Jump to content

Recommended Posts

ΝΟΣΟΣ WHIRLING
(Νόσος Στροβιλισμου)

Πηγή: members.tripod.com/discus_unlimited/article/whirling.html
Μετάφραση: RedBetta (Βασίλης).Τώρα και χομπίστες θα βρουν νέους δισκους να κυνηγούν τις ουρές τους ή να στροβιλίζονται κυκλικα.
Αυτή η ασθένεια είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα για τα ψάρια που εμφανίζουν συμπτώματα της αλλά λίγα μπορούν να επιβιώσουν της νόσου. Αυτά θα εχουν παραμορφωθεί κατά κάποιο τρόπο και θα είναι φορείς της ασθένειας σε ολόκληρη τη ζωή τους.
Η ασθένεια είναι γνωστή ως νόσος Whirling και προκαλείται από Myxosoma, cerebralis η οποία είναι μια ιογενής λοίμωξη. Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία που έχει αποδειχθεί να είναι αποτελεσματική. Αυτά τα ψάρια που μολύνονται είναι ιδιαίτερα μολυσματικα σε άλλα ψάρια. Σπόροι από τη νόσο στροβιλισμου μπορεί να παραμείνουν στους ιστούς των ψαριών για έως και δέκα χρόνια να επιβιώσουν και να αποτελούν συνεχή πηγή των σπορων που μπορουν να μεταδοθουν οχι μονο σε άλλα ψάρια, αλλά και στο περιβαλλον που μπορεί να εξακολουθήσει να αποτελεί κίνδυνο για δέκα έτη ή ακομη περισσότερα.
Για να κατανοήσουμε αυτή την ασθένεια μια μικρή ιστορία της θα μπορούσε να είναι χρήσιμη.
Κάποια στιγμή αυτή η μόλυνση ήταν γνωστη μόνο μεταξύ των ψαριών κρύου νερού, κυρίως πέστροφες. Γενικά, αφανίστηκαν ολόκληρες γενιές μόλις ξεκίνησε σε φαρμες πέστροφας. Ωστόσο, όπως όλα τα έμβια όντα, ακόμη και τα ιογενή, θα προσαρμοστουν στις αλλαγές του περιβάλλοντος για να ζήσουν και να διατηρήσουν τη μορφή της ζωής τους. Είναι προφανές ότι συμβαίνει με αυτόν τον παράγοντα της νόσου. Έχει αλλάξει τώρα, ώστε να ειναι αποτελεσματικό στην επίθεση και αναπαραγωγή σε ζεστό νερό, καθώς και κρύου νερου ψάρια.
Τα Myxosoma επιτιθεντε επί το πλείστον σε μικρά ψάρια μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής τους και οσο το ψάρι μεγαλώνει, η πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου μειώνεται σημαντικά. Επίσης, η θνησιμότητα από την ασθένεια μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας των ψαριών. Η ασθένεια προκαλεί παραμορφώσεις κάτω γνάθου, καθώς και παραμορφώσεις της κεφαλής και της σπονδυλικής στήλης. Τα ψάρια έχουν προσβληθεί από κατάποση των σπορων που εκλύουν τροφοζωιτες στο έντερο. Αυτα μεταφέρονται μέσω του αίματος στο χόνδρο κυρίως την περιοχή του κεφαλιού όπου αναπαράγονται. Γενικά η θνησιμότητα της νόσου αυξήθηκε και απο άλλα αίτια. Μόλις τα ψάρια αγχωθούν άλλη ασθένεια βρίσκει εύκολα μονοπάτια για να προκαλέσει συνθήκες αποδυνάμωσης με αποτελεσμα ακομη και το θάνατο. Η ασθένεια σε ζεστό νερό πρώτα είχε παρατηρηθει σε αγγελοψαρα, στη συνέχεια, ορισμένα είδη tetras, κατά τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί συχνά σε δισκους.
Η καλύτερη πορεία δράσης είναι να καταστραφουν τα μολυσμένα ψάρια, το συντομότερο δυνατό, να αποστειρώνεται όλος ο εξοπλισμός και ο χώρος που το ψάρι έχει επαφή με. Bare εχοντας κατά νου ότι τα σπόρια μπορούν να παραμείνουν αδρανή για δέκα ετη και περισσοτερο, στη συνέχεια επαναδραστηριοποιουντε για να προκαλέσουν ασθένεια σε άλλα ψάρια. Η θεραπεία με αντι-αντιβιοτικά πρέπει να απορριφθεί ως θεραπεία. Αυτό θα έτεινε να βοηθήσει μόνο στην μεταλλαξη της νόσου για να επιβιώσει.

Δεν υπάρχει επιτυχής θεραπεία. Δεν υπάρχει θεραπεία. Καταστρέψτε τα ψάρια που εχουν εκτεθει στην ασθενεια.

Jim Ε. Quarles
Discus Unlimited Hatchery
5124 Mississippi Bar Dr. Orangevale, CA 95662 5124


Πηγή: members.tripod.com/discus_unlimited/article/whirling.html
 


Cerebralis MyxobolusΕπιστημονική ταξινόμηση
Βασίλειο: Animalia
Phylum: Cnidaria
() Myxozoa
Κατηγορία: Myxosporea
Διαταγή: Bivalvulida
Οικογένεια: Myxobolidae
Γένος: Myxobolus
Είδη: Μ. cerebralis


Δυωνυμικό όνομα
Cerebralis Myxobolus Hofer, 1903

Συνώνυμα
Cerebralis Myxosoma
Dubium Triactinomyxon
Gyrosalmo TriactinomyxonΤο Cerebralis Myxobolus είναι τα myxosporean παράσιτα salmonids που προκαλούν την ασθένεια whirling σε καλλιεργιες σολομου, πέστροφας και επίσης σε άγριους πληθυσμους ψαριών. Περιγράφηκε αρχικά στην πεστροφα, (Γερμανια), έναν αιώνα πριν, αλλά έχει διαδωθει και έχει εμφανιστεί στην Ευρώπη συμπεριλαμβανομενων Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες, Νότια Αφρική και άλλες χώρες. Στη δεκαετία του '80, ανακαλύφθηκε οτι ο Μ. cerebralis μολύνε το tubificid oligochaete (ένα είδος τετμημένο σκουλήκι) για να ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής του. Το παράσιτο μολύνει τους οικοδεσπότες του με τα κύτταρά του με τό να τους διαπερνα με πολικές ίνες εκτιναγμένος από nematocyst.
Η ασθένεια Whirling προσβαλλει τα νεαρα ψάρια (και γονους) με αποτελεσμα την σκελετικη παραμόρφωση και νευρολογικη ζημία. Τα ψάρια «περιστροφοντε» προς τα εμπρός σαν ένα αδέξιο ανοιχτήρι αντί να κολυμπουν κανονικά, βρίσκουν τη τροφη δύσκολα, και είναι πιό τρωτά στα αρπακτικα ζωα. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι υψηλό για τα ψάρια, μέχρι 90% των μολυσμένων πληθυσμών, και εκείνοι που επιζούν παραμορφώνονται από το παράσιτο που κατοικει στους χόνδρους και τα κόκκαλα. Ενεργούν ως δεξαμενή για το παράσιτο, το οποίο απελευθερώνεται στο νερο μετά από το θάνατο των ψαριών. Ο Μ. cerebralis είναι ένα από τα σημαντικά myxozoans στα ψάρια καθώς επίσης και ένας από τα πιό παθογόνα. Ήταν πρώτο το myxosporean η παθολογία του οποίου και τα συμπτώματα περιγράφηκαν επιστημονικά. Το παράσιτο δεν είναι διαβιβάσιμο στους ανθρώπους.
 

Ευαισθησία


Το μέγεθος ψαριών, η ηλικία, η συγκέντρωση των σπορίων triactinomyxon, και η θερμοκρασία ύδατος όλες έχουν επιπτώσεις στα ποσοστά μόλυνσης στα ψάρια, αναλογα το είδος των ψαριών. Η ασθένεια ασκεί μεγαλύτερη επίδραση στα ψάρια λιγότερο από πέντε μηνών επειδή ο σκελετός τους δεν ειναι αποστεωμένος. Αυτό καθιστά τα νέα ψάρια πιό ευαίσθητα στις παραμορφώσεις και παρέχεται στο Μ. cerebralis περισσότερος χόνδρος με τον οποίο να ταΐζεται.
 

Παθολογία


Οι Μ. cerebralis μολύνσεις έχουν αναφερθεί από ένα ευρύ φάσμα των salmonid ειδών: 8 είδη «ατλαντικά» salmonids, Salmo; 4 είδη «ειρηνικά» salmonids, Oncorhynchus; 4 είδη προσροφητικού άνθρακα, Salvelinus; το Grayling, Thymallus Thymallus; και το Huchen, Hucho Hucho. Το Μ. cerebralis προκαλεί τη ζημία στους οικοδεσπότες του μέσω της σύνδεσης των σπορίων triactinomyxon και των μεταναστεύσεων των διάφορων σταδίων μέσω των ιστών και κατά μήκος των νεύρων, καθώς επίσης και με την αφομοίωση του χόνδρου. Η ουρά των ψαριών μπορεί να σκουρύνει, αλλά εκτός από τα τραύματα στο χόνδρο, τα εσωτερικά όργανα εμφανίζονται γενικά υγιή. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν τις σκελετικές παραμορφώσεις και τη «whirling» συμπεριφορά στο νέο ψάρι, που θεωρήθηκε για να έχει προκληθεί από μια απώλεια ισορροπίας, αλλά προκαλούνται πραγματικά από τη ζημία στο νωτιαίο μυελό και το χαμηλότερο μίσχο εγκεφάλου. Τα πειράματα έχουν δείξει ότι τα ψάρια μπορούν να σκοτώσουν Myxobolus στο δέρμα τους (ενδεχομένως χρησιμοποιουν αντισώματα), αλλά ότι τα ψάρια δεν επιτίθενται στα παράσιτα μόλις μεταναστεύσουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτή η απάντηση ποικίλλει από είδος σε είδος.
Τα σπόρια απελευθερώνονται από το σκουλήκι Τ. tubifex σχεδόν αποκλειστικά όταν είναι η θερμοκρασία μεταξύ 10°C και 15°C, έτσι τα ψάρια στα θερμότερα ή πιό δροσερά ύδατα είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν, και τα ποσοστά μόλυνσης ποικίλλουν εποχιακα.
 

Διάγνωση


Η μέτρια ή βαριά κλινική μόλυνση των ψαριών με την ασθένεια μπορεί να εντοπιστεί υποθετικά βάσει των αλλαγών στη συμπεριφορά και την εμφάνιση περίπου 35 έως 80 ημέρες μετά από την αρχική μόλυνση, αν και «ζημία ή ανεπάρκεια σε διαιτητικό tryptophan και ασκορβικό οξύ μπορει να προκαλέσει παρόμοια σημάδια, η «τόσο αποφασιστική διάγνωση μπορεί να απαιτήσει myxospores στο χόνδρο των ψαριών. Στις βαριές μολύνσεις, που εξετάζοντε ο χόνδρος μπορεί μικροσκοπικά να είναι όλα αυτά που απαιτείται για να βρουν τα σπόρια. Στις λιγότερο βαριάς μορφής μολύνσεις η πιό κοινή δοκιμή περιλαμβάνει την πέψη του κρανιακού χόνδρου με πρωτεάσεις pepsin και trypsin (το pepsin-trypsin αφομοίωση-PTD) πρίν ψάξουμε τα σπόρια. Το κεφάλι και άλλοι ιστοί μπορούν να είναι περαιτέρω εξετασμένοι χρησιμοποιοντας ιστοπαθολογία για να επιβεβαιώσει ότι η θέση και η μορφολογία των σπορίων ταιριάζουν με αυτό που είναι γνωστό για Μ. cerebralis. Ορολογικός προσδιορισμός των σπορίων σε χρησιμοποίηση τμημάτων ιστού αντίσωμα αυξάνεται ενάντια στα σπόρια επίσης πιθανός. Η ταυτότητα παρασίτων μπορεί επίσης να είναι επιβεβαιωμένη χρησιμοποιωντας αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσεων.
 

Πρόληψη και έλεγχος


Μερικοί βιολόγοι έχουν προσπαθήσει να αφοπλίσουν τους σπόρους triactinomyxon με το να τους καινε πρόωρα. Στο εργαστήριο, μόνο ακραία οξύτητα ή basicity, συγκρατιση στις υψηλές συγκεντρώσεις των αλάτων, ή την ηλεκτρική τρέχουσα προκαλούμενη πρόωρη απαλλαγή ινών neurochemicals, cnidarian chemosensitizers, και η πέστροφα βλεννώδης ήταν ατελέσφορη,[26] όπως ήταν τα αναισθητοποιημένα ή νεκρά ψάρια. Εάν τα σπόρια θα μπορούσαν να αφοπλιστούν, θα ήταν ανίκανα να μολύνουν τα ψάρια, αλλά είναι ασαφές εάν οποιεσδήποτε από τις μεθόδους που ελειτούργησαν στο εργαστήριο θα μπορούσαν να υιοθετηθούν στις άγριες περιοχές.
Μερικές πιέσεις των ψαριών είναι ανθεκτικότερες από άλλα, ακόμη και μέσα στα είδη η χρησιμοποίηση των ανθεκτικών πιέσεων μπορεί να βοηθήσει να μειώσει την επίπτωση και τη δριμύτητα της ασθένειας στην υδατοκαλλιέργεια. Υπάρχουν επίσης κάποια λεπτομερή στοιχεία ότι οι πληθυσμοί ψαριών μπορούν να αναπτύξουν την αντίσταση στην ασθένεια με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, aquaculturists μπορουν να αποφύγουν τις Μ. cerebralis μολύνσεις με την μη χρησιμοποίηση των χωμάτινων λιμνών για την ανατροφή των νέων ψαριών αυτό τους κρατά μακρυά από μολυσμένα ενδεχομένως tubificids και καθιστά ευκολότερο να αποβάλλουν τα σπόρια και oligochaetes μέσω της διήθησης, της χλωρίωσης, και του υπεριώδους βομβαρδισμού.
Τελικά, μερικά φάρμακα όπως φουραζολιδόνη, furoxone, benomyl, fumagillin, proguanil και clamoxyquine έχουν παρουσιασει μειωση στη ανάπτυξη σπορίων, η οποία μειώνει τα ποσοστά μόλυνσης. Παραδείγματος χάριν, μια μελέτη έδειξε η σίτιση Fumagillin Oncorhynchus mykiss μείωσε τον αριθμό μολυσμένων ψαριών από μεταξύ 73% και 100% μεταξύ σε 10% και 20%. Δυστυχώς, αυτή η επεξεργασία θεωρείται ακατάλληλος για τους άγριους πληθυσμούς πεστροφών, και καμία επεξεργασία φαρμάκων δεν έχει αποδειχθεί πάντα για να είναι αποτελεσματική στις μελέτες που απαιτούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες για εγκριση απο τη Διοίκηση τροφίμων και φαρμάκων

redbetta:
Αυτο που θα δειτε στο video, ποναει και ραγιζει η καρδια σου, αλλα πρεπει να
ειμαστε γνωστες ειναι το αρχικο σταδιο και καταληγει στις λεγομενες σπιντες.
Αυτο ειναι το Whirling.

 

Edited by kadmos
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...