Jump to content

Diy 400l Μεσογειακό


vasilisvfz

Recommended Posts

Γεια σε όλους αυτούς που με της πολύτιμες ερωτήσεις και απαντήσεις τους, μου έδωσαν να καταλάβω πόσο όμορφο και ταυτόχρονα πόσο δύσκολο είναι να καταφέρεις να δημιουργήσεις και να διατηρήσεις ζωή μέσα σε ένα τόσο δα μικρό κομμάτι γαλάζιου!!!! ;):D:blush:

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο μελέτης :hysterical: , ψαξίματος (σε σχεδόν όλα τα forum), πολύ προσωπική εργασία (αφού όλα είναι DIY), πολλές αποτυχίες, πολλά γ#@$*&*#.!, τελικά θέλω να πιστεύω ότι τα κατάφερα. :hysterical:

Έχω όμως να επισημάνω μερικά πράγματα τα οποία μετά από πολλά πειράματα κατάλαβα ότι δεν γίνετε να πας "κόντρα" στη φύση που πίσω της κρύβονται εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, ή σ΄αυτούς που πριν από εμάς, σπατάλησαν πολύ χρόνο, πολύ χρήμα και ''έφαγαν πολλά χαστούκια" έως ότου μας πουν η πουλήσουν κάποια πράγματα σχετικά με το χόμπι που αγαπάμε.

Κάπου διάβασα κάποια στιγμή ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο γέμισμα του ενυδρείου φυσικό μαγειρικό αλάτι(!!!) ΜΗ ιωδιούχο, μαζί με 20 η 40% θαλασσινό νερό!!! έ λοιπόν σας λέω ότι το δοκίμασα, γέμισα το ενυδρείο με την όσμωση (300 λίτρα μέσα, 600-700 λίτρα για πέταμα) έβαλα μαγειρικό αλάτι (ΧΙΩΝ) και το υπόλοιπο θαλασσινό.

Το αποτέλεσμα?? Τα πρώτα 24ωρα όλα έδειχναν καλώς, αλλά δεν ήταν!!! Τα ζωντανά (μερικές γαρίδες, μια σαλιάρα και κάποιοι ερημίτες έμοιαζαν σαν να έβλεπαν να τα κυνηγάει κάποιος μεγάλος λευκός!!!! Μετά από μια εβδομάδα μας "αποχαιρέτησαν". Όταν το έψαξα διαπίστωσα ότι από το "μαγειρικό αλάτι" έλειπαν κάποια ΒΑΣΙΚΑ συστατικά και τα ζωντανά το ήξεραν από την αρχή.

Ένα άλλο που διάβασα κάπου ήταν ότι στο μεσογειακό δεν χρειάζεσαι απαραίτητα chiller. ΛΑΘΟΣ στην πατρίδα μας τουλάχιστον είναι απαραίτητο, και αν θες ένα σωστό ενυδρείο δεν την γλιτώνεις με ανεμιστηράκια και άλλα τέτοια κολπάκια.

Σας παραθέτω και μια φώτο από το ενυδρείο μου και σας το αφιερώνω!! :thumbup::D:D

post-21803-1282484595_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και καποιος που ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ με τα του ΟΙΚΟΥ μας :D κανε οποτε μπορεις και μια παρουσιαση του ενυδρειου απο την αρχη ;)

Link to comment
Share on other sites

όλα καλά να σου πηγαίνουν πάντα.......

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες στη παρέα μας...

Το παραπάνω με το αλάτι δεν το έχω διαβάσει αλλά ούτε κάποιος γνωστός το έχει δοκιμάσει.Τώρα όσο για τα ανεμιστήρια καλό είναι να μην είμαστε απόλυτη καθώς η θερμοκρασία δωματίου παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο και ίσως σε κάποιο άλλο μέρος να τα καταφέρναν.Φυσικά και το chiller θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή για όσους μπορούν.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σε καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στην παρέα μας και εύχομαι την καλύτερη εξέλιξη του συστήματός σου, που θα θέλαμε να παρακολουθήσουμε, με μεγάλο και πραγματικό ενδιαφέρον.

Όσον αφορά το μαγειρικό αλάτι, έστω και αν το παίρναμε απ' ευθείας από τις αλυκές, χωρίς δηλαδή καμιά επιπλέον επεξεργασία, θα ήταν αδύνατον να συνθέσει θαλασσινό νερό, γιατί ένα σημαντικό μέρος των ιχνοστοιχείων του χάνεται στον αέρα, σαν πτητικά στοιχεία και ένα επίσης σημαντικό μέρος στοιχείων μεταβάλλεται λόγω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Έτσι λοιπόν το τελικό αποτέλεσμα της ανάμειξης του αλατιού της αλυκής με καθαρό νερό, δεν θα είχε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε για την διατήρηση των ευαίσθητων αυτών οργανισμών, που απαιτούνται για την λειτουργία ενός κλειστού φυσικού συστήματος.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν αλάτια που προέρχονται από αλυκές. Σε αυτά όμως γίνεται πάντοτε προσθήκη και άλλων υλικών πριν καταλήξουν στην τελική, προς χρήση, συσκευασία.

Έτσι λοιπόν, δεν νομίζω ότι θα βρεις πουθενά επίσημη ανακοίνωση χρήσης μαγειρικού άλατος για την δημιουργία θαλασσινού νερού, παρά μόνο για την προσωρινή επιβίωση μεγάλων ανθεκτικών οργανισμών, όπως ορισμένα ψάρια.

Τέλος σε ότι αφορά το ψυκτικό, είτε πρόκειται για chiller είτε για οποιονδήποτε άλλον τρόπο ψύξης, θεωρώ ότι η χρήση του είναι απαραίτητη σε όλα τα τροπικά φυσικά συστήματα, κατά συνέπεια πολύ περισσότερο στα Μεσογειακά.

Καλή συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

καλως ηρθες και απο μενα!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...