Jump to content

Αρνητική η αιμομιξία για τις γαρίδες.


Recommended Posts

Οι περισσότερες γαρίδες που αναπαράγονται εύκολα στα ενυδρεία μας όπως τα περισσότερα είδη νάνοι γαρίδες (dwarf shrimps) προέρχονται από επιλέκτική αναπαραγωγή κάποιων άγριων ειδών, προκειμένου να αναδειχθούν εντυπωσιακά χρώματα και σχέδια.

Το να αναπαράγουμε γαρίδες αρχίζοντας με έναν μικρό αριθμό ατόμων και καταλήγοντας σε 10άδες σημαίνει οτι συνέβηκε σε μεγάλο ποσοστό αιμομιξία (γόνοι με γονείς ή και γόνοι μεταξύ τους)

Ενώ σε πολλά είδη (σκύλοι, άνθρωποι) αυτό δημιουργεί προβλήματα στις μετέπειτα γενεές, στις γαρίδες φαίνεται οτι δεν επηρρεάζει καθόλου την αποικία.

Αυτό βέβαια ίσως δεν οφείλεται στο συγκεκριμένο είδος αλλά στον τρόπο που έγινε η επιλεκτική αναπαραγωγή από τον εκτροφέα μέχρι να φτάσουν στο εμπόριο.

Ευχάριστο από μια πλευρά αφού τελικά δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς για την εισαγωγή ατόμων προς ανανέωση των γονιδίων της αποικίας, δυσάρεστο από την άλλη (...?) αφού η ποικιλία αυτή απέχει κατά πολύ από τη φύση.

Τελικά ως χομπίστες φαίνεται οτι είμαστε καλυμμένοι από άποψη διατήρησης της καλής υγείας και μακροζωίας των γαρίδων μας, αυτό βέβαια δεν μπορούμε να το γενικεύσουμε και για τους υπόλοιπους οργανισμούς που διατηρούμε στα ενυδρεία... επιφυλλάσσομαι επί αυτού, θα επανέλθω μόλις τελειώσω με την διερεύνηση.

Πηγές:

http://www.ukshrimp.co.uk/index.php

http://www.petshrimp.com/

Που και αυτά βασίζονται κυρίως σε παρατηρήσεις χομπιστών-εκτροφέων.

Link to comment
Share on other sites

Μου φαίνετε λίγο περιεργο αυτό....

Οποια και να ειναι η προελευση, μετα απο πολλές αναπαραγωγές ... τι θα γινει?

Link to comment
Share on other sites

Σκέψου Νίκο πως ότι στραβός συνδυασμός γονιδίων ήταν να βγεί, βγήκε στον εκτροφέα, που απομακρύνει τα "σκάρτα" άτομα, οπότε τώρα ότι συνδυασμός και να γίνει, απλά δεν υπάρχουν τα προβληματικά γονίδια...

Καλό ακούγεται αλλά δεν είναι ο τρόπος που λειτουργεί η φύση, στη φύση γίνεται πάλι επιλεκτική αναπαραγωγή με τον θάνατο των προβληματικών ατόμων απλά λόγω καταπονήσεων ή βοράς αλλά ούτε γίνεται σε όλα τα είδη τι ίδιο έντονα, ούτε η φύση δημιουργεί "άριες φυλές". :unsure:

Με λίγα λόγια οι εκτροφείς, ιδανικά πάντα, τείνουν να δημιουργήσουν καθαρές σειρές ή αλλιώς κλώνους με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά.

Έγινε επεξεργασία - viciouscircle
Link to comment
Share on other sites

Αυτό είναι πολύ έξυπνο τρικ του εκτροφέα αλλά βιολογικά δεν στέκει!

Καταρχήν συνδυασμός γονίδιων μπορεί να προκαλέσει μια ανωμαλία και πιστεψε με οι συνδυασμοί είναι παρα παρα πολύ!!!

Εκτός αυτού, ο φαινότυπος δεν δείχνει και το γονότυπο αρα και η απομάκρυνση των ατόμων αυτών δεν υποδηλώνει τίποτα

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται, αν η επιλογή γίνεται με έκθεση σε οριακές συνθήκες, τα άτομα που είναι αδύναμα ακόμα και αν δεν το εκφράζουν με το φαινότυπό τους, θα "απομακρυνθούν" μόνα τους. :unsure:

Βέβαια σου λέω οτι δεν ξέρω τι παίζει με κάθε είδος και κάθε εκτροφέα, θέλει πολύ ψάξιμο και αυτό κάνω αυτόν τον καιρό με επικοινωνία με καθηγητές, εκτροφείς και φόρα στο εξωτερικο γιατί μου τη σπάει να μην ξέρω αν κάνω κακό π.χ στην υγεία των N. multifasciatus που διατηρώ, με τη συνεχή ομομειξία.

π.χ στη σχολή είχαμε μάθει για είδος αφίδας (παράσιτο τριανταφυλλιάς) που όλα τα άτομα του είδους στη γη είναι κλώνοι... :bowdown:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

To μόνο που βρήκα εγώ για το συγκεκριμένο θέμα είναι ότι η συνεχής αιμομιξία πιθανόν να οδηγήσει σε άτομα πιο ευαίσθητα σε ασθένειες....

Επίσης θεωρώ ότι η επιλεκτική αναπαραγωγή των εκτροφέων γίνεται με βάση τον χρωματισμό/ομορφιά και όχι με το κατα πόσο είναι ευαίσθητες ή όχι. Με λίγα λόγια αυτό που απομακρύνουν είναι το "αγριο" και θαμπό χρώμα και όχι γονίδια που έχουν να κάνουν με εξασθένιση ανοσοποιητικού ή γενικά ζημιογόνα για τον οργανισμό

Έγινε επεξεργασία - Astra
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...