Jump to content

Νέο ενυδρείο γλυκού νερού.


kleio

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

είμαι καινούρια στο φόρουμ και ακόμα πιο καινούρια στον υδάτινο κόσμο!!!

Ξεκίνησα το ταξιδι μου στο υγρό βασίλειο με ενα πολυ μικρο βημα αλλα παραλληλα και με ενα τεραστιο λαθος!!!!(απο εσφαλμενη ενημερωση δυστυχως) και κατεληξα στο να εχω τρια χρυσοψαρακια σε ενα ενυδρειο μολις 15 λιτρων(εγκλημα!!!το ξερω!!!!!!αφου ενημερωθηκα κατοπιν εορτης μεσω του site αυτου και αρκετων αλλων βεβαια) και ετσι βαλθηκα να επανορθωσω και να ενημερωθω οσο το δυνατον καλυτερα γινεται προκειμενου να εχω το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα και για εμενα αλλα και για τα ψαρακια μου!!!!!!! γι'αυτο λοιπον για οσους γνωριζουν και εχουν διαθεση και χρονο να ασχοληθουν με το προβλημα μου καλο θα ηταν να πω πως...θεωρησα καλυτερο να αγορασω ενα πιο αξιοπρεπες ενυδρειο (ιδιοκατασκευης) διαστασεων 80*50*50(β*υ*π)...οποιος αναλαβει να απαντησει σε αυτο το αρθρο θα πρεπει να εχει κατα νου οτι δεν εχω ιδεα απο το τι χρειαζεται αυτο το ενυδρειο, οσον αφορα τον μηχανολογικο εξοπλισμο,το φυτα,τα ειδη των ψαριων που θα μπορουσα να εχω μεσα σε αυτο και οποιαδηποτε αλλη σχετικη κινηση απαιτειται...

ευχαριστω προκαταβολικως και συνεχιστε την καλη δουλεια!!!

Link to comment
Share on other sites

Κλειώ καλησπέρα, μην αγχώνεσαι, όλοι κάπως έτσι ξεκινήσαμε... Σημασία έχει ότι βρήκες σχετικά γρήγορα πρόσβαση στην ενυδρειακή κοινότητα και με πολύ διάβασμα και τη βοήθεια των συγχομπιστών, θα μπορέσεις σύντομα να χαρείς ένα όμορφο και σωστό ενυδρείο μαζί με τα ψαράκι σου.

Πολύ σύντομα θα προσπαθήσω να σου δώσω κάποιες βασικές κατευθύνσεις για στήσεις το καινούριο σου ενυδρείο.

Από εξοπλισμό θα χρειαστείς ένα καλό φίλτρο (κατά προτίμηση εξωτερικό για μεγαλύτερη χωρητικότητα σε υλικά), ένα φωτιστικό (με χρονοδιακόπτη για να ρυθμίσεις την επιθυμητή φωτοπερίοδο) και ενδεχομένως κάποια ανεμιστηράκια για το καλοκαίρι (αλλά αυτά τα τελευταία έχεις χρόνο μπροστά σου για να τα ψάξεις).

Από διακοσμητικά υλικά θα χρειαστείς σίγουρα ψιλόκοκο χαλίκι για το βυθό και κάποιες διακοσμητικές πέτρες ή ξύλα.

Καλό θα ήταν επίσης να βάλεις μερικά εύκολα φυτά που συμβάλλουν τόσο στο αισθητικό κομμάτι όσο και στη βελτίωση της ποιότητας του νερού. Φυτά χαμηλών απαιτήσεων και ανθεκτικά στη λαιμαργία των χρυσόψαρων είναι οι ανούμπιες, οι κρυπτοκορίνες, οι φτέρες ιάβας (java fern) και οι βαλισνέριες.

Από χημικά/αναλώσιμα θα χρειαστείς μια ποικιλία από 2-3 τροφούλες για χρυσόψαρα και ένα βελτιωτικό νερού/αντιχλώριο για τις αλλαγές νερού.

Αυτά νομίζω ότι είναι τα βασικά για να ξεκινήσεις το στήσιμο... Στη συνέχεια, αφού διαβάσεις και τις αντίστοιχες κατηγορίες, θα πρέπει να προχωρήσεις στο στρώσιμο (πρότασή μου είναι να μπολιάσεις από υγιές ενυδρείο συγχομπίστα) και στη μετακόμιση των ψαριών σου. Στη πορεία με τη γνώση και την εμπειρία που θα αποκτήσεις θα συμπληρώσεις τον εξοπλισμό σου και θα γεμίσεις το ντουλάπι σου με όλα τα απαραίτητα...

Καλή συνέχεια στο φόρουμ και στο χόμπυ!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολυ για το καλωσορισμα, την αμεσοτητα και τις πολυτιμες πληροφοριες της απαντησης σου...αλλα οπως ειναι φυσικο με καθε νεα πληροφορια ευκολα γεννονται και νεες αποριες...!!!!!!!!!!

1. σε σχεση λοιπον με τα φυτα, χρειαζεται καποιο ειδικο για αυτα υποστρωμα και μετα το χαλικι η απλα το χαλικι?θα πρεπει να κανω χρηση λιπασματων κλπ οπως και για τα φυτα ξηρας? εγω εχω διαβασει πχ για τα κερατοφυλο, elodea, hydrophila difformis, κρυπτοκορινες οτι ειναι ευκολα, οσον αφορα τισ απαιτησεις τους...το ενυδρειο,αν δεν κανω λαθος, υπολογιζω πως θα εχει ογκο περιπου 200 λιτρα (80*50*50)...ποια θα ηταν η σωστη αναλογια φυτων για να αποφευχθει ο υπερπληθυσμος αυτων?

2.μπορω να βαλω και αλλα ειδη ψαριων με τα χρυσοψαρα(απ΄οσο γνωριζω χρειαζονται 30-40 λιτρα εκαστο) και ποια?

3.εχεις να προτεινεις καποια αντιχλωρια και βελτιωτικα νερου η και τροφες? εμενα μου ειχαν δωσει απο το πετ ενα αντιχλωριο και μια τροφη αλλα δν γνωριζω ποιες εταιριες εχουν τις καλυτερες...γι' αυτο και θα προτιμουσα να ακουσω και καποιες αλλες προτασεισ γιατι δν τους εμπιστευομαι ιδιαιτερα πλεον...

ελπιζω να μη γινομαι κουραστικη

Link to comment
Share on other sites

Δε γίνεσαι καθόλου κουραστική, αυτό είναι άλλωστε ο σκοπός του φόρουμ. Απλώς καλό θα ήταν να ξεκινήσεις συστηματικό διάβασμα στις αντίστοιχες κατηγορίες για τους αρχάριους και όποια απορία σου μείνει αναπάντητη, εδώ είμαστε να βοηθήσουμε.

Όσον αφορά στα φυτά, δεν τίθεται κανένα θέμα υπερπληθυσμού όπως με τα ψάρια. Όσο ψάχνεις στο φόρουμ θα δεις πανέμορφα πυκνοφυτεμένα ενυδρεία. Υπόστρωμα και λιπάσματα δε θα χρειαστείς εκτός ίσως από κάποιες ταμπλέτες βυθού που θα ήταν καλό να βάλεις στην αρχή που το χαλίκι σου θα είναι τελείως "καθαρό" χωρίς καθόλου θρεπτικά συστατικά.Στην περίπτωσή σου όμως, εκτός από τις απαιτήσεις των φυτών, πρέπει να λάβεις υπόψη σου και τα ψαράκια που γενικά έχουν την τάση να τσιμπολογάνε τα τα φυτά. Γι αυτό σου έγραψα 4 είδη που είναι χαμηλών απαιτήσεων και δεν τρώγονται από τα χρυσόψαρα... Τα φυτά αυτά όμως επειδή είναι αργής ανάπτυξης, δεν θα τα βρεις εύκολα από κλαδέματα συγχομπιστών και μάλλον θα πρέπει να τα προμηθευτείς από κάποιο κατάστημα.

Σχετικά με τη συγκατοίκηση των χρυσόψαρων με άλλα είδη ψαριών η προσωπική μου άποψη είναι γραμμένη εδώ: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?s=...st&p=457477, καλό θα ήταν να διαβάσεις και άλλες απόψεις και να αποφασίσεις

Προσωπική μου άποψη είναι ότι το καλύτερο αντιχλώριο είναι το prime της seachem. Αν κάνεις αναζήτηση στο φόρουμ θα βρεις σχετικές συζητήσεις με πολλές και διάφορες απόψεις. Από τροφές νομίζω ότι μεγαλύτερη σημασία έχει η ποικιλία. Όλες οι επώνυμες τροφές είναι νομίζω ποιοτικές και αξιόπιστες. Προτείνω να αναζητήσεις τροφές που να ταιριάζουν στο μέγεθος των ψαριών σου και να είναι σε μικρές συσκευασίες ώστε να καταναλώνονται γρήγορα, πριν την ημερομηνία λήξης τους. Διάφορα τιπς για τη διατροφή των χυσόψαρων, θα βρεις επίσης στη σχετική κατηγορία του φόρουμ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...