Jump to content

Recommended Posts

χαιρετω ολη την παρεα.ειμαι καινουργιοσ στο θαλασσινο κ θα ηθελα την βοηθεια σασ.θελω να φτιαξω reef 840 λιτρων κ σκεφτομαι για sump 70-50-50.ειναι καλο μεγεθοσ;να δωσω λιγο υψοσ ακομα;σκεφτομαι να κανω την υπερχειληση στο πλαϊνο τζαμι,αλλα μου προτειναν και να τρυπησω τον πατο για να βγαινει η σωληνα κ η υπερχειλιση να γινεται κοντα στην επιφανεια.αυτο στισ πισω γωνιεσ του ενυδρειου κλεισμενεσ με τζαμι.τι γνωμη εχετε;

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα σου μιλήσω για την υπερχείληση μια και γι αυτή μόνο γνωρίζω. Αν ο μάστορας είναι καλός, με την τρύπα στον πάτο δεν έχεις να φοβάσαι απολύτως τίποτα! Εγώ έχω 5 στο ενυδρείο μου το οποίο παίζει με πύργο υπερχείλησης και sump και με τρυπημένο πάτο. Αν θες ρίξε μια ματιά στο ενυδρείο μου και θα καταλάβεις για τι μιλάω.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Φίλε

Οσο πιο μεγάλη είναι το sump τόσο περισσότερο όγκο νερού θα έχεις συνολικά.Το ύψος του sump πρέπει να είναι τόσο ώστε όταν γεμίζει νερό πχ σε διακοπή ρεύματος, να μην βυθίζεται το δοχείο αποβλήτων του ή των skimmer και φυσικά να μην υπερχυλίζει.Επίσης θα πρέπει να έχει το σωστό ύψος ώστε να μπορεί να φτάνει εύκολα το χέρι σου μέχρι τον πυθμένα για να κάνεις τις απαραίτητες εργασίες.

Το ιδανικό σημείο για τρύπημα είναι ο πυθμένας σε γωνιακό σημείο σε απόσταση 4cm απο τις πλευρές του τζαμιού και απο πάνω κατασκευή κολώνας ώστε να μην αδειάζει όλο το νερό του ενυδρείου σε περίπτωση διακοπής ρεύματος τυχαία ή σκόπιμη για εκτέλεση εργασιών.

Αν παρόλα αυτά, αποφασίσεις να τρυπήσεις το πλαινό τζάμι, τότε να το κάνεις όσο πιο κάτω γίνεται ώστε να έχεις την καλύτερη δυνατή ποσότητα ροής νερού προς το sump.

Εύχομαι καλή επιτυχία και περιμένω να δω τις εξελίξεις σου.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Και να αναρωτιούμουν για αυτό χθές το βράδυ αλλα με πρόλαβε ο κτηνίατρος.

Νίκο και η τρύπα για την επιστροφή απο το σαμπ που θα ήταν καλό να γίνει ;

Παρεπιπτόντως θα παρακαλούσα όλους τους reefάδες του AquaZone να ποστάρουν σχέδια, φώτο και ότι άλλο έχουν στην διάθεση τους για sump μπας και ξεστραβωθούμε. :D

Έγινε επεξεργασία - SW1IXC
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά και εγώ δουλεύω με πύργο υπερχείλισης με τρύπα στον πάτο. πέρα από την ασφάλεια που δίνει σε σχέση με άλλες υπερχειλίσεις δίνει ακόμα ένα bonus στο να χρησιμοποιήσεις τον πύργο είτε για μηχανικό φίλτρο είτε για βιολογικό αν μιλάμε για fish only η γλυκού νερού ενυδρείο.

Το βράδυ θα ποστάρω κάποιες photo από το sump μου για να δείτε και την δικιά μου υλοποίηση. :D

Link to comment
Share on other sites

γεια σασ παιδια.τελικα πιστευω πωσ θα ηταν καλυτερα η τρυπα να γινει στον πατο μιασ κ σε διακοπη ρευματοσ θα εχεισ μικρη μεταφορα νερου προσ το sump,αφου οι δυο σωληνεσ υπερχειλισησ θα ειναι πολυ κοντα στην επιφανεια(με αυτο φευγει κ ολη η βρωμια τησ επιφανειασ,καθωσ οι σωληνεσ τραβουν νερο απο ψηλα).

οσο για τισ διαστασεισ μαλλον μικρο ειναι.πιστευω πωσ για 840 λιτρα καλο ειναι ενα sump 1-0.5-0.6 καπου 300 λιτρα.ευχαριστω πολυ για τισ συμβουλεσ ολουσ.αυτο τον καιρο μιασ κ αρχαριοσ με θαλασσινο θα σασ πρηξω λιγο.προσ το παρων εχει διαβασμα κ αποριεσ. :D:D

Link to comment
Share on other sites

Νίκο και η τρύπα για την επιστροφή απο το σαμπ που θα ήταν καλό να γίνει ;

Αν έχεις αποφασίσει να κάνεις τρύπα στο sump αυτή πρέπει να γίνει στο πλευρικό τζάμι κοντά στον πάτο. Κι αυτό γιατί δεν μπορούμε να τρυπήσουμε τον πάτο επειδή συνήθως το sump τοποθετείται στο πάτωμα. Εξω απο το sump μπορούμε να βάλουμε τον κυκλοφορητή (-τές) επαναφοράς ή και τα skimmer αν έχουμε περισσότερες τρύπες.

Αν όλα αυτά βρίσκονται μέσα στο sump τότε οι τρύπες είναι περιττές.

Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση ότι μιλάμε για λάθος τρύπες σε λάθος σημεία.

Δηλαδή ο κτηνίατρος ρωτάει αν έχω δίκιο, που θα τρυπηθεί το κυρίως ενυδρείο για να επιστρέφει το νερό απο το σαμπ.

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη δεν το κατάλαβα καλά.

Συνήθως το κυρίως ενυδρείο δεν χρειάζεται τρύπημα για να δεχτεί την ή τις επιστροφές απο το sump.

Οι σωλήνες επιστροφής μπαίνουν απο το κόψιμο των άνω γωνιών της πλάτης του ενυδρείου ή από κόψιμο των γωνιών των τρεσσών δεξιά και αριστερά. Αν το ενυδρείο έχει κατασκευαστεί και δεν υπάρχουν αυτά τα κοψίματα, τότε πανεύκολα ο σωλήνας μπορεί να περάσει πάνω απο την τρέσσα με τη χρήση σωληνογωνιών που πωλούνται στα ενυδρειακά μαγαζιά ή για πιο οικονομική λύση, απο τα μαγαζιά με είδη ποτίσματος.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω πολυ νικο για την βοηθεια.οχι το ενυδρειο δεν εχει γινει ακομα,απλα νομιζα πως θα ηταν καλο να γινουν τρυπες στο πλαι για καλυτερη κυκλοφορια. :D

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...