Jump to content

Νέο ενυδρείο με αφρικάνες mbuna


Recommended Posts

Αφού λοιπόν δεν αγόραζε κανείς το παλιό μου ενυδρείο 140 καθαρών λίτρων, είπα κι εγώ να μην το αφήσω να κάθεται σε αχρηστία. Του έβαλα ένα 2217, μερικές πετρούλες που μου δωσαν κάποιο καλοί φίλοι :) , 5 labido yellow και 5 demasoni, και το ξανάκανα ενυδρείο.

Τα ψαράκια είναι ακόμα σχετικά μικρά και δεν πολυβγαίνουν αλλά που θα πάει, θα μεγαλώσουν....

Ορίστε και μια φωτό από το ενυδρείο μου

post-190-1147267031_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Γιαννάκη αρχίσαμε να βάζουμε αλατάκι στην ζωή μας .... :)

Μια χαρά το κόβω για θαλασσινό ... :lol::D

Link to comment
Share on other sites

ΜΠΡΑΒΟ Γιαννη!! :lol:

Του χρονου σε κοβω για reefaki!! :):D

Link to comment
Share on other sites

ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΟ Γιάννη :lol:

Διακρίνω την κουζίνα από πίσω :) άντε από το ενυδρείο κατευθείαν στο τηγάνι :D

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλά έκανες Γιάννη.

Και μην ξεχνάς,...πάντα υπάρχει χώρος για ένα reef!

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη πολύ καλή κίνηση ...

Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο με όλο το setup του ενυδρείου σου ( τόσο τα ψάρια όσο και το aquascaping).

Άλλωστε ποτέ δεν έκρυψα ότι τα demasoni είναι απλά "τέλεια" ...

Όσο για όλους εσάς κύριοι που φυσικά θαυμάσατε αλλά και ζηλέψατε (γιατί να το κρύβουμε !!!) έχω απλά να σας πω ένα πράγμα και αν θέλετε να βεβαιωθείτε ρωτήστε και το γιατρό σας

Το πολύ αλάτι δεν κάνει καλό στην υγεία - αντίθετα το λίγο αλάτι είναι και χρήσιμο αλλά και απαραίτητο.

Αντί λοιπόν να παροτρύνετε το Γιάννη να ασχοληθεί με reefakia το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε το παράδειγμά του.

Η ταπεινή γνώμη ενός african cichlids μονδεράτορα

Εάν κάποιος έχει αντίθετη γνώμη μην κάνει τον κόπο να την γράψει γιατί θα με βάλει στο κόπο να την διαγράψω :)

Όσοι συμφωνείτε μαζί μου εκφραστείτε ελεύθερα, δημοκρατία έχουμε :D

Link to comment
Share on other sites

Καλορίζικο Γιάννη!!!!

Είναι πολύ όμορφο το set up και οι πέτρες που έχεις βάλει :D

Αντε και σε λίγο καιρό με μωράκια!!! :)

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο ρε Γιάννη.Κούκλα το ενυδρείο.....

μακριά από τα αλάτια και άσε τους reefάδες να λένε...

Link to comment
Share on other sites

Καλορίζικο το ενυδρείο Γιάννη!

Απλώς επίτρεψέ μου να κάνω μερικές παρατηρήσεις που μου "τράβηξαν" το μάτι.

Το ceratophylum είναι πραγματικά ένα φυτό που δεν χρειάζεται σε ένα τέτοιο ενυδρείο. Οι λόγοι είναι ότι πρώτον ''τρώει'' την άλγη που τα demasoni λατρεύουν και δεύτερον ότι το ίδιο θα αποτελέσει σύντομα γεύμα για τα ίδια τα ψαράκια σου, σε αντίθεση με τις βαλισνέριες που λογικά δεν θα έχουν τέτοιο πρόβλημα. Οπότε το ίδιο το "σύστημα" θα το εξοντώσει αν δεν το βγάλεις εσύ νωρίτερα.

Στις αφρικάνικες κιχλίδες αρέσει πάρα πολύ η άμμος, μιας και άμμο έχει και ο βυθός του φυσικού περιβάλλοντος όπου ζουν. Επίσης, υπάρχουν αναφορές ότι το ψιλόκοκκο χαλίκι προξενεί σύγχηση σε αυτά τα mouthbrooding ψάρια μιας και η θυληκιά ενδέχεται κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος μαζί με τα αυγά να καταπιει και κάποιο χαλικάκι, ή ακόμα και να μην μπορέσει να εντοπίσει κάποιο αυγό. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι τα mbuna χρησιμοποιούν την άμμο ακόμα και για να καθαρίσουν το στόμα τους.

Επίσης, οι κιχλίδες της ρηξιγενούς κοιλάδας της Ανατολικής Αφρικής ζουν σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν τα σκούρα χρώματα, βέβαια, οι πέτρες σου θα καλυφθούν εν καιρώ από άλγη αλλά μέχρι τότε είναι λογικό τα ψαράκια να αισθάνονται κάποιου βαθμού στρες. Μπορεί να ακουστώ επαναλβανόμενος αλλά αν θέλεις να δεις τα ψαράκια σου να συμπεριφέρονται όσο το δυνατόν πιο πολύ με τον τρόπο που συμπεριφέρονται στο φυσικό τους περιβάλλον και το χρώμα τους τόσο ενυπωσιακό όσο ποτέ, καλό θα ήταν να γεμίσεις το ενυδρείο με πέτρες μέχρι την επιφάνειά του, αφού τα ψαράκια που φιλοξενείς είναι όλα βραχόψαρα και δεν προτιμούν τα ανοιχτά νερά μιας και εκεί αισθάνονται ευάλωτα από τους εναέριους (πουλιά) και υποβρύχιους (haps κτλ) θηρευτές που μπορεί μεν να μην υπάρχουν στο σπίτι σου αλλά από την άλλη τα ψαράκια δεν το ξέρουν! Οι δύο σωροί από πέτρες λοιπόν είναι ίδανικοί για ένα tanganyika ή tropheus τανκ αλλά όχι ότι καλύτερο για mbuna.

Ίσως θα ήταν καλύτερα να βγάλεις ένα ή δύο labido και να προσθέσεις μερικά ακόμα demasoni μιας και τα συγκεκριμένα ψαράκια είναι πολύ άγρια οπότε όσο περισσότερα τόσο καλύτερα (κάτι ξέρει ο ad konings που στο σπίτι του έχει ένα 1000άρι species tank με περισσότερα από 100 demasoni μέσα).

Τέλος ένα διαμερές ενυδρείο, όπως το δικό σου, δεν είναι ό,τι καλύτερο για mbuna αφού όπως είπαμε τα συγκεκριμένα ψαράκια είναι βραχόψαρα και αρέσκονται σε γεμάτα πέτρες aquascaping. Οπότε αν έκλεινες τη μία πλευρά τα ψαράκια θα αισθάνονταν πολύ πιο άνετα.

Αυτές είναι απλώς μερικές σκέψεις-προτάσεις για να χαρείς πρώτα απ' όλους εσύ τα καταπληκτικά ψαράκια που επέλεξες!

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με τις παρατηρήσεις του Αντώνη στο ενυδρείο του Γιάννη ...

- το κερατόφυλλο πιστεύω ότι προσφέρει στο όλο σύστημα. Όσο μεγαλώνουν τα ψάρια και κατ΄επέκταση αυξάνεται και η φόρτιση του ενυδρείου, θα βοηθήσει σίγουρα στη μείωση των νιτρικών. Επειδή ο ρυθμός ανάπτυξή του θα είναι πολύ γρήγορος πιστεύω ότι πολύ δύσκολα θα εξαλειφτεί από το σύστημα, εκτός βέβαια αν τα ψάρια μένουν νηστικά και το βλέπουν σαν κύρια πηγή τροφής. Στα δικά μου ενυδρεία συχνά αναγκάζομαι να το αραιώσω γιατί γεμίζει όλη την επιφάνεια του ενυδρείου.

- σχετικά με την άμμο θα συμφωνήσω ότι είναι το καλύτερο για τα mbuna (και γενικότερα για όλα τα Μαλάουι & Τανγκανίκα) ενυδρεία. Το ψιλόκοκκο χαλίκι είναι η αμέσως καλύτερη επιλογή αν δε χρησιμοποιήσει κάποιος άμμο.

- το χρώμα στις πέτρες δε θα με απασχολούσε ιδιαίτερα αφού πολύ γρήγορα θα σκουρύνουν. Άλλωστε οι μουνστόουν έχουν πάρα πολλές τρύπες όπου επειδή το φως που φτάνει στο εσωτερικό τους είναι πολύ μειωμένο υπάρχουν οι σκοτεινές φωλιές - τούνελ όπου τα mbuna θα βρουν σιγουριά και ασφάλεια.

Πάντως έχει δίκιο ο Αντώνης που προτείνει σκουρόχρωμα πετρώματα και να συμπληρώσω και σκουρόχρωμη άμμο.

- σχετικά με το ότι οι πέτρες θα ήταν καλύτερο να έφταναν μέχρι την επιφάνεια με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Όπως επίσης και το ότι ένα ενυδρείο που είναι από όλες του τις πλευρές "ακάλυπτο" δεν είναι ότι καλύτερο για ένα mbuna ενυδρείο δε χωράει καμία αμφισβήτηση.

Εδώ όμως, επειδή είμαι γνώστης κάποιων επιπλέον παραμέτρων θα πω απλά ότι Istella's other half (hi Hellen :) ) δε θα ήθελε να περιοριστεί άλλο η ορατότητα από το κίτσεν προς το λιβινκ ρουμ οπότε όπως καταλαβαίνεται κύριοι ... αμοιβαίες υποχωρήσεις !!!

Έγινε επεξεργασία - iliovas
Link to comment
Share on other sites

Δεκτές και κατανοητές οι παρατηρήσεις, αλλά με πρόλαβε και με κάλυψε ο Βασίλης :)

Link to comment
Share on other sites

Θα κοιτάξω να πάρω κι άλλες πέτρες ώστε να πυκνώσω λίγο την κατασκευή από πέτρες, όπως επίσης αν βρω θα βάλω και σκουρόχρωμη άμμο...

Επειδή όμως ποτέ δεν είχα ασχοληθεί με ενυδρείο χωρίς φυτά θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την άλγη. Αυτή τη στιγμή το ενυδρείο είναι 130λτ καθαρά και του έχω μια λάμπα 20 W daylight στα 6500K. Παρατηρώ ότι οι πέτρες και το τζάμια κάτω από τη λάμπα έχουν αρχίσει να πιάνουν καφέ άλγη. Είναι καλό αυτό? Θα έπρεπε να συμβαίνει??? Από το φυτεμένο που έχω γνωρίζω ότι δεν είναι ιδιαίτερα καλό να έχεις άλγη... Εδώ όμως? Μήπως ο φωτισμός είναι λίγος?

Για διαφωτίστε με...

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη πράγματι θέλεις άλγη στο ενυδρείο σου αλλά όχι καφέ.Τα Mbuna τρώνε την άλγη, και τους αρέσει ο δυνατός φωτισμός. Επίσης ο δυνατός φωτισμός βοηθά την πράσινη άλγη στο να αναπτυχθεί. Έτσι, αφού βγάλεις το αλγοφάγο ceratophylum και αφού αυξήσεις λίγο τη φωτοπερίοδο (πόσες ώρες έχεις φως τώρα? αν ειναι 12 ώρες μην τις αυξήσεις, άυξησε τον φωτισμό) και ίσως και την κίνηση του νερού σου, αυξάνεις τις πιθανότητες να σου δημιουργηθεί μπόλικη πράσινη άλγη που θα εκτιμήσουν δεόντως τα demasoni σου και εν μέρει και τα labido σου.

Σχετικά με τις απαντήσεις του iliovas.

- Το ceratophylum είναι ένα εντελώς ακατάλληλο φυτό για mbuna ενυδρείο διότι:

1. Τρώει την άλγη, που τα mbuna τη λατρεύουν ως τροφή.

2. Αν αποτελέσει το ίδιο τροφή για τα mbuna δεν μπορούμε να ξέρουμε τι πιθανές επιπλοκές θα έχει στο ίδιο το ψάρι (μιας και το συγκεκριμένο φυτό δεν βρίσκεται στη λίμνη malawi και προσωπικά δεν γνωρίζω κάποιον που να το έχει χρησιμοποιήσει ως τροφή).

3. Όταν θα μεγαλώσει θα καλύψει την επιφάνεια του ενυδρείου, όπως συμβαίνει στα ενυδρεία σου iliovas, με αποτέλεσμα να στερήσει φως από την άλγη και τα ίδια τα mbuna τα οποία θέλουν το φως.

4. Ένα mbuna σε ένα ενυδρείο γεμάτο πράσινη άλγη δεν πρόκειται ποτέ να αισθανθεί νηστικό. Γι αυτό εξάλλου τρώνε συνέχεια, οι ελάχιστες θερμίδες που περιέχουν τα χορταράκια που τρώνε δεν τους επιτρέπουν διαλείμματα. Έτσι, ένα mbuna το οποίο έχει ήδη φάει θα συνεχίσει να αναζητά τροφή μιας και δεν θα γνωρίζει την θρεπτική αξία των τροφών που του δίνουμε. Οπότε αν δε βρει άλγη θα φάει ceratophylum. Και πιο πριν να έχουμε φροντίσει εμείς να το μπουκώσουμε με την ιδιαίτερα υψηλή σε θερμίδες τροφή εμπορίου το θέτουμε σε κίνδυνο να πάθει ακόμα και bloat. Οπότε το ζητούμενο είναι να έχουμε σχεδόν νηστικά mbuna σε ένα ενυδρείο γεμάτο πράσινη άλγη. Βέβαια μην ξεχνάμε και τα labidochromis που έχει στο ενυδρείο του ο Γιάννης και είναι παμφάγα.

- Γιατί να μην επιλέξουμε το καλύτερο? την άμμο δηλαδή? Με την οποία θα δούμε και τα ψαράκια μας πολύ πιο χαρούμενα.

- Το θέμα δεν είναι οι πέτρες να σκουρήνουν αλλά να πρασινίσουν. Γι αυτό και το ceratoplylum δεν μας κάνει. Αφού όπως είπαμε θα "φάει" την άλγη και δεύτερον θα καλύψει την επιφάνεια του νερού στερώντας φως από το σύστημα.

- Όι πέτρες θα μπορούσαν να γίνουν σωρός μέχρι την επιφάνεια χωρίς να αποτελέσουν έναν εναίο ύφαλο και έτσι να επιτρέψουν στο συγκεκριμένο ενυδρείο να παραμείνει διαμερές.

Έγινε επεξεργασία - Antonis
Link to comment
Share on other sites

Nα σας ρωτήσω τώρα κάτι για τον φωτισμό γιατί μπερδεύτηκα....

Κατάλαβα ότι καλό είναι να έχεις πράσινη και όχι καφέ άλγη... Τα mbuna τελικά όμως χρειάζονται πολύ φωτισμό ή λίγο? Σίγουρα η πράσινη για να αναπτυχθεί χρειάζεται φως! Ερώτηση λοιπόν προς όλους εσάς του mbunaδες... πόσα Watt/lt θα μπορούσαμε να πούμε ότι χρειάζεται ένα βιοτοπικό ενυδρείο για mbuna?

Σχετικά με το κερατόφυλλο: έχω παρατηρήσει ότι κανένα από τα ψάρια δεν τσιμπάει καθόλου από το κερατόφυλλο. Αντιθέτως η limna minor Που υπήρχε στην επιφάνεια εξαφανίστηκε σε χρόνο dt! Ίσως ο καλύτερος τρόπος θα ήταν ένα sump όπου εκεί να υπάρχει κερατόφυλλο και όχι μέσα στο ενυδρείο.

Μέσα στη βδομάδα θα γίνουν και οι απαραίτητες αλλαγές στο ενυδρείο, ώστε να καλυτερεύσει ο χώρος διαμονής των ψαριών! Αναμένετε φωτό!

Link to comment
Share on other sites

Τα mbuna δεν έχουν ουσιαστικό πρόβλημα με κανένα είδος φωτισμού. Απλώς, αν κοιτάξουμε το περιβάλλον όπου ζουν θα διαπιστώσουμε ότι το φως που δέχονται στο φυσικό τους περιβάλλον είναι πραγματικά πολύ. Γι' αυτό εξάλλου και τα χρώματά τους δείχνουν πολύ πιο όμορφα στο δυνατό φως.

Δεν μου αρέσουν οι τυποποιημένες απαντήσεις τύπου watt/lt μιας και το κάθε σύστημα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Γι αυτό θα σου πρότεινα Γιάννη να πειραματιστείς μέχρι το φως που θα δέχεται το ενυδρείο σου να είναι ικανό για τη δημιουργία πράσινης άλγης. Με άλλα λόγια, χρησιμοποίησε σαν κριτήριο για τον φωτισμό του mbuna ενυδρείου σου την άλγη.

Το ότι το ceratophylum είναι για την ώρα ανέπαφο δε μας λέει κάτι. Μπορεί να του επιτεθούν ανά πάσα στιγμή ακόμα και σε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα από σήμερα. Αλλά όπως είπαμε το να φαγωθεί δεν είναι το μόνο πρόβλημα που ενδέχεται να προκύψει με το να συνεχίσει να βρίσκεται στο ενυδρείο σου. Προσωπικά δε βλέπω τι το καλό θα είχε η τοποθέτηση του φυτού μέσα σε ένα sump. Μπορεί να είναι αρκετά ανθεκτικό για να αντέξει το χαμηλό έως ανύπαρκτο φωτισμό μέσα σε ένα sump αλλά από εκεί και πέρα τι?

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να είναι αρκετά ανθεκτικό για να αντέξει το χαμηλό έως ανύπαρκτο φωτισμό μέσα σε ένα sump αλλά από εκεί και πέρα τι?

23192[/snapback]

To να μπορείς να ελέγχεις και να κρατάς τα NO3 σε επιθυμητά επίπεδα.

Εννοείται ότι κάνω αλλαγές νερού κάθε εβδομάδα περίπου 30-40%. Αλλά σε ένα ενυδρείο χωρίς φυτά τα νιτρικά μπορεί να ξεφύγουν ακόμα και με αλλαγές νερού. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσει κανείς κάποιο χημικό υλικό απονιτροποίησης στο φίλτρο ή να έχει τελικά κάποιο φυσικό τρόπο όπως το κερατόφυλλο? Υπάρχει κάποιο άλλο φυτό που να μην το τρώνε τα mbuna και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ενυδρείο, το οποίο είναι από το φυσικό περιβάλλον τους, κι αν ναι ποιο?

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη πολύ δικαιολογημένος ο προβληματισμός σου μετά τις τελευταίες απόψεις που γράφτηκαν για τα mbuna ενυδρεία.

Σκόπιμα καθυστέρησα να απαντήσω για να ακουστούν όσο το δυνατόν περισσότερες απόψεις και από άλλους χομπίστες ...

Παραθέτω λοιπόν την προσωπική μου άποψη για όλα τα παραπάνω.

Σε ένα mbuna ενυδρείο ο φωτισμός δε θα πρέπει να είναι δυνατός. Τα ψάρια είναι "πετρόψαρα" που τους αρέσει να έχουν χώρους σκοτεινούς να κρύβονται για να νοιώθουν σιγουριά. Εάν λοιπόν χρησιμοποιήσουμε έντονο φωτισμό, στον περιορισμένο χώρο του ενυδρείου, όπως στα φυτεμένα ενυδρεία, με στόχο την ανάπτυξη της πράσινης άλγης σίγουρα δεν τους αφήνουμε και τόσα πολλά σκοτεινά σημεία για να κρυφτούν.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω θεωρώ το κερατόφυλλο χρήσιμο αφού απομακρύνει πολλά νιτρικά από το ενυδρείο ...

Συνήθως τα mbuna δεν το πειράζουν αλλά κι αν ακόμα αποφασίσουν κάποια στιγμή να το δοκιμάσουν δεν διατρέχουν κίνδυνο αφού πρόκειτε για φυτό. Το ότι δε βρίσκεται στη λίμνη Μαλάουι δε νομίζω ότι αποτελεί κανένα κίνδυνο, όπως και οι φυτικής προέλευσης τροφές του εμπορίου που ταίζουμε τα mbuna δε βρίσκονται στη λίμνη.

Και το limna minor που αναφέρεις Γιάννη δεν υπάρχει στη λίμνη αλλά το θεωρώ πολύ καλή τροφή για τα mbuna (και μάλιστα με πάρα πολλές πρωτείνες)

Όλα τα παραπάνω αποτελούν την προσωπική μου άποψη- φιλοσοφία για ένα mbuna ενυδρείο ύστερα από κάποια χρόνια ενασχόλησης με αυτά τα ψάρια.

Τέλος για κάποιον που θα ήθελε να προχωρήσει στη δημιουργία (και συνεχή παραγωγή της πράσινης άλγης) υπάρχουν πολλοί παράμετροι που θα μπορούσε να "πειράξει" ... φωτισμός - CO2 - λιπάσματα (σε καμία περίπτωση φυσικά υπόστρωμα) και άλλα σχετικά τερτίπια των "κηπουρών".

Link to comment
Share on other sites

Ένα ceratophylum μέσα σε sump το οποίο να χρησιμοποιείται ως φίλτρο, προσωπικά πάντα, δε μου φαίνεται και η καλύτερη ιδέα αφού αν δε μαραθεί θα αρχίσει να μεγαλώνει σε μεγάλες ποσότητες με αποτέλεσμα να αποτελέσει στο τέλος μπελά. Ένα sump είναι σίγουρα ικανό να κρατήσει το σύστημα ιδιαίτερα αποτελεσματικά χωρίς να γίνει ''φυτεμένο''. Από εκεί και πέρα ο πειραματισμός είναι πάντα ευπρόσδεκτος εφόσον δεν πρόκεται να βλάψει τις ζωές των ψαριών μέσα στο ενυδρείο.

Τα mbuna δεν είναι predatory fish που εκμεταλεύονται το περιβάλλον για καμουφλάζ. Με άλλα λόγια δεν ζουν μέσα στις σπηλιές, απλώς κρύβονται εκεί όταν δουν επερχόμενο κίνδυνο ή όταν έχουν το στόμα τους γεμάτο με μικρά. Αρκεί να κοιτάξει κάποιος τις φωτογραφίες της λίμνης για να τα δει να κολυμπούν όχι μακριά από το βράχο αλλά σίγουρα θαρετά και σε μεγάλες ποσότητες. Επίσης, τα βάθη στα οποία ζουν δεν είναι μεγάλα με αποτέλεσμα το φως που εισέρχεται εκεί να είναι πολύ. Για πιο λόγο ένα πορτοκαλί (Μ. estherae) ή ένα κίτρινο ψάρι (Labidochromis sp. yellow) να θέλει να βρίσκεται στο σκοτάδι? Το ότι τα βλέπουμε στο ενυδρείο να προτιμούν τους σκοτεινούς χώρους έχει να κάνει με το στρες στα οποία έχουν υποβληθεί (μπορεί να θεωρούν την κάθε κίνηση μας κοντά στο ενυδρείο κίνηση ενός μεγάλου pedator που θέλει να τα κάνει μία χαψιά, ιδιαίτερα όταν είναι νεοεισαχθέντα στο σύστημα) όπως και με την ιεραρχία που έχει αναπτυχθεί στον πολύ μικρό χώρο ενός ενυδρείου. Αλλά κανείς δε μίλησε για πολύ φως. Απλώς για φως αρκετό να παράγει πράσινη άλγη που τα mbuna χρησιμοποιούν ως τροφή.

Σχετικά με το ceratophylum ως τροφή, βεβαίως και δεν μπορεί να είναι σίγουρος κανείς μέχρι να το δοκιμάσει στα ψάρια, και πολύ σωστά χρησιμοποίησες το ρήμα ''νομίζω'' iliovas. Αλλά από τη στιγμή που έχει κανείς τόσες πηγές τροφής διαθέσιμες για τα ψάρια του δεν βλέπω το λόγο για ένα τέτοιο είδος πειραματισμού.

Η πράσινη άλγη δεν είναι πάντα ''εύκολη'' αλλά δεν πιστεύω ότι πρέπει κάποιος να έιναι κηπουρός (CO2, λιπάσματα) για να την πετύχει.

Αυτά, για να δούμε όμως τι προτείνουν και οι άλλοι κάτοχοι mbuna του forum...

Έγινε επεξεργασία - Antonis
Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με το κερατόφυλλο Αντώνη χωρίς να είμαι διατροφολόγος και να έχω κάνει ειδικές αναλύσεις συνεχίζω να νομίζω ότι δεν δημιουργεί πρόβλημα στη διατροφή των mbuna (όποτε και αν γίνεται τροφή) αφού βρίσκεται στα ενυδρεία μου περίπου μια δεκαετία χωρίς προβλήματα.

Άλλωστε για καμία τροφή του εμπορίου δε θα μπορούσα να βάλω το χέρι μου στη φωτιά όταν γνωρίζω ότι υπάρχει το κέρδος στο βωμό του οποίου μπορούν να θυσιαστούν πολλά.

Τέλος τι θα μπορούσε να πει κανείς για τις "σπιτικές" τροφές που συχνά χομπίστες δίνουν στα ψάρια τους (αγγούρι-μαρούλι-σπανάκι-αρακά ...)

Και δεν ξέρω τελικά τι από τις τόσες πηγές τροφής διαθέσιμες για τα ψάρια (όπως γράφεις Αντώνη) υπάρχει πραγματικά στη λίμνη και είναι σίγουρα ακίνδυνο αλλά και ενδεδειγμένο να ταίζουμε.

Ένα mbuna ενυδρείο είναι πολύ καλά στημένο για μένα όταν όλα τα ψάρια μπορούν να εξαφανιστούν από κοινή θέα όταν χρειαστεί, όταν αυτά το θελήσουν. Να βρίσκεσαι δηλ. μπροστά στο ενυδρείο και να βλέπεις μόνο πέτρες. Ειδικά μάλιστα όταν μιλάμε για ενυδρεία όπου οι αναλογίες αρσενικών/θηλυκών είναι 1/3 ή 1/5 για παράδειγμα και τα ζευγαρώματα και τα μπουκώματα είναι μια μόνιμη κατάσταση τότε θα πρέπει να έχεις προβλέψει για όλα.

Στα videos που βλέπουμε όλοι από τη λίμνη δε βρίσκουμε μπουκωμένα θηλυκά ή "αδύνατα" αρσενικά να κολυμπούν με σιγουριά και θαρρετά δίπλα στους βράχους. Άλλωστε αν παρατηρήσει κανείς θα δει πάρα πολλά φαγωμένα πτερύγια και ουρές όπως και πολλά σημάδια από μάχες στο σώμα αυτών των ψαριών που ζουν στη φύση.

Στο ενυδρείο μας όμως δεν υπάρχουν περιθώρια για πολλά λάθη γιατί λόγω του περιορισμένου χώρου ο θάνατος για τον πιο ευάλωτο είναι σχεδόν σίγουρος.

Πιστεύω τελικά ότι δεν μπορούμε να αντιγράψουμε πλήρως τη φύση σε μια γυάλα μερικών λίτρων (ας είναι και μερικών τόνων) αλλά θα πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα. Η δική μου φιλοσοφία πάνω σε αυτό είναι να δημιουργήσω ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο ΑΣΦΑΛΕΣ για τους κατοίκους του. Στη συνέχεια να τους δώσω τις προυποθέσεις για αναπαραγωγή χωρίς όμως να βάζω σε κίνδυνο τη ζωή των "αδυνάτων".

Έχω την εντύπωση ότι διεξάγεται ένα πολύ καλός διάλογος που έχει να προσφέρει πολλά σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με αυτά τα ψάρια. Εκτός όμως από τη δυναμική παρουσία του Αντώνη που έχει ανεβάσει το επίπεδο στο συγκεκριμένο θέμα θα ήθελα πραγματικά να ακουστούν οι γνώμες και οι απόψεις και των υπολοίπων. Γνωρίζω πολλούς που ασχολούνται με αυτά τα ψάρια, είναι μέλη του forum, μπαίνουν και διαβάζουν αλλά θα πρέπει να αρχίσουν και να γράφουν. Είναι κάτι που τους ενδιαφέρει αλλά και μας ενδιαφέρει.

Διαφορετικά θα μπορούσαμε να μιλάμε στο τηλέφωνο οι 2-3 ενδιαφερόμενοι και να προχωράει η συζήτηση πολύ πιο γρήγορα και ακούραστα :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Iliovas σχετικά με το ceratophylum νομίζω πως το εξαντλήσαμε το θέμα. Από εδώ και πέρα είναι στην ελευθερία του καθενός να κρίνει από τα γραφόμενα και να δράσει αναλόγως. Σχετικά με τις τροφές συμφωνώ σε όσα γράφεις αλλά υπάρχουν τροφές που είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικές και ασφαλείς. Αρκεί να τις ψάξει κάποιος ρωτώντας τους σωστούς ανθρώπους και, βέβαια, να τις χρησιμοποιήσει σωστά. Δε λέω ότι είναι εύκολο να βρει κανείς τι είναι το καλύτερο για τα ψάρια του αλλά δεν είναι και τόσο δύσκολο στην τελική. Δε θα επιθυμούσα να προτείνω brands για να μην κάνω διαφήμιση. Όσοι ενδιαφέρονται να μη διστάσουν να μου στείλουν ένα pm.

Οι φωτογραφίες που υπάρχουν στο βιβλίο της aqualog με όλα τα mbuna αλλά και oi φωτογραφίες του ad konings δε δείχνουν ψαράκια κολλημένα στο βράχο. Βρίσκονται μεν κοντά του αλλά έξω από τις τρύπες του σε μεγάλο αριθμό. Βεβαίως και αυτό δεν μπορεί να γίνει εύκολα στο ενυδρείο μας όπου τα άτομα είναι λιγότερα και η ανασφάλειά τους μεγαλύτερη, αλλά ένα φίσκα στο βράχο ενυδρείο, με στρόγγυλες, σκουρόχρωμες πέτρες και άμμο προτρέπει εν μέρει τη θαρετή συμπεριφορά, τουλάχιστον απ' ότι έχω δει εγώ προσωπικά. Συμφωνώ πάντως ότι τα πτερύγιά τους βρίσκονται σε πολλές των περιπτώσεων σε άθλια κατάσταση!

Η φύση κατά τη γνώμη μου μπορεί να αντιγραφεί σε ένα ενυδρείο. Ποτέ 100%, αλλά όσο μεγαλύτερο είναι το συγκεκριμένο ποσοστό τόσο πιο επιτυχημένο είναι το ενυδρείο. Γι' αυτό και παρουσιάζομαι τόσο δραστήριος στο συγκεκριμένο ποστ: Το ενυδρείο του Γιάννη κατά τη γνώμη μου έχει αρκετά χαμηλό ποσοστό προσομοίωσης της φύσης της λίμνης Μαλάουι και όφειλα να αναφέρω τις παρατηρήσεις μου. Όχι ότι μόνο το ενυδρείο του Γιάννη παρουσιάζει ένα τέτοιο, σχετικά χαμηλό ποσοστό, αλλά σε πόσα posts να γράψεις τα ίδια?

Στη φύση οι ''αδύνατοι'' δεν επιβιώνουν. Αν αυτό συμβεί μέσα στο ενυδρείο μας δεν είναι υποχρεωτικά αποτυχία, χωρίς βέβαια να προκαλούμε οικειοθελώς μία τέτοια κατάσταση. Και πιστεύω θα συμφωνήσεις ότι όταν έχουμε να κάνουμε με κιχλίδες, δεν μπορούμε να τους επιβληθούμε σε καμία των περιπτώσεων. Ακόμα και μετά από χρόνια, θάνατοι από καβγάδες είναι πάντα πιθανοί.

Τέλος γράφεις ότι επιθυμείς κι εσύ ένα ενυδρείο στο οποίο οι κάτοικοί του θα βγαίνουν από τις κρυψώνες τους μόνο όταν το θέλουν. Στο ενυδρείο του Γιάννη αυτό δεν φαίνεται να είναι ό,τι το ευκολότερο μιας και οι πέτρες είναι λίγες (και ελπίζω όχι κοφτερές), το ενυδρείο διαμμερές, το πετραδάκι δε μπορεί να σκαφτεί το ίδιο εύκολα με την άμμο και όταν τα ψαράκια μεγαλώσουν θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία στο να μείνουν σε σημεία με σκοτάδι.

Παροτρύνω και εγώ με τη σειρά μου όσους έχουν κάποια άποψη να την παρουσιάσουν μιας και οι εξειδικευμένες και με δεδομένα συζητήσεις στα ελληνικά fora είναι κάτι που ουρλιάζει με την απουσία του. Είναι απογοητευτικό μία τόσο ευρεία συζήτηση για τα mbuna, η οποία κρατά πάνω από μία εβδομάδα, να περιορίζεται σε 2-3 άτομα σε ένα forum που παρουσιάζει πάνω από χίλια μέλη...

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα η ενασχόλησή μου με ψάρια της λίμνης Malawi είναι πολύ πρόσφατη και γι' αυτό το λόγο άνοιξα εξαρχής και αυτό το post ώστε να ακούσω τις γνώμες κάποιων πιο έμπειρων με αυτά τα ψάρια, και κρίνοντας αυτό που πιστεύω να αλλάξω στο ενυδρείο μου. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής μιλάμε μεταξύ μας, αλλά κι εγώ με τη σειρά μου προσκαλώ αυτούς που ασχολούνται με αυτά τα ψάρια να πάρουν μέρος στην κουβέντα μας και να μας πουν τις απόψεις τους.

Σίγουρα για τις τροφές του εμπορίου δεν μπορεί να βάλει κανείς το χέρι του στη φωτιά, όπως σίγουρα υπάρχουν και κάποιες που χαρακτηρίζονται πολύ καλές, αφού πρώτα έχουν δοκιμαστεί από χιλιάδες χομπίστες του είδους. Όσον αφορά τις "σπιτικές" τροφές που δίνουμε πολλές φορές στα ψάρια μας (μαρούλι κ.α.), είναι και αυτές αμφίβολου ποιότητες αφού οι περισσότεροι από εμάς δεν τις έχουμε καλλιεργήσει στον κήπο μας ώστε να ξέρουμε τι λιπάσματα έχουν χρησιμοποιηθεί.

Όσο αφορά τις κρυψώνες, σαφώς και πιστεύω ότι το να εξομοιώσεις τη φύση σε ένα κλειστό σύστημα όπως το ενυδρείο, είναι δύσκολο αφού για πολλούς από εμάς ενυδρεία "του τόνου" είναι δύσκολο να έχουμε. Έτσι προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο σωστό περιβάλλον για τα ψάρια μας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χώρο μπορούμε να διαθέσουμε. Ειδικά αν λάβουμε υπόψιν μας ότι αυτά τα ψάρια πρέπει να βρίσκονται σε μια αναλογία 1:4-5 (m:f) καθώς και το τελικό τους μέγεθος, τότε μπορούμε κάλιστα να καταλάβουμε όλοι ότι είναι αδύνατον να πούμε ότι φτιάχνουμε ένα ενυδρείο 30 λίτρων και να το γεμίσουμε με mbuna.

Διαβάζοντας και κρίνοντας τις απόψεις σας έκανα κάποιες αλλαγές στο ενυδρείο, πιστεύοντας ότι έγιναν για το καλύτερο των ψαριών. Δυστυχώς το ενυδρείο ήταν και θα παραμείνει διαμπερές λόγω τοποθεσίας. Έτσι αύξησα των αριθμό των βράχων και των κρυψώνων που υπήρχαν και αλλάχθηκε το χαλίκι σε αντίστοιχο 0.5 χιλιοστού (μοιάζει με άμμο θαλάσσης στο μέγεθος). Σαφώς η διαφορά στο χαλίκι ήταν καλύτερη, μιας και τα ψάρια άρχισαν να σκάβουν και να δημιουργούν το δικό τους χώρο με πολύ μεγαλύτερη άνεση απ' ότι στο προηγούμενο που ήταν περίπου 2-3 χιλ. Να αναφέρω ότι τα ψάρια μπορούν να κρυφτούν σε χρόνο dt αν και αρκετό από τον χρόνο που βρίσκομαι σπίτι και τα παρατηρώ, τον περνάνε κόβοντας βόλτες έξω από τους βράχους όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτό.

Παραθέτω για σύγκριση 2 φωτό από το ενυδρείο. Πως ήταν πριν και πως έγινε.

post-190-1148500016_thumb.jpg ........................... post-190-1148497787_thumb.jpg

Δεκτό κάθε σχόλιο :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο Γιάννη.

Μόνο που η 2η φώτο δεν παίζει !

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο Γιάννη.

Μόνο που η 2η φώτο δεν παίζει  !

23505[/snapback]

Απ' όσο βλέπω παίζει κανονικά και από το σπίτι μου και από ενός φίλου που την είδε :o Για τσέκαρε πάλι και πες αν είναι να το κοιτάξουν οι admin :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Απ' όσο βλέπω παίζει κανονικά και από το σπίτι μου και από ενός φίλου που την είδε :o Για τσέκαρε πάλι και πες αν είναι να το κοιτάξουν οι admin :thumbup:

23507[/snapback]

Εγώ βλέπω αυτό !

post-249-1148499568_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλύτερα Γιάννη! Αν και κατά τη γνώμη μου οι καλύτερες πέτρες για ένα mbuna ενυδρείο είναι από τη θάλασσα, ασβεστολιθικές, σκουρόχρομες και στρογγυλοποιημένες από τα κύμματα τοποθετημένες έτσι ώστε να χωρίζουν το ενυδρείο τουλάχιστον σε δύο μέρη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...