Jump to content

Kαταλληλα λιτρα για Sump


Papathanos21

Recommended Posts

Γενικα σαν αγραφος κανονας εχει επικρατησει να γινονται τα sump σε μεγεθος περιπου 1/3 απο τα λιτρα του ενυδρειου μας..Ή τουλαχιστον ετσι εχω διαβασει στα περισσοτερα σχετικα αρθρα.Μπορει καποιος να μου τεκμηριωσει για ποιο λογο ισχυει αυτη η αποψη?

Για να κανω τον δικηγορο του διαβολου αν εχω ενα ενυδρειο 700-800 λιτρα με 2 καλα εξωτερικα φιλτρα (ας πουμε χωρητικοτητας 20λιτρα υλικων ο καθε καδος και ροη 2000λ/ω το καθενα,αρα συνολο 40 λιτρα υλικων και ροη 4000λ/ω) τοτε γιατι δεν θα μου αρκει ενα sump 100 λιτρα υλικου-150 συνολικα μαζι με τον χωρο για αντλια??μιλαμε και παλι για σχεδον 3πλασια χωρητικοτητα υλικων...και αν υπαρχει θεμα ροης νερου στο ενυδρειου προσθετεις και 1-2 κυκλοφορητες.

τι πιστευετε?

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά με κυρίως ενυδρείο καθαρό σε λίτρα περίπου750, έω sumb 160 λίτρα, και είμαι μιά χαρά.

Φυσικά με πολύ καλό skimer και μεγάλη ποσότητα ζωντανού βράχου,μαζί με παροχή όζοντος και uv λάμπα.

Έγινε επεξεργασία - Big Blue
Link to comment
Share on other sites

Θεωρητικά ισχύει το όσο μεγαλύτερο, τόσο καλύτερα...

Δε βρίσκω λόγο να υπάρχει max ή min στο μέγεθός του σε συνάρτηση με το κυρίως ενυδρείο, εκτός από το διαθέσιμο χώρο και τον όγκο του εξοπλισμού.

Αρκεί φυσικά να υπάρχει αρκετή ανακύκλωση από το ενυδρείο στο sump ώστε να φιλτράρεται έγκαιρα όλο το νερό

Link to comment
Share on other sites

εξαρταται απο το γιατι το προοριζεις το σαμπ , γλυκο ,ή αλμυρο ;..υπαρχουν παρα πολλοι παραγοντες που θα επηρεασουν το τελικο μεγεθος και το σχεδιο του σαμπ παντος επειδη στο σαμπ τοποθετουμε συνηθως τα μηχανηματα αναλογικα με τον ογκο του νερου χρειαζομαστε και τα αναλογα μηχανηματα

Link to comment
Share on other sites

..υπαρχουν παρα πολλοι παραγοντες που θα επηρεασουν το τελικο μεγεθος και το σχεδιο του σαμπ παντος επειδη στο σαμπ τοποθετουμε συνηθως τα μηχανηματα αναλογικα με τον ογκο του νερου χρειαζομαστε και τα αναλογα μηχανηματα

Ένας λόγος που μου έρχεται εύκολα υπόψειν είναι το θέμα βιοφόρτωσης/τροφής. Αρκετοί επιλέγουν μεγάλο sump για μαζική αναπαραγωγή μικροοργανισμών (πχ. pods), ή να στεγάσουν μεγάλη ποσότητα μακροάλγης για τροφή των ψαριών.

Όπως τόνισε ο Κώστας ένα ενυδρείο 700lt θέλει και τα ανάλογα μηχανήματα. Οπότε το sump θα πρέπει να συσχετίζεται και με το μέγεθος των μηχανημάτων, έμμεσα με το μέγεθος του ενυδρείου.

Τα λέω σωστά? :)

Ψάχνομαι να φτιάξω ένα μικρό sump για το ενυδρείο μου και με ενδιαφέρουν οι απόψεις σας!

Link to comment
Share on other sites

Το ένα είναι η ποσότητα υλικού που θες, το άλλο το πόσο σε παίρνει να κατεβαίνει η στάθμη στο διαμέρισμα της αντλίας, αν για να αρχίσει να τρέχει το νερό στο κύκλωμα θα πρέπει να στείλει η αντλία 5-10 λίτρα και μείνουν 10 πόντοι νερό στο διαμέρισμά της, λίγο να εξατμιστεί η αντλία θα ξενερώσει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...