Jump to content
Sign in to follow this  
akisg

Πράσινη άλγη και αποθέσεις ασβεστίου στα φυτά

Recommended Posts

Γειά!

Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζω πρόβλημα με το 60 lit ενυδρείο με φυτά. Εμφανίστηκε καφέ άλγη που την έχω περιορίσει ως ένα βαθμό αλλά υπάρχει πρόβλημα απο green spot algae στα Annubia sp.

Γενικά δεν είμαι ευχαριστημένος με την ανάπτυξη των φυτών και ιδιαίτερα με τις Cabomba.

Το ενυδρείο είναι της Juwel (Record 60) και ο φωτισμός είναι 1 λάμπα Arcadia Tropical 15 W (το ξέρω ότι είναι λίγο και υποθέτω ότι εκεί οφείλεται η μικρή ανάπτυξη της Cabomba.

Υπήρξε πρόβλημα με green spot algae στα τζάμια αλλά αυτό που είναι το ενοχλητικότερο είναι πάνω στα φύλλα των Annubia. Τις τελευταίες μέρες στα σημεία που υπάρχει η green spot έχει γεμίσει με άσπρες αποθέσεις ασβεστίου (???) οι οποίες είναι αδύνατον να απομακρινθούν με τρίψιμο με τα δάκτυλα.

Οι τιμές του νερού είναι

NH3 = 0

pH = 8 - 8,5

NO2 < 0,3

GH = 15

KH = 11

CO2 (σύμφωνα με τον υπολογισμό του Aquazone) = 2,5

Τιμή του ΝΟ3 δεν έχω προς το παρόν γιατί μου έχει τελειώσει το τέστ και θα προμηθευτώ νέο τις επόμενες μέρες.

Ο φωτισμός είναι 9 ώρες την ημέρα (12 το μεσημέρι έως 9 το βράδυ).

Λίπανση με Tetra crypto (κανονική δοσολογία) και Excel (περίπου 1 ml ημερησίως)

Προσθήκη CO2 δεν γίνεται.

Υπόστρωμα τοποθετήθηκε της Serra όταν στηθηκε το ενυδρείο (περίπου πριν 12 μήνες)

Η φόρτιση με ψάρια δεν είναι μεγάλη και χρησιμοποιείται μόνο το φίλτρο του ενυδρείου.

Το τάισμα γίνεται με μεγάλη φειδώ.

Η ανάπτυξη της άλγης δεν είναι υπερβολική ούτε ιδιαίτερα ενοχλητική, πέρα απο την καφέ που είχε γεμίσει το χαλίκι του βυθού και τις πέτρες αλλά έχει αρχίσει να ελέγχεται.

Αυτό που με ενοχλεί ιδιαίτερα είναι οι άσπρες αποθέσεις ασβεστίου ή ότι άλλο είναι αυτό πάνω στα μεγάλα φύλλα των Anubia και μόνο σε αυτά που έχει αναπτυχθεί η green spot.

Πιστέυω ότι θα καταστραφούν τα φύλλα και μάλιστα σε φυτά που δεν βγάζουν νέα φύλλα τόσο συχνά.

Πιστεύετε ότι αν προσέθετα CO2 (kit με ταμπλέτες της Serra) θα βελτιωνόταν η κατάσταση??

Παρακαλώ πολύ τη βοήθειά σας γιατί δεν μπορώ να βρώ άκρη.

Ευχαριστώ!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Διαβάζοντας τα Post σου παρατήρησα ότι έχεις/είχες πρόβλημα και με τα ψάρια. Είναι το ίδιο ενυδρείο ;

Αν δεν έχεις περιβάλον λίμνης Malawi ή Tanganuika (μόνο εκεί ταιριάζουν οι τιμές PH-KH-GH που έχεις), τότε το μεγάλύτερο και κύριο πρόβλημα είναι η σκληρότητα του νερού σου και για φυτά και για ψάρια.

Για το ίδιο λόγο έχεις πολύ μικρή τιμή στο CO2.

Η Anubias δεν έxει πρόβλημα άμεσο, αλλά με PH 8-8,5 και ΚΗ 11 δικαιολογημένα βλέπεις άλατα ασβστίου στα φύλα της.

Η Cabomba θέλει πολύ πιο μαλακό νερό και PH 4-7 και τρέφεται περισσότερο από το φύλλωμα.

Οι παστίλιες Tetra Crypto είναι για τις ρίζες. Για το φύλλωμα τι λίπασμα χρησιμοποιείς ;

Το Excel είναι CO2 σε υγρή μορφή δεν χρειάζεσαι άλλο CO2 στην προκειμένη περίπτωση δεν θα πετύχεις τίποτα.

Τι άλλα φυτά υπάρχουν ; Έχεις extra ανακλαστήρα στο φωτιστικό του Juwel ;

Η γνώμη μου είναι αν το περιβάλον σου δεν είναι λίμνη Μalawi ή Τanganuika να κατεβάσεις το PH και την σκληρότητα άμεσα ή αν είναι να βγάλεις την cabomba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salvator_v ευχαριστώ για την γρήγορη απόκριση.

Το πρόβλημα με τα ψάρια βυθού ήταν πράγματι όχι μόνο σε άλλο ενυδρείο αλλα και σε άλλη περιοχή (Αθήνα). Τώρα βρίσκομαι στις Σέρρες και το νερό είναι πράγματι πολύ σκληρό.

Το ενυδρείο που αναφέρω τώρα δεν είναι malawi αλλά φυτεμένο με angelfish, white cloude minnow και θηλυκό μονομάχο. Οι τιμές σκληρότητας ισχύουν και στα άλλα ενυδρεία που έχω αλλά εκεί δεν έχω φυτά (ενυδρεία με oscar). Τα ψάρια δεν φαίνεται να ενοχλούνται και όλο το τελευταίο διάστημα (4 μήνες τουλάχιστον που έχουν όλα μετακομίσει στις Σέρρες) χαίρουν άκρας υγείας.

Το πρόβλημα είναι μόνο στα φυτά.

Υγρό λίπασμα χρησιμοποιούσα της JBL (αυτό με Fe) αλλά το σταμάτησα μήπως και ευθύνονταν για την άλγη.

Η αλήθεια είναι ότι απο τότε μειώθηκε η καφέ άλγη αλλά δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι ευθυνόταν το JBL.

Ο ανακλαστήρας είναι αυτός που υπήρχε στο καπάκι του Juwel.

Τα φυτά μέχρι χθές ήταν οι Cabomba και τα Annubias.

Χθες αγόρασα (δεν ξέρω αν έκανα καλά) Micranthemum umbrosum και Bacopa.

Σχετικά με τη μείωση pH και σκληρότητας θεωρείς ότι με το pH/KH minus της Tetra μπορεί να γίνει κάτι ή θα χρειαστεί άλλη ενέργεια.

Ευχαριστώ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παρακαλώ.

Σε ενυδρείο 60Lt χρειάζεται προσοχή στην λίπανση και πόσες φορές θα λιπαίνεις. Είναι σχετικό και με την ποσότητα και τις ιδιότητς των φυτών. Είναι πιθανόν να είχες άλγη από πολύ λίπανση.

Μπορείς να προσθέσεις έναν φτηνό ανακλαστήρα της Juwel (8-10 €) γιατί αυτός που έχει είναι μόνο πίσω από την λάμπα. Περισσότερο φως, περισσότερη φωτοσύνθεση και περισσότερη απορρόφηση λιπάσματος, CO2 κλπ. άρα καλύτερη ανάπτυξη φυτών και λιγότερη ή καθόλου άλγη. Με την συγκεριμένη λάμπα έχω μικροδιαφωνίες που εξέφρασα σε άλλα Post αλλά προέχουν άλλα θέματα.

Το γεγονός ότι τα ψάρια δεν δείχνουν να έχουν πρόβλημα δεν σημαίνει ότι έιναι ότι καλύτερο γι' αυτά.

Για τα ψάρια και τα φυτά που έχεις είναι υπερβολικά σκληρό το νερό, και ας μείνουμε επί του παρόντος σ'αυτό.

Έχω δοκιμάσει αλλά δεν συμφωνώ στην χρήση χημικών όπως PH/KH Minus ή PH Buffers που στηρίζονται σε Υδροχλωρικό οξύ ή Φωσφορικά για την διατήρηση του PH γιατί δεν δίνουν σταθερότητα, τα θεωρώ ύστατη λύση.

Σαν πιο απλή λύση για την περίπτωσή σου θα πρότεινα την χρήση τύρφης.

α. Στο κενό που αφήνει το σφουγγαράκι άνθρακα στο φίλτρο σου (ελπίζω να το έχεις βγάλει ήδη) μπορείς να βάλεις ένα σακουλάκι με λίγο τύρφη χωράει περίπου 100 ml.

β. Προετοιμασία του νερού σου που θα κάνεις αλλαγές στο ενυδρείο σε ένα δοχείο με ένα εσωτερικό φίλτρο γεμάτο με τύρφη, για μια - δύο μέρες.

Η πτώση PH/KH δεν πρέπει να γίνει απότομα αλλά σταδιακά με τις αλλαγές νερού. Τώρα αν δεις ότι το νερό παραμένει πολύ σκληρό μετά από αυτό τότε χρειάζεται ή αντίστροφη όσμοση ή χημικά με τα δικά τους προβληματάκια.

Ελπίζω να βοήθησα λίγο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα ξεκινήσω αυτά που προτείνεις απο αύριο και θα γράφω την εξέλιξη. Πιθανόν και άλλα μέλη του foroum (ίσως και απο τις Σέρρες με πιθανό πρόβλημα σκληρότητας) να αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα.

Για τα νέα φυτά επλίζω να υπάρξει καλύτερη πρόοδος.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Με Ph 8,5 το ενυδρείο σου είναι ακατάλληλο για φυτά. Η λύσει είναι να ρήξεις το ph, και αυτό μόνο με φυσικό τρόπο (ΑΟ, αποσταγμένο νερό, CO2) αν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό τότε ξέχνα το φυτεμένο θα έχεις συνέχεια προβλήματα. Το άσπρο που παρατηρείς στα φυτά πάνω είναι Biogenous decalcifying παρατηρείτε στα ενυδρεία με υψηλό ph,kh τα φυτά στην ύστατη προσπάθεια να βρουν CO2 διασπούν το kh για να πάρουν το πολύτιμο CO2.

Όταν το φυτό δεν βρει της κατάλληλες συνθήκες τότε δεν το βοηθάει και η λίπανση σχεδόν καθόλου το μόνο που θα πετήχεις είναι να αυξήσεις της αλγης.

Άμεσα χρειάζεσαι περισσότερο φωτισμό και μείωση του ph.

Προσωπικά προτείνω να προσθέσεις μια ακόμη DIY λάμπα και DIY CO2 μόνον έτσι θα απολαύσεις ένα φυτεμένο ενυδρείο.

Αν δεν μπορείς να βάλεις μια δεύτερη λάμπα τότε πρέπει να αρκεστείς σε φυτά με χαμηλό φωτισμό, το DIY CO2 όμως το θεωρό απαραίτητο. Το Excel που προτείνεις είναι οργανικός άνθρακας προσφέρει στα φυτά τον απαραίτητο άνθρακα αλλά δεν κατεβάζει το Ph.

Επίσης με την τύρφη δεν θα δεις μεγάλη διαφορά η τύρφη μπορεί να μας προσφέρει μια μείωση του ph σε ενυδρεία με χαμηλό Kh εσένα το kh σου είναι υψηλό.

Υ.Γ

Για τα ψάρια δεν αναφέρομαι γιατί αυτό είναι άλλο κεφάλαιο συνοπτικά ώμος το ενυδρείο σου είναι ακατάλληλο για σκαλάρια.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χρήστο, ευχαριστώ για την απάντηση,

Το pH μου είναι συνήθως 8 (maximum κάποια φορα το μέτρησα 8,5). Τόσο είναι και η τιμή του νερού της βρύσης μου.

Σήμερα προσέθεσα λίγη τύρφη (περίπου 100 ml) για να δω τι μπορεί να γίνει.

Παράλληλα έκανα μέτρηση ΝΟ3 κει είναι πάνω απο 25, υποθέτω μεταξύ 30 και 40.

Για επιπλέον λάμπα δεν νομίζω. Δεν θέλω να ανακατωθώ με το καπάκι και να κάνω αυτοσχεδιασμούς.

Σκοπεύω τις επόμενες μέρες να βάλω CO2, σκέφτομαι το kit της Tetra (με τη φιάλη που ψεκάζεις καθημερινά). Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να μπλεχτώ με DIY κατασκευές όπως καταλαβαίνεις.

Αν γνωρίζει κανείς μεταξύ των δύο Kit CO2, της Serra (αυτό με τις ταπλέτες στο κουτάκι) και της Tetra ποιό είναι το πιο αξιόπιστο??

Ευχαριστώ

Υ.Γ. Παραθετω 3 φωτογραφίες για να κατανοηθεί η κατάσταση αν και λόγω του flash δεν φαίνονται καλά οι άσπρες αποθέσεις.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Με τι tests μετράς τα NO3 ;

Καλό θα ήταν να κατεβάσεις τα NO3 με συνεχείς μικρές αλλαγές νερού 10% μέχρι να έρθουν σε ένα επίπεδο κάτω από 20 ppm. για να βοηθήσεις την καταπολέμηση της άλγης.

Με το να βάλεις τύρφη μόνο στο ενυδρείο δεν θα κάνεις πολλά πράγματα, γιατί με κάθε αλλαγή νερού θα ανεβαίνουν πάλι GH-KH-PH. Σκέψου περισσότερο την προετοιμασία νερού ή την χρήση απεσταγμένου / απιονισμένου για τις αλλαγές σου.

Το ΚΙΤ της Sera είναι καλό αλλά στα λίτρα σου θα πρέπει να βάζεις μια ταμπλέτα κάθε 3-4 μέρες. Είναι καλό για ενέσεις CO2 σε μικρά ενυδρεία και ο διαχυτήρας του λειτουργεί σωστά με πλήρη διάλυση του CO2 αλλά έχει φασαρία στο άνοιξε καπάκι ενυδρείου, βάλε ταμπλέτα ξανακλέισε κ.ο.κ. Δεν προσφέρει μια συνεχή στaθερή παροχή CO2 για να βοηθήσεις το την KH και το PH να κατέβουν. Έστω κι αν σπάς τις ταμπλέτες για μικρότερη καθημερινή δοσολογία.

Το KIT της Tetra χρειάζεται απλά να πατάς το πόμα να γεμίσει ο διαχυτήρας. Αλλά και πάλι δεν μπορείς να έχεις σταθερότητα στην παροχή και δοσολογία για να ρυθμίσεις PH.

Και τα δύο είναι μια καλή λύση για ενέσεις CO2 αλλά όχι για ρύθμιση PH συν ότι έχουν ένα αυξημένο κόστος αναλλωσίμων.

Ο φίλος Χρήστος μπορεί να μην σου εξήγησε το γιατί αλλά να είσε σίγουρος ότι η πρότασή του για DIY CO2 είναι καλά τεκμηριωμένη.

Αν δεν μπορείς για οποιοδήποτε λόγο να ασχοληθείς με DIY υπάρχουν έτοιμα KIT με βάση την μαγιά όπως το HAGEΝ Plant Gro (Nutrafin), HYDOR CO2 Green NRG Natural και το JBL BioCO2 100 που θα σου προσφέρουν πιο συνεχή σταθερή παραγωγή CO2 και μπορείς να ρυθμίσεις και φυσαλίδες αν θέλεις.

Για τον φωτισμό τουλάχιστον βάλε ένανα ανακλστήρα στην λάμπα σου θα δείς διαφορά.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salvator_v, ευχαριστώ για τις extra πληροφορίες και τα links,

Τα ΝΟ3 τα μέτρησα χθες με test της Tetra (υγρό αντιδραστήριο), ήταν πάνω από την διαβάθμιση 25 αλλά κάτω απο το 50. Γι αυτό υποθέτω (σύμφωνα με το χρώμα) ότι είναι γύρω στο 35.

Αλλαγές νερού κάνω τακτικά (η αλήθεια είναι ότι για ένα μικρό διάστημα 1 μήνα έμεινε χωρίς αλλαγή) τον τελευταίο μήνα.

Καταλαβαίνω ότι η πρότασή σου για προετοιμασία του νερού σε άλλο ενυδρείο είναι η καταλληλότερη αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να γίνεί. Γι αυτό και αρκέστηκα στο να προσθέσω τύρφη στο φίλτρο, περισσότερο για να δώ αν θα αλλάξει κάτι. Σήμερα το πρωί πάντως το pH δεν είχε μεταβολή (pH = 8).

Δεν έχω λόγο να αμφισβητώ ότι και η προτροπή του Χρήστου για DIY CO2 και η δική σου είναι αποτελεσματικές και πιθανόν να προχωρήσω σε αυτή το επόμενο διάστημα, απλά προς το παρόν ακόμη δεν έχω τον απαραίτητο χρόνο. Όσο για τις έτοιμες λύσεις των εταιριών (Hydor, Hagen κ.α.) δεν είναι εύκολο να βρεθούν στις Σέρρες. Για το λόγο αυτό και σκέφτομαι σε πρώτη φάση να βοηθήσω τα φυτά με παροχή CO2 και στη συνέχεια σε κάποια επόμενη επίσκεψη σε Θεσ/νική ή σε Αθήνα να ψάξω να βρω αυτό που προτείνεις.

Καταλαβαίνω ότι το υψηλό pH είναι περιοριστικό για τα φυτά και η βάση του προβλήματος, αλλά μια και τα ψάρια δεν δείχνουν κάποιο πρόβλημα (αντίθετα ακόμη και τα σκαλάρια έχουν πολύ ζωηρή εμφάνιση, χρωματισμούς και ανάπτυξη τους τελευταίους 4 μήνες που βρίσκονται σ' αυτό το ενυδρείο), το μέλημά μου είναι προς το παρόν να δω ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κάποια ζωρότητα στα φυτά και να μην τα βλέπω να ταλαιπωρούνται.

Σήμερα θα προμηθευτώ ανακλαστήρα και CO2 της Tetra και θα αναφέρω τις τυχόν αλλαγές στην κατάσταση.

Ευχαριστώ και πάλι

Άκης

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αλλαγές νερού κάνω τακτικά (η αλήθεια είναι ότι για ένα μικρό διάστημα 1 μήνα έμεινε χωρίς αλλαγή) τον τελευταίο μήνα.

Σήμερα το πρωί πάντως το pH δεν είχε μεταβολή (pH = 8).

Παρακαλώ :thumbup:

Για να κατέβουν τα Νιτρικά NO3 χρειάζονται μερικές αλλαγές νερού 10-15% κάθε 2 -3 μέρες ώστε να μην επειρρεαστεί και η βιολογία άμεσα. ¨

Όταν πέσει κάτω από 20 ppm τότε αλλαγές κάθε εβδομάδα 15-20% για τα λίτρα του ενυδρείου.

Είναι πολύ νωρίς για να δείς μείωση PH με τύρφη, έχει πολύ σταδιακή επιρροή στο σύστημα και οι αρχικές τιμές σου είναι πολύ ψηλά. Αν θα παρατηρήσεις κάποια μείωση είναι στην KH μετά από μερικές μέρες.

Και αυτό αφού σταματήσεις τις αλλαγές νερού, εφόσον δεν το προετοιμάζεις.

Η προετοιμασία δεν χρειάζται να γίνεται σε ενδρείο, μπορείς να το κανεις και σε ένα κουβά.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τοποθετηθηκε ανακλαστήρας και πράγματι υπάρχει αισθητή διαφορά, φαντάζομαι στα φυτά θα είναι ακόμη ποιο αισθητή!!

Τελικά κατέληξα στο kit της Sera για CO2.

Θα ήθελα να ρωτήσω για το CO2 που συγκεντρώθηκε στο δοχειάκι του διαχύτη. Απο το πρωί έχει μειωθεί κατά 70% περίπου. Θα πρέπει να προσθέσω κι άλλη ταμπλέτα αύριο, διότι πιστεύω ότι μέχρι το πρωί θα έχει εξαντληθεί, ή να περιμένω να ρίξω την επόμενη μετά απο 2 - 3 μέρες όπως αναφέρουν οι οδηγίες??

Ισχύει αυτό που μου είπαν στο Pet Shop ότι στην αρχή το ενυδρείο θα τραβάει πολυ CO2 και μετά θα μειωθεί??

Και τέλος, πώς διαλύεται το CO2 στο νερό αφού δεν υπάρχουν κάποιες τρυπούλες στο πάνω μέρος του διαχύτη? Στον διαχύτη της Tetra υπάρχει η λεπτή σίτα στην πάνω μεριά και φεύγει το αέριο. Δεν μπορώ να καταλάβω πως λειτουργεί αυτός της Sera.

Ευχαριστώ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα ήθελα να ρωτήσω για το CO2 που συγκεντρώθηκε στο δοχειάκι του διαχύτη. Απο το πρωί έχει μειωθεί κατά 70% περίπου. Θα πρέπει να προσθέσω κι άλλη ταμπλέτα αύριο, διότι πιστεύω ότι μέχρι το πρωί θα έχει εξαντληθεί, ή να περιμένω να ρίξω την επόμενη μετά απο 2 - 3 μέρες όπως αναφέρουν οι οδηγίες??

Ισχύει αυτό που μου είπαν στο Pet Shop ότι στην αρχή το ενυδρείο θα τραβάει πολυ CO2 και μετά θα μειωθεί??

Και τέλος, πώς διαλύεται το CO2 στο νερό αφού δεν υπάρχουν κάποιες τρυπούλες στο πάνω μέρος του διαχύτη? Στον διαχύτη της Tetra υπάρχει η λεπτή σίτα στην πάνω μεριά και φεύγει το αέριο. Δεν μπορώ να καταλάβω πως λειτουργεί αυτός της Sera.

Ευχαριστώ

Η φωτοσύνθεση στα φυτά αρχίζει περίπου 1 ώρα μετά το αρχικό φως -δηλαδή στο ενυδρείο από την στιγμή που ανάβεις το φως - και καλό είναι το CO2 να μπαίνει τότε.

Το βράδυ δεν εξυπηρετεί σε τίποτε γιατί τα φυτά απορροφούν οξυγόνο και αν συνεχίζεις το CO2 τότε επιβαρύνεις τα ψάρια σε τόσο μικρό ενυδρείο. Η Sera έχει υπολογίσει την διάχυση της ποσότητας της σε 8-10 ώρες ανάλογα την ροή του νερού κοντά στο διαχυτήρα της.

Η καθημερινή χρήση μιας ταμπλέτας στα λίτρα σου δεν συνιστάται και είναι επικίνδυνη.

Τώρα επειδή εσύ θέλεις να καταβάσεις το PH και θέλεις να έχεις πιο συχνή χρήση τότε η λύση είναι να σπάζεις την ταμπλέτα στην μέση.

Το πόσο CO2 καταναλλώνεται εξαρτάται από το είδος και την ποσότητα των φυτών και όχι από το ενυδρείο.

Υπάρχει και ένα CO2 Permanent Test της Sera (10-12 €) που θα έχεις οπτική ένδειξη του επιπέδου του CO2 στο ενυδρείο σου για να μην φτάσεις σε επικίνδυνα επίπεδα.

Ο διαχυτήρας της Sera είναι από πλαστικό διαπερατό από το CO2, έτσι αυτό διαχέεται σιγά σιγά μέσα από το πλαστικό και επίσης μέσα από το νερό που έρχεται σε επαφή στο κάτω μέρος της στήλης του διαχυτήρα.

Γι' αυτό η Sera προτείνει να μπαίνει σε σημείο με μεγάλη ροή. Π.χ. κοντά στην έξοδο του φίλτρου σου.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK Κατάλαβα. Πολύ διαφωτιστικό για το πώς λειτουργεί ο διαχύτης της Sera!!

Θα ακολουθήσω αυτό που προτείνεις για μισή ταμπλέτα.

Το ζήτημα είναι: θα βάλω αύριο το πρωί που θα έχει εξαντληθεί το CO2 μισή ταμπλέτα ή αύριο δεν θα προσθέσω καθόλου και θα περιμένω για μεθάυριο??

Σχετικά με το τεστ της Sera θα ψάξω αν μπορέσω να βρώ.

Και κάτι ακόμη. Τώρα που προστίθεται CO2 σταματάω το Florish Excel ή θα ωφελήσει το φυτά η προσθήκη του. Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες ημέρες με την καθημερινή χρήση του άρχισαν να μειώνονται οι green spot απο τα τζάμια. Το θέμα είναι αν μήπως με τον αυξημένο φωτισμό (λόγω ανακλαστήρα) αρχίσουν να αυξάνονται πάλι και κυρίως πάνω στα φύλλα των Annubias.

Ευχαριστώ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το ζήτημα είναι: θα βάλω αύριο το πρωί που θα έχει εξαντληθεί το CO2 μισή ταμπλέτα ή αύριο δεν θα προσθέσω καθόλου και θα περιμένω για μεθάυριο??

Και κάτι ακόμη. Τώρα που προστίθεται CO2 σταματάω το Florish Excel ή θα ωφελήσει το φυτά η προσθήκη του. Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες ημέρες με την καθημερινή χρήση του άρχισαν να μειώνονται οι green spot απο τα τζάμια. Το θέμα είναι αν μήπως με τον αυξημένο φωτισμό (λόγω ανακλαστήρα) αρχίσουν να αυξάνονται πάλι και κυρίως πάνω στα φύλλα των Annubias.

Θα πρότεινα εφόσον δεν έχεις μέτρηση CO2 είτε σε υγρό test είτε το Permanent test της Sera να μην βάλεις αύριο.

Για παν ενδεχόμενο, να παρατηρείς την συμπεριφορά των ψαριών, άν δεις ότι κάθονται κοντά στην επιφάνεια προσπαθόντας να αναπνεύσουν, ή σε περίπτωση που παρατηρήσεις άσπρη θολούρα στο ενυδρείο μετά την χρήση CO2 (σε ταμπλέτες) να κάνεις άμεσα 50% αλλαγή νερού.

Η Seachem υποστηρίζει ότι μπορεί να γίνεται χρήση του Excel παράλληλα με διάχυση CO2 γιατί το Excel είναι οργανικός άνθρακας.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι η παρατεταμένη χρήση του προκαλεί κάποια εκφυλιστικά συμπτώματα σε φυτά με λεπτό φύλλωμα, το οποίο παρατήρησα σε Limnophila Sessiliflora. Αλλά καλό είναι να μην κάνεις απότομες αλλαγές, αν θες να το σταματήσεις μείωσε την δοσολογία σιγά σιγά.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τοποθέτησα το permanent test της Sera και φυσικά δείχνει χαμηλό CO2.

Προσέθεσα μισή ταμπλέτα σήμερα και μισή δόση Excel. Τα ψάρια δεν δείχνουν καμία απολύτως ενόχληση. Τα φυτά πάντως και ιδίως η Cabomba έχει αρχίσει να αντιδρά θετικά στις αλλαγές φωτισμού και CO2. Επιτέλους μετά απο καιρό είδα νέες μικρές κορυφές να ξεπετιώνται και το χρώμα της ζωήρεψε λίγο!!

Επίσης έχω την εντύπωση ότι μειώνονται οι άσπρες αποθέσεις στα φύλλα.

Αύριο θα ξανακάνω μετρήσεις σκληρότητας για να δώ αν έκανε τίποτα η τύρφη και το CO2.

Απ΄ ότι φαίνεται με τις υποδείξεις και το ενδιαφέρον σας, Χρήστο και Salvator_v, θα χαρώ σε λίγο καιρό ένα ζωηρό πράσινο ενυδρείο. Σας ευχαριστώ!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χαίρομαι, άντε άντε, να πάνε όλα καλά και να το παρουσιάσεις όταν θα είναι στα πλαίσια της εμφάνισης που θέλεις. :thumbup:

Και να σε περιλάβει κι ο φίλος Χρήστος για τα Σκαλάρια μετά... :buttrock::D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...