Jump to content

CO2 υγρο η αεριο?


Recommended Posts

Καλησπερα παιδια.

Πριν περιπου 2 μηνες εβαλα μια 5κιλη μπουκαλα CO2.Επειδη το ενυδρειο μου 2 μετρα μηκος εβαλα στο κεντρικο σωλινακι της μπουκαλας μια διακλαδοση ωστε να δινει αεριο στα 2 fluval που ειναι τοποθετημενα στις δυο ακρες του ενυδρειου.Η ροη που ειχα ηταν 1φουσκαλα/δευτ. στο καθε φυλτρο.

Μετα απο καμια βδομαδα εβαλα και ενα μπουκαλι DIY CO2 που τροφοδοτουσε μια ''σκαλα''το οποιο το ανανεονα καθε 2 βδομαδες.

Η μπουκαλα ανοιγει με ηλεκτροβανα 2 ωρες πριν αναψουν τα φωτα και κλεινει 2 ωρες πριν σβυσουν τα φωτα(13.00-23.00).

Το ΡΗ το πρωι ηταν συνηθως 7.1 και το βραδυ επεφτε μεχρι το 6.85(Οι μετρησεις γινονται με ΡΗμετρο ΗΑΝΝΑ).Να σημειοθει οτι το βραδυ λειτουργει η αεραντλια για 3 τεταρτα.

Αυτα σαν περιληψη για να δειτε τη παιζει με το ενυδρειο μου.

Στο προβλημα τωρα:

Χτες το πρωι επρεπε να φτιαξω καινουριο DIY CO2 αλλα επειδη επρεπε να φυγω το αφησα για το απογευμα το ΡΗ ηταν 7,15.Γυριζοντας το απογευμα σπιτι ειδα με εκπληξη το ΡΗ να μην εχει πεσει καθολου( η ηλεκτροβανα εδινε CO2 εδω και 5 ωρες).Δινω ενταση στη μπουκαλα 2φ/δευτ στο καθε φυλτρο και περιμενω να δω.Το ΡΗ δεν επεφτε με τιποτα.

Φτιαχνω μπουκαλι DIY CO2 και 2 ωρες μετα τη πρωτη φουσκαλα ΡΗ 6.9.

Συμπερενω μετα απο ολα αυτα οτι η μπουκαλα μονο CO2 δεν εχει μεσα.

θυμαμε οταν ειχα παρει τη μπουκαλα ο ανθρωπος με ειχε ρωτησει αν θελω CO2 υγρο η αεριο και του ειχα πει αεριο, μηπως αυτο ειναι το λαθος?

Το ενυδρειο ειναι πυκνοφυτεμενο και δεν αντιμετοπιζω προβληματα.

Τι λετε?

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ ΜΑΡΜΑ καλημέρα, η πτώση του ph εξαρτάται από το kh που έχεις στο ενυδρείο σου. Όσο υψηλότερο kh έχεις τόσο πιο δύσκολα πέφτει το ph με άμεση συνέπεια να πρέπει να αυξάνεις την ποσότητα CO2 που βάζεις. (προσοχή μόνο μη δηλητηριάσεις τα ψάρια!!!) Θεωρητικά το DIY είναι εντελώς άχρηστο σε ένα ενυδρείο τόσο μεγάλο όσο το δικό, ο τρόπος της διάχυσης με τα φίλτρα είναι ο πλέον συνηθισμένος αλλά δεν είμαι σίγουρος για την αποτελεσματικότητά του. Όσον αφορά στο υγρό ή αέριο CO2 (με επιφύλαξη αυτό) έχει να κάνει με την πίεση στη μπουκάλα. Όλα τα αέρια όταν συμπιέζονται πολύ υγροποιούνται, δε νομίζω ότι αλλάζει κάτι ιδιαίτερο. Εσύ ανησυχείς για τα φυτά ή γιατί δεν πέφτει το ph? Άσε που δε νομίζω ότι είναι θεμιτό για τα ψαράκια μας καθημερινή τέτοια μεταβολή στο ph.

Έγινε επεξεργασία - george hmmy
Link to comment
Share on other sites

Το ΚΗ του ενυδρειου μου ειναι σχεδον παντα 12.

Με τα φυτα δεν εχω κανενα προβλημα.

Αυτο που θελω να μαθω ειναι γιατι με το CO2 της μπουκαλας δε πεφτει το ΡΗ, και προσθετοντας DIY CO2 το ΡΗ αρχιζει και πεφτει.

Κατι συμβενει με το αεριο της μπουκαλας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...