Jump to content

ενυδρειο 60χ30χ30 για Betta Splendens


Γιωργοσ Χ.

Recommended Posts

Kαλησπερα σε ολουσ τουσ φιλουσ.Εχω ενα ενυδρειο 39.5 λ καθαρα (κουβαδακι θα ελεγα),μετα απο πολλη μελετη και υπομονη (1 χρονο και)αποφασισα να το στησω.Moυ αρεσαν πολλα ψαρια δισκοι ,κιχλιδεσ τησ λιμνησ μαλαουι ,πολλα θαλλασινα και πολλα ακομα ,αλλα σε 40 λιτρα μονο τα λεπια μπορω να βαλω αν θελω βαζω τα παντα αλλα τι γινεται μετα $%#$#$#$#!!!!!

Και ετσι αποφασισα να βαλω το πιο ΑΔΙΚΗΜΕΝΟ ψαρακι!!!Ενα μονομαχο που απο αρκετουσ θεωρειτε ευκολο αλλα δεν ειναι,το θεμα δεν ειναι να το εχω 5,6,7,8,μηνεσ αλλα ολο το προσδοκιμο τησ ζωησ του!

Ετσι σιγα σιγα και παντα με υπομονη αγορασα τα παρακατω....

1)θερμοστατη 50w jager

2)φιλτρο resun cy-20 εξωτερικο 200λ/ω (σιγα μην ειναι τοσο πιο λιγο σιγουρα με τεστ)

3)ανεμιστηρακι 8εκ

4)τροφοδοτικο πολλαπλησ επιλογησ 3-12 σταθεροποιημενο

5)eliwell 915 220v με το πλαστικο αισθητηρα και ολα τα καλωδια για την συνδεση με θερμοστατη και ανεμιστηρα , ενα ντουι 10χ10χ5 για να μπει μεσα ο eliwell

6)indian almond leaves200 τεμ απο σιγκαπουρη.

7)τεστακια νερου ph1, ph,kh,gh,nh3/nh4,no2,no3,po4,αντιχλωριο ολα τησ api και βιταμινεσ sera.

8)χαλαζιακη αμμο χρωματοσ μπεζ/καφε ψιλη.

9)μια ριζα μοπανι μεγαλουτσικη σε ογκο.

10)T.C καψουλεσ και fungus cure σε καψουλεσ api, αλατι api ,προληπτικα (μακρια τετοια πραγματα αλλα.....)ηθελα να παρω maracyn-two αλλα δεν υπαρχει ελλαδα.

11)καπακι diy mdf θα το βαψω και θα το περασω με βερνικι αδιαβροχο,και το επιπλο στο ιδιο χρωμα.

12)2χ15w λαμπεσ t8 sylvania grolux,και χρονοδιακοπτεσ, τα ballast θα ειναι εκτοσ πανω στο καπακι.

13)φυτα υπομονη ακομα.

14)διοξειδιο υπομονη ακομα.

ΚΑΠΟΙΟΙ μου ειπαν( ξερετε ποιοι),σιγα ρε μεγαλε για αυτο το ψαρι, που να εβαζεσ δισκουσ ,υπερβολη μου λενε!!!!!ελπιζω, ειμαι σιγουροσ οτι διαφωνειτε !! το προφιλ του μονομαχου το εχω διαβασει και ειναι ενα καταπληκτικο αθρο που δεν σου αφηνει και πολλα περιθωρια για να ρωτησεισ κατι ,αλλα στην θεωρια ολα καλα στην πραξη ειναι το προβλημα .Εχω διαβασει αθρα και αθρα και εχω μαθει οτι στην περιοδο των βροχων στην ασια το ψαρακι μπορει να ελεγχει μια περιοχη 3χ3!!!!!!!!!!!(ετσι το εγραψα δεν κανω τον εξυπνο). Λοιπον θα ηθελα (δεν ξερω τι να πρωτορωτησω τωρα)να μου πειτε ειμαι καλα μεχρι εδω?

1)να βαλω 1 λαμπα grolux και 1 daylight 765 ( φοβαμαι να μην γεμισω αλγεσ με δυο grolux μαζι) θελω να αναβω 8-9 ωρεσ ,να αναβει η grolux μια ωρα νωριτερα απο την daylight και να σβηνει μια ωρα αργοτερα.τι λετε?

2)φυτακια θελω να βαλω κατι απο hygrophilla ενα ειδοσ οποιο ειναι πιο συμβατο με το μονομαχο , vallisneries, αυτα θελω μονο, λιγα ειδη για μοιαζει περισσοτερο με ασια .θελω να μου πειτε και ποσεσ ριζεσ θελω να τον ΠΝΙΞΩ στα φυτα,τι λιπασματα να βαλω ταμπλετεσ, υγρα ,στερεα τα παντα (τι καλοι που ειστε) αναλογωσ και με τον φωτισμο μου.

3)και ερχομαστε στο πιο δυσκολο για μενα ( γιατι δεν ειναι ΠΑΙΧΝΙΔΙ). Με διοξειδιο τι προτεινετε να κανω (οχι diy) μπορω να το κανω πιανουν τα χερια μου ,αλλα το ph θα πηγαινει πανω κατω.(ασε που αν κανω καμια βλακεια και σκασει, η γυναικα μου, θα μου δωσει το σαλονι σε γλυφιτζουρι).θελω μπουκαλα 500g με τα ολα τησ και με ηλεκτρομαγνητικη βαλβιδα να σταματαει με το κλεισιμο του φωτισμου,σε αυτην την περιπτωση τι γινεται με το ph?και μια τελευταια ερωτηση

4)να παρω και αντιστροφη οσμωση λεω ,βρηκα μια 75 ε (το ph τησ βρυσησ μου ειναι 7.4 και θα βαλω και τα almond.)τι λετε?

ΣΥΓΝΩΜΗ για το μεγαλο θεμα αλλα δεν μπορουσα να τα γραψω αλλιωσ ,συγνωμη και για καμμια ερωτηση που μπορει να ειναι χαζη, δεν ξερω !σασ ευχαριστω που με βοηθατε ,γιατι αν περιμενα απο αλλου,( τι εχω ακουσει παναγια μου!!!!). Και τα εγραψα αλλανταλλων ουτε με παραθεση ουτε σε σειρα αλλα αν σε βρει η τεχνολογια (pc)στα 30 φευγα αστα να πανε! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Έγινε επεξεργασία - stormtrooper
Link to comment
Share on other sites

Έκανα μία επεξεργασία στο ποστ σου για να γίνει πιο ευκολοδιάβαστο :)

Καταρχήν με εντυπωσιάζει η θέλησή σου για να δώσεις τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε αυτό το υπέροχο ψαράκι. Η γνώμη μου γενικώς είναι πως είσαι κάπως υπερβολικός σε κάποια θέματα, αλλά θα περιμένω να εξελιχθεί η κουβέντα και μεταξύ των μελών για να πάρεις πολλές και διάφορες απόψεις.

Εύχομαι καλό ξεκίνημα, που το θεωρώ βέβαιο από το πάθος που δείχνεις στη γραφή σου :P

Link to comment
Share on other sites

Ξέχασα να σε ρωτήσω κάτι... Ποιες είναι οι μετρήσεις σου pH, kH και gH της βρύσης σου?

Link to comment
Share on other sites

Ξέχασα να σε ρωτήσω κάτι... Ποιες είναι οι μετρήσεις σου pH, kH και gH της βρύσης σου?

Μολισ εκανα την μετρηση ph 7.4 kh 13 gh 15!σε τι ειμαι υπερβολικοσ ?θα με βοηθουσε.

Link to comment
Share on other sites

1) Άλγες δεν είναι απαραίτητο να έχεις με ισχυρό φωτισμό μόνο. Άλγες θα έχεις όταν δεν έχεις σωστό φάσμα φωτισμού, έχεις αρκετά ανεβασμένα ΝΟ3 αλλά και κάποια άλλα στοιχεία (φωσφορικά). Φωτισμό χρειάζεσαι ανάλογα τα φυτά και μέχρι 2 watt / λίτρο, όχι παραπάνω είναι άχρηστο. Και τα 2 watt/ λίτρο είναι πιστεύω υπερβολή. Οι βαλισνέριες παράδειγμα δεν χρειάζονται και τόσο ισχυρό φωτισμό. Επίσης οι φωτοσύνθεση γίνεται στα 6000 κέλβιν. Διάβασε το συννημένο άρθρο και θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αρκετά πράγματα. Όπως διάβασε και πόσο φωτισμό χρειάζονται τα φυτά που θα βάλεις.

2)Το τι φυτά θα βάλεις είναι δικό σου θέμα. Βέβαια πιστεύω ότι με μόνο δυο φυτά ίσως είναι κουραστικό αλλά αυτό θα το δεις από το αποτέλεσμα και αν θα σου αρέσει.

3)Για το CO2 πιστεύω ότι με diy θα είσαι οκ και μην ανησυχείς τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί στο σαλόνι σου εφόσον ακολουθήσεις τις οδηγίες. Τώρα αν θέλεις μπουκάλα δεν μπορω να σου απαντήσω αν υπάρχει 500 ml.

4)Καλό είναι η αντίστροφη όσμωση, αν και πάλι δεν νομίζω να είναι απαραίτητη. Αν θέλεις να κατεβάσεις λίγο το ΡΗ μπορείς να το κάνεις με τύρφη ή και με μερικά φύλλα. Βέβαια η επιλογή είναι δική σου.

Υ.Γ. Πιστεύω ότι έχεις αρκετή θέληση και διάθεση και στο τέλος το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό.

Καλή συνέχεια!

____________.pdf

Link to comment
Share on other sites

αρχιζω το διαβασμα παλι , πω πω επαθα πλακα απανταω και διαβαζω ,τα watt litra ειναι 0.76 στα καθαρα λιτρα μου.

Συνήθως λένε ότι πάνω από 0,5 είσαι εντάξει. Απ'ότι ξέρω και οι βαλισνέριες δεν θέλουν πολύ φωτισμό. Έτσι μην ανησυχείς τόσο για τον φωτισμό σου απο θέμα watt αλλά και από θέμα φάσματος (η daylight είναι μια χαρά, η grolux δε γνωρίζω). Το τι ανάγκες έχουν τα φυτά θα το δεις και στην πορεία. Βέβαια αν θέλεις να αγοράσεις κάποιο φωτιστικό καλά κάνεις και το ψάχνεις. Και για να σου δώσω ένα παράδειγμα πρόσφατα έκανα μια αναβάθμιση στο φωτισμό με ledοταινία 14,4 watt/m. Τοποθέτησα περίπου 1,5 μέτρο. Από τις πρώτες ώρες είδα φυσαλίδες σε όλα τα φυτά και σε μερικά έβγαιναν συνεχόμενα από τα φύλλα. Ήδη έχουν πάρει τα πάνω τους, γιατί μου χαλούσαν και σχετικά σκληρά φυτά. Να ξέρεις όμως ότι όσο φωτισμό έχεις τόσο λίπασμα και CO2 πρέπει να ρίχνεις. Την αναλογία θα την βρεις μόνος σου με πειραματισμό. Παραπάνω λίπασμα ή παραπάνω φωτισμός προβλήματα θα σου δημιουργήσουν.

Link to comment
Share on other sites

Η grolux βγαζει ενα ερυθρο χρωμα και την προτεινουν πολλοι για φυτα αυτο που με απασχολει ειναι οτι γραφει 8500kelvin.Ενω πρεπει κανονικα να ειναι κοντα στα 4000Κ,γιατι βγαζει κοκκινο φωσ ,ειναι σωστο αυτο που λεω?και οπωσ γραφω στο 1 ποστ θα κανω συνδυασμο, καλα θα κανω?6500κ Και 4000κ.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει μια λάμπα που βγάζει ροζ χρώμα κοντά στα 3500 κέλβιν (αν δεν κάνω λάθος). Αν διαβάσεις και το άρθρο θα δεις ότι η φωτοσύνθεση γίνεται περίπου στα 3500 κέλβιν και στα 6000 κέλβιν. Σε διαφορετικό φάσμα καθυστερεί η διαδικασία και ίσως να ευνοηθούν οι άλγες. Τώρα για το χρώμα που βγάζει όσο αυξάνονται τα κέλβιν τόσο κινούμαστε από το ερυθρό προς το κυανό. Αν η λάμπα (grolux) είναι στα 8500 κέλβιν, μάλλον δεν σου κάνει και λίγο δύσκολο μου φαίνεται να βγάζει κόκκινο. Συνδυασμό στα 4000 και 6500 κέλβιν θα είσαι εντάξει και θα πιάσεις και μεγαλύτερο φάσμα. Διαφορετικά βάλε δύο 6500 κέλβιν και είσαι οκ. (υπάρχει η άποψη ότι στα 6500 κέλβιν δεν ευνοούντε τόσο οι άλγες, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί επιστημονικά).

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστω φιλε μου για τισ απαντησεισ και για το επισυναπτομενο αρχειο ,(το αρχειο πριν να εγγραφω δεν μπορουσα να το βρω).σε ευχαριστω και για τισ διορθωσεισ σου (που στην ουσια ειναι αποψη σου)θα δεχτω ολεσ τισ αποψεισ ολων και αν καταληξουμε σε διορθωσεισ θα γινουν να ειστε σιγουροι ,εξαλου στο φορουμ υπαρχουν ανθρωποι που αυτα που ρωταω τα εχουν πρωινο.(ξεχασα να σασ να πω οτι το ψαρι θα ειναι plakats). ευχαριστω για την υπομονη σασ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...