Jump to content

Επέκταση χώρου βιολογικού υλικού εσωτερικού φίλτρου


mavrosipotis

Recommended Posts

Παρακάτω σας παραθέτω μια περιγραφή της "αναβάθμισης" των 2 εσωτερικών μου φίλτρων με υλικά κατάλληλα για την ανάπτυξη αποκιών βακτηριδίων κατάλληλα για την ισσοροπία στο ενυδρείο:

Όπως οι πιο πολλοί, απέκτησα το πρώτο μικρό ενυδρείο μου (60lt) με εσωτερικό φίλτρο. Όμως η κατασκευάστρια εταιρεία (Aquatlantis) μου έδινε το mini biobox 2 με 4 κουτάκια υλικών μέσα και σαν αντλία νερού είχε μια pico 200lt. Λόγω του ότι αυτά τα κουτάκια ήταν κυρίως σφουγγάρια και 1 μόνο με κάποιες βιολογικές μπιλίτσες (aquaclay τις ονομάζει) και έχοντας διαβάσει αρκετά άρθρα από το παρών forum, αποφάσισα να τα βγάλω όλα και να βάλω καλύτερα υλικά. Έτσι έβαλα όλο Seachem Matrix και λίγο (ενυδριεακό) υαλοβάμβακα πάνω πάνω (ροή νερού από πάνω προς τα κάτω). Με αυτό τον τρόπο πέτυχα αρχικά οικονομία αφού τις πέτρες δεν χρειάζεται ποτέ να τις αντικαθιστάς και από την άλλη καλύτερη βιλογία υλικού καθώς αυτό το aquaclay της aquatlantis έπρεπε να το αντικαθιστώ κάθε 4 μήνες και δεν είχε και πολύ υλικό. Το φίλτρο λειτουργούσε μια χαρά (αν εξαιρέσουμε την μειωμένη ροή) και οι μετρήσεις πολύ καλές (μηδενικά νιτρώδη και αμμωνία αλλά ανεβασμένο PH).

Λόγω του ότι από το μπουκάλι του 1LT Seachem Matrix που είχε περισσέψει το περισσότερο (το mini biobox 2 υπολόγισα ότι χώρεσε 300~400ml πέτρας) αποφάσισα να βάλω και 2ο εσωτερικό φίλτρο με αυξημένη ροή. Έτσι αγόρασα ένα Κινέζικο Hailea με ροή 700lt/h (δεν είναι ρυθμιζόμενης ροής και επίσης παράγει θόρυβο από την φτερωτή). Το κουτάκι του μέτρησα ότι χωράει 500ml. Έτσι του έβγαλα το σφουγγάρι και τον άνθρακα και του έβαλα μόνο υαλοβάμβακα (λόγω του ότι έχει πολύ αυξημένη ροή έβαλα ένα κομμάτι σφουγγάρι ανάμεσα σε φτερωτή-υαλοβάμβακα ώστε να την τυλιχτεί υαλοβάμβακας στην φτερωτή). Την έξοδο του φίλτρου την συνέδεσα με σωλήνα σε ένα μπουκαλάκι 500ml που το γέμισα με σχεδόν όλο το υπόλοιπο Seachem Matrix. Λόγω της (υπερβολικά) αυξημένης ροής παρατήρησα ότι το ενυδρείο ξεθόλωσε αμέσως και ο υαλοβάμβακας στο Hailea έγινε καφέ (μέσα σε 2 ώρες).

Παρακάτω φαίνονται κάποιες φωτογραφίες.

moto_0068.jpg

moto_0067.jpg

moto_0066.jpg

moto_0065.jpg

Έγινε επεξεργασία - mavrosipotis
Link to comment
Share on other sites

Υπαρχουν καλες ιδεες στην εργασια σου.

Ερωτησεις

Το μπουκαλι με το βιολογικο υλικο ειναι εκτεθιμενο σε πολυ δυνατο φως?

Που εχεις κανει τρυπες στο μπουκαλι?

Παρατηρησεις

Οπτικα παντως δεν ειναι και οτι καλυτερο.

Ασχετο με το θεμα αλλα εχει μεσα στο ενυδρειο κοχυλια που ανεβαζουν σκληροτητες κλπ

Για τα γκαπι δεν υπαρχει προβλημα στους ροδοστομους ομως δεν θα πολυαρεσει η κατασταση.

Link to comment
Share on other sites

καλο και εξυπνο...χρυσος κανονας νομιζω: βακτηρια οχι στο φως και με καλη οξυγονωση= σουπερ βακτηρια. κανεις τρυπες...εχεις οξυγωνωση, βαζεις java moss γυρω γυρω να και η σκοτεινια και δεν ειναι και ασχημο.

καλη δουλεια παντως :D

Link to comment
Share on other sites

σαν ιδεα καλη .

αλλα..

απο τη στιγμη που θες περισσοτερη βιολογια υαπρχουν λυσεις ....

περνεις αστερια της api οπου ενα κουτι αστερια κανει για 400λιτρα (με βαση αυτα που λεει η εταιρεια ) 20 αστερια της απι ποιανουν πολλη λιγο χωρο και θα μπορουσες να τα βαλεις μεσα στο φιλτρο παρα να χαλας την εικονα του ενυδρειου σου με σωληνες και μπουκαλια .

Link to comment
Share on other sites

Το μπουκάλι έχει τρύπες στο τέλος του. Λόγω του ότι το μπουκάλι περιστρέφεται, έχω βάλει τις τρύπες να "κοιτάνε" προς τα κάτω.

Το φως που έχω αποτελείται από 48 led αλλά δεν γνωρίζω την ισχύ (δεν την αναγράφει και πουθενά), παρά μόνο την αναγραφόμενη τάση=12V (τόση δίνει και ο μετασχηματιστής).

Όσο για το οπτικό αποτέλεσμα θα συμφωνήσω ότι θυμίζει πιο πολύ "μηχανοστάσιο" παρά βιότοπο αλλά είχα τόση ένταση για να αυξήσω τόσο το μηχανικό φιλτράρισμα του νερού (το βασικό φίλτρο είχε μειωμένη ροή - τα έχει καταφέρει μια χαρά το κινέζικο) όσο και το βιολογικό (θα δείξει ο χρόνος και οι μετρήσεις) που δεν πρόσεξα καν πως φαινόταν.

Τώρα μένει να καλύψω κάπως το μπουκάλι ώστε να μην ακτινοβολείται τόσο το εσωτερικό του.

Σας παραθέτω και μια φωτό από μακριά με κλειστό το καπάκι.

moto_0069.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...