Jump to content

Θανατος γκαμπυ-μυστίριο(?)


submarine1981

Recommended Posts

Καλησπέρα σας.

Ασχολούμε με τα γκάμπυ αρκετούτσικο καιρό και έχω παρατηρίσει τα εξείς φαινόμενα.

Οτάν αγοράζουμε απο το πετ γκάμπυ και τα πάμε σπίτι είναι ολά καλα. Μετά απο μια δύο εβδομάδες καμπουριάζουν, αδυνατίζουν(κυρίως αυτο!) και ψοφάνε! Αυτό το παθένουν αυτά με τα έντονα χρώματα. Υπάρχουν και γκάμπυ που βρήσκονται στο ίδιο ενυδρείο αγορασμένα την ιδια μέρα απο το ίδιο το πετ και δέν το παθένουν αυτο. Εκανα ένα πειραματάκι. Πήρα ενα ενυδρείο 120 λίτρα και του έβαλα 25 αρσ και 25 θηλ γκάμπυ. σε 2-3 εβδομάδες έμειναν 10 απο τα 50 που ήταν σύνολο. Ενο τρώγανε και ήταν μια χαρά ψοφάγανε. Στο ενυδρείο ειχα ρίξει πλακόστομο, κλόουν βουνοκέφαλο και ενα golden apple σαλιγκάρι, για να δω αν θα έχει επίδρασει η "αρρωστια μυστιριο των γκάμπυ" σε άλλα είδοι. το ΡΗ ήταν αλκαλικό(8) 2-3 γκάμπυ μου πάθανε υδροπικία και δεν επιρεάστικαν τα υπολοιπά.

Πιστεύω οτι ειναι γεννετικό το πρόβλημα. Οι εκτροφείς στο εξωτερικό προσπαθούν να βγάλουν καινούρια χρώματα, κάνουν αιμομιξίες με αποτέλεσμα να χανονταί γονίδια και το ψάρι να είναι ευαίσθητο σε διάφορους παράγοντες ειτε ασθένειες είτε οτιδιποτε αλο.δεν εξηγείτε να ζουν ολα τα ψάρια και να ψοφούν μόνο τα γκάμπυ.

Και το πρόβήμα ειναι οτι τα γουστάρω τρελά αυτα τα ψάρια. :busted_cop:

Θα ήθελα να ακούσω τα σχολιά σας σχετικά με αυτο που σας έγραψα. πιστεύω θα έχετε παρατηρίσει και εσείς αυτο το πρόβλημα. δεν ειναι κατάσταση αυτη να ψοφανε χωρίς λόγο. :lmao:

Μεγάλο το κειμενο μου ε? κουράζομαι μόνο που το βλέπω....σκέψου να το ξαναδιαβάσω δηλαδη :thumbup: συχνώμη αν σας κούρασα... :busted_cop:

Link to comment
Share on other sites

...Μετά απο μια δύο εβδομάδες καμπουριάζουν, αδυνατίζουν(κυρίως αυτο!) και ψοφάνε! Αυτό το παθένουν αυτά με τα έντονα χρώματα. Υπάρχουν και γκάμπυ που βρήσκονται στο ίδιο ενυδρείο αγορασμένα την ιδια μέρα απο το ίδιο το πετ και δέν το παθένουν αυτο.

Μάλλον είναι από την αλλαγή περιβάλλοντος και συνθηκών νερού. Τα πιο αδύνατα δεν αντέχουν την αλλαγή και από "κάτι" πάνε... Τσεκάρισε τις μετρήσεις σου, μάθε για το νερό του μαγαζιού και κάνε σύγκριση. Επίσης, το καμπούριασμα μπορεί να είναι από αβιταμίνωση.

Εκανα ένα πειραματάκι. Πήρα ενα ενυδρείο 120 λίτρα και του έβαλα 25 αρσ και 25 θηλ γκάμπυ. σε 2-3 εβδομάδες έμειναν 10 απο τα 50 που ήταν σύνολο. Ενο τρώγανε και ήταν μια χαρά ψοφάγανε. Στο ενυδρείο ειχα ρίξει πλακόστομο, κλόουν βουνοκέφαλο και ενα golden apple σαλιγκάρι, για να δω αν θα έχει επίδρασει η "αρρωστια μυστιριο των γκάμπυ" σε άλλα είδοι. το ΡΗ ήταν αλκαλικό(8) 2-3 γκάμπυ μου πάθανε υδροπικία και δεν επιρεάστικαν τα υπολοιπά. Θα ήθελα να ακούσω τα σχολιά σας σχετικά με αυτο που σας έγραψα. πιστεύω θα έχετε παρατηρίσει και εσείς αυτο το πρόβλημα. δεν ειναι κατάσταση αυτη να ψοφανε χωρίς λόγο...

-Ηταν στρωμένο το ενυδρείο? Γιατί αν το έστρωσες με τα 50...

-25 & 25 επέτρεψέ μου, αλλά είναι απαράδεκτο! Μόνο απά αυτό, μπορεί να ξεκινήσουν πολλά σε ένα ενυδρείο με γκάππυς... (και κυρίως για τις θηλυκές στην αρχή και μετά κολλάνε όλα...).

-ΡΗ 8 είναι πολύ! Ρίχτο στο 7.6 και θα δεις μεγάλη διαφορά... (πιθανότατα αυτό είναι η αιτία των θανάτων: ζορίζονται στην αρχή λόγω αλλαγής από διαφορετικό ph και αργότερα αρρωστένουν και πεθαίνουν). Βάλε και 0,1% ενυδρειακό αλάτι μόνιμα, δηλ.: 1 γραμ. για κάθε λίτρο νερού. Τα γκάππυς το χρειάζονται, τους αρέσει και τα βοηθάει.

-Δεν υπάρχει αρρώστεια μυστήριο. Απλά θέλει ψάξιμο και να μην θεωρείς τίποτα δεδομένο όταν ψάχνεις τέτοιες περιπτώσεις...

-Οταν χάνεις ψάρια από υδρωπικία, κάτι σοβαρό τρέχει στο ενυδρείο σου. Και δεν υπάρχει περίπτωση να μην προσβληθούν και άλλα - έστω σε βάθους χρόνου.

-Εμένα δεν μου έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο παντως και κάνω συστηματική εκτροφή και αναπαραγωγές σε αυτά τα ψάρια.

Ευχομαι να το ξεπεράσεις και τα ψαράκια σου να είναι πάντα γερά! :busted_cop:

Link to comment
Share on other sites

Τα γκαπυ δυστυχώς είναι απ το πιο ευαίσθητα ζωοτόκα, όσο εύκολα είναι στην αναπαραγωγή τόσο δύσκολα είναι στο να τα κρατάμε υγιή. Το στράβωμα το παθαίνουν πολλές φορές τα θηλυκά και αυτό λόγω ταλαιπωρίας που υφίστανται με το συνεχόμενο ζευγάρωμα, αυτό ισχύει για υγιή ψάρια γιατί το στράβωμα σε μη κατάλληλες συνθήκες νερού μας παραπέμπει αλλού σε αρρώστιες.

Για το ρΗ δεν έχουν πρόβλημα γιατί μπορούν άνετα να ζήσουν και σε ρΗ8,5, μην ξεχνάς πως τα συναντάμε σε διάφορες περιοχές με διαφορετικές τιμές νερού χωρίς προβλήματα. Το αλάτι τους αρέσει και μπορείς αν θες να τους βάζεις, εγώ στα δικά μου δεν βάζω γιατί είναι όλα από αναπαραγωγή δικά μου 4 γενιάς :busted_cop:

Να ξέρεις πως γενικά του εμπορίου είναι πιο ευαίσθητα από ότι οι δικές μας αναπαραγωγές, δοκίμασε αν θες να πάρεις ψαράκια από κάποιον φίλο.

Τώρα αν έχεις βάλει 50 γκαπίδια σε άστρωτο ενυδρείο θα έχεις πρόβλημα. Κάνε μετρήσεις και πες μας.

Ελπίζω να σου έλυσα τις απορίες ότι άλλο θες ρώτα :busted_cop:

Link to comment
Share on other sites

Λοιπον, ΡΗ 7,5 έχει τελικά. Το ενυδρειο δεν ειναι νεο. Ειναι αρκετα παλιο, με φιλτρο βυθου και εξωτερικο(απο αμμωνιες και ιστορίες δε το συζητώ). τα ψάρια ψοφουν και στο πετ σοπ που τα πηρα, αλα και στον εισαγωγεα. τα είχε φέρει απο Γερμανια. τα Γερμανικα γκ.αμπυ φιμίζονται οτι ειναι καλα.(γιαυτο και ειναι ποιο ακριβα)

αλατί δεν εχω βάλει. Ξέρω οτι τους αρέσει αλα θέλω να τα προσαρμόσω σε 0% αλατότητα.

Σύμφωνω οτι τα εχουν ξεπατώσει στις αναπαραγωγές και έχουν εξασθενίσει.

Στο γεγονός οτι να είχε το ενυδρειο ασθένεια πιστέυω οτι ειναι ενα στο δισεκατομύριο διότι έβαλα γκαμπυ και σε άλα τρεια ενυδρεία και είχαν την ίδια κατάλυξη. Δεν μπορει 3 ενυδρεια σε διαφορετικο μερος να παθένουν τα ίδια.

Με τον εισαγωγέα που κουβέντιασα μου είπε οτι έχουν ασθένια νεον και ξεκίνισε απο το σικότι.

έχω πάρει γένες απο μερικα αλα σκεφτομαι οτι το γονίδιο που ειναι σε έλιψη και προκάλεσε αυτο το αποτέλεσμα πιθανών να εχει μεταδοθεί και στα μικρά.

Εχω πικραθεί πολυ με τα γκαμπυ. και τρελένομαι για πάρτι τους.

Το σκεφτομαι πολυ σοβαρα να σταματίσω να ασχολουμε με το είδος.

Θελω τα σχολιά σας στα παραπάνω(θέλω να δω που είναι το πρόβλημα) :busted_cop::busted_cop::thumbup::lmao:

Link to comment
Share on other sites

Απ τη στιγμή που έχει και ο πετσοπας πρόβλημα σημαίνει πως η εισαγωγή είναι προβληματική. Αυτό που θα πρέπει να κάνεις, απ τη στιγμή που τα έχεις πληρώσει και ακριβά, να του τα πας πίσω και να παρεις απο αλλού. Τώρα για το ότι της Γερμανίας είναι τα καλύτερα και γι αυτό και είναι και πιο ακριβά στο είπε επειδή ήθελε να τα πουλήσει ακριβά. Αυτό μου είχε τύχη και μένα με γκάπι απο Ολανδία, έτσι είχε πει ο τύπος, που την κάναν με ελφρα πηδηματάκια. Ο κανεθένας για να πουλήσει, δεν σου λέω πως δεν τα έχει φέρει απο εκεί αλλά όπως είδες η παρτίδα ήταν χάλια, λέει ότι θέλει.

Link to comment
Share on other sites

Απ τη στιγμή που έχει και ο πετσοπας πρόβλημα σημαίνει πως η εισαγωγή είναι προβληματική.

8361[/snapback]

Έχεις δίκιο :lmao: . Ξέρεις που μπορώ να βρώ γκάμπυ καλά? Μου αρέσουν πολυ τα γκάμπυς και τα θέλω για το ενυδρείο μου στο σπίτι. :busted_cop: Σε μερικά πετσοπ που πάω τα βλέπω καμπουριαζμένα με ψώφια στο πάτο του ενυδρείου τους :busted_cop::thumbup:

μπορέις να μου προτείνεις απο που να πέρνω? :lmao:

Και κατι άλλο....το αλάτι λες να μου πειράξει τα ζωντανά μου φυτά μέσα στο ενυδρείο μου? Είναι πυκνοφυτεμένο(θα προσπαθίσω να βάλω φοτογραφία), έχει και ασπόνδυλα(γαρίδες amano και atia, και μύδια) λές να τα πειράξει το αλάτι?(είναι μή ιωδιούχο).

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορω να βάλω φωτογραφία....γιατί ετσι? Κάνω προσθήκη συνημένου φορτώνει κανα 15λεπτό και μετά τίποτα..... :busted_cop::busted_cop::thumbup::lmao:

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ να βάλω φωτογραφία....γιατί ετσι? κάνω προσθήκη συνημένου φορτώνει κανα 15λεπτό και μετα σταματάει και όταν κανω αποστολή λέει οτι δεν υπάρχει περιεχόμενο(?)

Τί πρεπει να κανω για να βάλω στο μύνημα το ενυδρείο μου να το δείτε? :busted_cop:

Link to comment
Share on other sites

Μήπως είναι μεγάλη η φωτογραφία; Τι μέγεθος έχει;

Link to comment
Share on other sites

Αν δεις να υπάρχουν ψόφια μέσα στα ενυδρεία ή προβληματικά ψαράκια μην μπεις καν στον κόπο να το σκεφτείς να πάρεις

Μπορείς αν θες να βάλεις αγγελία για να σου δώσουν, τι να σου κανω εγώ έχω μωράκια και τα ενήλικα τα έδωσα πριν μια βδομάδα :busted_cop:

Link to comment
Share on other sites

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ.

Μηχάλη η φώτογραφία είναι 1,47mb 2848χ2136 είναι λιγο μεγαλούτσικη ε? γιαυτό δεν μου την περνάει? Να την κάνω ποιό μικρή με κανα photoshop?(αν τα καταφέρω)

GIN ενοείς να βάλω αγγελία στο site του aquazone? Με το αλάτι λέτε να έχω κανα πρόβλημα με τα ασπόνδυλα και τα φυτά? αν όχι τι δοσολογία να βάλω? 0,1% είναι καλα?

Μου φαίνεται δεν πρέπει να λέγομαι submarine1981 αλα....guppy1981 :busted_cop:

Link to comment
Share on other sites

Καλή Χρονιά. Ναι στις αγγελίες του φόρουμ βάλε. Το αλάτι δεν είναι υποχρεωτικά να το βάλεις και κυρίως αν τώρα πάρεις από αναπαραγωγή και δεν έχει χρησιμοποιηθεί μην βάλει. Η αναλογία που γράφεις είναι καλή μην φοβάσαι δεν θα σου πηράξει τα φυτά και τα σαλιγκάρια

Link to comment
Share on other sites

Πάντως και εμένα, θυληκό γκάππυ δεν μου εχει στεριώσει! Αντίθετα τα πλάτυ και τα μόλυ ειναι ολα εδω! (αν εξαιρέσεις ενα πλάτυ)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τα γκάμπυ ή αλλιώς εκατομμυριόψαρα είναι δυστυχώς πολύ ευπαθή! Τώρα αυτό με τα γκάμπυ Γερμανίας τα έχω ακούσει και εγώ όμως δεν έχω πάρει, σύντομα θα τα αναζητήσω και αν δω καμιά διαφορά τότε θα το πιστέψω.

Αλάτι να βάλεις σε 0,1% για ενυδρεία κάνει πολύ καλό στα γκάμπυ και μην το παρατήσεις διότι σύντομα (μετά από μια με δυο εισαγωγές που θα έρθουν τα καλά) θα δεις ότι είναι υπέροχα

Έγινε επεξεργασία - PascM
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Παιδια βοήθεια!!! Και εγω εχω guppies σε ενα μικρο ενυδρειο 24Λ και ενα ενα καμπουριαζουν και μετα απο μια δυο μερες ψοφανε. Τι να κανω? Ειναι αβιταμινωση? Μπορω να παρω κατι απο μαγαζι?

Στο ενυδρειο εχω 2 γατοψαρα 1 πορτοκαλι σαλιγκαρι και ειχα 10 γκαπις εκ των οποιων ζουν 8 τωρα.

Link to comment
Share on other sites

Παιδια βοήθεια!!! Και εγω εχω guppies σε ενα μικρο ενυδρειο 24Λ και ενα ενα καμπουριαζουν και μετα απο μια δυο μερες ψοφανε. Τι να κανω? Ειναι αβιταμινωση? Μπορω να παρω κατι απο μαγαζι?

Στο ενυδρειο εχω 2 γατοψαρα 1 πορτοκαλι σαλιγκαρι και ειχα 10 γκαπις εκ των οποιων ζουν 8 τωρα.

κατ'αρχας δωσε μας περισσοτερα στοιχεια,μετρησεις κλπ,και ανοιξε το στον τομεα ''αρρωστειες γλυκου νερου''.

να ξερεις παντως οτι αν ενα γκαπι στραβωσει....ειναι μετρημενες οι μερες του...δυστυχως.. :)

Link to comment
Share on other sites

φιλε submarine 1981 δεν φταις εσυ...

επιτελους επιβεβαιωνομαι...

Ειχα ανοιξει αναλογο θεμα για τα γκαπυ. παραειναι ευαισθητα. Και θεωρω ευαισθητο ενα ψαρι που θελει ιδανικες συνθηκες απλα για να επιβιωσει. Το ενα τους βρωμαει και το αλλο τους μυριζει... ελεος πια...

Επειδη κι εγω ειχα σκασει γιατι ψοφανε ευκολα ενω ειναι ολα καλα στο ενυδρειο και ΟΟΟΟΟΟΟΛΑ τα αλλα ψαρια ζουν μια χαρα... (και το λεω για οσους βιαζονται να πουν οτι κατι φταιει στο ενυδρειο), θα σου πω οτι βρηκα τις απαντησεις που εψαχνα στο

http://www.aquarticles.com/articles/breedi..._beginners.html

Ελπιζω να σε βοηθησει. εμενα με ανακουφισε γιατι καταλαβα οτι δεν φταιω εγω.

Γι΄αυτο και το εριξα στους ξιφοφορους. ΚΑΜΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ.

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν έχω ασχοληθεί με guppies θέλω να πω κάτι που αφορά όλα τα ψάρια και όχι μόνο.

Δεν πιστέυω ότι υπάρχει ανεξήγητος θάνατος ή θάνατος μυστήριο.

Όταν χάσουμε ένα ψάρι, πάντα υπάρχει λόγος. Μπορεί να μην φταίμε πάντα εμείς αλλά λόγος θανάτου υπάρχει.

Και αν δεν καταφέρουμε να τον βρούμε άμμεσα, τότε κάποια στιγμή (ίσως και πολύ μετά) θα βρούμε τον λόγο των θανάτων ή....θα μας βρει εκείνος.

Link to comment
Share on other sites

Τα γκαπυς ειναι π τα ποιο ομορφα ζωοτοκα αλλα δυστυχως παρα πολυ ευαισθητα. Εγω θα σου λεγα να βαλεις κανα πλατυ. δεν σε ρωτησα σε ποσα λιτρα τα εχεις;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...