Jump to content

Tοποθέτηση διαχυτή CO2


Manolis

Recommended Posts

Μια ερώτηση σχετικά με την τοποθέτηση του διαχυτή CO2 για την μέγιστη δυνατή απορρόφηση του αερίου από το νερό.

Βασικά έχω ένα κεραμικό κυλινδρικό διαχυτή, τον οποίο έχω τοποθετήσει ακριβώς κάτω από την έξοδο νερού του εσωτερικού μου φίλτρου.

Και να κάνω μια αναφορά και για αυτό με την ευκαιρία.

Πριν από λίγο καιρό είχα διαβάσει πως η μεγάλη ανατάραξη της επιφάνειας του νερού, δεν είναι ότι καλύτερο για την απορρόφηση του CO2 στο νερό.

Έτσι εφάρμοσα μια πατέντα, έβαλα ένα σωληνάκι μήκους 20cm περίπου, της ίδιας διαμέτρου ως προέκταση της εξόδου, και το έστρεψα ελαφρώς προς τα κάτω.

Παράλληλα έκανα και μερικές τρύπες μικρής διαμέτρου στο ενδιάμεσο για να περιορίσω λιγάκι την ορμή εξόδου προς μια μόνο κατεύθυνση.

Οι φυσαλίδες του αερίου λοιπόν ανεβαίνουν στο σημείο που βρίσκονται οι τρύπες αυτές και όχι στην μεγαλύτερη έξοδο του νερού.

Είναι σωστή η τοποθέτηση αυτή ή καλύτερο αποτέλεσμα θα έδινε η τοποθέτηση,

α)αμέσως μετά από την κεντρική έξοδο του νερού,

β) πολύ πιο μακριά από το ρεύμα που δημιουργείται, στην άλλη άκρη του ενυδρείου για παράδειγμα;

Εσείς ποια ακριβώς διαρύθμηση χρησιμοποιείτε;

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Γιαννη, καλημερα.Εγω προσωπικα το εχω τοποθετησει στην ακριβως απεναντι μερια απο την εξοδο του φιλτρου.Στη μια ακρη ειναι το φιλτρο και απεναντι του το CO2, οσο πιο μακρυα γινεται.Ελπιζω να σε βοηθησα! :)

Link to comment
Share on other sites

Τα περισσότερα εσωτερικά φίλτρα έχουν υποδοχή για σωλινάκι για παροχή αέρα στο ενυδρείο. Το καλύτερο είναι να βάλεις σε αυτή την υποδοχή το σωλινάκι της παροχής του CO2.

Σε περίπτωση που δεν έχεις εσωτερικό φίλτρο μπορείς να βάλεις αυτό το εξάρτημα της eheim και εκεί να συνδέσεις το CO2

http://www.eheim.com/diffuser.htm

Ακόμη όταν υπάρχει διατάραξη στην επιφάνεια του νερού τότε υπάρχει απώλεια στο CO2 οπότε καλό είναι να στρέψεις την έξοδο του φίλτρου μακρυά από την επιφάνεια του νερού.

Έγινε επεξεργασία - liquid
Link to comment
Share on other sites

Ωπ, παιδιά για σταθείτε λιγάκι γιατί εδώ μπερδεύτηκα.

Ο zak προτείνει να τον τοποθετήσω ακριβώς στην άλλη άκρη, ενώ ο liquid προτείνει όσο πιο κοντά δηλαδή μέσα στο φίλτρο.

Λίγο αντίθετες μου φαίνονται οι δυο απόψεις, και διορθώστε με σε ότι ίσως δεν κατάλαβα καλά.

Από τη μεριά μου να κάνω μια διευκρίνιση σχετικά με το φίλτρο(γιατί φαντάζομαι μπέρδεψε τον liquid, και όχι άδικα), και τι εννοώ λέγοντας ‘εσωτερικό’.

Πρόκειται για ένα φίλτρο το οποίο είναι ενσωματωμένο στην δεξιά πλευρά του ενυδρείου, και την οποία καταλαμβάνει σχεδόν στο σύνολό της, ολικού όγκου κάπου στα 20 λίτρα, και χωρίζεται κάθετα σε τρία τμήματα.

Στο πρώτο γίνεται η εισαγωγή του νερού και φιλοξενείται και το θερμαντικό σώμα, στο μεσαίο τμήμα τοποθετούνται όλα τα υλικά μηχανικής και βιολογικής φίλτρανσης, και στο τρίτο τμήμα έχουμε την αντλία νερού και κατά συνέπεια την έξοδο του φίλτρου.

Υποδοχή για σωληνάκι αέρα δεν υπάρχει.

Το να βάλω το σωληνάκι του CO2 , να αδειάζει μέσα στο σωληνάκι που η αντλία νερού βγάζει το νερό, δεν μου φαίνεται και καλή ιδέα, ή μήπως είναι;

Όσο για την ανατάραξη του νερού, όπως είπα και πιο πάνω, έχω τοποθετήσει μια προέκταση και την έχω στρέψει προς τα κάτω ακριβώς για να αποφύγω το φαινόμενο αυτό, μιας και η ροή είναι αρκετά μεγάλη, και είχα όχι και λίγη ανατάραξη πριν την εφαρμογή της πατέντας αυτής.

Για δώστε συμβουλές- ιδέες

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Μανώλη σκέψου που θα έβαζες την έξοδο της ανλίας αέρα εαν ήθελες να έχεις οξυγόνο σε όλο το ενυδρείο. Προφανώς σε κάποιο σημείο με δυνατή ροή νερού έτσι ώστε να παρασύρει και να διαλύει το οξυγόνο μέσα στο νερό. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να εγκαταστήσεις και το CO2.

Μια άλλη καλή λύση είναι λυγίσεις το σωληνάκι και να το βάλεις μέσα στην είσοδο (όχι έξοδο) του φίλτρου. Με αυτό τον τρόπο το διοξείδιο θα κάνει όλη την διαδρομή μέσα στο φίλτρο και θα αναμειχθεί με το νερό πριν βγει στο ενυδρείο.

Link to comment
Share on other sites

Οκ φίλε μου, θα το δοκιμάσω και αυτό μήπως και έχει καλύτερα αποτελέσματα. :)

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα φιλοι μου!Επεδη και εγω εχω ακριβως ιδια διαρρυθμιση στο ενυδρειο και στο φιλτρο μου, θα προτεινα να δοκιμασεις και τον τροπο που σου περιεγραψα στην πρωτη μου απαντηση.Σε αυτο που σου προτεινει ο φιλος liquid προσεξε μην αρχισει η αντλια και "μαζευει" αεριο και το πεταει (ξενεριζει) αποτομα ανα διαστηματα.Καλη επιτυχια! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλημέρα. Επειδή και εγώ το διοξείδιο το έχω βάλει στην είσοδο του εξωτερικού φίλτρου και ανά διαστήματα κρατάει διοξείδιο και μαζεύει αέριο κ το βγάζει απότομα η αντλία θα ήθελα να μου πείτε αν είναι κάτι επικίνδυνο ή μη λειτουργικό. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Γειά σου Τούλα :thumbup:

Αν ήταν στη είσοδο θα υπήρχε πρόβλημα συσσώρευσης αερίου στο φίλτρο.

Εκτός από τον θόρυβο, το σημαντικό πρόβλημα που έχεις στη έξοδο είναι η κακή διάχυση, δηλαδή το περοσσότερο διοξείδιο απλά φεύγει στο δωμάτιο και δεν διαλύεται στο νερό. Γι' αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσεις κάποιον αυτοσχέδιο ή έτοιμο διαχυτήρα.

Έγινε επεξεργασία - viciouscircle
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Ευχαριστώ για την συμβουλή σου Γιώργο. Αυτό ακριβώς θα κάνω. Αγόρασα διαχυτήρα κ θα τον βάλω.

Μου επιβεβαίωσες την υποψία μου και χαίρομαι που αγόρασα διαχυτήρα χθες από το Waterin.

Kαι πάλι ευχαριστώ. :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...