Jump to content

Ποιός θα με ξεστραβωσει ??


ASIMOS_

Recommended Posts

Παραθέτω τις φωτογραφίες και παρακαλώ όποιος μπορεί να μου πει τι ακριβώς ψάρια έχω στην κατοχή μου και όποιες άλλες πληροφορίες μπορεί να δώσει.

***Λόγω ελλείψεως photoshop δεν μπόρεσα να τις μικρύνω & τις έχω ανεβασμένες στο site για να μην επιβαρύνω το φορουμ αν μπορεί σε αυτό ας βοηθήσει κάποιος moderator.

Σημειώνω (για το ιστορικό) πως μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια εγκατάστασης ψαριών λογω ασυμβατότητας επεστρεψα τα ψάρια στο pet shop και κράτησα μονο τα δυο pseudotropheus (μαλλον zebra).

Συμπλήρωσα με άλλα 3 που όπως μου είπαν ήταν 2 θηλυκά και ένα αρσενικό..

Τα πήρα άμεσα γιατί εδω ότι δεις βιτρίνα φεύγει σε 2 μέρες και δεν είχα χρόνο να απευθυνθώ στο φορουμ.

Επειδή όμως την πάτησα μια θεωρώ πως δεν είναι τίποτα να την πατήσω ξανά...

Ιδού λοιπον...

αυτός εδώ είναι ο αρσενικος που κράτησα πίσω και πάνω είναι η "θηλυκιά"(???) του άλλου είδους που θα δείτε παρακάτω..

Aυτή εδώ είναι το ταίρι του.....

Και εδω είναι τα απροσδιόρισταααα..

Λοιπόν... να ο 'ρσενικός (??)

και εδώ η θηλυκές (την μία την είδατε πιο πάνω..)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και εκ βάθους καρδίας...

(jpd πάλι εσυ θα το φάς το ζόρι υποθέτω...) :thumbup:

ΓΚΡΡΡΡ ΤΟ ΕΦΑΓΑ ΤΟ ΖΟΡΙ :o

Link to comment
Share on other sites

JDP είσαι τεραστίων διαστάσεων μοδεράτορας

:thumbup:

:o

Καμία άποψη ... για το θέμα μας ????

Link to comment
Share on other sites

Αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι εμένα μου μοιάζουν για Aulonocara jacobfreibergi θα συμφωνήσω για το ποια είναι αρσενικά και πια θηλυκά.

Link to comment
Share on other sites

Μα αυτό ακριβώς είναι το θέμα μας...

Δεν ξέρω τι είναι.... :thumbup:

και πολύ φοβάμαι πως και πάλι έπεσα έξω... και δεν το βλέπω το ενυδρείο να βλέπει χαϊρι...

Link to comment
Share on other sites

Ψάχνοντας (μισοξεστραβωμένος πλέον και ψάχνοντας για Aulonocara βρήκα πως μοιάζει περισσότερο με Aulonocara hansbaenschi .. εχω δίκιο μάστορά ???

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς φίλε asime δε σου έχω καλά νέα.

Το σκεπτικό της κουβέντας μας στο προηγούμενο θέμα που είχες ξεκινήσει ήταν ότι στο ενυδρείο των περίπου 100 λτ. που έχεις να κρατήσεις μόνο mbunas.

Στα ψάρια που βλέπω στις φωτογραφίες υπάρχουν haps (αυλονάκαρες) που δεν μπορούν να ζήσουν σε αυτά τα λίτρα.

Να ξέρεις επίσης ότι οι αυλονάκαρες είναι από τα πιο επιρρεπή είδη για crossbreeding για αυτό συνιστάται να μην κρατάμε περισσότερα από ένα διαφορετικά είδη ακόμα και σε μεγάλα ενυδρεία.

Έγινε επεξεργασία - iliovas
Link to comment
Share on other sites

Γιόχοχο γιόχοχο .....

Δεν ξαναστελνω πίσω ψάρια... προτιμώ να στήσω άλλο ένα ενυδρείο...

Με κούρασε η ασχετίλα των pet shops εδω χάμου.. δεν βρίσκεις άκρη απο πουθενά τελικά...

Ευχαρίστω για το ενδιαφέρον...

Υπάρχει καμια σύσταση για ποσα λιτρα ενυδρειο χρειάζομαι για τα 3 αυτά Aulocarna ??

Κάτι ακόμα... υπάρχει η πιθανότητα να αλλάξω τα aulocarna με ένα ζευγάρι firemouth...Να το κάνω ???

(Τις ζεμπρουλες μου όμως δεν τις αποχωρίζομαι με τίποτα...)

Έγινε επεξεργασία - ASIMOS_
Link to comment
Share on other sites

Τα ψάρια που αναφέρονται ως Aulonocara κατά τη γνώμη μου είναι υβρίδια. Δεν έχω ξαναδεί ένα τέτοιο Aulonocara. Πάρα πολλές μπάρες στο σώμα του, περίεργο σχήμα κεφαλιού και πολύ αφύσικος χρωματισμός.

Το mbuna σου (πάντα από ό,τι μπορεί να φανεί χρωματικά στις φωτογραφίες) φαίνεται πως είναι ένα (όχι και της καλύτερης γενιάς λόγω του πάλι μεγάλου αριθμού από μπάρες στα πλευρά του) αρσενικό Pseudotropheus Acei ''Msuli'' ή Maylandia mbenjii. Εσύ μπορείς να κρίνεις καλύτερα από κοντά μιας και βλέπεις το ψάρι με τα αληθινά του χρώματα και σε όλες του τις διαθέσεις (γιατί ως γνωστόν το χρώμα του ψαριού είναι ανάλογο της διάθεσής του). Επίσης στο συγκεκριμένο ψάρι με προβληματίζει η ύπαρξη του μαύρου στίγματος ακριβώς πίσω και λίγο κάτω από το μάτι... είναι κάτι που δεν συνηθίζεται σε mbenjii ή Acei αλλά από την άλλη τα χρώματα αυτά δε μου θυμίζουν κάποιο άλλο είδος.

Link to comment
Share on other sites

Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι όταν μιλάμε για υβρίδια όλα ''παίζονται''. Από το ψάρι να είναι ένα νέο ή πολύ σπάνιο είδος (πράγμα σχεδόν απίθανο για την ελληνική πραγματικότητα) μέχρι ένα πολύ κακό γενετικό strain(πράγμα σύνηθες στην ελληνική πραγματικότητα). Έτσι κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος μέχρι να δει το ψάρι από κοντά και να διασταυρώσει τα στοιχεία του με κάποιο ενημερωμένο reference book καθώς και να ανταλλάξει γνώμες με άλλους χομπίστες ή (καλύτερα) ιχθυολόγους.

Τα firemouth είναι μία εντελώς διαφορετική ιστορία από τις αφρικανικές κιχλίδες. Αν θέλεις να κρατήσεις και firemouth θα πρέπει να στήσεις ένα νέο ενυδρείο.

Για τα τρία ''aulonocara'' ένα ενυδρείο των 250-300 λίτρων θα ήταν μια χαρά χωρίς να αποκλείονται και (όχι πολύ) μικρότερα μεγέθη.

Link to comment
Share on other sites

Aντώνη σε ευχαριστώ για την απάντηση και για τον χρόνο που διέθεσες.

Αποφάσισα να το αφήσω να δω που θα πάει για καμια-δυο βδομάδες.

Προς το παρόν οι αρσενικοί έχουν αρχίσει τα μαστορέματα μέσα στο ενυδρείο καθαρίζοντας 2 σημεία (το ένα κάτω απο το φίλτρο) και αράζοντας την εκεί.

Ο Pseudotropheus έχει αρχίσει να κερδίζει πίσω το χρωματάκι του αφού προσαρμόζεται πλέον... περιμένω λοιπόν να πάρουν όλα τα πάνω τους και βλέπουμε στην πορεία....

Link to comment
Share on other sites

Τίποτα ASIMOS, απλώς θα ήθελα να σου πω ένα ακόμα "δυσάρεστο" που βλέπω ότι κανείς δεν το έχει αναφέρει. Τα mbuna δεν είναι οι ιδανικοί συγκάτοικοι για peacocks. Πιο συγκεκριμένα, τα πρώτα έχουν σαφώς πιο επιθετικό χαρακτήρα. Έτσι, η έντονη δράση και κίνησή τους μέσα στο ενυδρείο στρεσσάρουν τα Aulonocara. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι τα χαμηλότερα στην ιεραρχία των Aulonocara αρσενικά δέχονται ακόμα μεγαλύτερη πίεση από τα κυρίαρχα mbuna. Κάποιος μπορεί να διφωνήσει με τα παραπάνω αλλά ποιος μπορεί να διαφωνήσει με το ότι έχει παρατηρηθεί ότι τα peacocks που βρίσκονται στο ίδιο ενυδρείο με Mbuna μεγαλώνουν πιο αργά, δεν έχουν έντονα χρώματα, και πεθαίνουν πιο γρήγορα? Μπορεί να mbuna να ζουν δίπλα με τα peacocks στη λίμνη αλλά το καθένα βρίσκεται σε δικά του βάθη, τρέφεται με τη δική του τροφή (τα mbuna χορτοφάγα, τα peacocks σαρκοφάγα), έχει το δικό του ταπεραμέντο και τις δικές του συνήθειες. Έτσι, εγώ θα σου πρότεινα να κρατήσεις σε κάθε ενυδρείο μόνο ένα γένος. Με το να περιμένεις πως θα πάνε τα πράγματα μόνο κακά αποτελέσματα θα έχεις κατά τη γνώμη μου.

Link to comment
Share on other sites

Ωπ, μόλις είδα ότι σε άλλο posts σου ASIMOS το θέμα συγκατοίκησης Peacocks me Mbuna έχει ήδη αναφερθεί αλλά δεν πειράζει, καλό είναι να ξαναγράφονται μερικά πράγματα.

Link to comment
Share on other sites

:o Καλησπέρα φίλε ασιμε.οι γνώσεις μου δεν είναι πολλες,αλλα πιστεύω ότι κάπως μπορώ να βοηθησω.τα ψαράκια σου είναι πανεμορφα.η αγάπη σου για αυτά ,μεγάλη αλλά τα λίτρα σου πολύ λιγα.η ταπεινή μου γνώμη είναι να μην πάρεις άλλα και να μην τα αλλάξεις .απλά φτιάξε ένα ενυδρείο από 500λ και πάνω για να χαίρονται αυτά .και εσύ μαζί τους σου τα λέει αυτά ένας που την έχει πατήσει αγρεια.εχω χάσει φανταστικά ψάρια φίλε μου(η ταπεινή μου γνώμη ΠΟΛΛΑ ΛΙΤΡΑ ) :thumbup:
Link to comment
Share on other sites

Εύχαριστώ για τις απαντήσεις..

Τελικά βρέθηκε λύση...

Τα τρία aulocarna δόθηκαν σε ένα νέο φίλο για ενυδρείο 280 λιτρων και εγώ κράτησα τα 2 Pseudotropheus sp."ice blue".

Ο λόγος που βιάστηκα να τα δώσω ήταν περισσότερο το ότι ο αρσενικος aulocarna σταματούσε το "φλερτ" απο τα 2 Pseudotropheus με αποτέλεσμα η θηλυκιά να θέλει μιση ώρα να εμφανιστεί κάθε φορά που τους έκανε ντού ο άλλος.

Ένας ακόμη λόγος ήταν πως θα έλειπα το διήμερο, οπότε μπηκαν μπροστά οι αυτοματες ταϊστρες και τα άφησα να ηρεμήσουν γιατί αρκετά ταλαιπωρήθηκαν την τελευταία εβδομάδα...

Η μόνη σκέψη που έχω πλέον είναι αν θα προσθέσω άλλη μια θηλυκια ή θα τους αφήσω μόνα τους και ότι άκρη βγεί...

Link to comment
Share on other sites

Η  μόνη σκέψη που έχω πλέον είναι αν θα προσθέσω άλλη μια θηλυκια ή θα τους αφήσω μόνα τους και ότι άκρη βγεί...

25618[/snapback]

Μπορείς άνετα να προσθέσεις ένα ή ακόμα και δύο θηλυκά μιας και τα Mbuna αρέσκονται στο να σχηματίζουν χαρέμια. Ένα ή δύο ακομα θηλυκά, αλλά μόνο θηλυκά θα ήταν ό,τι πρέπει.

Έγινε επεξεργασία - Antonis
Link to comment
Share on other sites

Καθαρα εγκυκλοπαιδικά... τι επιπτωσεις θα εχω αν μπουν για παραδειγμα 2 ακομη θυληκες και ενας αρσενικος ??

Εχω μπανισει κατι ζεμπρακια και σκεφτομαι να τα χτυπησω...

Και κάτι ακόμα.. πλεκοστομο να βαλω ???

ΑΑΑΑΑ... και αυτο που μου εκανε εντυπωση... διπλασιαστηκε το μεγεθος τους σε 2 εβδομαδες (ειλικρινα) μηπως η ντόπα με το Dr. Bassleer's Biofish forte έκανε το θαυμα της ή είναι φυσιολογικο ??

Link to comment
Share on other sites

Αν μπουν δύο ακόμα θηλυκιές ο αρσενικός σου δεν πρόκειται να παίξει σοβαρό ξύλο μαζί τους, θα τις αφήνει σε γενικές γραμμές ήσυχες και, γιατί όχι, θα προσπαθήσει να ζευγαρώσει μαζί τους. Αν μπει ένας ακόμα αρσενικός θέτεις άμεσο ανταγωνισμό στο Alpha male σου (κυρίαρχο αρσενικό), έτσι θα έχεις μάχη μέχρι ο ισχυρότερος ή ο πιο αποφασισμένος να αποδείξει την υπεροχή του και να αφήσει τον ηττημένο με χρωματισμό πιο χλωμό από το δικό του, σε ένα μικρό μέρος του ενυδρείου ή απλώς να αποφασίσει ότι ο άλλος αρσενικός πρέπει να αποχωρήσει από το ένυδρείο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ακόμα και μέσα στην απόχη νεκρός. Πλεκόστομο να μη βάλεις το συγκεκριμένο ψάρι δεν έχει καμία σχέση με τα είδη για τα οποία μιλάμε, ζει σε άλλο περιβάλλον, σε διαφορετικά νερά, σε μέρη με θολό νερό γεμάτα ρίζες, λάσπη και χαμηλό φωτισμό. Επίσης η ιδιοσυγκρασία του σα ψάρι είναι τελείως διαφορετική. Αν θέλεις γατόψαρο βάλε κάποιο από το γένος Synodontis που θα τα πάει πολύ καλύτερα με τα ψάρια που έχεις μέσα στο ενυδρείο σου.

Τα Mbuna παίρνουν απότομα μποϊ μετά τους 7-8 μήνες της ηλικίας τους αλλά και η τροφή καθώς και οι πολλές αλλαγές νερού παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξή τους. Αν παρατήρησες ένα τέτοιο ξέσπασμα ανάπτυξης μπορεί να είναι συνισταμένη όλων των παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Χίλια ευχαριστώ......

Το Σ/Κ έγινα μάρτυρας μιας κατάστασης που με έκανε να ανατριχιάσω απο χαρά...

Άρχισαν το χορό (ουρά- κεφάλι) μετά έστησαν ένα καυγά τσιμπούσαν ο ένας τα πλευρά του άλλου εναλλάξ... και μετά δαγκωνόνταν στο στόμα και έμεναν για κανενα λεπτό να σύρονται απο δω και απο κει...

Υποθέτω πως όλα αυτά ήταν ζευγαρωμα ...????

Link to comment
Share on other sites

Όχι απαραίτητα ...

για την ακρίβεια αν τα ψάρια σου πιάνονται στόμα με στόμα για ολόκληρα λεπτά τότε μιλάμε για σκληρές μάχες κυριαρχίας (που δυστυχώς αρκετές φορές μπορούν να οδηγήσουν στο μοιραίο).

Είσαι σίγουρος ότι τα ψάρια που δαγκώνονται είναι του αντίθετου φύλου ?

Link to comment
Share on other sites

Thanx για την απάντηση ..

λοιπόν στην αρχή του post έχει τρεις φωτογραφιες...

Αυτό το ζευγάρι είναι...

Εεεεμ... για ζευγάρι μου το δωσανε.

Εκτός αυτού ο αρσενικός την κυνηγάει συνέχεια και της κλείνει το δρόμο "τρεμουλιάζοντας", διαβάζοντας ανακαλυψα πως αυτό είναι ένα είδος φλέρτ..

Διάβασα ακόμη πως μετά το ζευγάρωμα πέφτει μια μαχούλα για λόγους που δεν θυμάμαι...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...