Jump to content

Καινουριο ενυδρειο στρωμενο και φυτεμενο 60 λιτρα...


pallios

Recommended Posts

Παιδια μολις εχω στρωσει καινουριο ενυδρειο 60 λιτρων. Εχω μεσα μια μεγαλη πετρα με τρυπες για να παιζουν και να κρυβονται τα ψαρια... ενα (απο αυτο που εχει μαργαριταρια μεσα) το οποιο το εχω συνδεσει με αεραντλια και φαινεται σαν να αναπνεει ( ανοιγοκλεινει και βγαζει μπουρμπουλιθρες καθε 15 δευτερολεπτα)... και ενα κοχυλι... επισης εχω κερατοφυλλο μαζι με Egeria densa στο πισω μερος του ενυδρειου και πιο μπροστα θα βαλω 2 - 3 ανουμπιες... Σημερα μετα απο μια μεγαλη αλλαγη εβαλα μεσα 2 γκαπεις...

ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ:

θελω να βαλω συνολικα 7 αρσενικα guppy 3 αρσενικα molly 10 τετρα νεον 2 apple snails kai 5 γαριδες amano ή red cherry....

Ειναι πολλα :hysterical: ??? επειδη ειμαι 99% σιγουρος πως ειναι πολλα θα παρακαλουσα καποιον που σιγουρα ξερει να μου πει σε τι ποσοτητες να βαλω τα ποιο πανω ειδη... Καθε εισηγηση και αποπση ειναι δεκτη με χαρα

Ευχαριστω εκ των προτερων...

Υ.Γ. συντομα θα ανεβασω και φωτογραφιες

Link to comment
Share on other sites

νομιζω πως ειναι πολλα κ υπαρχει προβλημα ασυμβατοτητας μεταξυ νεον κ γκαπυ.

επισης οι γαριδες θελουν καλα στρωμενο ενυδρειο.

αν λεω κατι λαθος παρακαλω να με διορθωσετε! :hysterical:

Link to comment
Share on other sites

Τελικα ο παλιος δεν ειναι αλλοιως.

Ειναι οπως ολοι μας οταν ειμασταν νεοι, ωραιοι και ανυπομονοι. :hysterical:

Καλως ηρθες.

Ποσο καιρο τρεχει το ενδυρειο

πως το εστρωσες

τι μετρησεις εχει (NH3. NO2 .NO3, pH gH kH και οτι αλλο εχεις)

και με τι τεστ τις εκανες?

ανεβασε μια φωτο του ενυδρειου.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχην παιδες μενω εκπληκτος απο την γρηγορη αταποκριση (ευχαριστω παρα πολυ:hysterical:)))

Στο θεμα μας τωρα... Δεν πηρα τεστ για να κανω μετρησεις δυστηχως επειδη ειναι λιγακι ακριβα και επειδη εχω μαθει την διαδικασια στρωσιματος ενυδρειου ( ακομα και μεσα απο την σπουδη μου "περιβαλλοντολογος" καναμε μαθημα και για ενυδρεια)... για να εξηγουμε καλυτερα... το εστρωσα με τροφες που εβαζα καθε τρεις μερες 2 flakes.... μετα απο τεσσερεις μερες (χρονος που χρειαζεται να δημιουργηθει ικανοποιητικη ποσοτητα αμμωνιας απο τα flakes) εριξα βακτηρια μεσα (bacterlife friendly bacteria απο Waterlife)... βακτηρια συνεχισα να βαζω την σωστη ποσοτητα καθε μερα για μια εβδομαδα (και ανα 2 μερες Flakes).... μετα απο μια εβδομαδα εκανα μια αλλαγη νερου 80% εβαλα safe start και την επομενη εβαλα 2 χρυσοψαρα πολυ ανθεκτικα που μου δανεισε ενας φιλος μου... μετα απο μια εβδομαδα παλι εκανα αλλαγη 50%, επεστρεψα τα χρυσοψαρα στο φιλο μου (παρεπιμπτωντος ηταν πολυ ζωηρα και εβγαζαν υγεια μεσα απο τα παιχνιδια τους) και εβαλα τα 2 γκαπεις στο στρωμενο πλεον ενυδρειο....

Συνολικα εχουν περασει 26 μερες και πιστευω πως το ενυδρειο εχει στρωσει σε ικανοποιητικο βαθμο... λεω τωρα να προσθετω 2 ψαρια καθε βδομαδα μεχρι να φθασω στον τελικο αριθμο ψαριων που θα βαλω και αναμενω να μου πειτε ποιος θα ειναι αυτος???

Για τις γαριδες ξερω πως πρεπει να στρωσει πρωτα ο βυθος για να τις βαλω και αυτο δεν θα γινει πριν περασουν πρωτα 2 μηνες... ευχαριστω για την παρατηρηση mpompira :ooh2:

Φωτογραφιες θα ανεβασω συντομα απλα περιμενω να το ολοκληρωσω πρωτα το ενυδρειο και μετα...

Link to comment
Share on other sites

την επομενη εβαλα 2 χρυσοψαρα πολυ ανθεκτικα που μου δανεισε ενας φιλος μου...

λαθος κινηση:χρησιμοποιησες τα ψαρια για να επιτυχεις το στρωσιμο! :ooh2:

μετα απο μια εβδομαδα παλι εκανα αλλαγη 50%, επεστρεψα τα χρυσοψαρα στο φιλο μου (παρεπιμπτωντος ηταν πολυ ζωηρα και εβγαζαν υγεια μεσα απο τα παιχνιδια τους)

αν εκανες μετρησεις θα καταλαβαινες οτι μονο υγειες παιχνιδι δεν εκαναν!

και εβαλα τα 2 γκαπεις στο στρωμενο πλεον ενυδρειο.... πως ξερεις οτι ηταν στρωμενο?

Συνολικα εχουν περασει 26 μερες και πιστευω πως το ενυδρειο εχει στρωσει σε ικανοποιητικο βαθμο

ενα ενυδρειο με αυτον τον τροπο,στρωνει περιπου σε 40 μερες.και δεν υπαρχει ικανοποιητικος βαθμος στρωσιματος,η εστρωσε η δεν εστρωσε

... λεω τωρα να προσθετω 2 ψαρια καθε βδομαδα μεχρι να φθασω στον τελικο αριθμο ψαριων που θα βαλω και αναμενω να μου πειτε ποιος θα ειναι αυτος???

πολυ μικροτερος απο αυτον που υπολογιζεις! :hysterical:

:bowdown::thumbup::thumbdown:

Link to comment
Share on other sites

φιλε κωστα ξεχασα να αναφερω πως καθε αλλαγη νερου που εκανα την εκανα με νερο απο αλλο ενυδρειο στρωμενο που εχω και λειτουργει εδω και 4-5 μηνες αρα απαντω στις πλειστες παρατηρησεις σου νομιζω...

επισης διαβασα πολυ για να ειμαι σε θεση να ξερω κατα ποσο ειναι υγειεις οι κινησεις των χρυσοψαρων ή οχι... μεχρι και τα αποβλητα του τα παρατηρουσα :hysterical: .....

το ενυδρειο θεωρησα πως ειναι στρωμενο βαση της εμπειριας μου... εχω στρωσει πολλα ενυδρεια και μονο την πρωτη φορα ειχα απωλειες ( σαν πρωταρης που ημουν ) απο κει και επειτα δεν ειχα προβληματα...

αν εκανα μετρησεις θα μου εβγαιναν φυσιολογικες αλλα επειδη το αν το φυτεψαν και δεν φυτρωσε δεν θα επεκταθω περισσοτερο στο θεμα απλα θα πω πως λαθος μου που δεν αγορασα τεστ...

επισης το πολυ μικροτερο απο τον αριθμο που νομιζεις δεν απαντα στο ερωτημα μου...

Θα ηθελα να σε ευχαριστισω φυσικα για τις παρατηρησεις που εκανες τις οποιες θεωρω παρα πολυ ευστοχες :ooh2::bowdown::thumbup: ομως σε διαβεβαιω πως το ενυδρειο μου εστρωσε με τις καταλληλες συνθηκες... μεχρι και βρωμα απο το φιλτρο του αλλου μου ενυδρειου εστυψα πανω στο φιλτρο του καινουριου ( αν και μου πονεσε την καρδια που το λερωνα )...

Περιμενω να μαθω τον αριθμο που μπορω να βαλω...

Link to comment
Share on other sites

Σου συστήνω να διαβάσεις το άρθρο για τα guppies:

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=2287

Ένας κανόνας 1cm μήκος ψαριού αντιστοιχεί σε 2lt νερό. Υπολόγισε τα καθαρά λίτρα νερού του ενυδρείου σου (απώλεια από χαλίκι, αντικείμενα και φίλτρο) περίπου 10% από τον υπολογισμό με τις διαστάσεις (ίσως και περισσότερο).

Εγώ θα έβαζα μόνο guppy και θα απέφευγα μόνο αρσενικά (πολύ πιθανόν μετά από διάστημα να αρχίσει το κυνήγι και ένα ένα να αποδημεί μετά από το στρες που θα έχει υποστεί). Συστήνω συνδυασμούς σε κάθε 3 θηλυκά 1 αρσενικό. Τήρησε την αναλογία γιατί τα αρσενικά ενοχλούν και κυνηγούν τα θηλυκά. Θα έχεις φυσικά και γέννες.

Δοκίμασε να βάλεις κάποιο ψαράκι βυθού (ώστε να έχεις κίνηση και στον βυθό σου) που να καθαρίζει επίσης.

Πάρε τεστ και κάνε μετρήσεις όχι μόνο για να δεις αν έχει στρώσει το ενυδρείο άλλα και για τα επίπεδα σκληρότητας και Ph του ενυδρείου σου. Τα guppy έχουν μεγάλη ανοχή σε μεγάλο εύρος σκληρότητας αλλά θα πρέπει να φροντίσεις ώστε να έχουν όσο το δυνατόν ιδανικές συνθήκες και όχι ακραίες.

Αν το οικονομικό πρόβλημα είναι ουσιαστικό τότε με κάθε επιφύλαξη δοκίμασε τα πολυτεστ σε στικ τα οποία είναι φτηνά (περίπου 14€). Θα έχεις όμως μια εικόνα από την εικόνα που δεν έχεις τώρα.

Τα tetra θέλουν μαλακό νερό ενώ τα molly και τα guppy σκληρό.

Συνήθως δεν μπερδεύουμε ζωοτόκα με μη ζωοτόκα.

Για τις γαρίδες πρέπει να στρώσει καλά το ενυδρείο για να τις βάλεις μέσα. Περίμενε λίγο.

Σου συστήνω γαρίδες Caridina Japonica (αρκετά ανθεκτικές – δεν γεννάνε εύκολα εκτός …)

Ελπίζω να βοήθησα.

Έγινε επεξεργασία - free99
Link to comment
Share on other sites

επιδη τα τεστ είναι ακριβα, μην πάρεις νεον γιατι θα ΠΡΕΠΕΙ να έχεις χαμηλό πεχα και σκληροτητες στο νερο... και θα εισαι αναγκασμένος να επεξεργάζεσε με τον χ η ψ τρόπο το νέρο πριν το βάλεις στο ενυδρείο!

ουτε σε θερμοκρασιες δεν συμβαδίζουν τα ζωοτόκα με τα τετρα που είναι πιο σημαντικό (πιστέυω)!

Έγινε επεξεργασία - tsagos
Link to comment
Share on other sites

H ιχθυοφορτωση του ενυδρειου εξαρταται σε σημαντικο βαθμο εκτος απο το μεγεθος των ψαριων

α) απο τη φιλτρανση του ενυδρειου

β) απο το ειδος των ψαριων

γ) και σημαντικοτερο απο την εμπειρια του ιδιοκτητη του ενυδρειου

Οι συμβατοτητες ειναι κατι αλλο.

Εγω δεν θα εβαζα ψαρι με τοσο διαφορετικες απαιτησεις μαζι (η αληθεια ειναι οτι θα διαλεγα ψαρια που ζουν σε πολυ κοντινες παραμετρους νερου για να εχω περιθωρειο να "παιξω" πανω κατω)

Η θερμοκρασια δεν ειναι παντως διαφoρετικη στα guppies και στα neon tetra. Τα αλλα διαφερουν πολυ.

http://www.fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.php?id=10691

http://www.fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.php?id=3228

Link to comment
Share on other sites

Παιδια προσεξα απο τις απαντησεις σας πως πρεπει να βγαλω απο το μυαλο μου τα τετρα νεον οποταν το εχω ηδη χωνεψει πως δεν θα βαλω αν και μου αρεσουν παρα πολυ δυστηχως και θα ηθελα να δω ενα τετοιο κοπαδακι στο ενυδρειο μου... Επισης πηγα και πηρα πολυ τεστ που μου προτεινε ο free 99 αν και δεν ειναι πολυ ακριβη και τα αποτελεσματα που πηρα ειναι τα εξης:

pH --- 8.4

ΚΗ --- 3

GH --- megalytero apo 16

NO2 --- 0

NO3 ---25 me 50

Δυστηχως το pH ειναι σχεδον οριακο ακομα και για τα γκαπεις οποταν σκεφτομαι να βαλω καμια ριζα να το κατεβασω λιγο ( ειναι καλη ιδεα ή θα το ριξει πολύ???)

Το ΚΗ μου βγηκε λιγο χαμηλο ελπιζω να ειναι λογο του οτι ειχα βαλει περιπου 3 ωρες πριν κανω το τεστ μια ταμπλετα CO2 για τα φυτα μου... (τι λετε???)

Τα νιτρικα τωρα με προβληματισαν λιγο και πρεπει να τα μειωσω....

Τελος θα ηθελα με ενημερωσετε αν περαν των γκαπεις, μολλεις, πλατεις και γαριδες μπορω να βαλω κατι αλλο μαζι τους???

Ευχαριστω εκ των προτερων...

Link to comment
Share on other sites

Δεν μου καθεται για σωστο το τεστ.

3kH με 8,3pH δεν συμβαδιζει.

Απο εκει και μετα οτι και να λεμε ειναι στον αερα.

Συμφωνώ με τον delta66

Πολύ χαμηλή σκληρότητα και υψηλό Ph. Περίεργο.

Σου προτείνω πως παρόλο που τα Molly είναι πολύ όμορφα να μην τα βάλεις μαζί με τα guppy. Μια και ξεκίνησες με guppy συνέχισε με αυτά.

Βάλε στον βυθό γαρίδες red cherry οι οποίες γεννάνε εύκολα και είναι πολύ όμορφες.

Γράφεις πως έχεις ένα κοχύλι στο ενυδρείο. Είναι αληθινό; Αν ναι βγάλε το γιατί θα ανεβάσει πολύ την σκληρότητα.

Πρόσεχε τι σου προτείνουν τα μαγαζιά τα οποία θέλουν να πουλήσουν (με εξαιρέσεις πάντα)

Για τους petshopαδες όλα τα ψάρια πάνε με όλα αρκεί να πουλήσουν και να ξαναπάς μετά από λίγο καιρό για φάρμακα ή για νέα.

Link to comment
Share on other sites

Νεες μετρησεις σημερινες...

pH --- 7.6 me 8

ΚΗ --- 6

GH --- megalytero apo 16

NO2 --- 0

NO3 ---25

Το κοχυλι μου φιλε που ρωτισες δεν ειναι αληθινο...

Μεχρι τωρα εχω μεσα στο ενυδρειο μου 5 γκαπεις και 2 μολλεις...

Τι λετε τωρα καλυτερες ειναι???

Link to comment
Share on other sites

Πιο φυσιολογικες φαινονται.

Μη αφηνεις (με τακτικες ποσοστιαιες αλλαγες νερου) τα ΝΟ3 να ανεβαινουν πανω απο 10-15ppm για ν αποφυγεις τη δημιουργια αλγης (αν και για τα ψαρια μεχρι το 25ppm ειναι ασφαλες) .

Δεν εχεις μετρηση αμμωνιας (NH3) για σιγουρια.

Αυτη γινεται με υγρο τεστ και πρεπει να ειναι μηδεν, οπως και τα ΝΟ2.

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Στην θεση σου θα κρατουσα guppy 6-8 ατομα. Ειναι αρκετα ανθεκτικα χωρις τεραστιες απαιτησεις και πολυ ομορφα και ενεργητικα.Μονο προσοχη στις πολλες γεννες :bowdown::bowdown:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...