Jump to content

Νέο ενυδρείο για χρυσόψαρα


Recommended Posts

Σε λίγες μέρες επιτέλους θα ξεκινήσω το στήσιμο του νέου ενυδρείου μου για χρυσόψαρα. Θα πάρω το JUWEL RECORD 800 (81x31x45) 110lt και θα βάλω μέσα τα 2 χρυσόψαρα μου comet και σκέφτομαι και για τρίτο αργότερα. Επίσης θέλω να βάλω και αληθινά φυτά και προσανατολίζομαι στα εξής: (μιας που είναι εύκολα και δεν τα τρώνε τα χρυσόψαρα) διάφορες Anubias , μερικές Vallisneria Americana και Microsorium pteropus.

Εχω μερικές απορίες-ερωτήσεις:

1) Στο φίλτρο που δίνει η JUWEL έχει στο υλικό και άνθρακα. Να τον αντικαταστήσω με siporax?

2) Τι χαλίκι να βάλω και πόσο? Να βάλω ξύλα, πέτρες και αν ναι τι?

3) Για τα φυτά που προσανατολίζομαι να βάλω υπόστρωμα και αν ναι τι? (οι ανούμπιες ξέρω ότι δεν χρειάζονται καθώς δένονται)

4) Πόσα φυτά να βάλω? Να είναι πυκνοφυτεμένο ή όχι? Τι αρέσει στα χρυσόψαρα?

5) 9-10 ώρες φωτισμό (2χ18watt) την μέρα είναι καλά? (μιας και πρόκειται για εύκολα φυτα.

Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις-προτάσεις-συμβυλές ευπρόσδεκτες.

Link to comment
Share on other sites

κάποιος να βοηθήσει?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα φίλε μου και καλή επιτυχία στο νέο σου ενυδρείο. Μέχρι να σου απαντήσει κάποιος πιο έμπειρος, θα αποπειραθώ να δώσω κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματά σου:

Τον άνθρακα θα τον αφήσεις 5-6 μέρες στην αρχή για να τραβήξει οτιδήποτε βλαβερό από τα καινούρια υλικά που θα χρησιμοποιήσεις, και στη συνέχεια θα τον αφαιρέσεις. Τότε μπορείς να βάλεις στη θέση του επιπλέον βιολογικό υλικό.

Χαλίκι θα πρότεινα να βάλεις ψιλόκοκο (1-1,5 χιλ.) μια που τα χρυσόψαρα αρέσκονται να το σκαλίζουν με τη μουσούδα τους καθώς και αν το βάζουν στο στόμα τους και να τα ξαναφτύνουν, αναζητώντας τροφή και παίζοντας.

Το χρώμα του χαλικιού, οι πέτρες και τα ξύλα που θα επιλέξεις είναι κυρίως αισθητικό θέμα και προσωπικά προτιμώ φυσικά υλικά και χρώματα. Κάποιοι προτείνουν ασβεστολιθικές πέτρες αλλά προσωπικά νομίζω ότι οι τιμές του νερού του δικτύου ύδρευσης είναι συνήθως στα ανώτερα επιτρεπτά επίπεδα ακόμα και για χρυσόψαρα και γι αυτό δε χρειάζεται αύξηση της σκληρότητας με ασβεστολιθικά διακοσμητικά.

Τα φυτά που σωστά επέλεξες (ανούμπιες, βαλισνέριες, φτέρες) είναι χαμηλών απαιτήσεων και δε χρειάζεται κανένα υπόστρωμα. Οι φτέρες ιάβας επίσης δένονται σε αντικείμενα όπως και οι ανούμπιες. Μόνο τις βαλισνέριες θα φυτέψεις στο χαλίκι. Προσωπικά πιστεύω ότι τα φυτά εκτός από αισθητική αξία, έχουν ευεργετική επίδραση και στην ποιότητα του νερού και γι αυτό όλα τα ψάρια εκτιμούν την παρουσία τους. Στα ενυδρεία με χρυσόψαρα όμως επειδή οι επιλογές είναι περιορισμένες και αφορούν κυρίως φυτά αργής ανάπτυξης (ανούμπιες, φτέρες κλπ), μάλλον θα πρέπει να επιλέξεις κάποιο μινιμαλιστικό στήσιμο με μερικές σκόρπιες ανούμπιες και καναδυό συστάδες από τα άλλα δύο φυτά.

8-10 ώρες φωτισμός ημερησίως είναι μια χαρά για τα συγκεκριμένα φυτά (και για τον ιδιοκτήτη που θέλει να βλέπει το ενυδρείο του...). Ίσως να ξεκινούσες από τις 8 ώρες και όταν έφτανες σε ικανοποιητική φυτομάζα, να ανέβαζες αργά και σταδιακά (πχ 15 λεπτά τη βδομάδα) τη φωτοπερίοδο στις 9-10 ώρες ώστε να αποφύγεις όσο είναι δυνατό, την ανάπτυξη ανεπιθύμιτης άλγης...

Τέλος θα σε συμβούλευα να είσαι υπομονετικός γιατί το σημαντικότερο απ όλα είναι να στρωθεί σωστά το φίλτρο σου και μετά να μπούνε τα ψάρια. Δε ξέρω που βρίσκονται σήμερα και αν χρήζουν άμεσης μεταφοράς σε μεγαλύτερο χώρο αλλά αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε θα ήταν καλύτερα να ολοκληρώσεις με την ησυχία σου το στήσιμο, τη διακόσμηση, το φύτεμα, να δώσεις χρόνο στο σύστημα να ωριμάσει λιγάκι, στη συνέχεια να μπολιάσεις το φίλτρο σου με βιολογία από υγιές ενυδρείο συγχομπίστα και μετά να βάλεις τα ψαράκια σου

Αν κάπου στα παραπάνω έχω λάθος, ελπίζω να με διορθώσει κάποιος παλιότερος. Καλή συνέχεια!

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ κάπως έτσι το σκεφτόμουν. Από βιολογία στο siporax προσανατολίζομαι. Για το υπόστρωμα μόνο έχω ακόμα απορίες. Προσανατολίζομαι να γίνει πυκνοφυτεμένο. Οχι από την αρχή σταδιακά. Αλλά από την στιγμη που τα περισσότερα φυτά δένονται και δεν φυτεύονται μάλλον είναι περιττό. (για να μην έχω και άλγες). Υποθέτω στο μέλλον με παραπάνω φωτισμό και λίγο λίπασμα τα φυτά θα είναι ΟΚ.

Οσο αφορά το στρώσιμο εδώ υπάρχει πρόβλημα. Τα ψαράκια πρέπει να μεταφερθούν άμεσα. Δεν μένει αρκετός χρόνος για στρώσιμο. Θα ξεκινήσω με έτοιμα βακτήρια και σε 2-3 μέρες το πολύ θα βάλω και τα ψαράκια μέσα. Ελπίζω να στηθεί σχετικά γρήγορα η βιολογία και να γλιτώσω τα χειρότερα.

ΑΠΟΡΙΑ: Εκτος από τα χρυσόψαρα και σαιγκάρια που δεν μου πολυαρέσουν μπορώ να βάλω και τίποτα άλλα ψαράκια μέσα? Μάλλον αρνητικό μου φαίνεται καθώς από ότι ξέρω τα χρυσόψαρα μόνο μεταξύ τους συμβιώνουν και λόγω συνθηκών νερού.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Τα φυτά σου θα είναι οκ με το φωτισμό που διαθέτει το ενυδρείο και χωρίς καθόλου λίπασμα. Ίσως αν θέλεις να επιταχύνεις την ανάπτυξη της βαλισνέριας να χρησιμοποιήσης κάποιες ταμπλέτες λιπάσματος σε αραιά χρονικά διαστήματα.

Σχετικά με τους συγκάτοικους, οι περισσότεροι προτείνουν να κρατάμε τα χρυσόψαρα μόνα τους. Είναι ψάρια που όταν διατηρούνται σε σωστές συνθήκες, μεγαλώνουν πολύ. Πρόκειται επίσης για πολύ ζωηρά, κινητικά και παιχνιδιάρικα ψάρια και αν βάλεις 3-4 σε ένα ενυδρείο 120 λίτρων, δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να δώσουν την εντύπωση ότι το ενυδρείο είναι άδειο. Επίσης καλύπτουν όλα τα επίπεδα στη στήλη του νερού και έτσι δεν αφήνουν να δημιουργηθεί κάποιο "κενό". Ίσως 2-3 apple snails να είναι οι ιδανικότεροι συγκάτοικοι...

Κάποια ψάρια που διατηρούνται σε θερμοκρασία "δωματίου" και μπορούν να διατηρηθούν σε ενυδρείο χωρίς θερμαντήρα, μπορείς να δεις εδώ:

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=40787

κι εδώ:

http://www.sera.de/index.php?id=120&L=...e=http%2F%2Furl

Προσωπικά πάντως θα σε συμβούλευα να φιλοξενήσεις μόνο χρυσόψαρα και μάλιστα του ίδιου είδους (πχ comet)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...