Jump to content

Hydropilla polysperma


georgesa

Recommended Posts

Διαβαζοντας τα θεματα στο forum προσεξα οτι αναφερεται καπου οτι η Hydropilla polysperma αναφερεται ως δεικτης καλης καταστασης του ενυδρειου.

Θα ηθελα να ρωτησω πως συμβαινει αυτο δεδομενου οτι στο ενυδρειο μας υπαρχουν τα εξης δεδομενα.

Αρχικη φυτευση με τα φυτα που βλεπετε στη πρωτη photo.

Η κατασταση αλλαζε με το περασμα των ημερων.Η polysperma επαιρνε συνεχεια τα πανω της (εχω κανει ηδη 5 μεταφυτευσεις,τρομερες αλλαγες μερε με την ημερα)αλλα τα αλλα φυτα δε την ακολουθουσαν.

Η valisneria ετσι κι ετσι, η lilaeopsis αρχισε να βγαζει μετα απο 10 ημερες runners ομως αρχισε να γεμιζει πρασινη αλγη (μονο αυτη!),οι annubias πηγαιναν αρκετα καλα μεχρι και πριν απο λιγες ημερες οπου εβγαλε αυτα που βλεπετε(απο το καταλογο ασθενειες φυτων εβγαλα οτι εχει ελλειψη potassium,τι λετε?)

και ερχομαστε τωρα στη μεγαλη ηττα την alternanthera reinecki.

Εχω δοκιμασει 3 μεχρι τωρα και ολες ειχαν την ιδια πορεια ,μετα απο μερικες ημερες αποχρωματισμος,εξασθενηση των φυλλων ,σχεδον διαφανα και τελος πτωση τους και σαπισμα.

Τη τελευταια που εβαλα μαζι με ενα αλλο(που σημειωτεον αν και εχασε το εντονο κοκκινο εινα υγιεστατο με παχια φυλλα και μια μικρη αναπτυξη) που φαινεται στο βαθος της τελευταιας photo,κρατησε λιγο παραπανω και τα τελευταια φυλλα δειχνουν καπως να ανακαμπτουν.

Ενυδρειο 120 λτ σε λειτουργια απο τις 20 Νοεμβριου με τα φυτα απο την 5η ημερα με 2 λαμπες 25 w(για φυτα και μια για τα ψαρακια)

ph 7,6

no3 ~10

Nh3 0

χρησιμοποιω 2 λιπασματα το floreal spural kai το floreal iod με τις προβλεπομενες δοσεις απλως τις μοιραζω τωρα τελευταια(2 εβδομαδες)ανα 2 ημερες.

Co2 diy με ενα reactor eheim στην εξοδο της φυσαλιδας που δημιουργει καθως βγαινει παρα πολλες μικρες φυσαλιδουλες και ετσι να διαχεονται καλυτερα

Οι αλλαγες νερου ειναι εβδομαδιαιες 25%

Και τα ψαρια που εχω μεσα αυτη τη στιγμη ειναι 1 three spot γκουραμι ,4 γκαπυ,2 ζεβρες(που μαλλον θα φυγουν),2 ξιφοφορους kai 5 οτο

Να με συγχωρησετε για τις πολλες photo,αλλα επειδη ειμαι πολυ αρχαριος και τεχνικους ορους και ονοματα δε πολυγνωριζω προτιμησα τις photo που ετσι κι αλλιως ειναι 1000 λεξεις.

Σας ευχαριστω και θα εκτιμουσα καθε βοηθεια!

post-356-1137522970_thumb.jpg

post-356-1137522992_thumb.jpg

post-356-1137525629_thumb.jpg

post-356-1137525691_thumb.jpg

post-356-1137525715_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - georgesa
Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν καλώς όρισες, καθώς είναι και η πρώτη δημοσίευσή σου στο aquazone :busted_cop: .

Καλό είναι να ξέρουμε τις διαφορετικές ανάγκες των φυτών μας όπως επίσης και τους χρόνους αντίδρασης του κάθε φυτού από τη στιγμή που θα μπει στο ενυδρείο. Π.χ. η polysperma αντιδρά γρήγορα, η lilaleopsis καθυστερεί κάπως. Έτσι τα πιο γρήγορα φυτά καθώς μεγαλώνουν τρώνε τα θρεπτικά και τα ιχνοστοιχεία με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα φυτά που δεν έχουν προσαρμοστεί ακόμα ή είναι πιο αργής ανάπτυξης να μην βρίσκουν τα απαραίτητα και έτσι να παρουσιάζουν προβλήματα ανάπτυξης, άλγες κλπ.

Για την έλλειψη καλίου σωστά εκτίμησες αν και πιθανόν να υπάρχει έλλειψη και σε άλλα ιχνοστοιχεία ή θρεπτικά. Λες ΝΟ3~10, πριν την αλλαγή ή μετά; Μέτρα ακριβώς πριν την αλλαγή νερού.

Υπόστρωμα δεν ανέφερες καθόλου. Συγκεκριμένα για την alternanthera εφόσον δεν υπάρχει υπόστρωμα καλό θα ήταν να βάλεις ταμπλέτες λιπάσματος. Θα δεις μεγάλη διαφορά. Επίσης καλό θα ήταν αφού προσπαθείς να μεγαλώσεις κόκκινα φυτά να προσθέσεις μία λάμπα ακόμα γιατί χρειάζονται τον επιπλέον φωτισμό.

Ακόμα φρόντισε να φυτά που σε δυσκολεύουν να έχουν το χώρο τους και να μην στριμώχνονται από άλλα στην αρχή τουλάχιστον. Τους κόβουν το φως και γενικά τους τρώνε το "φαϊ" κυρίως από τις ρίζες.

Αυτά προς το παρόν, για ότι επιπλέον θέλεις μη διστάσεις να ρωτήσεις :busted_cop:

Υ.Γ.Καλά, το ταμπελάκι από την lilaleopsis γιατί το άφησες στο ενυδρείο;

Link to comment
Share on other sites

Καλως σας βρηκα κι εγω .

Λοιπον εχομε και λεμε,καταρχην ευχαριστω για την απαντηση και παραθετω καποιες επιπλεον πληροφοριες.

Το ΝΟ3 το μετρησα πριν την αλλαγη,ειχες δικιο, μετα ειχε σαφεις ενδειξεις (χρωμα) οτι κατεβηκε

Για το potassium (καλιο?) εχω ρωτησει σε 4 καταστηματα και δεν εχει κανεις περα απο τα δυο ειδη λιπασματων που εχω ηδη.Ρωτησα και σε καταστηματα με γεωπονικα και μου ειπαν να μην το ριψοκινδυνευσω διοτι μαλλον αυτο το προιον που εχουν αυτοι δε πρεπει να ειναι καθαρο.Αρα μενω στα υπαρχοντα η παραγγελνω μεσω internet ,θα δουμε(αληθεια τι αλλα ιχνοστοιχεια εκτιμας οτι λειπουν?).

Για τις λαμπες τωρα, μαλλον πρεπει να εγκαταλειψω τα κοκκινα φυτα,αφου μετα και τη προσθηκη της δευτερης λαμπας η χωρητικοτητα της θηκης εφθασε στο οριο της

Για το υποστρωμα που με ρωτησες εχω ηδη βαλει ενα που εχει κοκκινα βοτσαλακια αφου το ξεπλυνα πολυ καλα (μη με ρωτησεις πως το λεγανε) και μαλλιστα εκανε και το σακουλακι 32 ευρωπουλα και απο πανω προσθεσα το χαλικι.

(Υ.Γ.Καλά, το ταμπελάκι από την lilaleopsis γιατί το άφησες στο ενυδρείο:D

Ξερω φαινεται αστειο αλλα λιγο καιρο πριν που εστησα το ενυδρειο δε ηξερα και πολλα απο φυτα και απο ονοματα(απο τοτε ειναι η φωτο,τωρα το εβγαλα),κι ετσι το αφησα μαζι τη μερα που το αγορασα μεχρι να θυμηθω να το γραψω καπου,αφου να φανταστεις και τα αλλα φυτα που δεν ηταν της Tropical και δεν ειχαν ταμπελακι,εστειλα φωτογραφια και μου τα αναγνωρισαν,κανονικο C.S.I δηλαδη για να τα βρουμε,αφου ο καταστηματαρχης δεν τα ηξερε

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσεις χωριστά λίπανση με κάλιο, από τη στιγμή που κάνεις αλλαγές με νερό βρύσης και προσθέτεις από τα υπόλοιπα λιπάσματα. To νερό της βρύσης περιέχει όλα τα ιχνοστοιχεία που χρειάζονται τα φυτά και παράλληλα μπορείς να αυξήσεις λίγο τις δοσολογίες των λιπασμάτων κατά 20-30%. Τα φυτά σου θα αντιδράσουν σωστά αλλά σε περίπτωση που δεις δείγματα άλγης, επέστρεψε στην προηγούμενη δοσολογία.

Με τον φωτισμό που έχεις έχω καταφέρει να κρατήσω κόκκινα φυτά. Απλά πρέπει να τα προσέξεις όπως σου είπα παραπάνω.

Το υπόστρωμα αν κατάλαβα καλά πρέπει να είναι το flourite. Πολύ καλό.

Και κάτι άλλο που τώρα το είδα. Στην τελευταία φωτογραφία πρέπει να έχεις ένα microsorum pteropus στο χαλίκι. Δέσε το καλύτερα σε ένα ξύλο ή πέτρα γιατί μέσα στο χαλίκι θα σαπίσει. :D

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...