Jump to content

Recommended Posts

red-cross.jpg

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : Εχτές και για πρώτη φορά παρατήρησα στα πτερύγια της ουράς του μονομάχου μου να ξεφτίζουν. Αναφέρομαι στα πίσω πτερύγια, τα πάνω και κάτω είναι μια χαρά

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- Λίτρα: 18 καθαρά

- Φίλτρανση (όγκος κάδου και υλικά): nano shrimp filter 150ltrs/h denerle, σφουγγάρι μαμάς υαλοβάμβακας στις εισαγωγές και διχτάκι με μίνι βιολογικό υλικό. Το συγκεκριμένο στήσιμο έγινε εχτές όταν καθάρισα το φίλτρο που έιχε σχεδόν βουλώσει αφαίρεσα τον εργοστασιακό υαλοβάμβακα και με τη μέθοδο του μπολιάσματος τοποθέτησα μίνι βιολογικό υλικό σε διχτάκι.

- Ιστορικό (χρόνος λειτουργίας κλπ): Λίγο περισσότερο από 6 μήνες

- Ψάρια (είδη και αριθμός): 1 μονομάχος betta splendens, 1 apple snail, 1 zebra nerite, 1 amano shrimp

- Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ): Τάισμα στον μονομάχο μία φορά τη μέραμε bloodworms της jbl, flakes για μονομάχους εναλλάξ με τα σκουλήκια, και 2 φορές την εβδομάδα ταμπλέτες άλγης για τα σαλιγκάρια και τη γαρίδα.

Αλλαγή νερού κάθε 15 μέρες 5 λίτρα νερό, προετοιμασία με αντιχλώριο της sera 3ml και λίπασμα feropol 3 ml, στη συνέχεια και μετά από περίπου 1 ώρα 4ml sera bionitrivec.

Φωτισμός 8w κύκλος 7 ωρών, φυτά 1 anubia nana, 1 cryptocorine, 1 valisneria spiralis

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- PH: 7.2

- KH: 6

- GH: 7

- ΝΗ3/NH4 (αμμωνία): 0

- ΝΟ2 (νιτρώδη): 0

- ΝΟ3 (νιτρικά): 10

- Θερμοκρασία: 26-27

Οι μετρήσεις έγιναν μετά την αλλαγή νερού, καθώς τότε παρατήρησα το πρόβλημα. Παλιότερα έκανα κάθε φορά πριν την αλλαγή νερού, αλλά στη συνέχεια και ειδικότερα τις 2-3 τελευταίες φορές το παρέλειψα.

ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:

-Υγρά Τεστ:

-Strips: jbl

-Ηλεκτρονικά:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

- Είδος Ψαριού: 1 betta splendens

- Ιστορικό Ψαριού: δεν έχει εμφανίσει κάτι άλλο

- Συμπτώματα που παρουσιάζει: ξέφτισμα στα πτερύγια στο πίσω μέρος της ουράς

- Ιστορικό πιθανών ασθενειών του ίδιου ψαριού ή ενυδρείου: Καμία προηγούμενη ασθένεια στο ενυδρείο

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

-Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε:

-Δοσολογία:

-Χρόνος Χρήσης:

-Αναλυτική περιγραφή:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

φωτογραφίες το απόγευμα που θα είμαι σπίτι

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

Η αλλαγή του σεταρίσματος του φίλτρου έγινε γιατί ο εργοστασιακός υαλοβάμβακας βρώμιζε πολύ και κατα συνέπεια έστελνε τη βρώμα και μέσα στο ενυδρείο (η οποία κατακάθοταν στον πάτο). Πιστεύω πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε από ενδεχόμενη κακή ποιότητα νερού και χαμηλή φίλτρανση λόγω βουλώματος του φίλτρου.

Παρακαλώ βοηθήστε να επαναφέρω το ψάρι στα φυσιολογικά του.

Ευχαριστώ πολύ,

Θανάσης

Link to comment
Share on other sites

Το ενυδρείο "τρέχει" κάτι περισσότερο από 6μηνο... Τον μονομάχο πόσο καιρό τον έχεις? Είναι καινούριο ψάρι ή το έχεις κι αυτό κάποιους μήνες?

Προμηθεύσου Melafix για θεραπεία!

Link to comment
Share on other sites

Ο μονομάχος έιναι ο πρώτος κάτοικος του ενυδρείου, μπήκε μέσα αμέσως μετά τη χρήση του bionitrivec, σύμφωνα με τις οδηγίες του σκευάσματος.

Link to comment
Share on other sites

Ο μονομάχος έιναι ο πρώτος κάτοικος του ενυδρείου, μπήκε μέσα αμέσως μετά τη χρήση του bionitrivec, σύμφωνα με τις οδηγίες του σκευάσματος.

Ok... Απλά ήθελα να σιγουρευτώ για το ότι το ψάρι δεν είναι νέο και δεν φέρει κάποια ασθένεια απ'έξω.

Χρησιμοποίησε Melafix όπως σου έγραψα και πιο πάνω βάση οδηγιών. Κρίνε εσύ που βλέπεις την κατάσταση αν πρέπει να ρίξεις την προληπτική δοσολογία ή αυτή της αντιμετώπισης ασθένειας.

Για άσχετους λόγους, θα ήθελα αν δε σου κάνει κόπο, να μας γράψεις λίγο για τη διαδικασία του στρωσίματος που ακολούθησες καθώς και κάποιες ενδεικτικές μετρήσεις. Χοντρικά πράγματα... δεν θέλω λεπτομέρειες... αν δε σου είναι δύσκολο.

Ευχαριστώ :)

Link to comment
Share on other sites

Ύστερα από πολύ διάβασμα και αφού αναρωτήθηκα πολύ για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να στρώσεις ένα ενυδρείο, ρώτησα και ξαναρώτησα αποφάσισα να ακολουθήσω τον τρόπο στρωσίματος με σκευάσματα.

Συγκεκριμένα το sera bionitrivec (οχι το σκέτο nitrivec) καθώς το πρώτο συστήνει μετά από ένα 24ωρο να τοποθετήσεις μέσα το πρώτο ψάρι του ενυδρείου.

Συγκεκριμένα εγώ έριξα σκευασμα για μία εβδομάδα και στη συνέχεια τοποθέτησα το ψάρι μου. Εδώ τίθεται ένα θέμα στο οποίο δεν ξέρω ποια απάντηση είναι σωστή. Είναι σωστότερο να ρίξεις μέσα bionitrivec για αρκετες ημέρες περιμένωντας να στρώσει κάπως καλύτερα το ενυδρείο από το να ρίξεις το ψάρι μέσα από την 2η ημέρα, ή τελικά το ψάρι συμμετέχει στο στρώσιμο και όσες φορές και να ρίξεις στο ενυδρείο το ζουμί αυτό ξεκινάει να στρώνει από τη στιγμή που μπαίνει το ψάρι (οντας ουσιαστικά και πάλι στην ημέρα νο 2) ?

Όπως και να έχει το πράγμα και χωρίς να ξέρουμε τις πραγματικές επιπτώσεις στην υγεία/κατάσταση του ψαριού για τουλάχιστον εκέινες τις πρώτες ημέρες μέχρι να στρώσει το ενυδρείο, αυτό που έχω να πω όσο και να ακουστεί κοινότυπο για μερικούς, είναι οτι το ψάρι εκτός από το στρες των 2-3 πρώτων ημερών στη συνέχεια προσαρμόστηκε στο νέο του περιβάλλον και κανένα άλλο σημάδι στρες ή προβλήματος μέχρι τώρα δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανα. Την διαδικασία δε του στρωσίματος την πέρασε χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως σημάδι προβλήματος ή περίεργης συμπεριφοράς, παρ' όλο που εγώ φύτευα, έκανα μικροαλλαγές στο landscape, αντιμετώπιζα έξαρση άλγης & πράσινου νερού, μύκητες στη ρίζα κλπ κλπ.

Αν μου ζητηθεί να προτείνω αν είναι σωστός τρόπος να στρωθεί ένα ενυδρείο αυτός που ακολούθησα, πιστεύω ότι δεν θα τον πρότεινα όχι τόσο επειδή δεν τον υποστηρίζω, αλλά για το γεγονός ότι δεν είμαι σίγουρος για το πόσο και αν επηρέασε το ψάρι.

Το επόμενο ενυδρείο που θα έστρωνα θα το έκανα με εντελώς διαφορετικό τρόπο και σίγουρα χωρίς την παρουσία ζωντανών, αφού πια έχω μάθει ότι υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα να χαρείς όσο περιμένεις να στρώσει το ενυδρείο σου, διαμόρφωση landscape, φυτέματα, πέτρες κλπ κλπ.

Η υπομονή (που από παιδί ποτέ δεν είχα όταν έκανα πράγματα για πρώτη φορά) πάντα μάθαινα έκ των υστέρων ότι είναι μεγάλη αρετή.

Πάνω κάτω οι διαφοροποίηση στις ενδείξεις μου ήταν στα νιτρώδη και νιτρικά τα οποία μηδένισα κάποια στιγμή με προσθήκη κερατόφυλλου. Και φυσικά στην αμωνία. Αξιοσημείωτο είναι ότι το sera bionitrivec από όσο λέει στο μπουκάλι βοηθάει και στο να ρίχνει τα επίπεδα της αμμωνίας. Έξαρση λοιπόν δεν είδα καθώς προσπάθησα να ρίχνω που και που το σκεύασμα για να κρατήσω τα επίπεδα σε χαμηλό ποσοστό. Οι μετρήσεις λοιπόν οι παραπάνω που δίνω με ελάχιστες διαφοροποιήσεις είναι οι ίδιες σχεδόν από το τέλος του πρώτου μήνα ζωής του ενυδρείου μου. Νιτρικά στο 05-10 και νιτρώδη ειδικά στο μηδέν.

Ελπίζω να βοήθησα με τα παραπάνω, ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια

Link to comment
Share on other sites

Θέλω να σ'ευχαριστήσω για την ανάλυση που μας έκανες. Αυτό που θέλω να πω πάνω στο θέμα του στρωσίματος και διαβάζοντας τον τρόπο που ακολούθησες, είναι πως αν έκανες μία σημαντική προσθήκη κερατόφυλλου στις αρχές, μαζί με το ψάρι, σίγουρα θα βοηθούσες πολύ την όλη διαδικασία.

Επίσης θέλω να αναφέρω πως κάθε ενυδρείο, ανάλογα με τα λίτρα του και την μελλοντική ιχθυοφόρτωση που έχουμε σκοπό να του κάνουμε, διαφέρει στον τρόπο και το είδος στρωσίματος.

Με την ευκαιρία, υπενθυμίζω το συγκεκριμένο θέμα ΕΔΩ με τις εμπειρίες διάφορων μελών μας.

Τέλος το σπαμάρισμα (για την ώρα :) ).

Ευχαριστώ και πάλι για όσα έγραψες και περιμένουμε νέα από το ψαράκι σου :)

Link to comment
Share on other sites

Έβαλα και κερατοφυλλο για τον ίδιο ακριβώς λόγο, κάποια στιγμή κιόλας μοίραζα στο φόρουμ :) το περίσεμμα.

Μετά τη χρήση του melafix χρειάζεται άνθρακας για να καθαρίσει?

Link to comment
Share on other sites

Έβαλα και κερατοφυλλο για τον ίδιο ακριβώς λόγο, κάποια στιγμή κιόλας μοίραζα στο φόρουμ :) το περίσεμμα.

Μετά τη χρήση του melafix χρειάζεται άνθρακας για να καθαρίσει?

Όχι απαραίτητα... Με μία αλλαγή νερού είσαι ΟΚ

Link to comment
Share on other sites

Τα υπόλοιπα ζωντανά μπορεί να επηρεαστούν είτε από την ασθένεια είτε από το φάρμακο?

Τελικά είναι fin rot?

Link to comment
Share on other sites

Τα υπόλοιπα ζωντανά μπορεί να επηρεαστούν είτε από την ασθένεια είτε από το φάρμακο?

Τελικά είναι fin rot?

Το φάρμακο είναι ιδιαίτερα ελαφρύ και γι'αυτό στο πρότεινα. Θεωρητικά δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα με τα ασπόνδυλα. Αν παρ'όλα αυτά δεις τα σαλιγκάρια να βγαίνουν για συχνές ανάσες εκτός νερού, φρόντισε να βάλεις μέσα στο ενυδρείο μία αεραντλία.

Δεν μας έβαλες φωτογραφία, οπότε δεν μπορώ να ξέρω αν είναι finrot ή κάτι άλλο. Αλλά γενικώς μη κολλάτε στις ονομασίες. Για να γίνει ακριβή διάγνωση, χρειάζονται εργαστήρια και βιοψία. Εφόσον δεν μας παρατήρησες κάποιο άλλο ανησυχητικό φαινόμενο, όπως το να μη τρώει ή να μην είναι δραστήριο το ψάρι, αλλά απλά έχουμε θέμα με τα πτερύγια, το αντιμετωπίζεις όπως σου είπα. Αν δούμε και κάτι άλλο στη συνέχεια (που φυσικά δεν το εύχομαι και δεν το πιστεύω) θα δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...