Jump to content

Υδάτινος παράδεισος για... σπίτι!


Recommended Posts

Υδάτινος παράδεισος για... σπίτι!

Τεράστια, εξελιγμένα ενυδρεία φιλοξενούν τροπικά ψάρια, γαρίδες και κοράλλια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ pstefanis@dolnet.gr

«Συνολικά διαθέτω σήμερα είκοσι ενυδρεία, το μεγαλύτερο έχει επτά τόνους νερού. Εκεί μέσα κολυμπούν τα δυο τροπικά πακού μου, που ζυγίζουν δέκα κιλά το καθένα, συμβιώνουν με άλλους έξι γλείφτες και γατόψαρα, από δύο με τρία κιλά σε βάρος. Ολα τους έχουν βρει καταφύγιο γύρω από βράχους και τεχνητούς καταρράκτες, σε υποβρύχιο ντεκόρ δικής μου επινόησης».

Τρεις τοίχους έχτισε στο πατρικό του, για να δώσει επιπλέον χώρο στα ψάρια του. Επιστράτευσε γερανούς για να μεταφερθούν τα ειδικά πέντε εκατοστών πάχους κρύσταλλα της γυάλας, διαστάσεων 2,5Χ1,80Χ3 μέτρα, στο υπόγειο- πού να αντέξει όροφος τα επτά επιπλέον κυβικά! Κάτι παραπάνω από φανατικός λάτρης των ενυδρείων, ο 35χρονος μηχανολόγος μηχανικός κ. Νίκος Γράντας έγινε από απλός χομπίστας εξπέρ πλέον και συλλέκτης, στη Θεσσαλονίκη. «Είναι συνήθεια που δεν σ΄ αφήνει εύκολα να ξεφύγεις, έχεις καθημερινά την αγωνία σου για τα ψάρια σου, τα σκέφτεσαι συνεχώς, στήνεις και νέα σκηνικά γι΄ αυτά, αλλά γενικά όλη αυτή η απασχόληση σε γεμίζει, οπότε αξίζει», αναφέρει στα «ΝΕΑ». Το πρώτο μικρό ενυδρείο του, δώρο για το γραφείο του, το 2004, αποδείχθηκε απλώς η αρχή. «Ηταν μόνο η γυάλα κι ο εξοπλισμός της. Πήγα, λοιπόν, σ΄ ένα pet shop κι ό,τι μου άρεσε από ψαράκια, το αγόραζα. Γυρνούσα, ωστόσο, την επομένη στη δουλειά κι έβλεπα άλλα απ΄ αυτά ψόφια κι άλλα φαγωμένα μεταξύ τους. Απογοητευμένος, μπήκα στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Φίλων Ενυδρείου (http://www. aquarist.gr) κι άρχισα να ψάχνω τι δεν πήγαινε καλά. Επειτα και από διαδικτυακές συζητήσεις μου με άλλα μέλη του, σύντομα διαπίστωσα πως ό,τι είχα κάνει έπρεπε να το ξαναφτιάξω απ΄ την αρχή», θυμάται.

Δεν θέλει κόπο... Σήμερα και τι δεν έχει σ΄ ένα ολόκληρο, πολύχρωμο fish-room, που έχει στήσει στη σοφίτα του. «Το μικρότερο ενυδρείο μου είναι εξήντα λίτρων, με γαρίδες του γλυκού νερού κι άγρια κουνοπόψαρα, στα υπόλοιπα έχω αφρικανικές κιχλίδες. Τα δύο είναι με θαλασσινό νερό, με πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις σε συντήρηση και χρηματοδότηση, αλλά και μοναδική διακόσμηση, με ζωντανό ύφαλο και κοράλλια. Αλλα επτά, που φιλοξενούν εντυπωσιακούς δίσκους (ψάρια), προσπαθώ να τα φτιάξω βιοτοπικά, δηλαδή να αντιγράψω τον βιότοπό τους και να τα αναπαραγάγω, για να τα ανταλλάσσω ή να τα χαρίζω. Λόγω και της δουλειάς μου, μάλιστα, έχω αυτοματοποιήσει όλα τα συστήματα: μπορώ να λείψω και δέκα μέρες και τα πάντα να δουλεύουν ρολόι».

Ούτε ένα, ούτε δύο, 54 ενυδρεία και τρεις λίμνες, με συνολικά 3.200 μικρά και μεγάλα γιαπωνέζικα ψάρια koi, έχει καταφέρει να χωρέσει, σε εκατό τετραγωνικά, στον περίβολο της μονοκατοικίας του, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, ο 53χρονος Μιχάλης Τσομπανίδης. Ειδικός στις ανακαινίσεις σπιτιών, δημιούργησε τον δικό του μοναδικό παράδεισο, που έγινε θέαμα και στην ιαπωνική τηλεόραση. Σπήλαια με τρεχούμενα νερά, σταλακτίτες και σταλαγμίτες από πέτρες που έφερε από το βουνό, καταρράκτες και πίδακες, ρυάκια, ανθοφόρα κι άλλα καλλωπιστικά φυτά, έως κι ανεμόμυλος, εντυπωσιάζουν όσους επισκεφθούν το ανοιχτό στο κοινό (τηλ. 2310 480490) πρωτότυπο υδάτινο πάρκο του. «Στην κυρίως αυλή μου, που θυμίζει Ιαπωνία, έχω τέσσερα μεγάλα ενυδρεία, το μεγαλύτερο 4.000 λίτρων, σε διαστάσεις 4Χ1Χ1 μέτρα. Μέσα εκεί έχω γύρω στα τριάντα koi, καθαρόαιμες ράτσες, σε πολλές ποικιλίες και χρώματα, ό,τι πιο όμορφο στο βασίλειο των ψαριών. Φτάνουν ώς και τα 90 εκατοστά σε μήκος, τα 15 κιλά σε βάρος, είναι όλα τους ανώτατης ποιότητας, για την οποία και βραβεύτηκα πρόσφατα σε διαγωνισμό, στην Ιαπωνία...», έχει να καυχιέται.

Φέρνουν λεφτά αλλά και... διαζύγιο!

Ενα ενυδρείο στο σπίτι ίσως αποδειχθεί γούρικο, μπορεί ωστόσο να βάλει και σε μπελάδες τον ιδιοκτήτη του! Τη θεωρία αυτή ασπάζονται οι ανά τον κόσμο υποστηρικτές του Φενγκ Σούι, της αρχαίας κινεζικής μεθόδου, που μελετά την επιρροή του περιβάλλοντος στην ανθρώπινη ευημερία. «Οι περισσότεροι νομίζουν πως ένα ενυδρείο είναι καλό Φενγκ Σούι, ότι φέρνει δηλαδή καλοτυχία και χρήματα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, αυτό είναι σχετικό: ναι μεν η αίσθηση του νερού και η θέα των ψαριών σού δημιουργούν ευφορία, αλλά οι επιδράσεις τους στη ζωή μπορεί να είναι τελικά και άσχημες. Μ΄ άλλα λόγια, δεν ισχύει πάντοτε ο κανόνας ότι, όπου και να το εγκαταστήσεις, ένα ενυδρείο θα σε ευνοήσει. Αντιθέτως, το νερό, εάν το βάλεις σε λάθος χώρο, μπορεί και να σε κάνει να χάσεις χρήματα, να αρρωστήσεις ή να χωρίσεις», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Γεωργία Κιάφη, επαγγελματίας σύμβουλος Φενγκ Σούι (http://www.fengshuilife.gr) και εξηγεί. «Σε κάθε σπίτι, με βάση το Φενγκ Σούι, υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις που είναι καλές για την αρμονία του, αυτές όμως θέλουν ησυχία. Εάν εσύ βάλεις εκεί νερό που κυλά, αυτή η οικιακή αρμονία διαταράσσεται. Γι΄ αυτό, καλό είναι να ξέρει κανείς πού να στήσει τη γυάλα με τα ψάρια του. Στην πράξη, ιδανικό θα ήταν να κληθεί ένας ειδικός του Φενγκ Σούι για να υποδείξει το κατάλληλο σημείο- στο Διαδίκτυο θα βρει κανείς επαγγελματίες».

http://digital.tanea.gr/ClipForm.aspx?nid=15705396

Πηγη

http://digital.tanea.gr/

Link to comment
Share on other sites

<_<
Link to comment
Share on other sites

Ποιος ειναι ρε παιδια ο Νίκος Γράντας απο τη Θεσσαλονικη που εχει 7 τονους ενυδρειο και 10κιλα πακου?!?!?! <_<

Έγινε επεξεργασία - kwstas_original
Link to comment
Share on other sites

τον περνω ειδη τωρα τηλ να τον βγαλουμε ρεπορταζ στην τηλεοραση.ας ελπισουμε οτι θα παιξουν τετοια εικονα τα καναλια μας.να σαι καλα φιλε για την δημοσιευση του αρθρου.και εαν βρεις κιαλλους στο χομπυ μας ενημερωσε.

Link to comment
Share on other sites

τον περνω ειδη τωρα τηλ να τον βγαλουμε ρεπορταζ στην τηλεοραση.ας ελπισουμε οτι θα παιξουν τετοια εικονα τα καναλια μας.να σαι καλα φιλε για την δημοσιευση του αρθρου.και εαν βρεις κιαλλους στο χομπυ μας ενημερωσε.

Θες το τηλεφωνο μου? <_<

Link to comment
Share on other sites

τον πηρα.ειδοποιησα και ολα τα καναλια.εχουν παιξη κατακερους τον φιλο μας.εδωσα το αρθρο σου ενδιαφερθικε το αλτερ αλλα με τα οικονομικα που παιζουν ολοι αυτων των καιρο (πληση εγκεφαλου)ολοι τους.εγω θα παω να τον γνωρισω απο κοντα τον ενημερωσα οτι θα τον παρουν τηλ απο το καναλη.μολις εχω νεοτερα εαν θα παιξη και που θα ειδοποιησω.για τα πρωινα το βλεπω παντος και οχι σαν ρεπορταζ στης ειδησεις.σε ευχαριστω και παλη για το αρθρο που εβγαλες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...