Jump to content

Βοήθεια για χελωνάκια


Recommended Posts

γεια σου φιλε. γραφε σε παρακαλω με πεζα ελληνικα για να καταλαβαινουμε. περιεγραψε το ενυδρειο διαστασεις φιλτρα συνθηκες , περιεγραψε τις χελωνες σου, ρατσα ηλικια φυλο προβλημα που βλεπεις για να μπορει καποιος να σε βοηθησει.

Link to comment
Share on other sites

καλως ηρθες!!!

Link to comment
Share on other sites

γεια σας παιδεια λοιπον πηρα ενα μικρο χελωνυδρειο με 2 χελωνακια αλλα εχω βαλει μεσα τα εξαρτηματα που ειχε δεν αγορασα αλλα δικα μου οπως βραχακια και τετοια.ακομη δεν εχω θερμοστατη αλλα στο πετ σοπ μου ειπαν πως αν το βαλεις κοντα στο καλοριφερ θα ειναι οκ.αλλα τα λελονακια δεν συμπεριφερονται και πολλυ καλα τους πεταω τισ γαριδουλες και δεν τις τρωνε δεν αλεβαινουν πανω για να ξελουραστουν και ολλο βγαζουν το κεφαλι εξω για πειτε

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα,μια φωτογραφια του χελωνοενυδρειου σου θα βοηθουσε,το οτι τα χελωνακια βγαζουν το κεφαλι τους εκτος νερου να μην σε παραξενευει,γενικοτερα τους χειμερινους μηνες δεν τρωνε με μεγαλη ορεξη.

Εξωτερικα οι χελωνες ειναι ο.κ?τα ματια τους ειναι διαυγη?

φροντιζε παντα εαν δεν τρωνε μεσα σε λιγα λεπτα να απομακρυνεις την τροφη απο το νερο.

μεχρι να βαλεις θερμοστατη,να της εχεις σε ζεστο και ηλιολουστο σημειο..

Link to comment
Share on other sites

τα ματια τους ειναι οκ το καβουκακι ειναι λιγο μαλακο αλλα μου ειπαν στο πετ σοπ οτι ειναι μικρα και σιγα σιγα θα γινει ενταξει.την τροφη την πεταω και δεν την τρωνε αμεσως το ενα τουλαχστον γιατι το αλλο τιποτα μηπως ειναι ο νεος χωρος. εχω μπερδευτει.φωτογραφια θα ανεβασω αυριο

Link to comment
Share on other sites

Η δεξαμενή για τα μικρά μπορεί να ποικίλει. Καλή λύση για αρχή είναι τα πλαστικά ενυδρεία του εμπορίου. Για κάθε ζώο που έχει μήκος περίπου 4-5 εκ. θα πρέπει να αναλογεί και περιοχή 30x15 εκ. πυθμένα. Το βάθος του νερού να είναι το πολύ 10 εκ. (πάντα όταν είναι ακόμα πολύ μικρά). Ανεξάρτητα από την εποχή του έτους, η θερμοκρασία του νερού πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στους 25 και 27 βαθμούς Κελσίου. Κατά τους χειμερινούς μήνες, η θερμοκρασία μπορεί να διατηρείται σταθερή με έναν θερμαντήρα εσωτερικό (τα watt ανάλογα με το μέγεθος σε λίτρα του ενυδρείου). Απαραίτητα στο ενυδρείο, πρέπει να υπάρχει και ένα μέρος που να μπορούν να βγαίνουν έξω από το νερό και να στεγνώνουν / λιάζονται. Μπορείτε να βάλετε πέτρες (όχι ασβεστολιθικές), κομμάτια ξύλου (ειδικά για ενυδρεία) ή ακόμα και κομμάτια φελλού. Ακριβώς από πάνω από αυτή τη περιοχή, θα πρέπει να έχετε μια λάμπα UV έτσι ώστε να ζεσταίνει το σημείο αυτό και να παρέχει τη σωστή ακτινοβολία έτσι ώστε η χελώνα να μπορεί να συνθέσει σωστά τη βιταμίνη D3 για το καβούκι και το δέρμα. Οι λάμπες αυτές, είναι στο εμπόριο πολύ γνωστές και σε προσιτές τιμές (π.χ. μια λάμπα UV, spot, 75 watt, στοιχίζει περίπου 12 ευρώ).

Το νερό εφόσον δεν έχετε προμηθευτεί ένα φίλτρο καθαρισμού, θα πρέπει να το αλλάζετε κάθε 1-2 βδομάδες σε ανάλογη θερμοκρασία με το παλιό. Τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω ζέστης, να γίνεται πιο συχνά η διαδικασία αυτή. Αν σκέφτεστε για αγορά φίλτρου, να το πάρετε ανάλογα με τα λίτρα που έχετε στο ενυδρείο. Φθηνά και αξιόπιστα για μικρά / μέτρια ενυδρεία είναι τα εσωτερικά φίλτρα, ενώ για μεγαλύτερα προτείνονται τα εξωτερικά (canister). Το πρώτο καιρό πάντως, όταν τα χελωνάκια είναι ακόμα πολύ μικρά, δεν χρειάζονται τόσο μεγάλο χώρο και εξοπλισμό, αλλά θα σας απασχολήσει σίγουρα αργότερα.

Βασική διατροφή

Τα μικρά χελωνάκια, απαιτούν όσο το δυνατό περισσότερη ζωντανή τροφή. Στα ειδικά καταστήματα θα βρείτε το καλοκαίρι υδρόψυλλους και το χειμώνα κόκκινες νύμφες κουνουπιών. Μπορείτε επίσης να δίνετε ξύσματα από άπαχα κομμάτια ψαριού η βοδινού κρέατος. Επίσης υπάρχει αποξηραμένη τροφή (γαρίδες, ψαράκια, καβούρια, έντομα κτλ) συσκευασμένη στα ειδικά καταστήματα. Όταν δείτε ότι δεν δίνουν πια σημασία στο φαγητό που τους ρίξατε, καλό θα ήταν να βγάλετε από το ενυδρείο αυτά που περίσσεψαν για τη καλύτερη ποιότητα του νερού. Ορισμένοι προτιμούν να ταϊζουν τα χελωνάκια σε ξεχωριστή λεκάνη για λόγους καθαριότητας, αλλά πολλές φορές αγχώνονται / τρομάζουν και δεν τρώνε. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας, ότι πάντα τρώνε μέσα στο νερό και όχι έξω από αυτό (το νερό τα βοηθάει στη κατάποση).

Καθώς θα περνάνε τα χρόνια, οι ανάγκες της χελώνας σε ζωική τροφή δεν είναι τόσο υψηλές. Μπορείτε να τους δίνετε λαχανικά, ακόμα και κομμάτια φρούτων. Δείτε τι τους αρέσει πιο πολύ και να το προμηθεύετε συστηματικά. Επίσης στη τροφή, καλό θα ήταν να ρίχνετε και 2-3 σταγόνες από βιταμίνες ειδικές για χελώνες που πωλούνται στο εμπόριο. Περιέχουν σημαντικά στοιχεία για την ομαλή φυσιολογία τους και υγεία. Ενώ κατά το πρώτο χρόνο το ζώο πρέπει να ταϊζεται σχεδόν καθημερινά, όταν θα μεγαλώσει καλό θα ήταν να του δίνεται μια περίοδος νηστείας και ειδικά το χειμώνα όπου ούτως ή άλλως δεν θα έχει ανάγκη για τροφή λόγω της χειμερίας νάρκης.

Κατά τη χειμερία νάρκη

Στο διάστημα αυτό, η θερμοκρασία του νερού μπορεί και να κυμανθεί στους 10 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, αναστέλλεται για 2-3 μήνες η διαδικασία πέψης. Δεν τρώνε σχεδόν καθόλου, γι’ αυτό μην τρομάξετε αν δεν τρώει. Απλά ακολουθεί το ένστικτο της. Μπορείτε να χαμηλώσετε την στάθμη του νερού και να προσθέσετε κάτι σαν φωλιά ή ένα κάλυμμα απλά για να αισθάνεται μια σχετική ασφάλεια.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...