Jump to content

ΕΠΙΛΟΓΗ - ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΨΑΡΙΩΝ ΓΙΑ Fish Only


STESS

Recommended Posts

Αγαπητοί,

Όπως ίσως έχετε δει σε άλλες δημοσιεύσεις μου, έχω ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες θαλασσινό ενυδρείο ( fish only ). Ο τελικός στόχος μου, είναι να φιλοξενήσω συνολικά τα παρακάτω

1.- P. Maculosus ( υπάρχει ήδη στο ενυδρείο )

2.- Emperator

3.- Flame

4.- Bicolor

5.- Yellow tank x 2 ( υπάρχει ήδη το ένα )

6.- Blue tank x 2 ( υπάρχει ήδη το ένα )

7.- Yellow goby x 4

8.- Firefish x 2

9.- Clown fish x 2

10.- Longnose Hawkfish x 2

11.- Damsel x 4 ( υπάρχουν ήδη )

12.- Cleanner γαρίδες χ 4

Όλα τα παραπάνω σκοπεύω να τα "φορτώσω" σε διάστημα 12 - 18 μηνών αφού φυσικά κάνω όλες τις απαραίτητες μετρήσεις και όλα πάνε καλά ( είναι πολύ / λίγο ? )

Επίσης θυμίζω ότι οι διαστάσεις του ενυδρείου είναι 220μ χ 45π χ 60υ και υπάρχουν 130 κιλά βράχου με άφθονες κρυψώνες και περάσματα για τα ψάρια. Θα ανεβάσω σύντομα και φωτογραφίες.

Ποια η γνώμη σας για τον παραπάνω συνδυασμό και με ποια σειρά να φορτώσω τα ψάρια στο ενυδρείο. Είναι πολλά ζωντανά για το ενυδρείο ? Έχετε άλλες προτάσεις υποδείξεις ?

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

UP :)

Παρακαλώ για τις γνώμες σας, είναι πολύ σημαντικές για εμένα.

Ευχαριστώ πολύ. . . . .

Link to comment
Share on other sites

Καλη αρχη λοιπον απο μενα ... ερωτηση ,1.τι σκιμμερ εχεις?(απο αυτο εξαρτονται πολλα) 2.τα ψαρια που θες να βαλεις ειναι παρα πολλα!! στο συνδιασμο που εχεις ειναι σε γενικες γραμμες καλος αλλα μην βαλεις 2η 3 η4πλα ψαρια θα πεσει τρελο κυνηγη με συνεπειες... τα damsel καλο θα ηταν να τ απεφευγες... τι clown θες να βαλεις αν βαλεις αγριους οπως Maroon θα χεις θεμα... (εγω χωρις ανεμωνη clown δεν θα βαζα)χανουν την μαγεια τους... εμενα σαν fish only θα μου αρεσαν τα

1.- P. Maculosus ( υπάρχει ήδη στο ενυδρείο ) !!!!!!

2.- Emperator !!!!!!!!!!!

3.- Flame !!!!!!!!

4.- Bicolor (blennie?) ok !!

5.- Yellow tank !!!!!!!!!

6.- Blue tank !!!

7.- Yellow goby !!!!!!!!

8.- Firefish !!!!!!!!!

9.- Longnose Hawkfish !!!!!!!!!!!

10.- Cleanner γαρίδες χ 4 !!!!!!!!

11.LABROEIDES DIMITIATUS !!!!!!!!!

συν σαλιγκαρακια αχινο κτλπ πιστευω οτι θα δειχνει :thumbup: παντα ξεκινωντας απο τα πιο ημερα...και το ενυδρειο σου θα σου δειξει την συνεχεια.... :)

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ Jimmy996 για την απάντησή σου. :)

Αν και αρχικά είχα σκοπό να μην βάλω skimmer ( !!! ), είχα ανοίξει και ανάλογο θέμα όπου το συζητήσαμε με φίλους συν-χομπίστες και στο οποίο είχα παραθέσει κάποιες απόψεις μου, τελικά καταλήγω στο να τοποθετήσω skimmer το οποίο θα είναι το HANG ON της ΑΤΒ που το δίνει για 800 lt

Σε ότι αφορά τα ψαράκια δεν θα βάλω τελικά διπλά ή περισσότερα ανά είδος.

Για τους clown θα είναι οι απλοί ( ocelaris νομίζω ? ) και περίπου μετά από 8 μήνες θα τους δώσω και μια ανεμώνη. Το bicolor που αναφέρω, είναι και αυτό μικρό αγγελόψαρο.

Τώρα σε σχέση με τα damsel, όντως πιθανόν να μην τα ήθελα και εγώ, αλλά τα είχα από την αρχή για το στρώσιμο, ενώ μέχρι στιγμής δεν δείχνουν ιδιαίτερα "ενοχλητικά" με τη συμπεριφορά τους, εξάλλου καθώς το ενυδρείο έχει μεγάλο μήκος και πολλες κρυψώνες δεν "συναντιούνται" σχεδόν ποτέ.

Τα ψαράκια που προτείνεις τα είχα και εγώ στο μυαλό μου ( οι γιατροί δεν είναι ? ), αλλά εμένα μου αρέσουν περισσότερο από την Ερυθρά θάλασσα που είναι πιο σκούρο μπλέ το χρώμα τους. Πιθανόν να βάλω έναν και έναν.

Σαλιγκαράκια και αχινούς θα τα δώ για αργότερα, ίσως και μετά από ένα χρόνο.

Link to comment
Share on other sites

Καλα κανεις και βαζεις σκιμμερ .με το συγκεκριμενο πιστευω οτι θα σε καλυψει και οταν θα δεις τι θα βγαζει την βδομαδα το δοχειο συλογης θα καταλαβεις ποσο απαραιτητο ειδικα σε μεγαλα συστηματα ειναι...

ο LABROEIDES DIMITIATUS εκτος απο την ομορφια του στον προτεινα περισσοτερο για την χρηστικοτητα του καθως απαλασει απο παρασιτα τα ψαρια θελει καλοστρωμενα ενυδρεια και ειναι δυσκολο ψαρι σε γενικες γραμμες ... ενα μπορεις να βαλεις διοτι ειναι πολυ επιθετικο με αντοιστιχα ιδιο της οικογενειας του...

με το centropyge bicolor και το flame μπορει να χεις ''θεμα'' μπορει ομως και οχι ειναι στο τι χαραχτηρες θα πετυχεις.... (εγω δεν θα το προτεινα)

οι ocellaris ειναι οι πιο soft clown. ανεμωνη για να βαλεις καλα λες μετα απο κανα 8μηνο+ αλλα αποτι διαβασα με ουσιαστικα 2χ54τ5 μια μπλε κ μια λευκη δεν υπαρχη περιπτωση να την καλυψεις σε αναγκες, ισως με 2 λευκες και μια μπλε που πιστευω οτι ειναι το min να τα καταφερεις...

καλη επιτυχια στον υφαλο σου και υπομονη..... :)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ Jimmy996 που συνεχίζεις και μου δίνεις τα "φώτα" σου !! :)

Νομίζω ότι θα δοκιμάσω μαζί και τα δύο μικρά αγγελοψαράκια ( flame + bicolor ).

Σε ότι αφορά την ανεμώνη, οι λάμπες μου είναι δύο λευκές Τ5 ( 54W X 2 ) και δύο μπλε Τ5 ( 54W X 2 ).

Θεωρείς ότι θα είμαι ΟΚ με την ανεμώνη στο μέλλον ?

Φιλικά,

Στέλιος

Link to comment
Share on other sites

Ισως να μην το διατυπωσα σωστα και δεν το καταλαβες για τον μιν φωτισμο στο συνολο 6 Τ5. 4λευκες και δυο ακτινικες γιατι αυτο που μας ενδιαφερει ειναι οτι η ανεμωνη οπου κατσει θα χρειαστει να εχει απο πανω της μιν 3 λαμπες τ5 αρα 162w απλο? :)

Link to comment
Share on other sites

Κατάλαβα .... :thumbup:

Έχω ήδη στην εγκατάστασή μου τρίτο μετ/τη και στεγανά ακροφύσια για δύο επιπλέον Τ5 των 54w και δεν τα χρησιμοποιώ για λόγους οικονομίας ( λες και αυτό θα με σώσει ). Οπότε όταν με το καλό μπει η ανεμώνη θα τα ενεργοποιήσω.

Πόσο θεωρείς ότι θα πρέπει να έχω τη φωτοπερίοδο στις επιπλέον αυτες λάμπες ?

Αυτή τη στιγμή δουλεύουν οι 4 λάμπες ( 2 λευκές και 2 μπλε ) στις 9 ώρες. Πόσες ώρες να καίω τις επιπλέον 2 λευκές ? Στις 9 ώρες και αυτές ή λιγότερο ( πχ 4 ή 5 ώρες ). Το λέω όχι τόσο για οικονομία αλλά και για θέμα άλγης. Κάνω λάθος ? :)

Link to comment
Share on other sites

καλα θα ειναι γυρω στις 6 με 7 ωρες την ημερα... επισης μ αυτον τον φωτισμο θα μπορεις να κρατησεις και αρκετα μ****α κοραλακια που τα αγγελοψαρα δεν σε γενικες γραμμες δεν τα πειραζουν.καλο θα ειναι να τις ξεκινησεις με κανα 3ωρο και σιγα σιγα να τις φτασεις στο 6-7ωρο.. για τις αλγες εφοσων No3,PO4 θα ειναι στις σωστες τιμες δεν θα χεις κανενα προβλημα... εξαλου ο φωτισμος σου ειναι το μιν... το σκιμμερ το πηρες ?το εβαλες?

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλή πληροφορία αυτή για τα μαλακά κοράλια που πιθανόν να μην τα πειράξουν τα αγγελόψαρα.

Ποια είναι αυτά ? αν και κάνοντας την αρχή μετά δεν έχει γυρισμό ..... ( = κατάληξη reef ) που σε αυτά τα λίτρα ανεβάζει πολύ το κόστος.

Link to comment
Share on other sites

Σε ότι αφορά το skimmer, αυτό θα γίνει μετά τις γιορτές και γι' αυτό το λόγο δεν φορτώνω καθόλου άλλα ψάρια μέχρι να μπει και να δουλέψει τουλάχιστον ένα μήνα. Το skimmer θα είναι τελικά το Hang on της ΑΤΒ για 800 λίτρα και ξεκινάω από τώρα έρευνα αγοράς ( μαγαζιά, internet καιίσως και αγγελίες για κάποιο used σε καλή κατάσταση ).

Στην καραντίνα μου περιμένουν ( από 10/12 ), ένα bicolor angel, ένα six line, ένα longnose hawkfish, ένα yellow goby, ένα firefish και ένα decorated firefish, που υπολογίζω να μεταφερθούν στο μεγάλο ενυδρείο περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα κι απο μενα ...και καλη αρχη.Αυτο που δεν εχω καταλαβει ειναι τελικα θελεις ενα Fish-Only ενυδρειο ή κατι σαν ελαφρυ Reef?Sump το ενυδρειο σου εχει ?Τοσα λιτρα που εχεις θα σου ελυνε τα χερια απο αντιαισθητικα μηχανηματα με περαιτερω αναλυση σε θορυβο που θα παραγουν ή την ανακατωσουρα που θα προκαλουν οταν ερθει η ωρα για την συντηρηση τους και φυσικα το χαος στα καλωδια τους.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Nickolaos 28

Με ενδιαφέρει fish only με μόνο μία ανεμώνη για να μπαίνουν τα clown και ίσως κάποια σαλιγκαράκια και αχινούς. Αν τώρα μπορούν να μπουν και κάποια κοραλάκια που δεν τα πειράζουν τα αγγελόψαρα θα με ενδιέφερε. Δεν νομίζω όμως ότι θα είναι σίγουρη κίνηση ( για τα κοράλια ).

Sump δεν έχω, ενώ το ενυδρείο μου ξεκίνησε και στήθηκε έτσι ( το έχω ήδη παρουσιάσει και με φωτογραφίες στο πεδίο ενυδρεία μελών ).

Παραθέτω ξανά τις λεπτομέρειες λειτουργίας του και αναμένω κρίσεις και επικρίσεις ......

Ενυδρείο 600 λίτρων περίπου ( 220 χ 60 χ 45 ), το οποίο τρέχει από 01/10/2010.

Ο εξοπλισμός του ενυδρείου είναι

1.- Τρία φίλτρα eheim - 1000 λίτρων ροής το κάθε ένα / μηχανική φίλτρανση

2.- Ένα φίλτρο Rena - 1200 λίτρων ροής / χημική φίλτρανση

3.- Δύο κυκλοφορητές tunze - 3000 ροής έκαστος

4.- Ψυκτικό teco

5.- UV 15watt εντός του ψυκτικού ( θα μπει σύντομα )

6.- Θερμοστάτης

7.- Λάμπες 4 χ 54watt ( δύο μπλέ & δύο άσπρες )

8.- Ανατολή - Δύση στις άσπρες λάμπες

9.- PH άμετρο ηλεκτρονικό AQUAMEDIC

10.- Denitrator ( θα μπει σε περίπου έξι μήνες )

11.- Skimmer Hang on ATB - 800 lt ( θα μπει μετά τις γιορτές )

Λειτουργεί ως εξης

Είσοδος φίλτρων από τρύπες στον πάτο του ενυδρείου - έξοδος στην επιφάνεια του νερού

Κυκλοφορητές μέσα στους βράχους και οι δύο

Ψυκτικό στους 25,5

Θερμοστάτης στους 24,5

Η UV σκοπεύω να είναι ανοικτή συνέχεια

PH 8,2 - 8,3

Φωτοπερίοδος 9 ώρες

Στο ενυδρείο μπήκε από την αρχή με την εξής σειρά

1.- νερό 200 λίτρα ( αλατότητα 1018 )

2.- ζωντανός βράχος 130 κιλά

3.- νερό 70 λίτρα ( αλατότητα 1018 )

4.- ζωντανή άμμος 6cm ύψος σε όλο το ενυδρείο

5.- νερό 200 λίτρα ( αλατότητα 1018 )

6.- Δέκα μέρες μετά τέσσερα damsel

7.- Τριάντα μέρες μετά τα damsel, μπήκαν τα ψάρια που είχα στο άλλο ενυδρείο δηλαδή ένα yellow και ένα blue tank και ένας maculosus. Τα ψάρια αυτά τα είχα παραπάνω από δύο χρόνια. Ήδη βρίσκονται μέσα 15 μέρες χωρίς προβλήματα.

Φυσικά όλο αυτό τον καιρό έκανα μετρήσεις κανονικά, έγινε ο κύκλος του αζώτου με κορύφωση στις 15 μέρες, ενώ τώρα όλες οι μετρήσεις είναι μηδενικές.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Nickolaos 28

Με ενδιαφέρει fish only με μόνο μία ανεμώνη για να μπαίνουν τα clown και ίσως κάποια σαλιγκαράκια και αχινούς. Αν τώρα μπορούν να μπουν και κάποια κοραλάκια που δεν τα πειράζουν τα αγγελόψαρα θα με ενδιέφερε. Δεν νομίζω όμως ότι θα είναι σίγουρη κίνηση ( για τα κοράλια ).

Sump δεν έχω, ενώ το ενυδρείο μου ξεκίνησε και στήθηκε έτσι ( το έχω ήδη παρουσιάσει και με φωτογραφίες στο πεδίο ενυδρεία μελών ).

Παραθέτω ξανά τις λεπτομέρειες λειτουργίας του και αναμένω κρίσεις και επικρίσεις ......

Ενυδρείο 600 λίτρων περίπου ( 220 χ 60 χ 45 ), το οποίο τρέχει από 01/10/2010.

Ο εξοπλισμός του ενυδρείου είναι

1.- Τρία φίλτρα eheim - 1000 λίτρων ροής το κάθε ένα / μηχανική φίλτρανση

2.- Ένα φίλτρο Rena - 1200 λίτρων ροής / χημική φίλτρανση

3.- Δύο κυκλοφορητές tunze - 3000 ροής έκαστος

4.- Ψυκτικό teco

5.- UV 15watt εντός του ψυκτικού ( θα μπει σύντομα )

6.- Θερμοστάτης

7.- Λάμπες 4 χ 54watt ( δύο μπλέ & δύο άσπρες )

8.- Ανατολή - Δύση στις άσπρες λάμπες

9.- PH άμετρο ηλεκτρονικό AQUAMEDIC

10.- Denitrator ( θα μπει σε περίπου έξι μήνες )

11.- Skimmer Hang on ATB - 800 lt ( θα μπει μετά τις γιορτές )

Λειτουργεί ως εξης

Είσοδος φίλτρων από τρύπες στον πάτο του ενυδρείου - έξοδος στην επιφάνεια του νερού

Κυκλοφορητές μέσα στους βράχους και οι δύο

Ψυκτικό στους 25,5

Θερμοστάτης στους 24,5

Η UV σκοπεύω να είναι ανοικτή συνέχεια

PH 8,2 - 8,3

Φωτοπερίοδος 9 ώρες

Στο ενυδρείο μπήκε από την αρχή με την εξής σειρά

1.- νερό 200 λίτρα ( αλατότητα 1018 )

2.- ζωντανός βράχος 130 κιλά

3.- νερό 70 λίτρα ( αλατότητα 1018 )

4.- ζωντανή άμμος 6cm ύψος σε όλο το ενυδρείο

5.- νερό 200 λίτρα ( αλατότητα 1018 )

6.- Δέκα μέρες μετά τέσσερα damsel

7.- Τριάντα μέρες μετά τα damsel, μπήκαν τα ψάρια που είχα στο άλλο ενυδρείο δηλαδή ένα yellow και ένα blue tank και ένας maculosus. Τα ψάρια αυτά τα είχα παραπάνω από δύο χρόνια. Ήδη βρίσκονται μέσα 15 μέρες χωρίς προβλήματα.

Φυσικά όλο αυτό τον καιρό έκανα μετρήσεις κανονικά, έγινε ο κύκλος του αζώτου με κορύφωση στις 15 μέρες, ενώ τώρα όλες οι μετρήσεις είναι μηδενικές.

Γουστα ειναι αυτα...Εγω ειμαι τις κλισης aggresive με trigger και puffer.... Εκει θα χαρεις ενα Fish Only με κινηση και προσωπικοτητες.Η αλατοτητα σου θελει ανεβασμα στο 1024.Τα εξωτερικα φιλτρα στο θαλασσινο ειναι ανουσια αφου στην δε μηχανικη φιλτρανση θα πρεπει να καθαριζεις ταχτικα αλλιως αποτελουν εστια αυξησης νιτρικων και στη δε χημικη τα υλικα ποτε δε θα φιλτραρουν ολο το νερο που θα περναει απο το φιλτρο λογω ανασηκωματος αυτων.Η λαμπα UV που εχεις ειναι τουλαχιστον ανεπαρκης για τα λιτρα σου.Στη συνδεση με το ψυχτικο στο οποιο δεν αναφερεις με τι θα δωσεις ροη σε αυτο θα πρεπει να χεις πολυ χαμηλη και τα φιλτρα που διαθετεις εχουν πολυ υψηλη ροη.Τελος οι κυκλοφορητες σου ειναι μικρης εντασης και στα 2,20 μετρα θα ηθελες τουλαχιστον 2 coralia 4 σε συνδυασμο με αυτους που εχεις για αναταραξη επιφανειας.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό είναι εθισμός !! Είμαι στο Γραφείο και αντί να δουλεύω ασχολούμαι με το ενυδρείο !!

Μηδέν παραγωγικότητα !! :thumbup: Τέλος πάντων ..... :)

Στο θέμα επιλογής ψαριών, πράγματι είναι θέμα γούστου. Εμένα μου άρεσαν πολύ τα αγγελόψαρα και γι'αυτό προχωρώ έτσι.

Για την αλατότητα απ'όσο έχω διαβάσει, δεν υπάρχει λόγος να την ανεβάσω στα 1024 καθώς δεν έχω κοράλια και τα ψάρια δεν έχουν θέμα σε αλατότητα μέχρι και 1014 ( !! ). Το καλό στην χαμηλή αλατότητα ( πέρα από την οικονομία στο αλάτι, που δεν την εξετάζουμε τόσο αν θέλουμε να διατηρούμε σωστά τα ψαράκια ), είναι ότι πολλοί παθογόνοι θαλασσινοί οργανισμοί δεν επιβιώνουν σε χαμηλή αλατότητα ( γι'αυτό και σε περίπτωση ασθένειας στο ενυδρείο κατεβάζουμε την αλατότητα ).

Τα εξωτερικά φίλτρα τα είχα από όταν το ενυδρείο ήταν γλυκού νερού ( discus ), οπότε είπα να τα χρησιμοποιήσω ( φυσικά με νέα υλικά ) για δύο κυρίως λόγους

1.- Μεγαλύτερη Κυκλοφορία νερού

2.- Μηχανική φίλτρανση κυρίως για τα διάφορα σωματίδια, υπολείματα τροφών κλπ

Φυσικά θα τα καθαρίζω ανά δίμηνο και βλέπουμε.

Πόσα watt UV lamp θεωρείς ότι θα έπρεπε να είχα για 500 λίτρα νερού καθαρά ? Γιατί νομίζω ότι 15w είναι ικανοποιητικά ?

Το ψυκτικό το έχω συνδέσει σε ένα από τα φίλτρα, με μειωμένη τη ροή του στο ελάχιστο δυνατό. Δεν έχει παρουσιάσει πρόβλημα λειτουργίας ή δυσλειτουργία.

Ναι το θέμα της κυκλοφορίας θα το επανεξετάσω, προσπαθώντας να βρω τρόπο να κρύψω τους επιπλέον κυκλοφορητές, καθώς με ότι μηχανήματα έχω μέχρι τώρα έχω καταφέρει να μην φαίνεται ούτε καλώδιο ( !!! ).

Πάντως η κυκλοφορία αν αναλογιστείς τους δύο κυκλοφορητές και τα τρία φίλτρα ( διότι το 4ο είναι σε χαμηλή ροή με το ψυκτικό ) είναι αρκετή προς το παρόν, ενώ γίνεται αμφανής και στην επιφάνεια του νερού.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα και χρόνια πολλά.

Εγώ παιδιά έχω κάποιους ενδοιασμούς σχετικά με την συμβιωση angelfish (emperator) και ανεμωνης/σαλιγκαριων/κοραλακια. Το λεω απο προσωπικης πειρας. Σιγουρα εξαρταται και από τον χαρακτηρα του καθε ψαριου/και την τυχη του καθε hobbista, αλλά σαν κανόνας πιστευω ότι angelfish (κυριως μεγάλα) με ανεμωνες και κορραλακια δεν πανε μαζί. Ακόμη και τα μικρα (flame,bicolor) πιστευω ότι θα σου παρουσιασουν συχνα τασης nip τόσο στα κοραλια όσο και στην ανεμώνη. Ίσως θα πρέπει να ξανασκεφθεις την επιλογή ψαριων ή να αφήσεις εκτός ανεμονες και κοραλια.

Link to comment
Share on other sites

Χρόνια Πολλά και ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου στις πληροφορίες με τις απόψεις και εμπειρίες σου.

Η αλήθεια είναι ότι δεν σκοπεύω να βάλω καθόλου κοράλια. Μόνο για μία ανεμώνη συζητάω και αυτό επειδή τα clown δείχνουν πραγματικά πολύ όμορφα με τον συνδυασμό της. Πιθανόν να νοιώθουν και τα ίδια πιο καλά, ασφάλεια κλπ.

Χρόνια Πολλά - Καλές Γιορτές

Link to comment
Share on other sites

Χρόνια Πολλά και ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου στις πληροφορίες με τις απόψεις και εμπειρίες σου.

Η αλήθεια είναι ότι δεν σκοπεύω να βάλω καθόλου κοράλια. Μόνο για μία ανεμώνη συζητάω και αυτό επειδή τα clown δείχνουν πραγματικά πολύ όμορφα με τον συνδυασμό της. Πιθανόν να νοιώθουν και τα ίδια πιο καλά, ασφάλεια κλπ.

Χρόνια Πολλά - Καλές Γιορτές

Σιγουρα τα clown θα νιωθουν πιο καλά και πιο ασφαλή,

Απλα λεω ότι εαν βάλεις angelfish, η ανεμώνη ΔΕΝ θα νιωθει πιο καλά και πιο ασφαλής. Και πιστεψε με, δεν θέλεις μια στρεσαρισμένη ανεμώνη στο ενυδρείο σου. Από εκει και περα η επιλογη είναι δική σου.

Link to comment
Share on other sites

Σιγουρα τα clown θα νιωθουν πιο καλά και πιο ασφαλή,

Απλα λεω ότι εαν βάλεις angelfish, η ανεμώνη ΔΕΝ θα νιωθει πιο καλά και πιο ασφαλής. Και πιστεψε με, δεν θέλεις μια στρεσαρισμένη ανεμώνη στο ενυδρείο σου. Από εκει και περα η επιλογη είναι δική σου.

Σχετικό είναι και αυτό και πάντα ανάλογο με τα λίτρα και τον χώρο στο ενυδρείο.

Γιά παράδειγμα στο δικό μου ενυδρείο παρά τα αρκετά ψάρια και 2-3 αγγελόψαρα μιά χαρά είναι η ανεμώνη.

Link to comment
Share on other sites

Σχετικό είναι και αυτό και πάντα ανάλογο με τα λίτρα και τον χώρο στο ενυδρείο.

Γιά παράδειγμα στο δικό μου ενυδρείο παρά τα αρκετά ψάρια και 2-3 αγγελόψαρα μιά χαρά είναι η ανεμώνη.

Δεν διαφωνώ, απλά νομίζω ότι είναι επιλογή με Ρισκο!

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα έχει κάποιο ρίσκο η κίνηση του να συμβιώσει ανεμώνη με αγγελόψαρα. Φυσικά το ιδανικό είναι να το αποφύγει κανείς, αλλά ποιος μπορεί από την άλλη να αρνηθεί την "μαγική" εικόνα των clown με την ανεμώνη. :P

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα έχει κάποιο ρίσκο η κίνηση του να συμβιώσει ανεμώνη με αγγελόψαρα. Φυσικά το ιδανικό είναι να το αποφύγει κανείς, αλλά ποιος μπορεί από την άλλη να αρνηθεί την "μαγική" εικόνα των clown με την ανεμώνη. :P

"Γούστα είναι αυτά" είπε ο σκαντζόχοιρος και κατεβηκε από τη βούρτσα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Αγαπητοί Φίλοι :thumbup: ,

Επανέρχομαι στο θέμα για να σας παρουσιάσω την πρόοδο του ενυδρείου μου ως τώρα

Τα ψάρια που υπάρχουν σήμερα μέσα στο ενυδρείο ( με τη σειρά που μπήκαν ) είναι

5 damsel - 15/10/2010

--------------------------------

1 clown ocelaris - 20/11/2010

1 angelfish maculosus

1 blue tank

1 yellow tank

--------------------------------

1 yellow goby - 23/12/2010

1 fridmani

1 firefish

1 decorated firefish

2 sunrise

---------------------------------

1 bicolor - 10/01/2011

1 Hawkfish

1 doctor

1 sixline

Προχώρησα γρηγορότερα από ότι υπολόγιζα, καθώς όλες οι μετρήσεις ήταν καλές συνεχώς.

( Το πρώτο δίμηνο μέτραγα 2 - 3 φορές την εβδομάδα΄, τώρα μία φορά / εβδομάδα )

Θα ανεβάσω σύντομα και φωτογραφίες. Τώρα σκέφτομαι επίσης για τρία - τέσσερα επιπλέον

ψάρια και τέλος

1 navarchus angelfish

1 emperator angelfish ( με επιφύλαξη γιατί έχω διαβάσει ότι τρώει δύσκολα - μόνο σφουγγάρια )

1 loriculus ( flame angelfish )

1 sohal ( με επιφύλαξη γιατί έχω διαβάσει ότι γίνετια επιθετικό )

Αν τα παραπάνω ισχύουν, θα μείνω μόνο στον ναύαρχο και το flame ( εδώ θέλω και τα φώτα σας,

σχόλιά σας, προσωπικές σας εμπειρίες για τα emperator & sohal ).

Μέχρι στιγμής όλα πάνε πολύ καλά ευτυχώς, έγινε και η πρώτη αλλαγή νερού ( 100 λίτρα ),

με τις συνθήκες και μετρήσεις να είναι :

Αμμωνία 0

Νιτρώδη 0

Νιτρικά <10

Φωσφορικά <0,25

PH 8.1 - 8.4

Αλατότητα 1020 μετρημένη με ρεφρακτόμετρο

Θερμοκρασία 25,5 - 26,5

Φιλικά, Στέλιος :P

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Κανένας παιδιά ?? Έχει περάσει μήνας από το τελευταίο μου post και δεν έχω

προσθέσει κάποιο ψάρι. ( καλό είναι αυτό βέβαια ).

Θέλω να προσθέσω τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα ψαράκια που αναφέρω

και πραγματικά χρειάζομαι τα σχόλια και τις εμπειρίες σας για να προχωρήσω.

Οι τελευταίες ( 20/02/2011 ) μετρήσεις είναι

Αμμωνία 0

Νιτρώδη 0

Νιτρικά <10

Φωσφορικά <0,25

PH 8.1 - 8.4

Αλατότητα 1020 μετρημένη με ρεφρακτόμετρο

Θερμοκρασία 25,5 - 26,5

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

Φιλικά, Στέλιος :)

Link to comment
Share on other sites

Από τα ψάρια που θέλεις να προσθέσεις θα σου πρότεινα τον navarhus και το flame

To sohal δυστυχώς το θεωρώ ψάρι που θα κλειδώσει το setup σου και μια συνεχόμενη πηγή stress για το ενυδρείο σου...

Ο emperor απο την αλλη θα μπορούσε να ηταν μακρινή σου επιλογή οταν θα εχεις αποκτήσει αρκετή εμπειρία πάνω στην Θάλασσα μιας και είναι αρκετά περίεργο ζωντανό στην συμπεριφορά του άλλα και στην διατροφή του.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...