Jump to content

Ιδανικές συγκεντρώσεις θρεπτικών


Recommended Posts

Μετά την αναβάθμιση του φωτισμού που ήδη έκανα και την προσθήκη μπουκάλας CO2 την επόμενη εβδομάδα, πρόκειται να αρχίσω να λιπαίνω πιο συστηματικά και εντατικά. Γιαυτό θα ήθελα να ρωτήσω ποιες είναι οι ιδανικές τιμές στόχοι στα βασικά θρεπτικά στοιχεία?

Δηλαδή νιτρικά, φωσφωρικά, κάλιο, σίδηρο? Το κάλιο πως το υπολογίζουμε? Δεν υπάρχει τεστ απ' ότι ξέρω.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Γιώργο, οι ιδανικές συγκεντρώσεις που αναφέρεις εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Αριθμό φυτών, watt φωτισμού και είδος φωτισμού, παροχή CO2 με μπουκάλα ή diy, υπόστρωμα κλπ.

Η απάντηση μπορεί να είναι απλά ότι οι ιδανικές είναι αυτές που αναπτύσσονται τα φυτά και όχι η άλγη.

Αν θέλεις κάνε μια παρουσίαση του εξοπλισμού σου για να το δούμε πιο αναλυτικά.

Link to comment
Share on other sites

Νόμιζα ότι αφού μιλάγαμε για ppm, τα ιδανικά επίπεδα είναι ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά του ενυδρείου. Αν τα φυτά καταναλώνουν γρήγορα τα θρεπτικά, προσθέτης πιο συχνά για να διατηρήσεις αυτά τα ιδανικά επίπεδα.

Τώρα, το ενυδρείο μου ειναι:

120 lt carrefour

2χ24 & 2Χ36 watt φωτισμός σε 2 ballast

φιλτρο eheim 2327 wet/dry

μπουκάλα CO2 + hagen σκαλα

Φυτά: Cabomba caroliniana, Alternanthera reineckii ''roseafolia'' ('Pink'), Rotala rotundifolia, Bacopa caroliniana, Shinnersia rivularis 'Weiss-Grün', Egeria densa, Aponogeton crispus, Crinum natans, Anubias barteri var. nana, Anubias barteri ''coffeefolia'', Cryptocoryne wendtii ''brown''.

Αυτά τα ολίγα :rockon:

Και με την ευκαιρία τι φωτοπερίοδο θα εφαρμόζατε. Οι λάμπες ανάβουν σε ζεύγη.

Link to comment
Share on other sites

Βεβαίως για ppm μιλάμε, αλλά δεν είναι ανεξάρτητα από τον εξοπλισμό του ενυδρείου. Με τον εξοπλισμό που έχεις, προφανώς θα πρέπει να αντιμετωπίσεις το θέμα λίπανση πολύ διαφορετικά από ότι αν είχες π.χ. 2Χ25 watt T8 μόνο και diy CO2.

Για το CO2 φαντάζομαι καταλαβαίνεις ότι δεν πρέπει να πέσεις κάτω από 25ppm, για να προλάβεις την όποια άλγη πάει να πάρει κεφάλι. Για τα ΝΟ3 θα πρέπει να είσαι μεταξύ 20-25 και να παρακολουθείς την κατανάλωση ώστε να μην πέσει ποτέ κάτω από 10. Αν γίνει αυτό θα αρχίσουν τα προβλήματα. PO4 (φωσφορικά) είναι ο ρυθμιστής ουσιαστικά της πρόσληψης νιτρικών από τα φυτά. Για αρχή ξεκίνα με 0,25-0,50 και στην πορεία αυξάνεις ανάλογα με τις απαιτήσεις και την κατανάλωση.

Για σίδηρο μία δοσολογία 0,25-0,50 δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα εφόσον υπάρχουν όλα τα παραπάνω. Πιθανόν να παρουσιαστούν ελλείψεις σε ιχνοστοιχεία τα οποία θα μπορείς να συμπληρώνεις μία φορά μέσα στην εβδομάδα ενδιάμεσα από τις αλλαγές.

Το πως θα φτάσεις σε αυτές τις τιμές το έχουμε συζητήσει στο θέμα "Λιπασμα του φτωχού" και στην πορεία θα διαπιστώσεις ότι είναι εύκολο να το εφαρμόσεις στο ενυδρείο σου.

Για τη φωτοπερίοδο προτείνω να ξεκινήσεις με 11 ώρες τις 2χ24 και να ανάβεις για 1-2 ώρες τις άλλες στην αρχή και να παρατηρείς. Αν δεις ότι τα φυτά αντιδρούν καλά τότε να αυξάνεις κατά 15-30 λεπτά την εβδομάδα και να συνεχίσεις την παρατήρηση.

Βέβαια για το φωτισμό επίσης παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και η διάταξη του φωτιστικού. Μπορείς να βάλεις μία φώτο απο το καπάκι για να δούμε πως έχεις βάλει τις pc;

Προχώρα με υπομονή και παρατήρηση και θα έχεις πολύ καλά αποτελέσματα.

Από ψάρια τι έχεις;

Link to comment
Share on other sites

Οι λάμπες έχουν μπει μέσα στην πλαφονιέρα σε δυο γραμμές.

Στην μπροστινη γραμμή είναι αριστερά η 36 και δεξια η 24 και στην πίσω αριστερά η 24 και δεξια η 36. Έτσι όταν ανάβει μόνο ένα ζεύγος, οι λάμπες ανάβουν διαγώνια.

Από ψάρια έχω 4 πλάτυ + 40 μικρά, 4 γκάπυ, 1 ξιφοφορο, 1 clown loach, 2 ζέμπρα ντανιο, 4 κορυς, 2 cae και 3 αμάνο

Link to comment
Share on other sites

Το ύψος που έχεις το καπάκι είναι το κανονικό; Σε ρωτάω γιατί ορισμένοι φίλοι έχουν βάλει πατούρα και το έχουν σηκώσει για να κερδίσουν λίτρα.

Αν όχι μιλάμε για πολύ χαμηλό ύψος ~35 εκατοστά και έχεις λάμπες pc. Χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή και βέβαια να μην ξεκινήσεις να τις ανάβεις όλες προτού μπει η μπουκάλα για την παροχή CO2. Τώρα με ποιο πρόγραμμα τις ανάβεις και ποιες;

Από ψαράκια μια χαρά σε βλέπω αν και λίγα οπότε η λίπανση σε ΝΟ3, και PO4 είναι υποχρεωτική. Βάλε και 5-6 αμάνο ακόμα κάνουν πολύ καλή δουλειά. :rockon:

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω κάνει καμία αλλαγή στο καπάκι, είναι στο κανονικό ύψος. Οι λάμπες μπήκαν πριν 2 μέρες και το πρόγραμμα είναι ακριβώς ίδιο με αυτό που πρότεινες και εσυ 2Χ24 Χ 11 ώρες και 2Χ36 Χ 2 ώρες. Ελπίζω μέχρι το σαββατοκύριακο να έχω τον εξοπλισμό για το co2 και τα λιπάσματα που έχω παραγγείλει. Την κυριακή τελείωνει και η θεραπεία για ick που κάνω για τον clown μου καιθα μπω δυνατά :rockon:

ΥΓ: Από ψάρια πιστεύεις ότι με παίρνει να προσθέσω μερικά ακόμα? Τα νιτρικά μου είναι 0 εδώ και πολύ καιρό.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι μπορείς να προσθέσεις κάποια danio ή corys. Αυτό εξαρτάται βέβαια από το μέγεθος αυτών που ήδη έχεις. Όχι υπερβολές βέβαια γιατί το overcrowding δημιουργεί άλλα προβλήματα.

Τα νιτρικά 0 είναι ένα πρόβλημα και ίσως θα πρέπει να είναι το πρώτο που θα πειράξεις. Ακόμα και με μόνο 2 ώρες ισχυρό φωτισμό θα έχεις πρόβλημα με τα χαμηλά νιτρικά. Αύξησέ τα άμεσα!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...