Jump to content

Ps Demasoni και όχι μόνο


dyiannis

Recommended Posts

έχω προσπαθήσει στο παρελθόν σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους , να διατηρήσω Ps.Demasoni στα ενυδρεία μου αλλά χωρίς επιτυχία. Μιλάμε για ενυδρεία 200lt με malawi (και τις δύο φορές οι συγκάτοικοι ήταν labidochromis - iodotropheus) αρχικά σε πληθυσμούς των 4 ατόμων. Ενώ όλα τα άλλα πήγαιναν καλά και είχα και αναπαραγωγή , τα demasoni τα έχανα. Ξέρω ότι είναι πιο ευαίσθητα από τα υπόλοιπα mbuna , ότι είναι άγρια και σκοτώνονται μεταξύ τους . Εν'όψει λοιπόν του καινούριου ενυδρείου 400 lt που ετοιμάζω και που πολύ θα ήθελα να είχα ενα γκρουπάκι demasoni ήθελα να σας ρωτήσω εαν κάποιος διατηρεί σε ενυδρείο με άλλα είδη mbuna , Ps. demasoni και εαν ναι τι νομίζει ότι είναι αυτό που συντελεί στην επιτυχία του. Επίσης εαν έχει κανεις αναπαραγωγές από demasoni σε ενυδρεία με mbuna διαφόρων ειδών.

ρωτώ γιατι έχω αποκομίσει την εντύπωση ότι για να διατηρήσεις με επιτυχία αυτά τα πανέμορφα ψαράκια πρεπει να τα έχεις σε ενυδρείο μόνα τους και σε μεγάλο αριθμό.

Επίσης πολύ θα ήθελα να ακούσω και stocking ιδέες για 400lt mbuna ενυδρείο , ξεκινώντας με τα 5 labidochromis που έχω ήδη.

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Το ενυδρείο σου δεν είχε τίποτα, η αιτία για τους ξαφνικούς θανάτους των Demasoni ήταν η εισαγωγή από χώρα της Ευρώπης, όπου υπήρχε ασθένεια στον εκτροφέα.

Το γεγονός δεν είναι τωρινό, μου έτυχε και το έψαξα πριν από 1,5 χρόνο.

Ισως το πιο κατάλληλο άτομο είναι ο Βασίλης (Iliovas), o οποίος πιστέυω θα σου απαντήσει άμεσα ;)

Link to comment
Share on other sites

dyiannis καλημέρα

τα ps. demasoni είναι ένα από τα δύο πιο αγαπημένα μου είδη ψαριών (το άλλο είναι τα c. frontosa)

Αυτή τη στιγμή διατηρώ πάνω από 60 demasoni στα ενυδρεία μου και ο πληθυσμός τους φυσικά συνεχώς αυξάνεται με συνεχόμενες γέννες.

Τα demasoni τα έχω κρατήσει κατά καιρούς και σε spices tanks αλλά και μαζί με άλλα mbuna (lab. caurelius- iod. sprengerae - cyn. mbamba). Ρίξε μια ματιά ΕΔΩ

Ευτυχώς ποτέ δεν αντιμετώπισα το πρόβλημα των θανάτων που αναφέρει και ο Νίκος από εκτροφέα του εξωτερικού. Άλλωστε όλα τα ψάρια που έχω τώρα στην κατοχή μου είναι από δικές μου αναπαραγωγές, εκτός από την αρχική πεντάδα που είχα αγοράσει πριν μερικά χρόνια που και αυτά δε μου παρουσίασαν κανένα πρόβλημα.

Σε 400 lt. ενυδρείο μπορείς να βάλεις πολλά demasoni (θα πρότεινα γύρω στα 20) με πάρα - πάρα - πάρα πολλές πέτρες και να κρατήσεις και τα labidos που έχεις. Να μη ξεχάσω να σου πω να προσθέσεις και μερικές πέτρες ακόμα.

Για οτιδήποτε βοήθεια χρειαστείς .... στη διάθεσή σου.

Έγινε επεξεργασία - iliovas
Link to comment
Share on other sites

Σε 400 lt. ενυδρείο μπορείς να βάλεις πολλά demasoni (θα πρότεινα γύρω στα 20) με πάρα - πάρα - πάρα πολλές πέτρες και να κρατήσεις και τα labidos που έχεις. Να μη ξεχάσω να σου πω να προσθέσεις και μερικές πέτρες ακόμα.

Για οτιδήποτε βοήθεια χρειαστείς .... στη διάθεσή σου.

18732[/snapback]

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις .

Φιλε iliovas , σχετικά με αυτό που προτείνεις πιο πανω , επειδή αυτο θα το έχω σαν show tank θα ήθελα να συμπεριλάβω και κανενα άλλο είδος για μεγαλύτερη ποικιλία. Εαν λοιπον εκτος απο τα labidos , βαλω όχι είκοσι αλλά καμια δεκαριά demasoni θα μπορουσα να προσθέσω και άλλα είδη ? Μπορεις να μου δώσεις καμια ιδέα ? Συνολικά πόσα ψαράκια θα μπορουσα να διατηρήσω σ' αυτο το ενυδρειο (400 λτ)?

Ευχαριστώ

Έγινε επεξεργασία - dyiannis
Link to comment
Share on other sites

Tα demasoni παρά το μικρό τους μέγεθος είναι πολύ επιθετικά κυρίως στα ψάρια του είδους τους και σε όσα έχουν παρόμοιους χρωματισμούς (και τα οποία θα πρέπει να αποφύγεις)

Εγώ σαν συγκάτοικους έχω επιλέξει κατά καιρούς τα iod. sprengerae (που όμως είναι πολύ πιο ήρεμα από τα demasoni) και τα labidos για ποικιλία χρωματισμών.

Πιστεύω όμως ότι και ένα ενυδρείο αποκλειστικά με demasoni είναι ΑΨΟΓΟ.

Στα mbuna tanks υπάρχει και η φιλοσοφία του overstocked με στόχο να μοιραστεί η κόντρα ανάμεσα στα κυρίαρχα αρσενικά. Αν δημιουργήσεις ένα τέτοιου είδους ενυδρείο και φιλοξενήσεις μικρόσωμα ψάρια όπως τα παραπάνω μπορείς να έχεις γύρω στα 30 ψάρια στα 400 λίτρα. Φυσικά απαιτούνται δυνατά φίλτρα και συχνές αλλαγές νερού.

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα με το overcrowding είναι ότι δε θα μπορείς να χαρείς την καταπληκτική συμπεριφορά των κιχλίδων, αντιθέτως θα τις έχεις να κολυμπούν πέρα δώθε σε μία σαρδελοποιημένη κατάσταση. Αυτό που προτείνει αρχικά ο iliovas είναι το καλύτερο, ένα 400άρι με περίπου 30 demasoni και τίποτα περισσότερο θα αποκαλύψει την ομορφιά των demasoni σε περισσότερές της εκφάνσεις. Ένα και μόνο demasoni είναι ικανό να κρατήσει ένα ενοχλητικά μεγάλο μέρος του ενυδρείου για πάρτη του κρατώντας μακρυά ακόμα και τα Labidochromis caeruleus. Με ένα demasoni species tank θα μπορέσεις να χαρείς ένα μεγαλοπρεπές Alpha male (κυρίαρχο αρσενικό) και γιατί όχι, μερικά subdominant males που δε θα έχουν καμία πρόθεση να τα βάλουν με το Alpha που και αυτός δε θα ασχολείται τόσο μαζί τους αφού αφενός θα είναι πολλά με αποτέλεσμα να μοιράζεται η επιθετικότητα και αφετέρου ο κυρίαρχος θα έχει αρκετά θηλυκά στη διάθεσή του. Από την άλλη, τα labidochromis caeruleus yellow δεν θα έχουν λογικά κάποιο πρόβλημα στη συμβίωσή τους σε ένα τέτοιο σύστημα αφού, όπως προείπε ο iliovas, ο χρωματισμός τους δεν μοιάζει καθόλου με αυτόν των demasoni. Έχω κρατήσει demasoni με Labidochromis caeruleus yellow χωρίς να υπάρχουν αξιοσημείωτες συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο αυτά είδη και το χρωματικό contrast ήταν τέλειο! Η τελική επιλογή είναι δική σου dyiannis αναλόγως με το τι ζητάς: Χρώματα, συμπεριφορά ή ποικιλλία ειδών και αυτό που θα πάρεις σαν επιβράβευση σε κάθε περίπτωση θα είναι διαφορετικό.

Έγινε επεξεργασία - Antonis
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας :thumbup: σίγουρα θα δοκιμάσω να κρατήσω demasoni στο νέο μου ενυδρείο. Είναι κάτι που από την αρχή της ενασχόλησής μου προσπάθησα και ελπίζω να τα καταφέρω. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα εαν θέλω να τα διατηρήσω μόνα τους σε μια μεγάλη ομάδα (30 άτομα) ή εαν θα προσθέσω και κάποιο τρίτο είδος αλλά έχοντας πάντα τα demasoni σε ομάδα των τουλάχιστο 10 ατόμων. Θα δω. Ωραία είναι αυτά τα διλλήματα ;)

Κάτι άλλο τώρα όχι σχετικο με demasoni .

Πως μπορώ να διαχωρίσω τα Pterygolichthys gibbiceps από τα Plecostomus.

Εχω διαβάσει ότι τα πρώτα ειναι ιδανικά για mbuna ενυδρείο. Για τα δεύτερα δεν ξέρω. Και στο τωρινό μου ενυδρείο έχω δύο αλλά βλέποντας φωτογραφίες στο internet δεν είμαι σίγουρος τι είναι . Έχετε καμια ιδέα ???

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα επειδή κάπου γύρω από τα συγκεκριμένα γατόψαρα επικρατεί ένα χάος σχετικά με την ονοματολογία τους, μιλάς για το πως να ξεχωρίσεις το Pterygolichthys sp. (L154) από το Hypostomus sp. plecostomus (L109)?

Καμία από τις προαναφερθείσες Λοκαρίδες δεν είναι κατάλληλη για ένα mbuna ενυδρείο. Τα ψάρια αυτά προέρχονται από άλλο βιότοπο, άλλα νερά, άλλο υποβρύχιο περιβάλλον και ενδέχεται σοβαρά, ιδιαιτέρως αν προσθεθούν μετά από τα mbuna σε ένα τέτοιο ενυδρείο να δεχθούν ακόμα και θανάσιμα χτυπήματα. Αν θέλεις γατόψαρο ένα Synodontis θα μπορούσε να ανταπεξέλεθει πολύ καλύτερα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...