Jump to content

Fish only ενυδρεία


Aquazone Team
 Share

Recommended Posts

Fish only ενυδρεία

του Θανάση Μπαλάσκα

Η τροπικές θάλασσες απαρτίζονται από δεκάδες πανέμορφα ψάρια αλλά μια μεγάλη ομάδα από αυτά ενώ ζούνε στο τροπικό ύφαλο(reef) θα ήταν καταστροφικά για το πολύτιμο reef ενυδρείο μας είτε λόγο του ότι στην φύση τρέφονται με κοράλλια και ασπόνδυλα είτε κάποια άλλα διότι τρέφονται με μικρά ψάρια.

Ένα fish only ενυδρείο πραγματικά είναι αρκετά πιο οικονομικό όσον αφορά κάποιο αντίστοιχο reef ενυδρείο και πολλοί νέοι στο χόμπι του θαλασσινού ενυδρείου το βλέπουν σαν ιδανικό ξεκίνημα λόγο του χαμηλού κόστους. Από την άλλη αρκετοί έμπυροι χομπίστες που χρόνια έχουν reef συχνά σκέφτονται για την δημιουργία και ενός δεύτερου ενυδρείου σαν fish only λόγο τον πανέμορφων ψαριών που σε καμία άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσαν να τα βλέπουν να κολυμπάνε στο υπάρχον ενυδρείο τους για τους λόγους που έγραψα στην αρχή του άρθρου.

post-137-1153713222_thumb.jpgpost-137-1153713247_thumb.jpgpost-137-1153713309_thumb.jpgpost-137-1153713327_thumb.jpg

Όταν καταλήξουμε στην επιλογή ενός fish only ενυδρείου θα πρέπει να έχουμε αποφασίσει τι ακριβός θέλουμε. Αν είμαστε νέοι στο χόμπι και απλά το βλέπουμε σαν ένα προστάδιο για το reef ενυδρείο θα πρέπει να δώσουμε αρκετή προσοχή στο στήσιμο του εξοπλισμού μας αλλά και στην επιλογή των ψαριών. Είναι λάθος να λέμε ότι προς το παρόν θα βάλουμε έναν imperator angel και αργότερα όταν είναι να το αλλάξουμε σε reef να τον δώσουμε καλό είναι από την αρχή οι επιλογές μας να είναι σε reef safe ψάρια.

Στον εξοπλισμό τώρα σίγουρα μας δίνεται μια πίστωση χρόνου έτσι ώστε σιγά-σιγά να κινηθούμε στα επίπεδα ενός reef ενυδρείου αλλά αυτό το στάδιο κρύβει αρκετές παγίδες που μπορούν να επιβαρύνουν την τσέπη μας. Έχω δει αρκετά ενυδρεία γνωστόν που έχουν δαπανήσει αρκετά χρήματα σε φωτισμό ξεκινώντας με την οικονομική λύση και φτάνοντας στην πιο δαπανηρή.

Ένα fish only ενυδρείο δεν έχει ανάγκη από τρομαχτικό φωτισμό παρά μόνο από τα απόλυτος απαραίτητα που ναι μεν είναι οι t8 αλλά αν σε βάθος χρόνου θέλουμε ένα reef ενυδρείο δεν είναι αρκετές. Ένα καλό ξεκίνημα με T5 έναντι των Τ8 θα ήταν το ιδανικό μιας και σίγουρα δεν θα ήταν αχρείαστες στο μέλλον.

post-137-1153713353_thumb.jpgpost-137-1153713369_thumb.jpg

Αυτό που σίγουρα είναι απαραίτητο σε ένα fish only ενυδρείο όταν αυτό δεν έχει αρκετή ποσότητα Live rock είναι η δυνατή βιολογία. Σε ένα τέτοιο σύστημα δεν μας απασχολούν σημαντικά τα επίπεδα των νιτρικών μας αρκεί φυσικά να είναι σε ανεκτά επίπεδα και γι αυτό τον λόγο τα canister φίλτρα με καλό βιολογικό υλικό καθώς και τα φίλτρα άμμου είναι απαραίτητα. Αν έχουμε επιλέξει ένα Fish only ενυδρείο με live rock τότε θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τον βράχο μας στο maximum με καλή κυκλοφορία ανάλογα με τα λίτρα μας και σε συνδυασμό με ένα καλό χημικό φίλτρο καθώς και ένα καλό skimmer ξεκολλάμε από την extra υποστηριζόμενη βιολογία από τα εξωτερικά φίλτρα καθώς δεν είναι απαραίτητη. Ένα πρόσθετο συν του ζωντανού βράχου είναι η προσθήκη ενός πιο οικείου περιβάλλοντος στα ψάρια μας κάνοντας τα να συμπεριφέρονται πιο φυσιολογικά από ότι να ήταν σε ένα ενυδρείο με νεκρά βαμμένα κοράλλια. Ακόμα προσφέρει αρκετές κρυψώνες που σίγουρα θα εκτιμήσουν δεόντως τα ψάρια μας αρκεί να τον στήσουμε σωστά.

post-137-1153713388_thumb.jpgpost-137-1153713430_thumb.jpg

Καθώς είπα την λέξη Καλό Skimmer συχνά ακούω το παραμύθι του ότι δεν είναι απαραίτητο σε ένα fish only ενυδρείο και ότι με λίγο άνθρακα γίνεται καλή δουλεία.

Ένα fish only ενυδρείο συχνά περιλαμβάνει ψάρια που μεγαλώνουν σημαντικά ,ψάρια που είναι ακατάστατα στο τάισμα όπως trigger, puffers, Angels και χωρίς ένα δυνατό skimmer η αμμωνία θα μας χτυπάει το καμπανάκι αρκετά συχνά μέχρι να επέλθει το μοιραίο στο σύστημα μας. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι όχι απλά το skimming αλλά το over skimming είναι σωτήριο για ένα Fish only ενυδρείο προλαβαίνοντας επερχόμενες δυσάρεστες εκπλήξεις για μας.

Η χρήση U.V. θα έλεγα ότι καλό είναι να υφίσταται μιας και μας δίνει μια περαιτέρω ασφάλεια σε περίπτωση που κάποια ασθένεια πάει να ξεκινήσει στο ενυδρείο μας αλλά δεν θα πρέπει να την λάβουμε ως πανάκεια. Τον σωτήριο ρόλο στο να μειωθούν οι επερχόμενες ασθένειες στο ενυδρείο μας μόνο η πρόληψη μιας καραντίνας ενυδρείου μπορεί να αναλάβει.

Το μέγεθος του ενυδρείου είναι κάτι επίσης βασικό. Και σε αυτόν τον τύπο ενυδρείο ισχύει το όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερο για την σταθερότητα των τιμών του νερού με την διαφορά του ότι στο fish only ενυδρείο τα περισσότερα από τα ψάρια που θα επιλεγούν και λογικά δεν θα είναι reef safe χρειάζονται αρκετό χώρο μιας και όλα σχεδόν τα Θαλασσινά ψάρια πόσο μάλλον αυτά είναι απόλυτα εδαφικά. Σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να κρατήσουμε ένα imperator angel μαζί με ένα Navarchus angel και ένα Xanthometopon angel σε 300-400 λίτρα. Το ίδιο ισχύει και για της υπόλοιπες γνωστές οικογένειες ψαριών που προτιμούνται σε ένα fish only ενυδρείο. Το προτεινόμενο ελάχιστο μέγεθος για ένα fish only ενυδρείο κατά την εμπειρία μου είναι τα 350 με 400 λίτρα με τουλάχιστον 1.50 μέτρο μήκος.

post-137-1153713520_thumb.jpgpost-137-1153713587_thumb.jpg

Αν σας αρέσει το Θαλασσινό ενυδρείο και δεν είστε σε θέση να διαθέσετε όλο αυτό το χρηματικό ποσό που χρειάζεται για τον εξοπλισμό ενός reef ενυδρείου τότε η απόκτηση ενός fish only ενυδρείου ίσως να είναι αυτό που θέλετε. Για αυτούς που Ίδη έχουν ένα reef ενυδρείο αλλά με τίποτα δεν μπορούνε να ξεκολλήσουν από τους απαγορευμένους καρπούς που είτε λέγονται angel είτε trigger κ.λ.π ένα fish only ενυδρείο θα σας ολοκληρώσει σαν χομπίστες έχοντας και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο…

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...