Jump to content

Potassium Permanganate


Recommended Posts

Θα παρακαλούσα πολύ το φίλο Σωτήρης να μας κάνει μια ενημέρωση σχετικά με τη χρήση του potassium permanganate στα ψάρια .

Το θέμα αυτό ανοίχτηκε με αφορμή τη συζήτηση που ξεκίνησε απο εδώ http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...mp;#entry213618

και καλό θα ηταν να έχουμε μια ενημέρωση όλοι μας γύρω απο το θέμα .

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς η όποια εμπειρία μου στη χρήση του υπερμαγγανικού καλίου (potassium permanganate) ή ΡΡ για συντομία αφορά μόνο σε χρυσόψαρα και στο συγκεκριμένο προϊόν της NT LABS (PERMANGANATE).

Όσον αφορά στη χρήση κρυστάλλων ΡΡ για την προετοιμασία διαλύματος, μιας και ακόμη δεν χρειάστηκε να φτιάξω θα μπορούσα μόνο να μεταφέρω πληροφορίες τρίτων.

Το ΡΡ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπεία εκεί που το αλάτι ή άλλα φάρμακα αποτυγχάνουν. Είναι δε πολύ δραστικό στις παρακάτω περιπτώσεις:

-βακτηριακές μολύνσεις (gill disease, skin ulcers, hemorrhagic septicemia, fin & tail rot)

-παρασιτιάσεις (chilodonella, costia, trichodina). Για fish lice (argulus) και lernea υπάρχουν καλύτερες λύσεις από τη χρήση ΡΡ.

-μυκητιάσεις

-μείωση του BOD (biochemical oxygen demand) των κλειστών συστημάτων όπου υπάρχει συγκέντρωση ιδιαίτερα μεγάλου βιολογικού φορτίου.

Προσωπικά το έχω χρησιμοποιήσει για: gill disease, skin ulcers, hemorrhagic septicemia, fin & tail rot.

Κίνδυνοι από τη χρήση του:

-Επειδή η θεραπευτική δόση είναι πολύ κοντά στα τοξικά επίπεδα, θέλει προσοχή στον υπολογισμό των λίτρων νερού και της απαιτούμενης δόσης. Σε περίπτωση υπερδοσολογίας πρέπει να γίνεται άμεση χρήση αντιχλωρίου ή οξυζενέ (2,5-5,0 ml/100lt) για την εξουδετέρωσή του ΡΡ.

-Καταστρέφει τις αποικίες των ωφέλιμων βακτηρίων, άρα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για θεραπέια σε ενυδρείο αλλά σε ξεχωριστό δοχείο με έντονο αερισμό.

-Είναι καυστικό και δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τα χέρια και το δέρμα γενικώς, μάτια, να μην εισπνέεται κ.λ.π.

Η προτεινόμενη θεραπευτική δόση είναι 2ppm για 10-12 ώρες, σε ξεχωριστό δοχείο με έντονη οξυγόνωση του νερού. Επίσης για απολύμανση η δόση είναι 10ppm για 30 λεπτά.

Πρακτικά η δοσολογία για το προϊόν της ΝΤ LABS όπως αναγράφεται στη συσκευασία είναι: για 2ppm τα 10ml/200lt και για 10ppm τα 10ml/40lt.

Υπόψη ότι στο νερό του δοχείου που ετοιμάζουμε για θεραπεία δεν προσθέτουμε αντιχλώριο γιατί εξουδετερώνει το ΡΡ όπως το ίδιο κάνει και ο φωτισμός.

Όσο το ΡΡ παραμένει ενεργό, το νερό χρωματίζεται από ροζ έως βυσινί, ενώ όταν πάψει να είναι ενεργό το νερό γίνεται καφέ. Με τη χρήση του οξυζενέ το νερό γίνεται πάλι διαυγές μετά από λίγα λεπτά.

Εννοείται ότι δεν βάζουμε τα χέρια στο νερό που περιέχει ΡΡ για να πιάσουμε τα ψάρια.

Στις λίμνες επειδή οι τακτικές αλλαγές νερού είναι δύσκολη αν μη τι άλλο υπόθεση, χρησιμοποιούν δόση 1ppm για τη μείωση του BOD κλείνοντας ή κάνοντας by pass τα φίλτρα.

Σε περίπτωση που θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε σε ενυδρείο για τη μείωση του BOD, πρέπει πρώτα να αδειάσουμε το ενυδρείο από ψάρια, φυτά, ασπόνδυλα κ.λ.π. και να κλείσουμε τα φίλτρα και επειδή αυτό δεν είναι πρακτικό, αφορά μόνο σε αυτούς που διατηρούν ενυδρεία με χρυσόψαρα τελείως άδεια από οτιδήποτε άλλο εκτός των ψαριών. Παρεπιπτόντως, στο εξωτερικό προτείνεται η χρήση μόνο τέτοιων ενυδρείων (άδειων δηλαδή) για χρυσόψαρα.

Ο σκοπός της μείωσης του BOD, είναι η εξασφάλιση ενός περιβάλλοντος καθαρού από παράσιτα και άλλους παθογόνους οργανισμούς, που προκαλούν βακτηριακές μολύνσεις.

Μετά την εξουδετέρωση του ΡΡ με οξυζενέ π.χ. και αφού το νερό ξαναγίνει διαυγές βάζουμε πίσω στο ενυδρείο τα ψάρια και επανασυνδέουμε τα φίλτρα.

Θα έλεγε κανείς ότι είναι ασφαλέστερο να κάνουμε μεγαλύτερες αλλαγές νερού από το σύνηθες 30%, παρά να χρησιμοποιείται ΡΡ. Συμφωνώ απόλυτα, μόνο που στην περίπτωση των χρυσόψαρων έχω παρατηρήσει πως μετά από εβδομαδιαίες αλλαγές της τάξης του 50% στο τέλος του μήνα μετά από δοκιμή με ΡΡ το νερό γύρισε από ροζ σε καφέ σε ελάχιστα λεπτά. Αυτό σημαίνει μεγάλη συγκέντρωση οργανικών παρά τις αλλαγες.

Ο καθορισμός της απαιτούμενης δόσης για τη μείωση του BOD γίνεται με δοκιμές σε μικρά δοχεία με νερό του ενυδρείου και για χρόνο δοκιμής 15 λεπτών, αλλά ας μην το πλατιάσω περισσότερο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...