Jump to content

Black Water


printioa
 Share

Recommended Posts

προσθετουμε διαφορα εκχυλισματα για να δωσουμε τα στοιχεια του black water στο ενυδρειο μας.

η απορια μου ειναι αν ολα αυτα τα στοιχεια ( χουμινες τανινες κλπ) φιλτραρονται στη συνεχεια και μενουν στα φιλτρα μας (ισως οχι αμεσως).

ποια ειναι η αποψη σας?

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται από το τι υλικά έχει το φίλτρο μας εάν περιέχει κάρβουνο σίγουρα απορροφάτε από το κάρβουνο και εξαλείφονται τώρα εάν έχει βιολογικά υλικά και υαλοβάμβακα τότε κάποια στοιχεία παραμένουν στο φίλτρο.

Link to comment
Share on other sites

παρατηρω οτι μεχρι και τις πρωτες 3 μερες μετα την αλλαγη νερου και προσθηκη εκχυλισματων, να εχω σκουρο νερο ενω μετα την πεμπτη ημερα το χρωμα κοντευει να χαθει τελειως.

φυσικα και δεν μιλαμε για χρηση ανθρακα στα φιλτρα που τα αποροφα ολα.

εσας ποσο κραταει το "black water" ???

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα κι από μένα!Εγώ κάνω κάθε εβδομάδα αλλαγή νερού και το χρώμα μου μένει ίδιο αφού βάλω το υγρό όλη την εβδομάδα!

Link to comment
Share on other sites

Και εμενα το χρωμα λιγες μερες μου κραταει. Το νερο βεβαια δεν γινεται "κρυσταλο" οπως ειναι στα αλλα ενυδρεια αλλα ουτε και ιδιαιτερο χρωμα παραμενει...

Στην αρχη νομιζα οτι δεν ειναι πολυ καλο το diy blackwater που φτιαχνω αλλα φαινεται οτι και στους αλλους το ιδιο συμβαινει...

Link to comment
Share on other sites

Δε μπορώ να πω αν φιλτράρεται ή απλά εξασθενεί,

πάντως ούτε σε'μένα το μαύρο χρώμα μένει για πολύ... :chair:

Link to comment
Share on other sites

Οι ουσιες και το χρωμα παραλληλα, "χανονται" απο το νερο αν δεν υπαρχει κατι να τα προσθετει συνεχως.

Με ανθρακα στο φιλτρο δεν μενει τιποτα στο νερο.

Δεν ξερω αν υπαρχει πιο ευκολος τροπος για σκουρο νερακι αλλα ενας σιγουρος ειναι αυτος.

- Με ενυδρειακη τυρφη (χωρις χημικα, λιπασματα κλπ) σε φιλτρο στο ενυδρειο, με το απαραιτητο σταδιακο φρεσκαρισμα της για να μην αλλαζει αποτομα η δραστικοτητα της.

- Προετοιμασια του νερου σε βαρελι με φιλτρακι και εκει με τρυφη (και εδω σταδιακο φρεσκαρισμα της).

- Πολλα ξυλα που να ανανεωνονται κι αυτα μολις τα "αρμεξουμε" τελειως μεσα στο ενυδρειο.

- και τελος (μικρα αλλα βοηθανε κι αυτα τοσο στο χρωμα οσο και με τις ουσιες τους) φυλλα Catappa και Alder cones. (cones δεν εχω βαλει ακομα, αλλα κοντος ψαλμος...)

Στην αναγκη οπως ξερουμε φωναζουμε τον Νινταλ να βαλει τα ποδια του στο ενυδρειο μας. :chair:

http://zuckershack.org/travel/brazil/blackwater.jpg

Link to comment
Share on other sites

- και τελος (μικρα αλλα βοηθανε κι αυτα τοσο στο χρωμα οσο και με τις ουσιες τους) φυλλα Catappa και Alder cones. (cones δεν εχω βαλει ακομα, αλλα κοντος ψαλμος...)

ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ! ουσιες ισως δινουν , χρωμα σε καμια περιπτωση.

Link to comment
Share on other sites

Οι ουσιες και το χρωμα παραλληλα, "χανονται" απο το νερο αν δεν υπαρχει κατι να τα προσθετει συνεχως.

Με ανθρακα στο φιλτρο δεν μενει τιποτα στο νερο.

Δεν ξερω αν υπαρχει πιο ευκολος τροπος για σκουρο νερακι αλλα ενας σιγουρος ειναι αυτος.

- Με ενυδρειακη τυρφη (χωρις χημικα, λιπασματα κλπ) σε φιλτρο στο ενυδρειο, με το απαραιτητο σταδιακο φρεσκαρισμα της για να μην αλλαζει αποτομα η δραστικοτητα της.

- Προετοιμασια του νερου σε βαρελι με φιλτρακι και εκει με τρυφη (και εδω σταδιακο φρεσκαρισμα της).

- Πολλα ξυλα που να ανανεωνονται κι αυτα μολις τα "αρμεξουμε" τελειως μεσα στο ενυδρειο.

- και τελος (μικρα αλλα βοηθανε κι αυτα τοσο στο χρωμα οσο και με τις ουσιες τους) φυλλα Catappa και Alder cones. (cones δεν εχω βαλει ακομα, αλλα κοντος ψαλμος...)

Στην αναγκη οπως ξερουμε φωναζουμε τον Νινταλ να βαλει τα ποδια του στο ενυδρειο μας. :chair:

http://zuckershack.org/travel/brazil/blackwater.jpg

Σπύρο είσαι δάσκαλος :chair:

Link to comment
Share on other sites

Οι ουσιες και το χρωμα παραλληλα, "χανονται" απο το νερο αν δεν υπαρχει κατι να τα προσθετει συνεχως.

Με ανθρακα στο φιλτρο δεν μενει τιποτα στο νερο.

Δεν ξερω αν υπαρχει πιο ευκολος τροπος για σκουρο νερακι αλλα ενας σιγουρος ειναι αυτος.

- Με ενυδρειακη τυρφη (χωρις χημικα, λιπασματα κλπ) σε φιλτρο στο ενυδρειο, με το απαραιτητο σταδιακο φρεσκαρισμα της για να μην αλλαζει αποτομα η δραστικοτητα της.

- Προετοιμασια του νερου σε βαρελι με φιλτρακι και εκει με τρυφη (και εδω σταδιακο φρεσκαρισμα της).

- Πολλα ξυλα που να ανανεωνονται κι αυτα μολις τα "αρμεξουμε" τελειως μεσα στο ενυδρειο.

- και τελος (μικρα αλλα βοηθανε κι αυτα τοσο στο χρωμα οσο και με τις ουσιες τους) φυλλα Catappa και Alder cones. (cones δεν εχω βαλει ακομα, αλλα κοντος ψαλμος...)

Στην αναγκη οπως ξερουμε φωναζουμε τον Νινταλ να βαλει τα ποδια του στο ενυδρειο μας. :chair:

http://zuckershack.org/travel/brazil/blackwater.jpg

Δυστυχώς και όλα αυτά μαζί να κάνεις δεν πετυχαίνεις με τίποτα το εφέ του ''μαύρου'' νερού όπως το φτιάχνει (για λίγο όμως) το blackwater extract... :chair:
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς και όλα αυτά μαζί να κάνεις δεν πετυχαίνεις με τίποτα το εφέ του ''μαύρου'' νερού όπως το φτιάχνει (για λίγο όμως) το blackwater extract... :chair:

καταληγω στα εξης συμπερασματα

φτιαχνουμαι συνθηκες black water που κρατουν για 2-3 μερες που ομως στην συνεχεια επιβαρυνουν τα φιλτρα μας και τα ψαρια μας μονο μετα απο καθε αλλαγη τρωνε μια επιθεση τανινων χουμινων κλπ ουσιων.

αρα επιλεγω μια πιο συστηματικη χρηση τυρφης με συχνοτερη ανανεωση της και almond leaves που αποσυντειθεται ομορφα μεσα στο νερο. εκχυλισματα τελος.!

Link to comment
Share on other sites

καταληγω στα εξης συμπερασματα

φτιαχνουμαι συνθηκες black water που κρατουν για 2-3 μερες που ομως στην συνεχεια επιβαρυνουν τα φιλτρα μας και τα ψαρια μας μονο μετα απο καθε αλλαγη τρωνε μια επιθεση τανινων χουμινων κλπ ουσιων.

αρα επιλεγω μια πιο συστηματικη χρηση τυρφης με συχνοτερη ανανεωση της και almond leaves που αποσυντειθεται ομορφα μεσα στο νερο. εκχυλισματα τελος.!

Δεν είναι κακή μια τέτοια ''επίθεση'', μιας και αυτά τα εκχυλίσματα περισσότερο χρώμα δίνουν παρά τανίνες, χουμικά κτλ... Δυστυχώς και τουλάχιστον μέχρι στιγμής είναι ότι καλύτερο για το εφέ του μαύρου νερού... :chair:

Από θέμα χρωματισμού τα almon ή catappa δε μπορούν να προσφέρουν κάτι... :chair:

Link to comment
Share on other sites

....Από θέμα χρωματισμού τα almon ή catappa δε μπορούν να προσφέρουν κάτι... :chair:

Οντως, η βοηθεια των indian almond leaves ειναι μικρη στο θεμα του χρωματος (ιδιως σε μεγαλα ενυδρεια "χανεται") και τα ανεφερα ως "μικρη βοηθεια", αλλα απο ουσιες ειναι χρησιμα.

Link to comment
Share on other sites

Οντως, η βοηθεια των indian almond leaves ειναι μικρη στο θεμα του χρωματος (ιδιως σε μεγαλα ενυδρεια "χανεται") και τα ανεφερα ως "μικρη βοηθεια", αλλα απο ουσιες ειναι χρησιμα.

Αλήθεια....τελικά τί ισχύει με το σάπισμα των φύλλων, γιατί έχω ακούσει πολλές απόψεις;

...μόλις αρχίσουν να σαπίζουν τα βγάζουμε απο το ενυδρείο ή τα αφήνουμε να σαπίσουν μέχρι να..."λιώσουν";

Edited by Moutralewn
Link to comment
Share on other sites

Αλήθεια....τελικά τί ισχύει με το σάπισμα των φύλλων, γιατί έχω ακούσει πολλές απόψεις;

...μόλις αρχίσουν να σαπίζουν τα βγάζουμε απο το ενυδρείο ή τα αφήνουμε να σαπίσουν μέχρι να..."λιώσουν";

μα αυτο ειναι το ζητουμενο, να λιοωσουν μεσα στο νερο.

Link to comment
Share on other sites

μα αυτο ειναι το ζητουμενο, να λιοωσουν μεσα στο νερο.

:chair:

...ενδιαφέρον...

ευχαριστώ πολύ

:chair:

Link to comment
Share on other sites

Το χρώμα του νερού εξαφανίζεται δια μαγείας; Ούτε κατακρατείτε από το φίλτρο (εξαίρεση το φίλτρο από άνθρακα)

Η χρωστικές ουσίες η τανίνες και τα χουμικά οξέα είναι οργανικά υπολείμματα και σαν τέτοια διασπόνται από διάφορους μικροοργανισμούς σε πρώτη φάση, και σε δεύτερη φάση επέρχεται η ιζηματοποίηση.

Όσο για τα φύλα δεν τα αφήνουμε όλα μέχρι να σαπίσουν διότι θα επιβαρύνουν το ενυδρείο μας με νιτρικά. Ανάλογα με το είδος του φύλου τα φύλα τα αφήνουμε από 5 έως 10 μέρες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα έχουν βγάλει της χρήσιμες ουσίες τους στο ενυδρείο, και η περεταίρω τους παραμονή δεν ωφελεί ιδιαίτερα μετά. Και εδώ υπάρχει εξαίρεση. Αν έχουμε γαρίδες, η γαρίδες τρέφονται με τα φύλα. Όπως επίσης και τα καθαρά βιοτοποικά ενυδρεία στα οποία ο βυθός τους αποτελείτε από φύλα. Εκεί επικρατούν άλλες συνθήκες και χρειάζεται ανάλογη εμπειρία και χειρισμός.

Link to comment
Share on other sites

Όσο για τα φύλα δεν τα αφήνουμε όλα μέχρι να σαπίσουν διότι θα επιβαρύνουν το ενυδρείο μας με νιτρικά. Ανάλογα με το είδος του φύλου τα φύλα τα αφήνουμε από 5 έως 10 μέρες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα έχουν βγάλει της χρήσιμες ουσίες τους στο ενυδρείο, και η περεταίρω τους παραμονή δεν ωφελεί ιδιαίτερα μετά. Και εδώ υπάρχει εξαίρεση. Αν έχουμε γαρίδες, η γαρίδες τρέφονται με τα φύλα. Όπως επίσης και τα καθαρά βιοτοποικά ενυδρεία στα οποία ο βυθός τους αποτελείτε από φύλα. Εκεί επικρατούν άλλες συνθήκες και χρειάζεται ανάλογη εμπειρία και χειρισμός.

νιτρικα με ενα φυλλο στα 100 λιτρα δεν ειδα ποτε.

στην συσκευασια τους αναφερεται απλως οτι πρεπει να τα ανανεωσουμε καθε 3 εβδομαδες .

και μιλαω παντα και συγκεκριμενα για indian almond leave

Link to comment
Share on other sites

Δεν μίλησα μόνο για το συγκεκριμένο είδος φύλου ή για ένα φύλο αλλά για φύλα. Το indian almond leave δεν είναι το μοναδικό φύλο που μπορούμε να βάλουμε στο ενυδρείο μας μίλησα γενικά για όλα τα φύλα και για μεγάλες ποσότητες.

Εξάλλου το αναφέρω ανάλογα με το είδος του φύλου.... :chair:

.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μίλησα μόνο για το συγκεκριμένο είδος φύλου ή για ένα φύλο αλλά για φύλα. Το indian almond leave δεν είναι το μοναδικό φύλο που μπορούμε να βάλουμε στο ενυδρείο μας μίλησα γενικά για όλα τα φύλα και για μεγάλες ποσότητες.

Εξάλλου το αναφέρω ανάλογα με το είδος του φύλου.... :chair:

.

ναι μονο που παραπανω αναφερομασταν στα almond leaves και οτι αυτα αφηνουμε να σαπισουν εντος του νερου.

προσωπικα δεν εχω δει αλλα διαθεσιμα φυλλα για προσθηκη στο νερο παρα μονο αυτα και τους κωνους black cones.

και παλι ομως για εμενα το θεμα παραμενει αν και κατα ποσο ειναι χρησιμο να προσθετουμε εκχυλισατα black water . δεν καταλαβα αν οταν λες οτι ιζηματοποιουνται ενοεις και οτι αυτο δεν ειναι επιβαρυντικο για τα φιλτρα .

Edited by printioa
Link to comment
Share on other sites

Με απλά λόγια το αποτέλεσμα της ιζηματοποίησης είναι η καφέ μπίχλα που έχουμε στον βυθό και στο φίλτρο μας όταν το καθαρίζουμε. Εννοείτε λοιπόν όσο ποιο πολλή είναι φορτωμένο ένα οικοσύστημα με διάφορα στοιχεία τόσο μεγαλύτερη είναι και η ιζηματοποιηση. Τα προτερήματα που έχει το μαύρο νερό είναι πάρα πολλά. Και τα έχω γράψει σε άλλο ποστ (κάνω ένα copy paste)

''Θα αναφέρω μερικές ιδιότητες του χουμικού όξη και κατ’ επέκταση του καφέ νερού.

- Αντιφλεγμονώδες δράση

- Αντιμυκητιακή δράση

- Αντιβακτηριδιακή δράση

- Δρα αρνητικά στους ιούς

- Δρα θετικά στον μεταβολισμό των δίσκων

- Το χουμικό οξύ αλλάζει την δομή σε βλαβερά ένζυμα

- Δρα θετικά στην βιολογία του νερού

- Με ειδικές πρωτεΐνες που δημιουργεί ο δίσκος και σε συνδυασμό με το χουμικό οξύ δημιουργείτε ένα προστατευτικό φιλμ στους βλεννώδης αδένες με αποτέλεσμα να τους προστατεύει από εξωτερικούς παθογόνους οργανισμούς.

- Γενικά δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του ψαριού σε βαθμό που ενδεχόμενα παράσιτα που έχει το ψάρι να μην εκδηλώνονται. Είναι γνωστό ότι η άγριοι δίσκοι έχουν σχεδόν όλοι παράσιτα και παρόλο αυτά ζουν και βασιλεύουν στην φύση.

- Το χουμικό οξύ λόγο της οξύτητας που έχει και σε συνδυασμό με το χαμηλό Ph δρα αρνητικά σε διάφορα έξω- παράσιτα.

- Συντομεύει την θεραπεία από δερματικές παθήσεις που προήρθαν από τραυματισμούς κτλ.

- Σε γενικές γραμμές δημιουργεί άριστες προϋποθέσεις για την σωστή και απροβλημάτιστη συντήρηση των δίσκων.''

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω για την επαναληψη, δεν το ειχα πετυχει εως τωρα. :chair:

ποια ειναι η αποψη σας (οποιος εχει εμπειρια σχετικη) για την χρηση του black water στην γεννηστρα των δισκων???

σε οτι εχω διαβασει δεν εχω δει να το χρησιμποποιει καποιος.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

δηλαδη αν πχ καθε βδομαδα προσθετουμε με αλλαγη νερου black water ειναι σωστο?η δεν ειναι και οτι καλυτερο για τα ψαρια μας?

Link to comment
Share on other sites

Μαλλον καλο τους κανεις και οχι κακο.

Δεν εχω ακουσει καπου για προβληματα...

Αυτα που γραφω ισχυουν 1000% για diy blackwater.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...