Jump to content

Διακρεια ζωης βιολογικου υλικου


PsyTrancer

Recommended Posts

Καλησπερα σε ολους κ καλο χειμωνα (μιας κ κανω το πρωτο μου ποστ μετα τις διακοπες μου!) :)

Οπως λεει κ ο τιτλος ρωταω αν το οποιοδηποτε βιολογικο υλικο (siporax,substrat pro etc) εχουν καποια ημερομηνία ληξης ή αν θα ηταν καλο να τα ανανεώνουμε με νεα υλικα ανα καποιο χρονικο διάστημα κ αν ναι,καθε ποτε.

Αν θυμαμαι καλα στο κουτι(Sera siporax) δεν γραφει κατι ... Στο πρωτο-πρωτο πετ σοπ που ειχα παει, πριν 3 χρονια, μου ειχαν πει οτι θελουν αλλαγη ανα 1,5-2 χρονια ... Αν κ δεν το νομιζω..

Μου ηρθε στο μυαλο τωρα μιας μεταφερω τα ενυδρεια μου στο πατρικο μου ..οποτε εχω ξεστησει 2 απο τα μικροτερα ενυδρεια μου για να τα μεταφερω....η βιολογια δεν με ενδιαφερει να χαθει* οποτε εχω αδειασει κ τα εξ. φιλτρα .... Το βιολογικο υλικο που εβγαλα απο αυτα ειναι ικανο να ξαναχρησιμοποιηθεί με τα ιδια αποτελεσματα ή χάνετε η αποτελεσματικότητα του?

*Εχω στρωσει ηδη 2 ενυδρεια εκει ,οποτε υπαρχει μπολι.

Link to comment
Share on other sites

δεν ξερω αμα εχει διαρκεια ζωης αλλα αμα θες μετα 2 χρονια μπορεις να το αντικαταστησεις μισο -μισο.

Link to comment
Share on other sites

Θέτεις 2 διαφορετικά ερωτήματα...

Το ένα αφορά το αν χρειάζεται αντικατάσταση το βιολογικό υλικό ανά κάποιο χρονικό διάστημα. Η απάντηση που δίνω εγώ είναι ναι και όχι. Όλα βέβαια είναι αξάρτηση του είδους του βιολογικού υλικού και του χρόνου χρήσης του. Για ποιο λόγο μπορεί να θέλει αντικατάσταση ένα βιολογικό υλικό? Χάνει τη βιολογία του? Αυτό σίγουρα όχι. Τι μπορεί όμως να πάθει το βιολογικό υλικό με τη πάροδο του χρόνου?

1) Φθορά. Πιθανόν κάποιοι να έχουν παρατηρήσει πως τα βιολογικά του υλικά είναι κάπως μικρότερα σε μέγεθος πχ το Eheim Substrat. Αυτό σημαίνει πως έχει αρχίσει να φθείρεται και να γίνεται σκόνη. Το Siporax από την άλλη έχει μεγαλύτερη αντοχή από το Substrat. Σε αυτή τη περίπτωση δεν αντικαθιστούμε βιολογικό υλικό, αλλά προσθέτουμε μία ποσότητα όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα περάσουν πολλά χρόνια.

2) Μπούκωμα. Με τον καιρό και ανάλογα με τη φροντίδα που δίνουμε στο ενυδρείο μας, υπάρχει η πιθανότητα να μπουκώσουν οι πόροι του βιολογικού υλικού και να πάψει να υπάρχει ροή νερού μέσα από αυτό για να γίνεται ο βιολογικός καθαρισμός. Αυτό είναι κάτι ούτε σπάνιο, αλλά ούτε και συχνό. Μία ένδειξη μπουκωμένου βιολογικού υλικού είναι αν μετρήσουμε ΚΗ μηδέν ή πολύ κατώτερο από αυτό του νερού που βάζουμε στο ενυδρείο μας (με προετοιμασία ή χωρίς).

Όσον αφορά ένα παλιό βιολογικό υλικό και το κατά πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα βακτήρια δεν πεθαίνουν, αλλά αν βρεθούν σε περιβάλλον εκτός αυτού που μπορούν να ζήσουν, δημιουργούν μία κυψέλη γύρο τους και πέφτουν σε "νάρκη". Όταν ξαναβρεθούν σε ιδανικές συνθήκες διαβίωσης, επανέρχονται στην προηγούμενη κατάστασή τους. Για να γίνει αυτή η διαδικασία "νάρκωσης" των βακτηρίων θα πρέπει να επέλθει φυσική και ομαλή ξήρανση του βιολογικού υλικού. Προσωπικά όλα αυτά τα αναφέρω από παπαγαλία. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ γιατί απλά δεν έτυχε. Πάντως θα ήμουν σχετικά επιφυλακτικός στην αρχή αν χρησιμοποιούσα παλιό και ξεραμένο υλικό. Και λέω επιφυλακτικός ως προς την ιχθυοφόρτωση που θα έκανα στην αρχή!

Link to comment
Share on other sites

Το βιολογικό υλικό δεν το αντικαθιστούμε ποτέ. Μόνο συμπληρώνουμε καινούριο όταν έχει φθαρεί αρκετά-επειδή είναι πορώδες- και κατά συνέπεια έχει μειωθεί και ο όγκος του.

Link to comment
Share on other sites

Φθορές υπάρχουν σε λίγα βιολογικά υλικά .

Στα περισσότερα το πρόβλημα που έχουν είναι ότι μπουκώνουν οι πόροι τους , ανάλογα το μέγεθος των πόρων και του υλικού που είναι κατασκευασμένα πάει και η αντικατάστασή τους .

Αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε ότι εάν έχουμε ένα καλό μηχανικό φίλτρο πριν το βιολογικό υλικό θα έχουμε και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής .

Σε καμία περίπτωση για πάντα γιατί έχουμε και τα νεκρά βακτήρια τα οποία συσσωρεύονται στους πόρους .

Link to comment
Share on other sites

Νικ η κυψελη στην οποια αναφερεσαι ονομαζεται επισημα ως καψα.Περα απο αυτο σχετικα με το σιποραξ και παντα θεωρητικα,καθως δεν ειναι και οτι ευκολοτερο να το αποδειξουμε,οντας πολυμερες γυαλιου και σε σχεση με την πραγματικη εσωτερικη ροη ενος φιλτρου ,η φυσικη του φθορα θα ειναι απειροελαχιστη.επαναλαμβαβω πως στηριζομαι σε θεωρητικα τεκμηρια.Οσον αφορα την αντικατασταση των βιλογικων υλικων θα προτεινω την μερικη τμηματικη αντικατασταση ανα τακτα χρονικα διαστηματα.μην ξεχναμε οτι και τα υλικα μηχανικης η χημικης φιλτρανσης συντηρουν σημαντικο πληθυσμο ωφελιμων βακτηριων.Δυστυχως εχουμε πεσει ολοι μας θυματα της εμπορικης φιλτρανσης και οχι της πραγματικη,για να μην γυρισει καποιος και μας πει....εγω σου τα ελεγα,δεν θα πρεπει να ειμαστε υπερβολικοι με τα υλικα φιλτρανσης,οχι επειδη κανει κακο,αλλα επειδη ξοδευουμε ασκοπα χρηματα τα οποια θα μπορουσαμε να τα διαθεσουμε καπου αλλου.μπορει κανεις να πει με σιγουρια οτι μπορει να συντηρησει των αριθμο βακτηριων που αποικουν στο φιλτρο του?

Link to comment
Share on other sites

το σιποραξ νομιζω οτι γραφει και απο οσο ξερω καθε 2 χρονια το αλλαζεις.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω ολους για τις απαντησεις σας... :)

Το προφιλτρο ηταν στο προγραμμα ετσι κ αλλιως, καθως θα με γλιτωσει απο το πακετο που τραβαω καθε φορα για να βγαλω τα φιλτρα μου απο τα ντουλαπια κ να τα καθαρισω...(τουλαχιστον δεν θα ταλαιπωρουμαι τοσο συχνα! θελω να ελπιζω τουλαχιστον...)

Οσο αφορα το siporax που αφαιρεσα εγω ,απο τα 2 φιλτρα μου, ειναι περιπου 3 λιτρα κ εχει 'λειτουργησει' περιπου 2 χρονια στα ενυδρεια μου....Γιαυτο εκανα κ την ερωτηση...θα ηταν κριμα να πεταχθει (απο αγνοια) ή να χρησιμοποιηθει ξανα χωρις αποτελεσμα...

Οποτε καλο θα ηταν οταν το ξαναχρησιμοποιησω, να το κανω σε αναλογια 50-50 με καινουργιο υλικο...κ οχι μονο του,για να ημαστε κ ποιο "safe".. :P

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...