την φορά πολύ πιο μικρό.

112 μεικτό, υπολογίζω αφαιρώντας τον βράχο και την άμμο να μου μείνουν 80 λίτρα.

Σκοπεύω σε αυτό το νάνο να χρησιμοποιήσω το παλιό μου σκήμερ που είναι για 400 λίτρα ενυδρείο.

Γνωρίζω ότι το σκημερ κατακρατά και κάποια ιχνοστοιχεία κατά την λειτουργία του χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στο όλο σύστημα. Με απλά λόγια το προτέρημα υπερτερεί κατά πολύ το μειονέκτημα.

Τη γίνεται όμως όταν χρησιμοποιούμε δυνατό σκήμερ σε μικρό ενυδρείο.

Και για να έχετε μια καλλίτερη εικόνα σκοπεύω να βάλω στο νάνο ένα ζευγάρι Amphiprion Percula ή Ocellaris, μια Entacmaea quadricolor και 4 Lysmata amboinensis. Ίσος ένα δυο κοράλλια μακριά από την ανεμώνη. Εννοείτε όλα αυτά θα μπαίνουν σταδιακά όταν με το καλό το αρχίσω.

Ερωτώ λοιπόν μήπως το σκιμερ είναι πολύ δυνατό για το ενυδρείο θα έχω πρόβλημα?

Και τέλος τη ακριβώς είναι το overskimming

Link to comment
Share on other sites

Βρε καλώς το παλικάρι στη παραλία μας!!!!

Καλές βουτιές σου εύχομαι.

Ο όγκος του ενυδρείου σου είναι 100+ λίτρα και έτσι πρέπει να τον υπολογίζεις, αφού ο ζωντανός βράχος και η άμμος αποτελούν μέρος του φορτίου του και όχι διακοσμητικά στοιχεία, σε βάρος του πραγματικού όγκου.

Η ανεμώνη σου θα ήθελε ένα περισσότερο τροφικό περιβάλλον, που πιθανά το υπερβολικό skimming, να μην το παρέχει.

Από την άλλη όμως, ο σχετικά μικρός όγκος του ενυδρείου, πιθανά να μην επιτρέπει μεγάλες συγκεντρώσεις οργανικών ή και τοξικών ουσιών, που μπορεί να αποβάλλονται από την ανεμώνη. Υπολόγισε και το αρκετό τάισμα της ανεμώνης.

Έτσι, η προσωπική μου γνώμη είναι ότι το συγκεκριμένο skimmer, είναι απαραίτητο για τη σωστή ισορροπία του μικρού σου συστήματος, όπως και μια καλή ποσότητα άνθρακα και αντι-φως, σε συνδυασμό με τις τακτικές αλλαγές νερού.

Κατά τη γνώμη μου, η αποβολή ιχνοστοιχείων, από ένα σύστημα, μέσω της αποβολής νερού από το skimmer, δεν πρέπει να υπολογίζεται σαν σημαντική απώλεια, εκτός αν το σύστημα είναι εντελώς παραμελημένο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, που κάτι τέτοιο το αποκλείω στην περίπτωσή σου.

Λέγοντας overskimming εννοούμε την υπερβολική επεξεργασία του νερού, με αποτέλεσμα αυτό να «στεγνώνει» κυριολεκτικά από οργανικά άλατα, που σε κάποιες περιπτώσεις το επιδιώκουμε, ενώ σε άλλες δεν το θέλουμε.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Νίκο για της πληροφορίες οπότε το σκιμερ το κρατάω. Για τα άλλα όταν έρθει ο καιρός θα ανοίξω σχετικό θέμα, προχωρώ με πολύ αργούς ρυθμούς.

Πρέπει πρώτα να διαβάσω και να αφομοιώσω όλες της νέες εξελίξεις στον τομέα. Μόνο μια τελευταία απορία την συγκεκριμένη ανεμώνη πρέπει οπωσδήποτε να την ταΐζω μιας και περιέχει συμβιωτικής άλγη (zooxanthellae). Ο φωτισμός θα είναι μπόλικος για να την συντηρήσω (4 Τ5). Παλιότερα την είχα για αυτό την ξανά διάλεξα και την τάιζα περισσότερο από γούστο που και που παρά από ανάγκη.

Βέβαια η πήρα μου είναι πολύ μικρή διότι μόλις ένα χρόνο είχα το ρεφακη μου και μετά έπρεπε να το εγκαταλείψω Χάρι του επαναπατρισμού. Οπότε τώρα επανέρχομαι. (Βέβαια η αγάπη μου για το φυτεμένο δεν θα εγκαταλειφθεί ποτέ).

Link to comment
Share on other sites

Welcome και εδω Χρηστο!!

Οσο αφορα το skimmer μια χαρα ειναι...παμε τωρα παρακατω...

NAI την ανεμωνη σου πρεπει να την ταιζεις...αναλογα με το μεγεθος και τον φωτισμο σου το λιγοτερο ειναι 1-2 φορες την εβδομαδα (αν και εγω ταιζω πολυ πιο συχνα)...εχουν πολυ αργο μεταβολισμο και μπορει να πεθανει απο την πεινα χωρις να το παρεις ειδηση για αρκετους μηνες... την ταιζεις με μικρα κομματια γαριδας, krill, mysis κτλ κτλ δεν ειναι κατι δυσκολο και ενα τετοιο υπεροχο ζωντανο αξιζει αυτη την φροντιδα.

Απο εκει και περα να σου πω οτι η Entacmaea quadricolor ΔΕΝ ειναι συμβιωτικη με Amphiprion Percula ή Ocellaris ! Προσεξε μην την πατησεις... ισως σε ενυδρεια να δεις τετοια συμβιωση αλλα δεν ειναι φυσικη...εγω πχ πηρα μια και στο καταστημα ειχε κανονικα μεσα ocellaris...οι δικοι μου ποτε δεν πηγαν και ακομα και αν πανε αργοτερα αυτο θα ειναι απο αναγκη, στην φυση δεν συμβαινει ποτε!

Απο την αλλη βεβαια ειναι αρκετα ευκολη, πανεμορφη (βρες ROSE BTA !!) και θα την προτιμησουν αρκετα ειδη clown:

A. akindynos

A. allardi

A. bicinctus

A. chrysopterus

A. clarkii

A. ephippium

A. frenatus

A. latezonatus

A. mccullochi

A. melanopus

A. omanensis

A. rubrocinctus

A. tricinctus

P. biaculeatus

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...