Jump to content

«Μαγειρέματα» με τον τόνο


Recommended Posts

Παρατυπίες και υπεραλιευμένα είδη αποκάλυψαν οι αναλύσεις, καθώς βρέθηκαν διαφορετικά είδη τόνου στην ίδια κονσέρβα, ενώ εντοπίστηκαν και πολλά ανήλικα άτομα ειδών τόνου που οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί σημαντικά

Την προσοχή του κοινού στην κατανάλωση τόνου εφιστά η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace. Ανεξάρτητες αναλύσεις που πραγματοποίησε σε κονσέρβες με ψάρι αποκάλυψαν παρατυπίες και υπεραλιευμένα είδη.

Οι έρευνες διενεργήθηκαν σε 12 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και σύμφωνα με την οργάνωση κατέδειξαν την κατάφωρη παραπλάνηση των καταναλωτών και την αδιαφορία της βιομηχανίας τόνου σχετικά με την εξάντληση των αποθεμάτων.

Οι κυριότερες παρατυπίες, που διαπιστώθηκαν, ήταν η χρήση δύο διαφορετικών ειδών τόνου στην ίδια κονσέρβα, κάτι που συνιστά παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η χρήση διαφορετικών ειδών σε διαφορετικές κονσέρβες του ίδιου προϊόντος και η χρήση διαφορετικού είδους τόνου από αυτό που αναγραφόταν στη συσκευασία.

«Είναι φανερό ότι η παγκόσμια βιομηχανία τόνου εξαπατά τους καταναλωτές σχετικά με τον τόνο που φτάνει στα πιάτα τους», δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace. «Στις κονσέρβες βρήκαμε πολλά ανήλικα άτομα ειδών τόνου που οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί σημαντικά. Αυτό αποδεικνύει ότι έχουν αλιευθεί με μη επιλεκτικές μεθόδους αλιείας και καθιστά απαραίτητο τα σούπερ μάρκετ να εξασφαλίζουν ότι ο τόνος που μας διαθέτουν δεν έχει αλιευθεί με τέτοιες μεθόδους, ώστε να έχουμε και αύριο τόνο στο πιάτο μας». Οι επιδόσεις της Ελλάδας κατατάσσονται, βάσει των αποτελεσμάτων, στις χειρότερες, καθώς στα 3 από τα 5 προϊόντα που αναλύθηκαν, εντοπίστηκαν παρατυπίες.

Συγκεκριμένα, σε συσκευασία τόνου -που πωλείται από μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ- αναγράφεται ότι περιέχεται κιτρινόπτερο, το οποίο θεωρείται εκλεκτό είδος, ενώ οι αναλύσεις έδειξαν ότι περιείχε κιτρινόπτερο και μεγαλόφθαλμο στην ίδια συσκευασία. Σε άλλη κονσέρβα το είδος του τόνου που περιεχόταν δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση.

Το φιλέτο τόνου σε νερό -άλλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ- όπως και μία τονοσαλάτα που πωλείται από άλλη μεγάλη αλυσίδα περιείχαν διαφορετικά είδη σε διαφορετικές παρτίδες με αποτέλεσμα η σήμανση των προϊόντων να είναι παραπλανητική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περίπτωση του τόνου, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της οργάνωσης, είναι ενδεικτική για το τι συμβαίνει με τα ψάρια που φτάνουν στο πιάτο μας.

Κόκκινος τόνος

Ο «σπρίντερ» της θάλασσας

Ο κόκκινος ή κυανόπτερος τόνος, ο οποίος απειλείται σοβαρά με εξαφάνιση, αποτελεί και το μοναδικό είδος τόνου που συναντάται στις ελληνικές θάλασσες. Στη γειτονιά μας φτάνει από τον Ατλαντικό προκειμένου να αναπαραχθεί. Παρ’ όλα αυτά δεν προλαβαίνει. Τα ψάρια που είναι ικανά για αναπαραγωγή αποδεκατίζονται λόγω των γρι γρι και της υπεραλίευσης. Το 2007 το επιτρεπόμενο όριο αλίευσης ερυθρού τόνου ήταν 29.500 τόνοι, ενώ σύμφωνα με στοιχεία περιβαλλοντικών οργανώσεων αλιεύθηκε ποσότητα άνω των 60.000 τόνων.

Ο ερυθρός τόνος έχει καταπληκτικές επιδόσεις: μπορεί να διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό σε λιγότερες από 60 μέρες, ενώ η ταχύτητά του που φτάνει έως και 75 χλμ./ώρα συναγωνίζεται ένα ταχύπλοο σκάφος με ισχυρή μηχανή.

πηγή: http://www.ethnos.gr

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...