Jump to content

Η αλήθεια για τα Pet-shops και τα Puppy Mills


Recommended Posts

Αντιγραφη απο http://www.bikenet.gr/index.php?option=com...p;topic=12410.0

Του μελους NOELA

Μη κλείνετε τα μάτια, ενημερωθείτε!

Περνάς από ένα pet-shop και βλέπεις στην βιτρίνα μια τριχωτή μπαλίτσα να σε κοιτάζει και την ερωτεύεσαι. Χωρίς 2η σκέψη μπαίνεις μέσα το χαϊδεύεις, σε γλύφει και χρεώνεις την πιστωτική σου σε 36 δόσεις. Ενώ πήγαινες για να ψωνίσεις παπούτσια, γυρνάς σπίτι με ένα ζωντανό πλασματάκι.

Ας μη σταθούμε στο πόσο επιπόλαιο είναι να αγοράσεις ένα σκυλάκι για λάθος λόγους, χωρίς να έχεις πάρει αποφάσεις, χωρίς να έχεις συνειδητοποιήσ ει την ευθύνη, τη δέσμευση, τον απαιτούμενο χρόνο και το έξοδο που θα σε ακολουθήσει για μια δεκαετία+ αν δεν το πετάξεις πριν πας διακοπές.

Αγοράζοντας κουτάβι από petshop

1. Δεν βλέπεις τους γονείς

Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν γνωρίζεις

- αν οι γονείς είναι απαλλαγμένοι από γενετικές κληρονομικές παθήσεις. Ζώα που εισάγονται από χώρες του ανατολικού μπλοκ ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου.

- αν όντως το κουτάβι είναι καθαρόαιμο («χαρτιά» φτιάχνουν και στο περίπτερο)

2. Συχνά για να μειωθεί το κόστος δεν εμβολιάζονται κι έτσι όταν φτάσει στα χέρια σου η πιθανότητα να μην τα καταφέρει είναι μεγάλη.

3. Τα κουτάβια σε pet-shop έχουν αποχωριστεί τη μητέρα τους και τα αδέρφια τους σε ακατάλληλα μικρή ηλικία. Πολλές φορές δηλώνεται πλασματική ηλικία για να επιτρέπεται να ταξιδέψουν. (Σύμφωνα με το νόμο 3170/2003, δεν επιτρέπεται η πώληση σκύλων με ηλικία μικρότερη των 50 ημερών.)

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν ελλειπή κοινωνικοποίησ η και να «μείνουν μεταξεταστέα» στο μάθημα σωστής συμπεριφοράς. Πιθανότατα θα γίνουν επιθετικά, φοβικά και θα δαγκώνουν.

4. Σαν να μη φτάνει αυτό είναι καταδικασμένα να περιμένουν τον πιθανό αγοραστή σε ένα γυάλινο κλουβί, εκτεθειμένα στον ήλιο, τη βρώμα και τη μοναξιά. Πολύ απάνθρωπο για ένα μικρό μωράκι.

Κανένας σοβαρός και υπεύθυνος εκτροφέας δε δίνει κουτάβια σε pet-shop.

Τα κουτάβια από σοβαρό εκτροφέα θα έχουν μείνει με την οικογένειά τους όσο χρειάζεται (δηλαδή μίνιμουμ 45-50 ημέρες), σε σωστό περιβάλλον και συνθήκες, σωστή διατροφή και θα έχουν έρθει σε επαφή με πλήθος ερεθισμάτων. Οι εκτροφείς αυτοί αγαπάνε τα σκυλιά, έχουν πάθος με μια ή περισσότερες ράτσες και φροντίζουν για τη σωστή αναπαραγωγή τους από υγιείς γονείς. Διαθέτουν χρήμα και αγάπη για τα ζώα τους. Έχουν λίγα σκυλιά τα οποία ζευγαρώνουν αραιά και συνήθως τα κουτάβια «κλείνονται» πριν την γέννα. Ακόμα, τα κουτάβια δίνονται μόνο σε ανθρώπους τους οποίους έχουν εγκρίνει βάσει των συνθηκών ζωής, την καταλληλότητα της ράτσας για τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη/οικογένεια κλπ.

Ποιος λοιπόν τροφοδοτεί τα pet-shops?

Και μόνο που γράφω τη λέξη puppy mills ανατριχιάζω. Τα puppy mills είναι στην ουσία μονάδες μαζικής παραγωγής σκύλων.

Οι γονείς είναι σκλαβωμένοι, στριμωγμένοι, υποσιτισμένοι, ταλαιπωρημένοι, χωρίς έλεγχο για πιθανά γενετικά προβλήματα (η δυσπλασία στα πόδια, οφθαλμολογικά προβλήματα και κώφωση είναι παθήσεις που συναντιούνται συχνά σε σκυλάκια)

Ο χρόνος είναι χρήμα και τα κουτάβια διοχετεύονται στα pet-shops πριν καλά καλά απογαλακτιστού ν. Έτσι χάνουν το πολύτιμο για την αντιμετώπιση ασθενειών μητρικό γάλα. Επίσης ο συνωστισμός τους κατά τις μεταφορές ευνοεί την εξάπλωση ασθενειών. Έχω ακούσει και διαβάσει πάμπολλες περιπτώσεις που το κουταβάκι ξεψύχησε λίγες μέρες μετά την αγορά του. Μόρβα και τύφος είναι οι συχνότεροι λόγοι.

Οι γονείς δεν αποπαρασιτώνον ται/εμβολιάζονται κι έτσι τα κουτάβια δεν έχουν υψηλά αντισώματα.

Τον έμπορα στο pet-shop δεν τον ενδιαφέρει ούτε η ποιότητα, ούτε η υγεία, ούτε χαρακτήρας του κουταβιού και βέβαια ούτε που θα καταλήξει αφού αυτός πληρωθεί. Άλλωστε έχει απλά ένα super-market με ζώα και αξεσουάρ.

Αν παρολαυτά είσαι ριψοκίνδυνος τύπος και δε σε νοιάζει να ρισκάρεις σε θέμα υγείας και χαρακτήρα, χίλιες φορές να υιοθετήσεις ένα αδεσποτάκι από τον δρόμο ή μια φιλοζωϊκή. Δε θα ξέρεις πόσο μικρό ή μεγάλο θα γίνει αλλά έχεις τις ίδιες πιθανότητες να τρέχεις στον κτηνίατρο. Αν μάλιστα είναι ημιαιμάκι έχεις και λιγότερες γιατί έχουν πιο ανθεκτική κράση! Το σίγουρο είναι ότι θα είναι ευγνώμων και θα σε λατρέψει.

Μερικά γεγονότα για τα puppymills μεταφρασμένα από το www.prisonerso fgreed.org

• Εκατοντάδες χιλιάδες κουτάβια μεγαλώνουν κάθε χρόνο σε εμπορικά κέννελ.

• Τα ξεχωρίζουν για τις απάνθρωπες συνθήκες και τη συνεχή εκτροφή άρρωστων και γενετικά ελαττωματικών σκύλων με μόνο σκοπό το κέρδος

• Συχνά τα σκυλιά στα puppy mills είναι καλυμμένα με μπλεγμένο βρώμικο τρίχωμα, σάπια δόντια και έλκος στα μάτια. Κάποιων σκυλιών τα σαγόνια σάπισαν λόγω της αποσύνθεσης των δοντιών

• Τα σκυλιά κρατούνται σε μικρά συρμάτινα κλουβιά για ολόκληρη τη ζωή τους. Δεν βγαίνουν σχεδόν ποτέ. Ποτέ δεν πατάνε στέρεο έδαφος ή γρασίδι για να τρέξουν και να παίξουν

• Πολλά από τα σκυλιά τραυματίζονται σε τσακωμούς που γίνονται στα στριμωγμένα κλουβιά από όπου δεν υπάρχει διαφυγή.

• Πολλά σκυλιά χάνουν πατούσες και πόδια όταν πιάνονται στα συρμάτινα πατώματα και κόβονται όπως τα σκυλιά παλεύουν να ελευθερωθούν.

• Πολύ συχνά δεν υπάρχει θέρμανση ή κλιματισμός στα puppy mills. Τα σκυλιά πεθαίνουν από την παγωνιά το χειμώνα και από θερμοπληξία το καλοκαίρι. Τα σκυλιά ψήνονται στα σύρματα των κλουβιών το καλοκαίρι.

• Τα θηλυκά σκυλιά συνήθως ζευγαρώνονται από την πρώτη φορά που θα έρθουν σε οίστρο και ζευγαρώνονται σε κάθε περίοδο. Ζευγαρώνονται εωσότου το κακόμοιρο εξαντλημένο κορμί τους δε μπορεί να αναπαράγει πια και τότε θανατώνονται συχνά με απάνθρωπους τρόπους. Μερικές φορές πουλιούνται για πειραματόζωα ή πετιούνται. Αυτά συνήθως συμβαίνον στην ηλικία των 5 ετών.

• Τα puppy mills αυξάνουν τα κέρδη τους με το να μην ξοδεύουν αρκετά χρήματα για κατάλληλη σίτιση, στέγη και ιατρική φροντίδα

• Η τροφή που χρησιμοποιείτα ι συχνά αγοράζεται από εταιρείες σκυλοτροφών «με την καρότσα». Μερικές φορές παρασκευάζεται από τα υπολείμματα στο πάτωμα. Είναι τόσο κενά από διατροφική αξία που τα δόντια των σκύλων σαπίζουν σε νεαρή ηλικία

• Στα σκυλιά στα puppy mills συχνά αφαιρείται η δυνατότητα να γαυγίσουν με τη βύθιση μιας χαλυβδένιας ράβδου κάτω από τους λαιμούς τους που κόβει τις φωνητικές τους χορδές.

• Τα κουτάβια συχνά αποχωρίζονται από τη μητέρα τους όταν είναι 5-8 εβδομάδων και πουλιούνται σε μεσάζοντες που τα στοιβάζουν σε κλουβιά για να ξαναπουληθούν σε pet-shops

• Τα κουτάβια ταξιδεύουν με φορτηγά ή αεροπλάνα, συχνά χωρίς αρκετό νερό, τροφή , εξαερισμό ή καταφύγιο. Αθώες οικογένειες αγοράζουν τα κουτάβια μόνο για να ανακαλύψουν ότι το κουταβάκι είναι πολύ άρρωστο ή έχει γενετικά ή ψυχολογικά προβλήματα. Συχνά τα κουτάβια πεθαίνουν από ασθένειες. Πολλά άλλα έχουν προβλήματα υγείας που κοστίζουν πολλά χρήματα. Και πολλά έχουν προβλήματα συμπεριφοράς γιατί δεν κοινωνικοποιηθ ήκαν επαρκώς στα puppy mills. Μη φέρετε αυτή τη μιζέρια στο σπίτι σας.

(παραλείπω κάποια στοιχεία τα οποία αφορούν της Ηνωμένες Πολιτείες και προσπαθώ να συνεχίσω)

• Αν οι άνθρωποι αρνούνταν να αγοράσουν κουτάβι από pet-shops η μιζέρια των puppy mills θα σταματούσε. Παρακαλώ ενημερώστε όποιον ξέρετε για τον συσχετισμό μεταξύ puppy mills και pet-shops.

• Η αγορά ενός κουταβιού από pet-shop εμπεριέχει σημαντικά ρίσκα για τον αγοραστή και την οικογένεια του. Μια έρευνα στην Καλιφόρνια έδειξε ότι σχεδόν τα μισά κουτάβια που πωλούνται σε pet-shops ήταν άρρωστα ή μετέφεραν κολλητικές ασθένειες. Σκεφτείτε να φέρετε ένα κουτάβι σπίτι σας από το pet-shop μόνο και μόνο για να πεθάνει από πάρβο και να κοστίσει χιλιάδες δολάρια για κτηνιατρικά έξοδα λόγω γενετικών προβλημάτων όπως δυσπλασία ισχίων.

• Μερικά σκυλιά είναι τόσο σημαδεμένα και ναρκωμένα εγκεφαλικά από την ανία της φυλάκισης σε ένα μικρό κλουβί για τόσα χρόνια που αναπτύσσουν επαναληπτικές συνήθειες όπως να γυρνάνε γύρω – γύρω σε κύκλου για ώρες ή να γαυγίζουν σε ένα τοίχο για ώρες.

Μόνο γράφοντας αυτά με έχει πιάσει το στομάχι μου. Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος θα αγόρασε από pet-shops άμα γνώριζε την πραγματικότητα . Ενημερώστε όσους γνωστούς έχετε που πιθανόν να ενδιαφέρονται να αποκτήσουν σκύλο.

Αν το δικό σας στομάχι αντέχει να δει και εικόνες κοιτάξτε εδώ

http://images.google.gr/images?q=puppy+mil...es&ct=title

http://www.prisonersofgreed.org/

http://www.stoppuppymills.org/

http://www.geocities.com/hollyswilo/puppymills.html

http://www.idausa.org/campaigns/puppy/puppymills.html

http://www.awarenessday.org/

Πολύ σκληρό

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον θέμα ούτε καν γνώριζα το τι συμβαίνει.

Τους συνδέσμους δεν έχω το κουράγιο να τους ανοίξω… καλύτερα να μη δω !!!

Link to comment
Share on other sites

ειχα δει ενα ντοκιματερ (στο animal planet νομιζω) σχετικα με αυτο το θεμα.

:(:(:(:blush:

αισχος.

Link to comment
Share on other sites

Ανοιξες θεμα που τσακιζει κοκκαλα Σπυρο..........................

Link to comment
Share on other sites

Ετυχε καποια στιγμη να παρακολουθησω μια εκπομπη στο animal planet για το συγκεκριμενο θεμα,για τα <<εργοστασια παραγωγης σκυλων>>,και αυτα που εδειξε ηταν το λιγοτερο.....ανατριχιαστικα.

Link to comment
Share on other sites

σπυρο μου συγχαρητηρια για τη πολυ καλη δουλεια σου! επιτρεψε μου να συμπληρωσω κι εγω καποιες σκεψεις που εχω κανει. δεν ξερω αν ειναι σωστες αλλα πολλες βγηκαν σε συνδιασμο και προβληματισμο απο την εμπειρια που αποκτησα απο το ΑΖ και εσας.

κατ' αρχας, σιχαθηκα ολους εκεινους που μου το παιζουν φιλοζωοι και εχουν σκυλακια ρατσας, βγαζοντας τα βολτα καμαρωνοντας. αν αγαπουσαν πραγματικα τα ζωα θα επαιρναν ενα αδεσποτο. αν και για μενα δεν ειναι σωστο και θα το εξηγησω παρακατω.

τα περισσοτερα σκυλακια ειναι απο διαταυρωσεις και γενετικα μεταλλαξεις, οπως πχ τα παπαγαλοψαρα για τα ενυδρεια (ροντβαιλερ ή πιτμπουλ για παραδειγμα)

το ζωο, επειδη θα ζησει πολλα χρονια και πολλες φορες καποιοι τα εχουν και μεσα στο σπιτι τους, θα αποκτησουν με αυτα πολυ στενες σχεσεις και αισθημα αγαπης, οποτε αν κατι παθει στο μελλον θα αισθανονται σαν να το επαθε το παιδι τους, με οποια στεναχωρια σημαινει αυτο.

επισης οι σκυλοι ειναι στενοι συγγενεις απο τους λυκους (πιστευω). αν προσεξουμε τα αδεσποτα ζουν κατα ομαδες-αγελες των 4 ατομων και πανω. καθονται σε μια περιοχη και την οριοθετουν. δεν γνωριζω κατα ποσο ευτιχισμενα ειναι αν μεινουν μονα τους σε ενα τεχνητο περιβαλλον με ανθρωπους μονο, οπως ειναι το σπιτι.

δεν θα αναφερω περιστατικα που αφεντικα δεν μπορουν να δωσουν τη καταλληλη περιποιηση στο ζωο.

φετος το καλοκαιρι και ενω δουλευα και ημουν σταματημενος σε ενα φαναρι, διπλα μου ηταν ενα πρασινο φορτηγακι μιας πολυ γνωστης αλυσιδας πετ σοπ. απο καπου ακουγα να κλαινε σκυλακια και στη συνεχεια αφου προσεξα το φορτηγο διαπιστωσα οτι ηταν απο εκει. μιλαμε οτι ηταν κλεισμενα σε ενα συνηθησμενο φορτηγο μεσα στο καλοκαιρι. δεν μπορω να πω με σιγουρια οτι εκλαιγαν λογω ζεστης, λογω στρες, ταλαιπωριας ή λογω ηλικιας. παντως, εμενα μου σπαρασαν τη καρδια. :(

ολα τα παραπανω δεν ειναι απο ερευνα, αλλα απο δικες μου σκεψεις, παρατηρησεις των αδεσποτων και προβληματισμους. οποτε ισως ειμαι και λαθος. ενα ειναι σιγουρο. εγω δεν θα ξαναπαρω σκυλο. ισως αν βρω ενα πληγωμενο αλλα το μονο που θα κανω ειναι να το θεραπευσω να του εχω ενα πιατο φαγητο και λιγο νερο στο πεζοδρομια, ισως και τα εμβολια του και θα το αφησω να πλαναται αδεσποτο και να διαλεξει μονο του το χωρο του, οπως εχουμε κανει οι συναδερφοι στις αφετηριες στη γλυφαδα.

Link to comment
Share on other sites

κατ' αρχας, σιχαθηκα ολους εκεινους που μου το παιζουν φιλοζωοι και εχουν σκυλακια ρατσας, βγαζοντας τα βολτα καμαρωνοντας. αν αγαπουσαν πραγματικα τα ζωα θα επαιρναν ενα αδεσποτο. αν και για μενα δεν ειναι σωστο και θα το εξηγησω παρακατω.

τα περισσοτερα σκυλακια ειναι απο διαταυρωσεις και γενετικα μεταλλαξεις, οπως πχ τα παπαγαλοψαρα για τα ενυδρεια (ροντβαιλερ ή πιτμπουλ για παραδειγμα)

Μην τους βάζεις όλους φίλε μου σε ένα τσουβάλι... δεν είναι έτσι τα πράγματα!

Επειδή κάποιος έχει "έρωτα" με μια ράτσα τι σημαίνει αυτό? ότι δεν αγαπάει τα υπόλοιπα σκυλιά?

Όσο για το παράδειγμα σου με τα ροτβαιλερ θα το χαρακτηρίσω επιεικώς άστοχο!

Μην «στιγματίζουμε» άδικα κάποια ζώα!

Φιλοξενώ αρκετά χρόνια ροτβαιλερ και σίγουρα δεν έχουν υποστεί «γεννητικές μεταλλάξεις» από ανθρώπινο χέρι, αν αυτό εννοείς… δεν βρήκε χθες το ροτβαιλερ από τον μεσαίωνα υπάρχει… (έτσι για την ιστορία)!

Αυτά προς το παρών …

Link to comment
Share on other sites

Μην τους βάζεις όλους φίλε μου σε ένα τσουβάλι... δεν είναι έτσι τα πράγματα!

Επειδή κάποιος έχει "έρωτα" με μια ράτσα τι σημαίνει αυτό? ότι δεν αγαπάει τα υπόλοιπα σκυλιά?

Αν αγαπάς τα σκυλιά και όχι μόνο την ράτσα τους,

σκέψου το παρακάτω:

Επειδή μου αρέσουν οι κοντές μύτες, μαζεύω ανθρώπους με κοντές μύτες

και τους αναγκάζω να κάνουν παιδιά μόνο μεταξύ τους.

Είναι σαν ναζιστικό πείραμα, έτσι;

Αν σε ενδιαφέρει να είναι εύρωστο και υγιές το σκυλί,

θα προτιμήσεις ημίαιμο, μπάσταρδο.

Για κάθε ζώο, η μείωση του γενετικού υλικού σε λίγες οικογένειες γονέων

είναι καταστροφική για τον μηχανισμό διόρθωσης σφαλμάτων του DNA.

Γιαυτό απαγορεύεται να παντρεύονται άνθρωποι κοντινής συγγένειας.

Και αυτό ακριβώς γίνεται και έγινε για να "καθαρίσουν" οι ράτσες των σκυλιών.

Link to comment
Share on other sites

Και ποιος σου ειπε οτι υπαρχουν "καθαρες" ρατσες πια?

Edited by sarevock
Link to comment
Share on other sites

αισχος...τουλαχιστον εδω στην γερμανια δεν εχω δει ποτε να πουλανε γατες η σκυλους σε πετ-σοπ , αλλα να μου πεις αλλη νοοτροπια ο γερμανος απο τον ελληνα

Link to comment
Share on other sites

μπορει να ειναι αλλη η νοοτροπια αλλα τα "εργοστασια παραγωγης" δεν ειναι στην ελλαδα.

και που πουλανε σκυλους στην γερμανια;;

Link to comment
Share on other sites

Εχουν ανακαληφθει αρκετα εργοστασια αναπαραγωγης στην ελλαδα...

Μια απλη αναζητηση θα σε πεισει...

Link to comment
Share on other sites

Σκύλοι, γάτες, λευκά ποντίκια, αγελάδες, πάπιες, κότες, πρόβατα, γουρούνια, κουνέλια, γαλοπούλα, χήνα, γάιδαρος και άλλα, όλα όσα βλέπετε σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με τους άγριους προγόνους τους, ο άνθρωπος τα έκανε λευκά, υπάκουα, χοντρά, γυμνά, μεγαλόσωμα και ότι άλλο χρειαζόταν για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του.

Δείτε παραδείγματα του πως ήταν τα ζώα κάποτε:

άλογο

γάιδαρος (προσέξ' τε τις ρίγες, είναι πραγματικές )

κουνέλι

Ινδικό χοιρίδιο

σκύλος

γάτα

κότα

γαλοπούλα

χήνα

πάπια

Link to comment
Share on other sites

Εχουν ανακαληφθει αρκετα εργοστασια αναπαραγωγης στην ελλαδα...

Μια απλη αναζητηση θα σε πεισει...

δεν αμφιβαλω.

αλλα δεν φταιει για ολα ελληνας.

Link to comment
Share on other sites

Και ποιος σου ειπε οτι υπαρχουν "καθαρες" ρατσες πια?

Ξαναδιαβάζοντας αυτό που έγραψα, έχει ένα λάθος.

Οι γονείς πρέπει να είναι από διαφορετικές οικογένειες

για να υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα γονίδια τους (βιοποικιλότητα)

και να εκφράζονται τα ισχυρότερα γονίδια, που σημαίνει υγιή παιδιά.

π.χ.

Αν κάποιος έχει ξεκινήσει με 5 ροτβάιλερ τις αναπαραγωγές,

τα ελαττωματικά γονίδια τους υπάρχουν σε όλους τους απογόνους

γιατί δεν υπάρχουν άλλα.

Link to comment
Share on other sites

...επισης οι σκυλοι ειναι στενοι συγγενεις απο τους λυκους (πιστευω). αν προσεξουμε τα αδεσποτα ζουν κατα ομαδες-αγελες των 4 ατομων και πανω. καθονται σε μια περιοχη και την οριοθετουν. δεν γνωριζω κατα ποσο ευτιχισμενα ειναι αν μεινουν μονα τους σε ενα τεχνητο περιβαλλον με ανθρωπους μονο, οπως ειναι το σπιτι.....
Εμεις ειμαστε η αγελη τους.

Μη το βλεπεις παραδοξο. Η φιλια του ανθρωπου με το σκυλο ειναι αμφιδρομη και παροιμιωδης.

Ο σκυλος ειναι απο τα ζωα που και μονα τους ζητανε τη φιλια απο τον ανθρωπο απο αρχαιοτατων χρονων. Ξεκινησε απο το κυνηγι, το εβλεπαν (ανθρωποι και σκυλοι) ως συνεργασια.

Και τοτε υπηρχαν τα καλα και κακα "αφεντικα".

Τωρα εχουμε "εξημερωθει" και οι δυο και (οι περισσοτεροι) ζουμε σε διαμερισμα :(

Λογω αυτης της "εξημερωσης" πρεπει τουλαχιστον οι ανθρωποι να ειναι "ημεροι" με τα ζωα. :(

Link to comment
Share on other sites

μπορει να ειναι αλλη η νοοτροπια αλλα τα "εργοστασια παραγωγης" δεν ειναι στην ελλαδα.

και που πουλανε σκυλους στην γερμανια;;

πας σε εκτροφεα , συνυθος πρεπει να βγεις απτην πολη για να πας σε αυτους , μεσα στην πολη δεν εχει :(

Link to comment
Share on other sites

πας σε εκτροφεα , συνυθος πρεπει να βγεις απτην πολη για να πας σε αυτους , μεσα στην πολη δεν εχει :(

και στην ελλαδα υπαρχουν
Link to comment
Share on other sites

και στην ελλαδα υπαρχουν

ναι αλλα στην ελλαδα τα βρισκεις και σε μαγαζι πετ-σοπ , εγω 4 χρονια στην γερμανια ακομα να δω πετ- σοπ που να πουλα σκυλια

Link to comment
Share on other sites

ναι αλλα στην ελλαδα τα βρισκεις και σε μαγαζι πετ-σοπ ....

Εννοειται, γι'αυτο ξεκινησα το θεμα.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...