Jump to content

Γιατί και σε τη ποσότητα πρέπει να χορηγούμε διοξείδιο του άνθρακα (co2);


Rik

Recommended Posts

Φίλε Rik πολύ καλό το άρθρο απλά στο τέλος λίγο το έχασα θα το μελετήσω εκτενέστερα. Αυτό που με έχει προβληματίσει και επιμένω κάπως είναι αφού το KH μπορούμε να το φτιάξουμε, ο παράγοντας ph πως μπορεί να διαμορφωθεί εκεί που θέλουμε χωρίς την χρήση χημικών (τα buffers απ' ότι κατάλαβα). Επίσης Στην δεύτερη παράγραφο προς το τέλος λες ότι μετά από αλλαγή νερού υπάρχει περίπτωση να δηλητηριαστούν τα ψάρια από αμμωνία αν κατάλαβα καλά? Λόγο αυξημένου KH? :)

Link to comment
Share on other sites

pH

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ονομάζουμε pH τη συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου (Η+) σε γραμμάρια ανά λίτρο διαλύματος.

Με το pH μετράμε την οξύτητα του νερού. Με βάση το 7 όπου το pH ουδέτερο, δηλαδή ο αριθμός ιόντων υδρογόνου (Η+) είναι ίσος με τον αριθμό ιόντων υδροξυλίου (ΟΗ-),όσο ανεβαίνει η τιμή αυτή, το νερό γίνεται αλκαλικό, σε αντίθετη περίπτωση το νερό γίνεται όξινο.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ pH

• Ενυδρεία γλυκού νερού : 6.5 – 7.5

• Ενυδρεία λιμνών Victoria, Malawi & Tanganyika : 7.5 – 8.5

• Ενυδρεία Θαλασσινού νερού : 8.0 – 8.5

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ pH ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΤΙΜΕΣ

Άνοδος :

• Προσθήκη χημικού ειδικού για άνοδο PH και Ανθρακικής σκληρότητας.

• Προσθήκη χημικού. (Ανθρακικό νάτριο-Carbonate Soda / Διττανθρακικό νάτριο-Bicarbonate Soda)

• Προσθήκη ασβεστολιθικών πετρωμάτων.

• Μείωση της παροχής Διοξειδίου του Άνθρακα. ( CO 2 )

Μείωση :

• Προσθήκη χημικού. (Φωσφορικό οξύ)

• Αύξηση της παροχής Διοξειδίου του Άνθρακα. ( CO 2 )

• Φιλτράρισμα του νερού με τύρφη.

• Χρήση Αντίστροφης Όσμωσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Πριν από την μεταβολή του Ph, πρώτα θα πρέπει να ελεγχθούν τα επίπεδα της ανθρακικής σκληρότητας (kΗ). Η ανθρακική σκληρότητα έχει άμεση επίδραση στην σταθερότητα του pH, γι αυτόν το λόγο θα πρέπει να είναι μεταξύ 4 dkH και 10 dkH γερμανικών βαθμών. Σε άλλη περίπτωση αυξομείωση του Ph μπορεί να οδηγήσει σε απότομη πτώση της ανθρακικής σκληρότητας.

Ανθρακική Σκληρότητα (kH)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η ανθρακική σκληρότητα μας ενημερώνει για τα ποσοστά ασβεστίου και μαγνησίου που συνδέονται με ανθρακικά και διττανθρακικά άλατα.

Η ανθρακική σκληρότητα είναι από τους πλέον σημαντικούς δείκτες αναφορικά με την διατήρηση της σταθερότητας του pH.

Συνήθως στα ενυδρεία γλυκού νερού το kH είναι στους 4 odkH. Υπάρχει όμως περίπτωση να μειωθεί. Βασικοί παράγοντες που συντελούν σ’ αυτό είναι η ταχύτατη άνοδος των βακτηριδίων ή η έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα (CO2)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ kH ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΤΙΜΕΣ

Άνοδος :

• Προσθήκη αλατιού για ενυδρειακή χρήση για άνοδο Ανθρακικής σκληρότητας.

• Προσθήκη μαγειρικής σόδας. (Διττανθρακικό νάτριο-Bicarbonate Soda)

• Προσθήκη σόδας πλυσίματος. (Ανθρακικό νάτριο-Carbonate Soda)

• Ανάμιξη δυο διαφορετικής ανθρακικής σκληρότητας νερών

Μείωση :

• Προσθήκη χημικού. (pH/kH DOWN)

• Χρήση Αντίστροφης Όσμωσης (Reverse Osmosis).

• Φιλτράρισμα του νερού με τύρφη.

• Ρητίνες.

• Βράσιμο του νερού (Ενδεικτικό. Δεν συνίσταται αλλά με το βράσιμο, το νερό χάνει τελείως την ανθρακική σκληρότητα).

συνδεσμος: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=64

Link to comment
Share on other sites

sorry κιόλας... αλλά γιατί τον μπερδεύεις;

Sorry warhawk αλλά δυστυχώς λόγο δουλειάς δεν βρίσκω τον χρόνο για να απαντήσω όπως πρέπει και γιαυτο και βάζω πληροφορίες.

Αληθεια που νομιζεις πως τον μπερδεψα;

Έγινε επεξεργασία - Rik
Link to comment
Share on other sites

Φίλε Rik πολύ καλό το άρθρο απλά στο τέλος λίγο το έχασα θα το μελετήσω εκτενέστερα. Αυτό που με έχει προβληματίσει και επιμένω κάπως είναι αφού το KH μπορούμε να το φτιάξουμε, ο παράγοντας ph πως μπορεί να διαμορφωθεί εκεί που θέλουμε χωρίς την χρήση χημικών (τα buffers απ' ότι κατάλαβα). Επίσης Στην δεύτερη παράγραφο προς το τέλος λες ότι μετά από αλλαγή νερού υπάρχει περίπτωση να δηλητηριαστούν τα ψάρια από αμμωνία αν κατάλαβα καλά? Λόγο αυξημένου KH? :)

Όταν εχουμε χαμηλο ΡΗ σε συνδιασμο με χαμηλο ΚΗ τοτε τα πραγματα γινονται επικυνδινα λογο του ότι τα ανθρακικα και διτανθρακικα αλατα είναι ένα στοιχειο που χρειαζετε στα ψαρια φυτα και βακτηρια για την εκτελεση των λειτουργιων τους πραγμα το οποιο όταν το ΚΗ είναι πολύ χαμηλο και οι λειτουργιες των παραπανω δυσκολευουν. Αποτελεσμα η αποσυνθεση των ενωσεων του αζωτου επιβραδυνουν με αποτελεσμα να περνει το πανω χερι η εμφανιση αμμωνιου ( γιαυτο σε αυτές τις τιμες πρεπει να ειμαστε προσεχτηκη με την διατροφη των ψαριων και την συντηρηση του ενυδρειου).

Με άλλα λόγια στο μαλακό νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε Ανθρακικά άλατα η αποδόμηση των τοξικών ενώσεων του αζώτου εμποδίζεται και σαν αποτέλεσμα έχουμε τη δημιουργία Αμμωνίου.

Αρα στην ερωτηση σου που λες λογο αυξημενου ΚΗ η απαντηση είναι λογο χαμηλου ΚΗ

Επισης όπως βλεπουμε και από το πινακακι του CO2 εάν εχουμε πχ ΡΗ 6 και ΚΗ 1 τοτε ειμαστε οκ αλλα εάν εχουμε ΚΗ 2 το CO2 που εχουμε είναι σε επικυνδηνα ορια για τα ψαρια μας, δηλαδη εν ολιγης εχουμε μικρες αποκλισης του ΚΗ και όχι πολλες επιλογες .

Ενώ όταν εχουμε ΡΗ είναι 7 πχ μπορουμε να πεξουμε σε πολλες τιμες του ΚΗ χωρις φοβο δηλητηριασης.

Link to comment
Share on other sites

Εϊμαι οκ, κανένα μπέρδεμα. Thnx.

:)

Link to comment
Share on other sites

Όλα καλά και ωραία αλλά θα παρακαλούσα να γράφουμε πιο σαφής και μικρές απαντήσεις όπου γίνονται πιο εύκολη κατανοητές από τους αρχάριους.

Απαντήσεις τύπου άρθρου κουράζουν και μπερδεύουν αρκετά άτομα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...