Jump to content
Sign in to follow this  
anto90202

Επιθετικό Pleco?

Recommended Posts

Έχω ένα ενυδρείο 180l του οποίου οι κάτοικοι ήταν 4 guppy και 1 pleco περίπου 4cm(τα κλασικά που πουλάνε στα pet shop, sorry αλλά δεν ξέρω ονομασία) μέχρι που πρόσφατα ένας φίλος, μου έδωσε 2 pleco (μεγέθους 8-9 cm) ακόμη. Οι καινούριοι λοιπόν κάτοικοι ήταν πολύ ντροπαλοί μέχρι να εγκληματιστούν. Μετά από κάποιες μέρες όμως ξεθάρεψαν και όλα πήγαιναν μια χαρά. Εδώ και 3 μέρες περίπου ο ένας εκ των νέων pleco "παρενοχλεί" διαρκώς τους άλλους 2. Όπου τους βρίσκει "μπόσικους" παίρνει φόρα και τους επιτίθεται στην ουρά(τους ρίχνει κουτουλιά :wacko: ) και τους κυνηγάει σε όλο το ενυδρείο μέχρι που του ξεφεύγουν. Η συμπεριφορά αυτή λοιπόν, είναι που με ανησυχεί γιατί τα "θύματα" της επίθεσης δείχνουν στρεσαρισμένα και φοβισμένα όποτε ο "θύτης" βρίσκεται κοντά τους.

Να επισημάνω ότι στο ενυδρείο μου δεν έχω κρυψώνες από πέτρα ή ξύλο(σε αντίθεση με το πρώτο σπίτι των 2 pleco), αλλά βρίσκουν καταφύγιο στο φυτά και κυρίως στα πυκνοφυτεμένα κερατόφυλλα.

Επισήμανση 2η: Η αλλαγή της συμπεριφοράς συνέπεσε με τον ερχομό νεογέννητων, μικροσκοπικών guppy τα οποία ταϊζω με λέκιθο αυγού δις καθημερινά. Μήπως ντοπάρεται :lol: ο pleco από την πρωτεϊνη και ξεσπάει στους ομοίους του?

Edited by anto90202

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αρχικά καλό θα ήταν δημιουργήσεις κρυψώνες για τα ψάρια σου..πίστεψε με θα το εκτιμησουν...κάποιες καρύδες ή μικρές εσοχές με πέτρες...φαντάζομαι έχεις τους leopard pleco..είναι οι συνηθέστεροι..άν και όσα είδη ανέφερες ανήκουν στα ήμερα και κοινωνικά μεταξύ τους ψάρια...το οτι οι μεγαλύτεροι pleco ήρθαν τελευταίοι και αρχίζουν να κυνηγούν τους μιρότερους σου επιβεβαιώνει οτι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό...το μεγαλύτερο θα επιδείξει την υπεροχή του στα μικρότερο..βασικός κανόνας επιβίωσης της φύσης..διορθώστε με παρακαλώ αν κάνω λάθος.... :lol::wacko::wacko:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αγαπητέ anto90202 γειά σου,,,

Είμαι καινούργιος στο hobby , υπάρχουν πολλοι πιο αρμόδιοι απο εμένα να σε διαφωτίσουν, αλλά θα ήθελα να σου πώ και εγώ την γνώμη μου.

Σίγουρα θα πρέπει να εξασφαλίσεις στους πλακόστομους σου (πολλές) κρυψώνες - φωλιές κ.λ.π

Δοκίμασε διαφορετικά υλικά , π.χ διάφορα ξύλα (οπωσδήποτε) mangrov , mopani , καρύδες (εκεί πάνε οι L260 μου) και αν βρείς απο σχιστόλιθο ή και απο πηλό (σε εμένα δεν έπαιξε) . Και φυσικά όλα αυτά ανάλογα και με το μέγεθος τους (σκεπτόμενος και το τωρινό ΚΑΙ το μελλοντικό).

Ανάλογα τους pleco σου αλλάζουν και οι προτιμήσεις τους και οι συνήθειες τους και ο ανάγκες τους .

Σημαντικό είναι να βρείς τι pleco έχεις προκειμένου να κατανοήσεις το περιβάλλον που χρειάζονται (σε τι νερά ζούν και τι συνθήκες απαιτούνται στο ενυδρείο) και την συμπεριφορά τους . Όπως και την compatibilty με άλλα ψάρια και pleco .

Πιθανόν οι καινούργιοι pleco σου να μην νοιώθουν καλα στο νέο περιβάλλον τους και γιαυτό να εκφράζουν επιθετικότητα . Στο tank του φίλου σου (που σου τους έδωσε) τι υπήρχε ?

Με τι άλλα ψάρια ζούσαν εκεί ? για πόσο χρόνο ? τι συμπεριφορά είχαν εκεί ?

Τι συνθήκες νερού ?????? (θερμοκρασία , PH , κ.λ.π)

Ψάξε και στο δίκτυο ,, βγάλε και καμμιά φωτό , ρώτα και τον φίλο σου να σου πει τι σου έδωσε και βλέπεις τι θα κάνεις .

Τα λέμε πάλι ελπίζω χωρίς προβληματα την επόμενη φορά

Χρήστος

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εδώ είναι κ μια φωτό για την αναγνώριση του είδους.post-3822-1202496645_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είναι Pterygoplichthys Gibbiceps, φτάνει τους 50 πόντους και δυστυχώς το μέγεθος του ενυδρείου σου είναι απαγορευτικό για αυτούς.

Θα σου πρότεινα να του πάς στο κατάστημα και να πάρεις στην θέση τους ένα ζευγάρι Ancistrus :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλησπέρα. Όσον αφορά αυτό που είπαν οι προηγούμενοι, είναι το βασικότερο. Προσπάθησε να τους παρέχεις κάποιες κρυψώνες για να καταφεύγουν οι κυνηγημένοι. Απλά αυτό που ήθελα να επισυμάνω είναι ότι θα ήταν καλύτερα να μην ταϊζεις τόσο συχνά με τον κρόκο γιατί λερώνει πολύ. Δύο φορές την εβδομάδα είναι καλά, όχι παραπάνω. Και κάτι ακόμα, για το οποίο όμως δεν είμαι σίγουρος(ας μας διαφωτίσουν οι πιό έμπειροι). Κάποιος φίλος είπε κάτι για πήλινες κρυψώνες... Δε θα έχουν πρόβλημα τα ψάρια απ' τον πηλό? Δε θα διαλύεται? Ας μας διαφωτίσει κάποιος...

:lol:

Edited by miltosbitoulis2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστώ παίδες για τη βοήθεια σας. Θα τα κρατήσω άλλο λίγο τα plecakia μου κ μολις μεγαλώσουν άλλο λίγο θα τα δώσω σε κάποιο κατάστημα για να βρουν μεγαλύτερο σπιτάκι.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...