Jump to content

ΑΡΡΩΣΤΑ ΓΚΑΜΠΥ


kogiot

Recommended Posts

Καλησπέρα είμαι σχετικά καινούριος στο χόμπυ αυτό.Θα ήθελα να ζητήσω τη βοήθειά σας.Έχω σε ένα ενυδρείο 120 λίτρα του Carrefour 8 γκάμπυ 4 αρσενικά και 4 θηλυκά και ένα γλύφτη.Βασικά ξεκίνησα με 13 γκάμπυ και τώρα τελευταία πέθαναν αυτά χωρίς κάποιο ιδιαίτερο σύμπτωμα εκτός από το οτι ζάρωνε η ουρά τους και δεν ήταν ιδιαίτερα ενεργητικά εκτός κι αν επρόκειτο να φάνε..και ξαφνικά πέθαινε ένα ένα..τώρα εχω τη μία θηλυκιά με ζαρωμένη την ουρά και με μειωμένη κινητικότητα και φοβάμαι πως θα πεθάνει..τι πρέπει να κάνω?έχω μέσα στο ενυδρείο φυτέψει κερατόφυλλο και αλλο ένα φυτό που δε θυμάμαι το όνομα του το οποίο ξερένεται..τι μπορεί να φταίει?με νοιάζει περισσότερο για τα γκάμπυ.

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες!

Σήκωσε φωτογραφία, πες μας τις συνθήκες του νερού (μέτρα αμμωνία-NH3/NH4, ΝΟ2, PH, GH, KH) και πες μας τις διαδικασίες που ακολουθείς. Δηλαδή Τί τροφή και κάθε πότε, αλλαγές νερού και με ποιον τρόπο και γενικώς πες μας όλα όσα βλέπεις και ξέρεις που εμείς δεν βλέπουμε και δεν ξέρουμε.

Γενικώς τα γκαπάκια είναι ανθεκτικά ψαράκια και για να έχεις φτάσει σε αυτό το σημείο, κάτι πάει στραβά!

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου καλώς ήρθες, :P

νομίζω πως έχεις πολύ διάβασμα προστά σου!

:)

Link to comment
Share on other sites

εγώ έχω ρωτήσει 500 χιλιάδες φορές στο μαγαζί από όπου τα πήρα τι πρέπει να γνωρίζω και τι πρέπει να προμηθευτώ και κανείς δε μου είπε πως πρέπει να μετράω τις αμμωνίες και αυτά.μπορείτε να με βοηθήσετε σε αυτό?τα ταΐζω 1 φορά τη μέρα και όχι υπερβολικά.τροφή:sera san που μου την έδωσαν στο pet shop,αλλαγή νερού γίνεται κάθε τριάντα μέρες λιγότερο από το 1 τρίτο του νερού.αλλά γίνεται σιγά σιγά δηλαδή περίπου 10 λίτρα τη μέρα γιατί έτσι μας είπαν πως δεν αλλάζουν απότομα οι τιμές του νερού...Δηλαδή την αλλαγή την κάνω μέσα σε 3 με 4 μέρες..αλλάζω τον άνθρακα και το "βαμβάκι από το φίλτρο..μου έδωσαν και 'μακαρόνι'.θα ανεβάσω και φωτό..θερμοκρασία στους 26 περίπου..

Link to comment
Share on other sites

θερμοκρασια καπου στους 24-25.

ανθρακας μονιμα στο νερο ΔΕΝ ειναι απαραιτητος.

πρεπει να αλλαζεις εβδομαδιαια το 1/3 του νερου παντα με χρησηυ αντιοχλωριου και να ριχνεις τακτικα ενυδρειακο αλατακι γλυκου νερου το οποιο τα βοηθαει απιστευτα στα βραγχια...

οπως βλεπεις φιλε μου ειχες μαλλον λαθος εως ανυπαρκτες πληροφοριες για τα ψαρακια σου...

Link to comment
Share on other sites

οκ προφανώς κάνω κάτι λάθος και αρρωσταίνουν και όλα αυτά τα κάνω βάσει συμβουλών ενός <<ειδικού>> υποτίθεται..γιατί όταν τα πήρα τον ρώτησε και μάλιστα ήταν 3 τα άτομα που με συμβούλευσαν.το θέμα είναι τι να κάνω από δω και πέρα..δεν θέλω να ξαναρωτήσω αυτούς διότι η μόνη τους εξήγηση θα ναι οτι αρρώστησαν και χρειάζονται το τάδε φάρμακο..

Link to comment
Share on other sites

Δεν χρειάζεται να ρωτήσεις στο petshop γιατί απ΄ότι φάνηκε δεν γνωρίζει καν τα βασικά.

Πάντως τώρα είσαι στο σωστο μέρος φίλε μου, μέσα στο forum θα βρεις ότι πληροφορία χρειάζεσαι.

Ξεκίνα από την ενότητα αρχάριοι γλυκου νερού και καλό διάβασμα

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που μπορείς να κάνεις αυτη τη στιγμή είναι να ανεβάσεις την θερμοκρασία για μερικές μέρες στους 28C, αλλαγή νερού(με το αντίστοιχο αντιχώριο και φάρμακο) και να κάνεις την προσευχή σου.

Link to comment
Share on other sites

Παρατήρησε καλά τις ουρές... Δείχνουν να έχουν κάτι σαν χνουδάκι πάνω τους ή μικρές κοκκινίλες σαν αιματώματα? Τα βλέπεις να ανασαίνουν δύσκολα και να είναι πολύ ανοιχτά τα βράγχια τους? Καλύτερα πάντως να σηκώσεις φωτογραφία....

Μέχρι τότε, κάνε μία καλή αλλαγή νερού 50-70% με τη χρήση αντιχλωρίου. Φρόντισε να μην υπάρχει απότομη μεταβολή στη θερμοκρασία. ΜΗΝ χρησιμοποιήσεις νερό από θερμοσίφωνα!!! Βγάλε τον άνθρακα (αλήθεια, πόσο καιρό είναι εκεί μέσα?). Ρίξε την προλυπτική δοσολογία ενυδρειακού αλατιού γλυκού νερού, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ διαλύσεις το αλάτι σε ένα δοχείο (πχ ποτηράκι) με νερό από το ενυδρείο σου. Ακόμα καλύτερα, σε αυτή τη φάση, αντί για ενυδρειακό αλάτι, ρίξε ΕΚΤΟΖΟΝ (τα περισσότερα pet shop έχουν αυτό το σκεύασμα). Μην ταϊσεις σήμερα μετά την αλλαγή νερού και επιβαρύνεις το περιβάλλον του ενυδρείου. Φρόντισε να μας δώσεις τις τιμές του νερού του ενυδρείου σύντομα. Πήγαινε σε ένα pet shop και πάρε υγρά τεστάκια για PH, NH3/NH4, NO2 για αρχή. Προτίμησε τεστάκια τις API ή της Tropic Marine. ΜΗΝ προτιμήσεις στικάκια που τα βουτάς στο νερό. Είναι αναξιόπιστα.

Επίσης το ανέβασμα της θερμοκρασίας δεν ξέρω αν θα κάνει όντως καλό... Δεν ξέρουμε ακόμα τί έχουν τα ψαράκια και πιθανόν το ανέβασμα να επιβαρύνει την κατάσταση... 28 βαθμοί βέβαια δεν είναι τραγικό... Θα έλεγα πάντως να είσαι κοντά στο 25-26 μέχρι να βρούμε τί φταίει!

Link to comment
Share on other sites

τον άνθρακα μας είπαν να τον αλλάζουμε κάθε μήνα..οπότε αυτός ο άνθρακας που είναι μέσα τώρα είναι περίπου 15 μέρες από την τελευταία αλλαγή..από χτές είχα ηδη βάλλει λιγότερο από το 1/3 του νερού με τα απαραίτητα φάρμακα..τη θερμοκρασία την έχω γύρω στους 27..αύριο θα ανεβάσω και φωτό..δε φαίνεται να έχει τίποα από αυτά στην ουρά απλά την έχει σα μαζεμένη και φαίνεται πολύ μικρότερη..δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα στην αναπνοή απλά στέκεται στην επιφάνεια ενώ όλα τα άλλα γυριζουν μια χαρά...αύριο ελπίζω να καταφέρω να πάρω και τα τεστ..

Έγινε επεξεργασία - kogiot
Link to comment
Share on other sites

Παντα στις αλλαγες νερου θα βαζεις αντιχλωριο και να ειναι στην ιδια θερμοκρασια με το νερο του ενυδρειου. Η ουρα της ειναι κλειστη-μαζεμενη ή φαινεται σαν κολημμενη;

Το εχεις καιρο στρωμενο το ενυδρειο τους;

Τον ανθρακα να τον βγαλεις δεν χρειαζεται θα τον βαζεις, αχριαστος να ναι, μετα απο θεραπειες.

Τα γκαπυ να ξερεις ειναι απ τα ποιο ευαισθητα ψαρια

Link to comment
Share on other sites

κοίτα το ενυδρείο με τα ψαράκια τα έχω εδώ και 2 μήνες κ κάτι..τον άνθρακα μας είπαν να τον έχουμε συνέχεια...έλεος τόσο άσχετοι...και υποτίθεται μας έλεγε οτι το σπούδασε κιολας...την ουρά φαίνεται να την έχει μαζεμένη κατεβασμένο το πάνω πτερύγιο και αυτό που βρίσκεται στην κοιλιά...φάρμακα βάζω σύμφωνα με τις οδηγίες κάθε φορα που αλλάζω το νερό..

Link to comment
Share on other sites

Τωρα που θα κανεις θεραπεια βαλε και μια αεραπετρα να δουλευει για περισσοτερο οξυγονο.

Φυσιολογικα εαν το ενυδρειο λειτουργει εδω και δυο μηνες το φιλτρο πρεπει να ειναι στρωμενο,

εκτος εαν επλενες τα υλικα του φιλτρου με νερο της βρυσης(τα ξεπλενουμε με νερο του ενυδρειου).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

να σε ρωτησω αν τελικα βρηκες τι εφταιγε κ τι εκανες γιατι αντιμετωπιζω το ιδιο προβλημα?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...