Jump to content

Ερώτηση στου ειδικούς "γάτων"


ΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

Recommended Posts

Αγαπητοί Φίλοι

Πριν ένα περίπου χρόνο, καθαρίζοντας το βασικό φίλτρο του ενυδρείου μου, βρήκα μέσα τρία μικρά αγκίστρους (περίπου 6mm).

Τα τοποθέτησα σε μία γεννήστρα στην επιφάνεια του ίδιου ενυδρείου.Δυστηχώς μετά απο μερικές ώρες και τα τρία είχαν ψοφήσει. Πιθανά απο την απότομη έκθεση στο φως μιας και είχαν συνηθήσει στο απόλυτο σκοτάδι.

Επειδή λοιπόν αντιλήφθηκα οτι έχω ενα τουλάχιστιν, ενεργό ζευγάρι αγκίστρους, σκεφτομαι να τοποθετήσω ένα σωλήνα PVC, όπως έχω δει σε διάφορες ανακοινώσεις, ώστε να δημιουγήσουν φωλιά προστατευμένη απο τα υπόλοιπα ψάρια.

Τα ερωτήματα λοιπόν είναι- Τι μήκος πρέπει να έχει o σωλήνας PVC? -Πρέπει να είναι κλειστός απο τη μία πλευρά ή διαμπερής? - Που είναι καλύτερα να τοποθετηθεί μπροστά για να παρατηρώ το εσωτερικό του ή πίσω σε κάποιο απόμερο και ήσυχο σημείο του ενυδρείου?

Με την ευκαιρία θέλω να απευθυνθώ στους Mods και στα μέλη, με το ερώτημα μήπως είναι καλύτερα τα θέματα που αφορούν αναπαραγωγή ψαριών όλων των κατηγοριών, να δημοσιεύονται στην ειδική κατηγορία "αναπαραγωγή ψαριών" με φωτογραφίες και περισσότερη αναφορά ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να τα δεί συγκεντρωτικά και να θέσει τα τυχόντα ερωτήματά του ή να ζητήσει κάποιες πληροφορίες?

Ευχαριστώ Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Νίκο καλημέρα,

αν και δεν είμαι "Ο" ειδικός στο θέμα ρίξε μια ματιά στο "τι θα φορεθεί φέτος" ΕΔΩ.

Είναι οι σπηλιές που έχει φτιάξει ο Δημήτρης (Husky_Jim), φτιάχνονται πολύ εύκολα και του δουλεύουν πολύ καλά από όσο γνωρίζω. Σε αυτές η πίσω πλευρά είναι κλειστή και το μέγεθος το φτιάχνει ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών του. Τις βάζει σε σημείο όπου να μπορεί να βλέπει μέσα τι γίνεται, αλλά όχι πάνω σε πέρασμα του ενυδρείου. Δηλαδή κάπου που να χει σχετική ησυχία. Δεν πρέπει να χεις ψάρια τύπου Botia γιατί αυτά τρώνε τα αυγά.

Τώρα για περισσότερες πληροφορίες σίγουρα θα σου δώσει και Ο ειδικός :busted_cop:

Link to comment
Share on other sites

  Επειδή λοιπόν αντιλήφθηκα οτι έχω ενα τουλάχιστιν,  ενεργό ζευγάρι αγκίστρους, σκεφτομαι να τοποθετήσω ένα σωλήνα PVC, όπως έχω δει σε διάφορες ανακοινώσεις, ώστε να δημιουγήσουν φωλιά προστατευμένη απο τα υπόλοιπα ψάρια.

    Τα ερωτήματα λοιπόν είναι- Τι μήκος πρέπει να έχει o σωλήνας jbl biotopol-wassr aufbereiter ? -Πρέπει να είναι κλειστός απο τη μία πλευρά ή διαμπερής? - Που είναι καλύτερα να τοποθετηθεί μπροστά για να παρατηρώ το εσωτερικό του ή πίσω σε κάποιο απόμερο και ήσυχο σημείο του ενυδρείου?

   Με την ευκαιρία θέλω να απευθυνθώ στους Mods και στα μέλη, με το ερώτημα μήπως είναι καλύτερα τα θέματα που αφορούν αναπαραγωγή ψαριών όλων των κατηγοριών, να δημοσιεύονται στην ειδική κατηγορία "αναπαραγωγή ψαριών" με φωτογραφίες και περισσότερη αναφορά ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να τα δεί συγκεντρωτικά και να θέσει  τα τυχόντα ερωτήματά του ή να ζητήσει κάποιες πληροφορίες?

        Ευχαριστώ Νίκος

9322[/snapback]

Νικο καλησπερα,

Οι αγκιστροι προτιμουν φωλιες απο ξυλο η πετρα, ειδικα αν μεσα ειναι ανομοιομορφες οι επιφανειες (με εξογκωματα και κουφαλες). Αν μπορεις να βρεις τετοιο ξυλο, τοσο το καλυτερο. Αν βαλεις σωληνα PVC πρεπει να εχει μηκος μιαμισυ φορα το μηκος του ψαριου σου και πλατος το πλατος του ψαριου συν ενα πτερυγιο (σα γενικη αρχη). Υψος το υψος του ψαριου συν μισο πτερυγιο σηκωμενο. Ενω αυτη ειναι η θεωρια, γενικα σε αλλα ψαρια αρεσει το "στριμωγμα" δηλαδη πηγαινουν σε πολυ στενοτερα μερη, σε αλλα οχι. Αυτο εξαρταται απο το μεγεθος του αρσενικου σε σχεση με το θηλυκο. Δηλαδη: ο αρσενικος πρεπει να μπορει να "κλεισει" το θηλυκο μεσα στη φωλια μεχρι να την κανει να γεννησει τα αυγα, και μετα πρεπει να μπορει να υπερασπιστει τα αυγα αν υπαρξει αναγκη, δηλαδη να φραξει τελειως την εισοδο της σπηλιας με το σωμα του. Αυτο θα σου δωσει μια ιδεα για τις διαστασεις. Η πισω μερια του σωληνα πρεπει να ειναι ερμητικα φραγμενη.

Προσωπικα εχω τις σπηλιες μπροστα για να βλεπω τι γινεται μεσα. Βαζω ομως στην εισοδο καποιο φυτο η ενα κομματι ξυλο ωστε τα ψαρια να αισθανονται ασφαλη οτι ο χωρος δεν ειναι "μπατε σκυλοι αλεστε". Μετακινωντας για λιγο το ξυλο μπορω να δω τι γινεται χωρις να ενοχλω, μετα το επιστρεφω στη θεση του.

Επιπλεον, φροντισε η εισοδος της σπηλιας να ειναι εν μεσω ρευματος δηλαδη να βλεπει απο την πλευρα που ρεει το νερο χωρις ομως το νερο να μπαινει μεσα ορμητικα.

Τελος, οι αγκιστροι προτιμουν φωλιες με την εισοδο να βλεπει προς το υποστρωμα, αν και οι δικοι μου εχουν γεννησει και σε αλλες φωλιες οταν αυτες που προανεφερα ηταν κατηλημενες απο αλλο ζευγαρι.

Αυτα και καλη επιτυχια

Link to comment
Share on other sites

Νίκο βάλε μιά φωτό του αρσενικού και γράψε περίπου τις διαστάσεις και θα σου ετοιμάσω μία.....ελπίζω να τα πούμε από κοντά σύντομα!

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί Φίλοι

Σας ευχαριστώ πολύ με καλύψατε πλήρως. Μέσα σε λίγα λεπτά έμαθα τόσα πολλά πράγματα!

Husky-Jim

Δυστυχώς τα ψάρια δεν μπορώ να τα φωτογραφίσω γιατί δεν μου "ποζάρουν". Επειδή το ενυδρείο είναι πυκνοφυτεμένο με πολλές κρυψώνες απο ξύλα ,και ρίζες των anubias που κρέμονται , τα βλέπω για πολύ λίγο. Αφού να φανταστείς δεν ξέρω πόσα έχω.

Link to comment
Share on other sites

Δημητρη, γιατι δεν του φτειαχνεις μια στανταρ που κανει και για ζεβρα - και να δει αν χρησιμοποιηθει και απο ποιον? Χαμενη δε θα παει. Τι θα ελεγες για 12-14 εκατοστα μηκος, 3 εκατοστα υψος και 4 εκατοστα πλατος?

Link to comment
Share on other sites

Αποτι υπολογίζω με το μάτι, το μεγαλύτερο ψάρι που έχω είναι περίπου 10cm εκτός αν υπάρχει κάποιο μεγαλύτερο που δεν το έχω προσέξει.

Link to comment
Share on other sites

Αποτι υπολογίζω με το μάτι, το μεγαλύτερο ψάρι που έχω είναι περίπου 10cm εκτός αν υπάρχει κάποιο μεγαλύτερο που δεν το έχω προσέξει.

9375[/snapback]

Αρα πας για 15 cm μηκος - λογικο! (αν και με τα 14 θα βολεβοτανε :busted_cop::busted_cop::thumbup: ) Ενας δικος μου περυσι, μες την απογνωση του που δεν εβρισκε σπηλια (ηταν ολες πιασμενες) πηγε και εσκαψε το χαλικι κατω απο ενα ξυλο και μπηκε εκει. Και το ωραιο ηταν, οτι επεισε και θηλυκο να τον ακολουθησει ....

Link to comment
Share on other sites

Εχουμε νέες εξελίξεις.

Σήμερα το απόγευμα όπως παρατηρούσα το άλλο ενυδρείο , είδα στο πίσω τζάμι ενα μωρό αγγιστράκι περίπου 1cm .Με γρήγορες κινήσεις και με τη βοήθεια ενός πλαστικού δοκιμαστικού σωλήνα απο τεστ , κατάφερα να το συλλάβω και να το μεταφέρω σε ένα πιο ασφαλές ενυδρειάκι 40 λίτρων οπου τα μόνα ψάρια που βρίσκονται είναι τα νεαρά δισκόπουλα και μερικές γαρίδες.

Μετά απο κάποια ώρα , παρατηρώ και δεύτερο μωρό στο ίδιο σημείο αλλά δυστυχώς δεν κατάφερα να το πιάσω. Θα προσπαθήσω το βράδυ όταν θα έχουν σβήσει τα φώτα με τη βοήθεια ενός φακού, γιατί υπάρχουν αρπακτικά όπως δυο γκριμπένσις και τρια στροφομούνκι.

Στίς φωτογραφίες φαίνεται το μωρό και το μοναδικό είδος αντσίστρου που υπάρχει σ' αυτό το ενυδρείο.

post-358-1137349994_thumb.jpg

post-358-1137350220_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Αντε να σου ζησει :lmao::lmao::wub: Παντως ειναι μικρουλι, περιπου 3 βδομαδων γεννα. Το οποιο σημαινει οτι καπου εχουν γκαρσονιερα οι δικοι σου :busted_cop::busted_cop::thumbup: Προσεξε λιγο με τις γαριδες γιατι αν βρουν τα μωρα πριν απο σενα θα τα κανουν μεζε για ουζο! B)

Link to comment
Share on other sites

Μόλις επιασα κι άλλα δύο με το φακό .Τώρα τους κάνω προσαρμογή.

Απ΄οτι παρατήρησα είναι πολύ γρήγορα όταν απειλούνται, νομίζω οτι δεν θα κινδυνεψουν απο τις γαρίδες που κι αυτές είναι μικρές (λίγο πιο μεγάλες απο το μπόι τους).

Εχω πολλή δουλειά το βράδυ!

Link to comment
Share on other sites

Καλή επιτυχία Νίκο στο μεγάλωμα!Το θυληκό στην φωτό είναι Ancistrus sp. (3).

Πόσα ενήλικα ψάρια έχεις μέσα στο ενυδρείο?

Link to comment
Share on other sites

Καλή επιτυχία κι από μένα Νίκο...

Όσο πάει μεγαλώνει η παρέα με τις γέννες των αγκιστρων :busted_cop:

Άντε και στα δικά μας :busted_cop:

Link to comment
Share on other sites

Εχω πολλή δουλειά το βράδυ!

9461[/snapback]

Καλο κουραγιο! Εχε υποψη σου οτι θελουν φαγητο συνεχεια οταν τελειωσουν με τον αυγοσακκο.

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι στιγμής έχω πιάσει 6. Δεν έχουν αυγόσακκο. Τους ρίχνω ταμπλέτες άλγης .

Χρειάζεται τίποτα άλλο ?

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι στιγμής έχω πιάσει 6. Δεν έχουν αυγόσακκο. Τους ρίχνω ταμπλέτες άλγης .

Χρειάζεται τίποτα άλλο ?

9557[/snapback]

Οχι, αλλα παρατηρησε να δεις αν τις τρωνε τις ταμπλετες (δηλαδη αν τα βλεπεις να πηγαινουν στις ταμπλετες να τρωνε). Καλυτερα να τις τριβεις η να τις διαλυεις πριν τους τις ριξεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...