Jump to content

Recommended Posts

Καλησπέρα! Κάτι στίγματα σαν αυτό που βλέπετε στο κέντρο της φωτό που ακολουθεί έχουν κατακλύσει όλο το ενυδρείο! Βυθό, φίλτρο, θερμοστάτη, φυτό, ξύλο και τζάμι! Τα ψάρια (4 corydoras panda) τινάζονται και ξύνονται στην άμμο!! αμμωνία=0, ΝΟ2=0, ΝΟ3~20, ΚΗ~14/14, GH>14, pH=7.5 και θερμοκρασία 25 C. Το ενυδρείο είναι 15 λίτρων και από φυτά έχει μόνο Java moss! Τί είναι και τί πέπει να κάνω???

post-116-1142449395_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - Άγγελος Βλότσος
Link to comment
Share on other sites

καλησπερα...

η φωτο δεν ειναι καθαρη για να

καταλαβουμε τι ειναι...αν μπορεις

να βγαλει μια καθαροτερη..

Link to comment
Share on other sites

Sorry, αλλά προσπάθησα! Πιο καθαρή δεν γίνεται! Πάντως ατα ψάρια δεν υπάρχουν τέτοια σημάδια! Μήπως μπορεί κανείς να μου πει περί τίνος πρόκειται και ποιά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσω????

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Μήπως είναι άμμος; Αν έχεις κανένα μεγαλούτσικο γατόψαρο είναι πολύ πιθανόν να σηκώνει με τα πτερύγια του άμμο. Από την φώτο δεν φαίνετε καθαρά. Δοκίμασε να βάλεις το Macro στην φωτογραφική (συνήθως έχει ένα σήμα με ένα λουλουδάκι) και ξανατράβηξε μία κοντινή μπάς και καταφέρει και εστιάσει να δούμε πιο καθαρά.

Link to comment
Share on other sites

Στο ενυδρείο σου εχεις άμμο ή μόνο χαλίκι; απ τη φώτο μου μοιαζει για άμμο. Μπορείς να βάλεις μια φωτο απ τα κορυ; όταν λες ξύνονται το κάνουν όλη την ωρα ή σε κάποια στιγμη που μπορεί να πέσει κάτι πανω τους;

το σώμα τους και τα πτερύγια είναι καθαρά ή έχουν πανω σαν κόκους αλατιού, αλλά πρόσεξε θα πρέπει να είναι όλη την ώρα με αυτα τα στίγματα και οχι κάποια στιγμή της ημέρας.

Επίσης το ενυδρείο σου είναι μικρό αν μπορείς θα ηταν καλύτερα να μπουν σε κάποιο αρκετα μεγαλύτερο :rockon:

Περιμένουμε φωτο :welcome:

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι άμμος. Η φωτό είναι τραβηγμένη με τη λειτουργία macro, αλλά αυτό είναι που μπόρεσα να τραβήξω..τα ψαράκια δεν ξύνονται συνεχώς, αλλά 2-3 φορές τη μέρα και κυρίως όταν αγγίζουν την τροφή. Τότε, όχι όμως πάντα, αρχίζουν το τίναγμα και το ξύσιμο. Πάνω τους δεν βλέπω κάποια τέτοια στίγματα σαν κόκκους αλατιού. Από χθές όμως άρχισαν να αναπνέουν γρήγορα και να ανεβαίνουν στην επιφάνεια για οξυγόνο! Γι' αυτό λοιπόν σήμερα προμηθεύτηκα αεραντλία! Τα στίγματα που σας λέω είναι κολλημένα σε όλο το ενυδρείο, δεν κινούνται, αλλά φαίνεται σαν κάποιος να τα κόλλησε με κόλλα! Στο petshop που ψωνίζω μου είπαν οτι πρέπει να είναι παρασιτικά πρωτόζωα! Άλλο ενυδρειάκι δυστυχώς δεν έχω...! :rockon:

Link to comment
Share on other sites

Θα σου πρότεινα να κάνεις μία προληπτική θεραπεία με Myxazin της Waterlife.

Μπορείς να το δείς ΕΔΩ.

Είναι ένα ευρέως φάσματος φάρμακο που δεν επηρεάζει την βιολογία του ενυδρείου σου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αποστείρωση πριν βάλουμε κάτι στο ενυδρείο.

Δοκίμασε να κάνεις μία θεραπεία 5-6 ημερών και να δούμε πως θα πάει. Παράλληλα καλά θα κάνεις να βάλεις και την αεραντλία για να βοηθήσεις την οξυγόνωση του νερού.

Link to comment
Share on other sites

Εάν είναι κάτι σαν μπαμπάκι, το οποίο διαλύεται όταν το τρίψεις με το δάκτυλο, το μυαλό μου πάει σε αποικίες μυκήτων. Είναι πιθανό να αναπτύχθηκαν λόγω κακής οξυγόνωσης του νερού.

Σίγουρα μια καλή αεραντλία και αερόπετρα σε συνδιασμό με μεγαλύτερη κυκλοφορία θα βοηθήσει, όπως και πλύσιμο των διακοσμητικών με καυτό νερό.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Όπως είπε ο Νίκος. Κοίταξε επίσης μήπως η τροφή που ταϊζεις δεν καταναλωνεται και σαπίζει κάτω, δημιουργώντας σαπρομήκυτες.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές σας! Από χθες που πήρα την αεραντλία τα ψάρια ζωντάνεψαν και έγιναν πιο δραστήρια! Όντως πάντως είναι μύκητες γιατί μου φαίνονται σαν ένα στρώμα λεπτής μούχλας. Ωστόσο, δεν είναι δυνατό να πλύνω την διακόσμηση του ενυδρείου..χθες άρχισα αλάτι και θα το κρατήσω για 3 μέρες, μιας και το ξύσιμο δεν έχει σταμτήσει και λέω από βδομάδα να αρχίσω και τη θεραπεία με το Myxazin της Waterlife που πρότεινε ο φίλος JDP και βλέπουμε! Ελπίζω πάντως να σταματήσει και το ξύσιμο γιατί τα λυπάμαι! Αααα, θα μειώσω και το τάισμα γιατί όντως αρκετή τροφή μένει αφάγωτη.

Σας ευχαριστώ όλους για το χρόνο που αφιερώσατε στο πρόβλημά μου!

Ελπίζω να πάνε όλα καλά! :rockon:

Link to comment
Share on other sites

Κράτα μας ενήμερους για τήν πορεία του ενυδρείου σου.

Link to comment
Share on other sites

Μία ερώτηση: Το FungiStop της Tetra θα έκανε δουλειά??? Εννοώ και στους μύκητες που έχουν αναπτυχθεί, αλλά και στο ξύσιμο των ψαριών...

Link to comment
Share on other sites

Όχι είναι για fungus που δεν έχουν τα ψάρια σου.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα! Πέρασαν 3 μέρες από την τελευταία φορά που έγραψα...αυτές τις 3 μέρες είχα προσθέσει ενυδρειακό αλάτι και έκανα προληπτική εφαρμογή του Myxazin της Waterlife. Παρ' όλα αυτά οι αποικίες δεν φαίνονται να πτοούνται και δεν εξεφανίστηκαν! Ούτε και το ξύσιμο των ψαριών σταμάτησε...χθες βράδυ σταμάτησα το Myxazin και έκανα αλλαγή νερού κατά 30% για να φύγει σιγά σιγά και το αλάτι. Από δω και πέρα λέω να κάνω τα εξης βήματα:

1) Καταρχήν θα προσπαθήσω να απομακρύνω όσο περισσότερους μύκητες μπορώ με το χέρι και

2) σε κανά 2-3 μέρες θα αρχίσω θεραπεία με το Sterazin της Waterlife μπας και απαλλάξω τα ψαράκια από τα παράσιτα που τα ταλαιπωρούν..εξαιτίας του έντονου ξυσίματος ένα απο τα corydoras έχει ένα χτύπημα πίσω από το μάτι, αλλά συμπεριφέρεται κανονικά (εκτός από το ξύσιμο βέβαια), ενώ ένα άλλο στο ίδιο σημείο το δέρμα του έχει ξεφτίσει κάπως από το συνεχές ξύσιμο! Φοβάμαι και για κάποια βακτηριδιακή μόλυνση...

Αυτά σκέφτομαι να κάνω...ακούω συμβουλές!

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα σου έλεγα να βγάλεις τα ψάρια με νερό απ το ενυδρείο σουσε ένα κουβαδάκι με το φίλτρο σε λειτουργία την αεραντλία και το θερμοστάτη , προσοχή ο κουβάς να μην έχει χρησιμοποιηθεί και κυρίως να μην έχει μπει ποτέ απορρυπαντικό. Εγώ θα πετούσα το χαλίκι και πλύνε σχολαστικά όλο το ενυδρείο και ότι διακοσμητικό έχεις, εγώ αν είχα ξύλο θα το έβραζα ξανά με μια κουταλιά αλάτι το μαγειρικό και θα το ξαναέβαζα αφού κρύωνε στο ενυδρείο , με ζεστό νερό με ενα σφουγγάρι πολλές φορές. αφού τα έχεις καθαρίσει όλα βάλε καινούργιο χαλίκι ή άμμο ή αστο έτσι για μερικές μέρες για να δούμε πως θα παει και βάλε τα ψαράκια αφού τους κάνεις προσαρμογή σαν να είναι νέα με νερό που θα βάλεις φρέσκο στο ενυδρείο σου (προσοχή: μην βάλεις καθόλου νερό απο το κουβαδάκι) και θα βάλεις όλα τα πράγματα μέσα πρόσεξε τη θερμοσκρασία να είναι η ίδια με αυτή που θα έχεις στο κουβαδάκι. Βάλε πιμαφιξ για 2-3 μέρες και τα ξαναλέμε, σιγουρα δεν έχουν λευκά στίγματα σαν κόκκους αλατιού;

Link to comment
Share on other sites

Άγγελε παραθέτω ένα σύντομο ιστορικό του ενυδρείου σου (και σε παρακαλώ να συμπληρώσεις ότι νομίζεις ) για να μπορέσουμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα και να σε βοηθήσουμε .

Το ενυδρείο σου είναι 15 λίτρα με ένα φίλτρο ELIT STRINGRAY 5, θερμοστάτη 25 W,θερμοκρασία 25C ,φωτισμός ; και εργάζεται από 15 Φεβρουαρίου, 23 Φεβρουαρίου αρχίζεις να χρησιμοποιείς τύρφη, και 8 Μαρτίου έβαλες 4 corydoras αφού είχες κάνει 80% αλλαγή νερού!!!

9 Μαρτίου παρατήρησες ότι τα ψάρια ξύνονται (το βαθούλωμα πίσω από το αριστερό μάτι στο ένα ψάρι δεν το υπολογίζουμε γιατί μπορεί να είναι κάτι εκ γενετής).

11 Μαρτίου έκανες θεραπεία με Anti Parasite της Fish Aid για 3 ημέρες .

15 Μαρτίου παρατήρησες άσπρα στίγματα διάσπαρτα στο ενυδρείο σου .

16 Μαρτίου διαπίστωσες ότι τα ψάρια ανεβαίνουν στην επιφάνια για να αναπνεύσουν και αγόρασες μια αεραντλία .

17 Μαρτίου τα ψάρια ζωντάνεψαν με τη χρήση αεραντλίας και τα άσπρα στίγματα που είχες εντοπίσει διάσπαρτα στο ενυδρείο φαίνεται να έχουν εξελιχτεί σε ένα στρώμα λεπτής μούχλας. Ταυτόχρονα παρατηρείς ότι η τροφή μέσα στο ενυδρείο είναι αρκετή και μένη αφάγωτη. ωστόσο ξεκινάς θεραπεία με αλάτι και Myxazin .

20 Μαρτίου το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και έχει προστεθεί και ξέφτισμα στο δέρμα ενός ψαριού .

Οι τροφές που ταΐζεις είναι ταμπλέτες βυθού, τροφή σε σπόρους, φυλλαράκια σκόρδου και κατεψυγμένη καρδιά βοδινού.

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχω καταλάβει πόσες αλλαγές νερού έχεις κάνει και πόσο, πόσες φορές έχεις ανοίξει το φίλτρο σου για να αλλάξεις τη τύρφη ,κάθε πότε ταΐζεις, και εάν χρησιμοποιείς αντιχλώριο και ζωντανά βακτήρια.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, από φωτισμό έχω μία λάμπα Τ5 Sun-glo sta 8W. Από αντιχλώριο φυσικά και χρησιμοποιώ! Αλλαγές νερού κάνω μέρα παρά μέρα το 20%. Παλιά σο ενυδρείο αυτό φιλοξενούσα νέον, αλλά αφού τα έχασα, το άδειασα, το έπλυνα και το απολύμανα και προχώρησα σε στρώσιμο του νερού με αμμωνία. Έπειτα εισήγαγα Java moss και μετά τα γατοψαράκια! Περίπου 3-4 μερες μετά την εισαγωγή τους άρχισαν να ξύνονται, χωρίς όμως κάποια άλλα σημάδια! Γύρω στο 10ήμερο μετά την εισαγωγή τους εμφανίστηκαν αποικίες μυκήτων λόγω της κακής οξυγόνωσης του νερού. Αμέσως προμηθεύτηκα αεραντλία, γεγονός που εκτίμησαν τα ψάρια και προχώρησα σε ανεπιτυχή θεραπεία με το AntiParasite 3 μέρες! Έπειτα με τις αλλαγές νερού να συνεχίζονται όπως και προηγουμένως, έκανα προληπτική απολύμανση με Myxazin, προσθέτοντας και αλάτι, χωρίς να βοηθήσει και αυτή! Το ξύσιμο συνεχίζεται! Από εδώ και πέρα:

α) έχουν περάσει 3 μέρες από τη θεραπεία με Myxazin και το αλάτι, έχω κάνει καθημερινά αλλαγές κατά 20 % για να φύγει το αλάτι

β) σήμερα Τετάρτη 22/03 αρχίζω θεραπεία με Sterazin της Waterllife για να απαλαχτούν τα ψάρια από το ξύσιμο, ενώ

γ) θα αρχίσω και την χρήση Blackwater Extract της Tetra για μείωση του στρες.

δ) πριν ρίξω το φάρμακο, θα κάνω μία αλλαγή νερού κατά 30% και θα προσπαθήσω να απομακρύνω με το χέρι όσους μύκητες μπορώ..

Αυτά! Μία απορία: Το Sterazin προβλέπει θεραπεία για 10 μέρες και εφαρμογή την 1η, 3η, 6η, 8η, και 10η μέρα! Την 5η μέρα σκοπεύω να κάνω αλλαγή νερού κατα 20% (3 λίτρα). Πόσο φάρμακο πρέπει να προσθέσω για να μην αποδυναμωθεί η θεραπεία???

Αααα, και όσον αφορά το τάισμα, ταίζω 2 φορές τη μέρα πρωι-βράδυ..ελπίζω να σας διαφώτισα!

Link to comment
Share on other sites

Τελικά παιδιά το αποφάσισα! Θα κάνω αυτό που είπε ο φίλος GIN! Θα βάλω τα ψαράκια σε ένα κουβαδάκι νερό του ενυδρείου, το φίλτρο, το θερμοστάτη και την αεραντλία και εκεί θα προχωρήσω σε θεραπεία με Sterazin για το ξύσιμο. Παράλληλα, θα αδειάσω το ενυδρείο, θα πετάξω την άμμο και θα βράσω το ξύλο με μία κουταλιά μαγειρικό αλάτι, ενώ θα πλύνω αρκετά καλά και το πήλινο! Το ενυδρείο θα το πλύνω πολλές φορές με ζεστό νερό! Τώρα όσον αφορά το φυτό (Java moss) πως μπορώ να το απολυμάνω??? 'Εχω ακούσει κάτι για διάλυμα χλωρίνης..Γενικώς συμφωνείτε με τη γενικότερη απόφασή μου???

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα σου πρότεινα να αφήσεις τα ψαράκια σου 3-5 ημέρες νηστικά χωρίς φάρμακα και 15 μέρες χωρίς αλλαγή νερού. Ίσως μετά από μια εβδομάδα να έβαζα EKTOZON.

Συγγνώμη που δεν γίνομαι πιο αναλυτικός αλλά δεν έχω χρόνο.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά άδειασα το ενυδρείο! Τα ψάρια τα μετέφερα σε έναν πλαστικό κουβά όπου θα παραμείνουν για 10 μέρες, όσο κρατάει και η θεραπεία με Sterazin που έχω αρχίσει εδώ και 3 μέρες! Η άμμος θα πεταχτεί και θα αντικατασταθεί από λεπτόκοκκο γαιώδες χαλίκι..το ενυδρείο θα καθαριστεί και θα πλυθεί αρκετές φορές με ζεστό νερό. Το ξύλο και το πήλινο θα τα βράσω με μία κουταλιά μαγειρικού αλατιού. Παράλληλα θα γίνουν και κάποιες αλλαγές στη διάταξη του ενυδρείου...εκτός από τη java moss θα προστεθούν και άλλα 2 είδη φυτών, πιθανώς κάποιο ψηλό cryptocoryne και κάποιο νούφαρο ή Anubias, με σκοπό να κρύψω κάπως τον εξοπλισμό και να παρέχω στα γατοψαράκια περισσότερες κρυψώνες και συνεπώς καλύτερες συνθήκες διαβίωσης...παράλληλα έγινε και καθαρισμός του φίλτρου..και τί δεν είχε αυτό το πράγμα μέσα! Anyway, αυτά ελπίζω να βαδίζω σωστά....

Link to comment
Share on other sites

Ενημέρωνέ μας σχετικά με τα ψάρια πως πάνε .

Link to comment
Share on other sites

Τελικά παιδιά το αποφάσισα! Θα κάνω αυτό που είπε ο φίλος GIN!

Ο φίλος GIN είναι στην πραγματικότητα η φίλη... (κάτι απο Αλίκη στο ναυτικό θυμίζει αυτό) :rockon:

Αυτά τα συμπτώματα που περιγράφεις, εμφανίστηκαν μήπως κάποιες εβδομάδες μετά την εισαγωγή κάποιου ξύλου στο ενυδρείο σου;

Είχα αντιμετωπίσει και εγώ μια παρόμοια κατάσταση, απο αυτά που περιγράφεις, μετά την εισαγωγή μιας ρίζας μοπάνι σε ένα ενυδρείο μου.

Link to comment
Share on other sites

GIN με συγχωρείς!

Λοιπόν, τα γατοψαράκια είναι εδώ και 5 μέρες σε ένα πλαστικό κουβά με θεραπεία Sterazin. Την Κυριακή θα ξαναφτιάξω το ενυδρειάκι τους. Το συγκεκριμένο ξύλο το είχα ξαναχρησιμοποιήσει, χωρίς όμως παρόμοια προβλήματα! Τώρα το έβρασα σε μία κατσαρόλα προσθέτοντας μαγειρικό αλάτι..ελπίζω να κάνει καλό! Το ίδιο έκανα και για το πήλινο! Την άμμο την πέταξα!

Link to comment
Share on other sites

Ωραια πες μας πως θα παει. Τον κουβα με τα ψαρακια τον εχεις βαλει σε σημειο που εχει φως αν οχι καλο θα ειναι να τον τοποθετησεις καπου που να εχει φως

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...