Jump to content

Σπηλιές για Πλεκόστομα


Aquazone Team

Recommended Posts

Σπηλιές για Πλεκόστομα

του Δημήτρη Λυσίκατου

post-137-1142259405_thumb.jpg

Άν όχι σε όλα,στην πλειοψηφία των ενυδρείων γλυκού νερού υπάρχουν ένα ή και περισσότερα ψάρια που ανήκουν στην “άτυπη” κατηγορία των πλεκόστομων.Αυτό που δέν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι σχεδόν όλα τα είδη των πλέκο ζούν και αναπαραγάγονται μέσα σε σπηλιές φυσικά σχηματισμένες στις όχθες των ποταμών είτε σκάβουν τα ίδια νέες.Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς στο ενυδρείο μας μα μηδαμηνό κόστος είναι να φτιάξουμε τεχνιτές που σχεδόν αμέσως τα ψάρια μας θα λατρέψουν.

Για την κατασκευή τους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γρανιτένιο πλακάκι 0,6 εκατοστών που θα βρούμε εύκολα σε όλα τα μαγαζιά που πουλάνε αντιστοιχα είδη.Θα πρέπει να προσέξουμε το πλακάκι να είναι 100% από γρανίτη και να μήν περιέχει κανένα άλλο πέτρωμα που μπορεί να αλλάξει την χημεία του νερού μας.Θα χρειαστούμε επίσης κόφτη για πλακάκια (εγώ χρησιμοποιώ έναν επιτραπέζιο που κόστισε 25 ευρώ αλλά αξίζει σε σχέση με τον απλό κόφτη χεριού),καθώς και σηλικόνη για ενυδρειακή χρήση.

Σαν γενικές διαστάσεις θα πρέπει να έχουμε στο νού μας τις εξείς:

• Μήκος : Όσο το μήκος του ψαριού, σύν το 1/3 του μήκους

• Πλάτος : Όσο το πλάτος του σώματος του ψαριού (χωρίς τα πτερύγια), σύν το 1/3 του πλάτους.

• Ύψος : Όσο το ύψος του ψαριού, σύν το 1/3 του ύψους.

Κατασκευή

Κόβουμε πρώτα τα δύο πλατύτερα κομμάτια, αυτό της βάσης αλλά και το πάνω και στην συνέχεια τα δύο πλαϊνά. Κολλάμε τα δύο πλαινά πάνω στο κομμάτι της βάσης και μόλις αρχίσουν και στεγνώνουν τοποθετούμε και την οροφή. Αφού κολλήσουν καλά κόβουμε και κολλάμε το κομμάτι που κλείνει το πίσω άνοιγμα της σπηλιάς. Είναι σχεδόν απαραίτητο να έχει μόνο μία είσοδο η σπηλιά γιατί έτσι τα ψάρια νιώθουν ασφάλεια αλλά παίζει και πολύ συμαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή.

Την επόμενη μέρα και αφού η σηλικόνη έχει στεγνώσει τελείως μπορούμε να βάλουμε την σπηλιά στο ενυδρείο!

Είμαι σίγουρος ότι τα ψάρια σας θα την διαλέξουν για νέο σπίτι τους!

post-137-1142259469_thumb.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...