Jump to content

σιγκατικοι χρυσοψαρων

Savou

Recommended Posts

οπως λεει εδω μου φενεται οτι αυριο παω pet shop..Διαβασα αυτο το θεμα και πραγματικα εχω καταχαρει..

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...%E5%F1%FC\

γινεται οντως..??

Καλησπέρα, η παραπάνω λίστα με τα ψάρια κρύου νερού είναι όντως πολύ ενδιαφέρουσα!

Υπάρχουν πράγματι αρκετά ψάρια κρύου νερού από διάφορους βιότοπους, κυρίως ασιάτικους αλλά και κάποιους από την αμερικάνικη ήπειρο, με τα οποία μπορείς να στήσεις πολύ όμορφα σετάπ κρύου νερού. Πρόκειται για βιότοπους είτε με εύκρατο κλίμα είτε με θερμότερο κλίμα αλλά σε κάποιο σχετικό υψόμετρο, όπου η θερμοκρασία τη νύχτα πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς και πολλές φορές κάτω και από τους 15. Ξεχωριστό ενδιαφέρον ανάμεσα σε αυτά τα βιοτοπικά κρύου νερού έχουν κατά τη γνώμη μου τα ελληνικά βιοτοπικά ενυδρεία που αποτελούν προσωπικά για μένα μεγάλη πρόκληση και ελπίζω στο μέλλον να καταφέρω να στήσω ένα ενυδρείο με ελληνικά ψάρια και φυτά, πιστή αναπαράσταση κάποιου ελληνικού ποταμού ή λίμνης...

Πολλά επίσης από τα είδη που συναντάς συχνά στα πετσόπ όπως τα tanichthys albonubes, zebra danio, rosy barbs, paradise gourami κ.α. είναι ψάρια που προτιμούν το δροσερό νερό και μπορούν να διατηρηθούν σε ενυδρείο χωρίς θερμαντήρα το χειμώνα...

Μέχρι εδώ καλά και όπως μπορείς να δεις στο προφίλ μου είμαι κι εγώ οπαδός του κρύου νερού καθώς όλες μου οι δεξαμενές αλλά και τα μελλοντικά πρότζεκτ που έχω στο μυαλό μου, αφορούν σε είδη κρύου νερού. Μπορούν όμως τα παραπάνω είδη να συγκατοικήσουν με χρυσόψαρα; Παρόλο που πριν 1,5 χρόνο που ξεκίνησα να ασχολούμε με το χόμπυ αγοράζοντας 3 χρυσόψαρα, είχα κι εγώ παρόμοιες ανησυχίες (και επιθυμίες), μπορώ να σου πως ότι σήμερα η απάντηση που θα δινα είναι όχι... Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι:

Τα χρυσόψαρα είναι αμιγώς διακοσμητικά ψάρια που εκτρέφονται και αναπαράγονται από τον άνθρωπο τα τελευταία χίλια και χρόνια... Δεν έχουν δλδ θέση σε κανένα βιότοπο πέρα από τα τεχνητά συστήματα, λίμνες και ενυδρεία.. Άρα δεν έχει νόημα να στηθεί ένα βιοτοπικό ενυδρείο κρύου νερού όπου ανάμεσα στα υπόλοιπα είδη θα κολυμπούν και χρυσόψαρα...

Τα χρυσόψαρα υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία, είτε προτιμάς τις απλές (common, comet, shubukin) είτε τις fancy ποικιλίες... Οπότε μπορείς να στήσεις ένα όμορφο ενυδρείο φιλοξενόντας αποκλειστικά χρυσόψαρα από μια από τις προηγούμενες κατηγορίες.

Τα χρυσόψαρα είναι πολύ κινητικά, πληθωρικά και επικοινωνιακά ψάρια. Επιπλέον αν τους δώσεις τις κατάλληλες συνθήκες, ζουν πολλά χρόνια, μεγαλώνουν πολύ και γίνονται πραγματικά κατοικίδια.. Οποιοδήποτε άλλο ψαράκι σε ένα ενυδρείο με χρυσόψαρα, κατά τη γνώμη θα "χανόταν" και θα ήταν ο "φτωχός συγγενής".

Τέλος, σε διάφορα ελληνικά και ξένα φόρουμ, υπάρχουν αναφορές για ασθένειες που πιθανώς κουβαλούν τα χρυσόψαρα χωρίς να νοσούν αλλά που θα μπορούσαν να μεταδοθούν και να είναι θανατηφόρες για άλλα είδη. Αυτό είναι κάτι που δε μπορώ να το επιβεβαιώσω καθώς δεν έχω ανάλογη εμπειρία...

Συγνώμη αν κούρασα και ελπίζω να σε κάλυψα...

καιβεβαια δεν με κουρασες ισα ισα μου εκλεισες πολλα ερωτηματα απο ολα αυτα που μου ειπες..Και οντως στην αρχη που πειρα τα χρυσοψαρα ειμουν λιγο ξενερομενος μπορω να πω γιατι ηθελα κατι πιο σινθετο..αλλα φτειαχνοντας το κονσεπτ και βλεποντας τηνσυμπεριφορα τους αρχισα να αλλαζω γνωμη μεχρι που σημερα ειμαι πολυ χαρουμενος με αυτην μου την επιλογη..Το μονο που με χαλαει λιγο ειναι οτι θελωνα παιξω με τις αναπαραγωγες και απο οσα εχω διαβασει ειναι πολυ δυσκολη.Για να επανελθουμε στο θεμα σιγουρα δεν προκειτε να κανω καποιο βημα που μπορει να βλαψει το οποιδηποτε ψαρι που φιλοξενο..αλλα σιγουρα θα ηθελα να δω κιαλλαψαρακια μαζι με τα χρυσοψαρα..και μεχρι να βεβεωθω οτι γινεται δεν υπαρχει περιπτωση να προχωρισω..Σε ευχαριστω πολυ ...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...