Jump to content

Φύτευση με την παρουσία ψαριών!


ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους.

Κατευθείαν στο θέμα:

1. Μπορώ να φυτεύσω το 60άρι μου χωρίς να βγάλω τα ψάρια; Έχω σκεφτεί ριζικές αλλαγές, το σπουδαιότερο είναι η επιπλέον προσθήκη χαλικιού και ξύλο ή ρίζα. Αν επιβάλλεται να τα βγάλω, μπορούν να στριμωχτούν όλα στο 20άρι (22 ψάρια + 14 ήδη πλέοντα baby guppies);

2. Η λάμπα που έχει είναι μία 15W/T8 (αγορά από το Καρφούρ για όποιον έχει). Διάβασα πάνω στο μετασχηματιστή ότι δέχεται το πολύ μία 24W αν και έχει θέση για άλλη μία. Τί κάνω; Τα ξηλώνω και βάζω ballast με 2Τ5 των πόσο; Από πού μπορώ να μάθω για τις λάμπες; (Τα είδη, τις μάρκες, τα Watt, τη χρησιμότητά τους κ.λ.π.)

Περιμένω τα φώτα σας! :D

Link to comment
Share on other sites

Νεκτάριε μπορείς να φυτέψεις με την παρουσία ψαριών. Το πρόβλημα παρουσιάζεται αν θέλεις να κάνεις ριζικές αλλαγές δηλαδή να προσθέσεις υπόστρωμα για φυτά ή να αλλάξεις και το χαλίκι.

Μιά καλή λύση είναι να να μοιράσεις τα ψάρια στο 20αρι και σε ένα καθαρό κουβά με νερό του ενυδρείου, όπως επίσης να προσέξεις και το φίλτρο να δουλευει συνεχώς μέσα σε ένα κουβά. Θα χρειαστείς 1-2 ώρες για να βάλεις το υπόστρωμα, το χαλίκι, να φυτέψεις και να διαμορφώσεις το aquascape. Στη συνέχεια βάζεις το περισσότερο νερό πάλι στο ενυδρείο προσθέτοντας και λίγο φρέσκο στο τέλος και είσαι έτοιμος!

Αν προσθέσεις με πολύ χαμηλό κόστος άλλη μία λάμπα 15w (ροζ) και θα είσαι μια χαρά από φωτισμό. Μην ασχοληθείς ακόμα με Τ5 γιατί είναι αρκετά πιο δυνατές και προυποθέτουν και άλλα πράγματα (CO2, λιπάσματα κλπ). Μπορείς να κάνεις αλλαγή ή αναβάθμιση στην πορεία ανάλογως με τις ανάγκες των φυτών σου.

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα παρουσιάζεται αν θέλεις να κάνεις ριζικές αλλαγές δηλαδή να προσθέσεις υπόστρωμα για φυτά ή να αλλάξεις και το χαλίκι.

11290[/snapback]

Βασικά σκέφτομαι να κρατήσω το ίδιο χαλίκι (είναι πολύ μικρής διαμέτρου ~2mm από pet shop), να προσθέσω κι άλλο γιατί δεν έχω το σωστό πάχος και να βάλω ταμπλέτες κάτω από τις ρίζες. Υπάρχει διαφορά με το να βάλω υπόστρωμα ειδικό για φυτά;

Επιπλέον, απλά έχω ανυσηχίες ότι θα διαταράξω τις υπάρχουσες συνθήκες και θα στρεσσάρω πολύ τα ψάρια.

Αν προσθέσεις με πολύ χαμηλό κόστος άλλη μία λάμπα 15w (ροζ) και θα είσαι μια χαρά από φωτισμό.

11290[/snapback]

Υποθέτω πως θα χρειαστώ και άλλον έναν μετασχηματιστή + starter, έτσι δεν είναι;

Το starter γράφει FS-11, 74W...65W, F80W single και είναι Tridonic Atco (!!!)

Όσον αφορά τη λάμπα είναι Sylvania standard daylight F18W/154-T8.

Επειδή πρέπει να την αλλάξω και αυτήν ούτως ή άλλως, τί συνδυασμό να κάνω;

Link to comment
Share on other sites

Αν βάλεις νέο υπόστρωμα, ανάλογα με την ποιότητα του, θα έχεις μια σχετικά μεγαλύτερη διάρκεια σε παροχή μετάλλων και μίκρο-μάκρο στοιχείων με τα οποία θα τρέφονται τα φυτά από τις ρίζες. Σε ενυδρεία που λειτουργούν αρκετό καιρό και έχουν ωριμάσει πολλά από αυτά τα στοιχεία υπάρχουν ενώ άλλα μπορούν να προσθέτονται με τη μορφή ταμπλέτας, ανεξάρτητα με τη λίπανση με υγρά. Είναι δική σου επιλογή το αν θες να το πας από την αρχή ή να χρησιμοποιήσεις ταμπλέτες.

Στο αρχικό πόστ έγραψες για λάμπα 15w. Αφού έχεις 18w μπορείς να βάλεις άλλη μία ίδιου μεγέθους. Νομίζω μία daylight και μία ροζ θα είναι μια χαρά. Θα χρειαστείς όλα αυτά που γράφεις από ηλεκτρολογικά και μπορείς να ζητήσεις από το μαγαζί να σου δείξουν τη συνδεσμολογία. Επίσης θα χρειαστείς ντουί αδιάβροχα εάν η λάμπα είναι εκτεθειμένη πάνω από το νερό. Αν μεσολαβεί τζάμι ή κάτι άλλο δεν είναι τόσο απαραίτητα. Μπορείς να πάρεις απλά και να τα αδιαβροχοποιήσεις με λαστιχοταινία.

Για ότι βοήθεια χρειαστείς εδώ είμαστε. :D

Link to comment
Share on other sites

1. Μπορώ να φυτεύσω το 60άρι μου χωρίς να βγάλω τα ψάρια; Έχω σκεφτεί ριζικές αλλαγές, το σπουδαιότερο είναι η επιπλέον προσθήκη χαλικιού και ξύλο ή ρίζα.

Μπορείς να φυτέψεις

Ομως καραδοκεί ο κίνδυνος αν το ενυδρείο ειναι παλιό και διατηρεί πολλά οργανικά τότε θέλει πολύ προσοχή γιατί μπορεί να ανέβουν απότομα τα Νιτρικά σου και να ειναι επιζήμιο για τα ψάρια.

Θα κάνεις μια καλή σκούπα βυθού πριν τις αλλαγές (φύτεμα) και μια αλλαγή νερού μετέπειτα.

Link to comment
Share on other sites

αν το ενυδρείο ειναι παλιό και διατηρεί πολλά οργανικά τότε θέλει πολύ προσοχή γιατί μπορεί να ανέβουν απότομα τα Νιτρικά σου και να ειναι επιζήμιο για τα ψάρια.

11462[/snapback]

Είναι 6 μηνών ισορροπημένο. Ούτως ή άλλως, αφού το ανέφερες θα το κάνω :D

Να σας βομβαρδίσω και με λίγες ακόμα ερωτήσεις;

1. Από την εμπειρία σας, κάποιο υπόστρωμα συγκεκριμένο ή όλα είναι το ίδιο; Τιμές;

2. Μου είπαν από pet - γνωστής αλυσίδας - ότι υπάρχουν ταμπλέτες που κρατάν 6 ή 12 μήνες! Ισχύει, και αν ναι, είναι οικονομικότερο από το υπόστρωμα;

3. Κάποια συγκεκριμένη μάρκα για test kit;

4. Πρέπει να πάρω πολλά γλαστράκια για την φύτευση ή να κάνω μεταφύτευση με τα κλαδέματα; Τί άλλο θα χρειαστώ για τα φυτά;

5. Και τέλος, :D

Επειδή δεν προλαβαίνω να κάνω έρευνα αγοράς εις βάθος, προτείνετε κάποιο/α shop για τις αγορές.

Εάν δεν μπορείτε να απαντήσετε ανοιχτά, σας παρακαλώ να μου πείτε με ΠΜ.

Ευχαριστώ, και καλό κουράγιο..... :D

Link to comment
Share on other sites

1. Από υπόστρωμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις Sera froredepot ή/και AP Pure Laterite. Kαλό θα ήταν ένας συνδυασμός των δύο αυτών.

2. Οι ταμπλέτες που ξέρω εγώ είναι της Aquarium Pharmaceuticals (AP) root tabs +iron και οι οδηγίες λένε ότι κρατάνε περίπου ένα μήνα. Μετά θέλουν καινούργιες. Ο nkarvounis χρησιμοποιούσε κάποιες άλλες, αλλά δεν ξέρω ποιες...

3. Aξιόπιστα αρκετά είναι της Tropic Marin τα test σε σταγόνες. Τώρα βέβαια περί ορέξεως....

4. Μπορείς και με καλά κλαδέματα να κάνεις τη δουλειά σου. Και όταν λέω καλά εννοώ να έχουν είτε ριζίδια ή να είναι από υγιή φυτά και να είναι λίγο μεγαλούτσικα τα κλαδέματα (όχι 2-3 πόντους).

5. Κοίτα τα ΠΜ σου...

Link to comment
Share on other sites

2. Οι ταμπλέτες που ξέρω εγώ είναι της Aquarium Pharmaceuticals (AP) root tabs +iron και οι οδηγίες λένε ότι κρατάνε περίπου ένα μήνα. Μετά θέλουν καινούργιες. Ο nkarvounis χρησιμοποιούσε κάποιες άλλες, αλλά δεν ξέρω ποιες...

11475[/snapback]

Δηλαδή στο μήνα πρέπει να μπαίνει καινούρια tab στη ρίζα;!;! :D

Ξερίζωμα και πάλι φύτεμα;

Το υπόστρωμα υποθέτω τότε πως είναι η καλύτερη λύση.

Link to comment
Share on other sites

Για τις ταμπλέτες που είπα. Πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ

http://www.aquazone.gr/index.php?ind=produ...y_view&iden=750

- Long-Term supply of root fertilizer for established aquariums.

- Contains iron and minerals in a form readily accessible for plants to absorb through the roots.

- Free of algae-encouraging nitrate and phosphate.

- Depending on the size of the plants, press one or more balls into the root zone once a year

JBL The 7+13 Balls are pressed fertilizing pellets, enriched by a special process with all the nutrients vital for aquatic plants, especially iron and trace elements. The nutrients are released slowly, providing a very favourable depot effect. The ball shape permits the convenient use in existing freshwater-aquariums. Specially suitable for the specific nutrient supply or post-fertilization of aquatic plants which mainly absorb their nutrients through the roots, such as echinodori, cryptocory-nae, and others.

Use: Depending on size of the aquatic plant, press one or more balls into the ground around the roots. Repeat after one year.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή στο μήνα πρέπει να μπαίνει καινούρια tab στη ρίζα;!;! :D

Ξερίζωμα και πάλι φύτεμα;

11483[/snapback]

Όχι όχι. Απλά τις «φυτεύεις» στο χώμα κοντά στις ρίζες όποτε χρειάζεται. Ακόμα και αν βάλεις υπόστρωμα μετά από αρκετό καιρό που το χώμα αρχίζει να αδρανοποιείται χρειάζεται να το «βοηθήσουμε» με ταμπλέτες .

Απ’ την άλλη το υπόστρωμα είναι πιο «νοικοκυρεμένη» λύση μιας και παρέχει ομοιόμορφα το σύνολο των συστατικών του στο ενυδρείο για πολύ καιρό καθώς επίσης βοηθάει στη καλύτερη σταθερότητα των φυτών.

Οι ταμπλέτες είναι η καλύτερη λύση για ένα στρωμένο ενυδρείο προκειμένου να αποφύγεις τη διαδικασίας στήσιμο – ξεστήσιμο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...