Jump to content

Οικολογική μέριμνα......


tasos

Recommended Posts

Δεν ξέρω αν έχει ξαναειπωθεί εδώ το θέμα, αλλά θα πρότεινα τη δημιουργία μιας θεματικής ενότητας για τις συνέπειες που θα προκαλέσει η ενασχόλησή μας με το μεσογειακό στο περιβάλλον της Μεσογείου.......

Μην περιμένουμε να καταντήσουμε σαν τους Ινδονήσιους για να πάρουμε μέτρα.....

Ένα αντίστροφο παράδειγμα βέβαια είναι και η μόλυνση της μεσογείου με είδη ζωα-φυτά,που δεν ανήκουν σε αυτή :D .Κυριώτερο παράδειγμα μια caulerpa που διέφυγε από κάποιο Δημόσιο Ενυδρείο της Ευρώπης.

Θέματα όπως η ασφαλής απόρριψη του νερού αλλαγής , πρέι να ενδιαφέρουν σε μια τέτοια θεματική ενότητα :D

Link to comment
Share on other sites

Τάσο συμφωνώ απόλυτα με αυτό που αναφέρεις.

Το πρώτο όμως που πρέπει να ασχοληθούμε είναι η γνώση της μεσογείου.

Είναι λίγοι οι χομπίστες στην Ελλάδα που έχουν πραγματικά γνώσεις επάνω σε αυτόν τον τομέα. Όσοι επίσης ασχολούνται με θαλασσινό έχουν συνηθήσει σε by the book διαδικασίες συντήρησης του ενυδρείου του σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και άλλα διάφορα. Όμως για το μεσογειακό δεν είναι έτσι.

Άρθρα υπάρχουν από κανένα έως ελάχιστα όπως και ενδιαφέρον από χομπίστες. Σίγουρα σε πολλούς αρέσει σαν ιδέα αλλά πόσοι το έχουν δοκιμάσει? Πιστεύω ότι πρώτα πρέπει να αποκτηθεί η γνώση πάντα με γνώμονα την οικολογική μέριμνα.

Link to comment
Share on other sites

Τάσο έβηξες ένα πραγματικά σοβαρό θέμα.

Δεν ξέρω εάν σαν χομπιστες μπορεί κάποτε να προκαλέσουμε ζημιά στην βιοποικιλιότητα μιας και για αυτό φροντίζουν οι ψαράδες με τις τράτες και ακόμα χειρότερα τις ανεμότρατες που εκμηδενίζουν οτιδήποτε στο πέρασμα τους όπως και αρκετοί ανεγκέφαλοι εγκληματίες που δυστυχώς ακόμα χρησιμοποιούν δυναμίτη.

:D

Το μεσογειακό ενυδρείο ακόμα δεν είναι ούτε καν σε βρεφικό στάδιο κάτι που εύχομαι να αρχίζει να αλλάζει στα επόμενα χρόνια. Κινούμαστε στα τυφλά αφού η βιβλιογραφία είναι ανύπαρκτη. Ποιος θα φανταζόταν πριν μερικά χρόνια ότι ναι η μεσόγειος έχει κάποια sps?

Το δεύτερο και σοβαρότερο για εμένα σκέλος είναι ότι πρέπει να αποκτήσουν όλοι παιδία πάνω στο τι μπορεί να επιφέρει στον βιότοπο μας η είσοδος ξένων οργανισμών από τα τροπικά περιβάλλοντα ιδίως αυτοί που μπορούν να προσαρμοστούν όπως αρκετά σαλιγκάρια και αλγες. :D

Link to comment
Share on other sites

Η επίδραση που μπορεί να έχει ο χομπίστας στην πανίδα της Μεσογείου νιμίζω ότι πρέπει να θεωρείται αμελητέα σε σχέση με την καταστροφή που προξενούν οι τράτες νόμιμες ή μη, όπως και η ανεξέλεγκτη παράνομη αλιεία. Χωρίς βέβαια να σημαίνει αυτό, ότι για χάριν του χόμπι μας, έχουμε το δικαίωμα να "κουρεύουμε" τις παραλίες.

Οσον αφορά την ανάμυξη των ειδών της Μεσογείου, γι' αυτό φροντίζουν τα τάγκερς που μεταφέρουν νερό (όταν δεν έχουν εμπόρευμα για λόγους σωστής πλεύσης) απο όλους τους ωκεανούς και το αδειάζουν στη Μεσόγειο.

Τέτοιες εμπειρίες είχαμε στο παρελθόν όταν η Μεσόγειος γέμισε ξαφνικά με τροπικές μέδουσες οι οποίες κατάκλυσαν τις παραλίες το καλοκαίρι, αλλά ευτυχώς εξαφανίστηκαν μόλις ήρθε ο χειμώνας.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα έλεγα, ότι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην υποβάθμιση της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου είναι πολύ περισσότεροι από όσοι νομίζουμε. Κάποιοι έχουν σχέση με την αλιεία (νόμιμη ή μη), άλλοι έχουν σχέση με την διαχείριση των αποβλήτων (υγρών και στερεών), άλλοι με τις θαλάσσιες μεταφορές (όχι μόνο τάνκερς). Το θέμα προφανώς είναι πολύ μεγάλο...

Από μία εργασία που είχα κάνει στο πανεπιστήμιο, θυμάμαι ότι βασικοί λόγοι που δημιούργησαν περιβαλλοντική υποβάθμιση κατά την συλλογή οργανισμών στα τροπικά νερά ήταν ο μεγάλος αριθμός των οργανισμών που συλλέγονταν, ο τρόπος με τον οποίο γινόταν αυτό (πχ. χρήση cyanide) και ευαισθησία των σχετικών ενδιαιτημάτων (οικοτόπων) όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι.

Ως προς τις επιπτώσεις της ενασχόλησής μας (αν και δεν έχω θαλασσινό ενυδρείο) θα έλεγα διαισθητικά ότι μάλλον είναι εξαιρετικά περιορισμένες σε σχέση με τους παράγοντες που προανέφερα. Από την άλλη, θα είχε νομίζω αρκετό ενδιαφέρον η δημιουργία "καλών πρακτικών" (φιλικών προς το περιβάλλον) κατά την συλλογή και διατήρηση οργανισμών από τις θάλασσές μας έστω και με την μορφή σημείων ή απλών προτάσεων.

Τέλος, το θέμα του "εμπλουτισμού" της Μεσογείου με μη ενδημικά είδη είναι σχετικά παλιό (τα ψάρια αυτά ονομάζονται λεσεψιανιανοί μετανάστες) από την εποχή της διάνοιξης του διώρυγας του Σουέζ. Πχ τα γνωστά triggerfish που ολοένα και πιο συχνά βλέπω στις Ελληνικές θάλασσες.

Θεόφιλος

ΥΓ. Συγγνώμη για το ελαφρά τεχνικά γράψιμο απλά το θέμα "ακουμπάει" στη δουλειά μου. Κατά τα άλλα μιλάω πολύ απλά :D

Έγινε επεξεργασία - theokyr
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...